I takt med teknologiens udvikling på hjemmevideofronten er 4K-UHD-kvaliteten så småt ved at have sit indtog på markedet med skarpere, flottere og endnu mere detaljeret billedkvalitet. Med denne overgang fra Blu-ray til 4K kan man være heldig at opleve en række opskaleringer af tidligere film og i denne omgang har vi fået fingrene i de fire sidste Harry Potter-film i franchisen.

Da David Yates tog over instruktørstolen på Harry Potter-franchisen i den femte film i rækken, begyndte tingene at udvikle sig til det mere voksne fokus frem for de tidligere films mere børnevenlige tema. Det var en naturlig udvikling i samme grad som skuespillernes udvikling, og Yates viste sig at være den perfekte instruktør til at gøre historien mørkere og mere seriøs.

Order of the Phoenix var den første film med Yates ved røret og trods mørke emner i de fire første film, er denne del af franchisen begyndelsen på en mere moden og langt mere dyster fortælling om den eventyrlige verden. Det er tydeligt at se, at tingene ikke længere handler om huspokaler eller Quidditch-kampe – det handler derimod om overlevelse og den hektiske kamp mod mørkets håndlangere.

Filmen fokuserer primært på Harry Potter, som gør sit bedste for at overbevise folk om, at Voldemort er vendt tilbage. Ingen vil se sandheden i øjnene, så Potter må træne sine venner til at stå imod ondskabens håndlangere i al hemmelighed, hvilket åbner dørene for Fønixordenen. Filmen varsler en tid i universet, hvor man ikke længere kan være heldig og blot klare sig i gennem skoleåret på slik og sjove bekendtskaber – nu står de unge teenagere overfor reel fare og ikke en gang Hogwarts kan vide sig helt sikker.

Det er ikke blot selve stemningen og alvoren, som har ændret sig til den dystre side – vi ser også de unge stjerner i overgangen fra barn til voksen, hvor kærlighed og andre følelser blusser op hos dem. Det giver en skarp dynamik i handlingen, hvor man får et indblik i den turbulente teenagetid ved at illustrere, hvor svært det er at balancere skole, magi og kærlighed på én gang. Det er i sig selv ikke den bedste Harry Potter-film, da man på dette tidspunkt lidt er uvant til transitionen og måske savner lidt af en børnevenlige magi. Det skal man lige vænne sig til og derfor er overgangen, trods solide fordele i fortællingen, lidt hård i sin medfart.

4K-kvaliteten er en passende opskalering at introducere med denne film, da filmen virkelig formår at bringe melankolien og det dystre verdensbillede i spil med stærke farver, flot scenografi og en eminent behandling af klipningen. Billedkvaliteten fremhæver vigtige elementer i filmen og formår at skabe mere dybde i filmens eventyrlige fortælling, hvilket gør, at handlingen opleves mere intenst og desuden bliver mere underholdende baseret på det visuelle.

Samlet set er den femte Harry Potter-film meget underholdende, men ikke den bedste i samlingen. Den varsler nye tider i den sidste halvdel af franchisen og agerer en fin overgang mellem den børnevenlige magi til den dødsensalvorlige kamp mod Voldemort. Nu glæder vi os bare til at de første film også bliver opskaleret til 4K, så vi kan nyde børnemagien i al sin vigør.

Pris og tilgængelighed

Release: 30-03-17 på Blu-ray.

HP5 trailer