I takt med teknologiens udvikling på hjemmevideofronten er 4K-UHD-kvaliteten så småt ved at have sit indtog på markedet med skarpere, flottere og endnu mere detaljeret billedkvalitet. Med denne overgang fra Blu-ray til 4K kan man være heldig at opleve en række opskaleringer af tidligere film og i denne omgang har vi fået fingrene i de fire sidste Harry Potter-film i franchisen. Den syvende film i rækken står for skud i denne anmeldelse, og instruktør David Yates fortsætter sin mørke og mere nuancerede måde at fortælle om Potters senere år.

I den syvende og sidste film i Harry Potter-franchisen bliver der skruet ekstra meget op for alle kedlerne i forhold til at skabe ikke blot en underholdende film, men også et brag af en finale. Det er altid lidt en ømtålelig størrelse af runde en franchise eller nærmere en epoke af, og med seks film på bagen, der langsomt byggede momentum op, er forventningerne store. Heldigvis formår den kære instruktør David Yates igen at spille sit triumfkort i den mørke, dystre tilgang.

Vi følger Harry og co. på udebane, mens de forsøger at finde de sidste horcruxer. Deres kamp for at ødelægge de forskellige sjælestykker af Voldemort bliver hjulpet på vej af Dumbledores bror, samt andre mennesker fra deres tidligere eventyr. Deres jagt kaster dem rundt i det eventyrlige land, hvor de til sidst ender med at stå ansigt til ansigt med Voldemort og hans tvivlsomme magt over Oldstaven. Det endelige opgør er landet.

Genbesøger elementer og steder fra de tidligere film, men en helt anden tilgang. Dette skaver en stærk dynamik, hvor filmen både formår at illustrere udviklingen i gennem franchisen, og hvordan tingene er anderledes i frohold til sin begyndelse – på den måde opnår filmen også at samle op på alle elementerne i sin franchise, og sørger for at alle brikkerne kommer i spil i finalen. Deres søgen leder dem tilbage til Gringotts, den forbudte skov og selvfølgelig Hogwarts, hvilket nærmest bliver en lille rejse i deres egne fodspor – nu med ny erfaring og meget mere på spil.

Filmen formår at gøre det, som den første halvdel manglede – at køre på fuld tempo fra start til slut med ny originalitet, stærke handlingstvists og ikke mindst et fantastisk momentum, som virkelig bygger op til det endelige møde. Den dystre atmosfære sidder lige i skabet og står i fornem kontrast til de farverige trylleformularer i kampens hede. UHD-effekten kommer til sit es i denne sidste film, som virkelig viser, hvad 4K har at tilbyde i forhold til at booste oplevelsen – man har langt mere dybde i de sorte områder, flere skarpe farver og ikke mindst en skarp detaljering, som selv får CGI-elementerne til at fremstå naturligt og på samme plan som virkeligheden.

Det er svært at finde en bedre slutning på den filmiske historie om Harry Potter, da vi kastes ud på en emotionel rejse, som både sørger for at anerkende rødderne og filmens ophav, mens den samtidig også bygger nye, overvældende elementer på historien i sin endelige kulmination. Samlet set er den ottende film i franchisen noget nært den bedste, hvis man tænker på den filmiske oplevelse – de første film sidder bedst i erindringen hos mig som en ung knægt, men med filmisk professionalitet er part II den bedste i hele udbuddet. Med sin rørende slutning, stærke handlingsmønster og fantastisk afslutning på det benhårde momentum i løbet af otte film formår denne finalerunde at afslutte epoken til punkt og prikke.

Pris og tilgængelighed

Release: 30-03-17 på Blu-ray.

HP8 trailer