torsdag, april 25, 2024
ForsideAnmeldelserAnmeldelse: Linksys WRT320N

Anmeldelse: Linksys WRT320N

Netværksgiganten Linksys, der i dag er ejet af Cisco, laver rigtig mange fede produkter beregnet til ”consumer” markedet, altså til Dig og mig – i vores private hjem.

Linksys WRT320N er ingen undtagelse, da den understøtter både 802.11b/g/n standard, har dual band funktionalitet (2,4Ghz og 5Ghz ), og en indbygget 4 ports switch med understøttelse af Gigabit, og ikke kun 10/100Mbps som vi er ellers er vant til.

Lad os se hvordan Linksys WRT320N er at benytte til dagligt på et travlt hjemmenetværk.

Hvad er der i kassen?
Linksys WRT320N leveres i en rimelig neutral, blå emballage der foruden Linksys WRT320N indeholder en 220 volt strømforsyning, et netværkskabel samt CD med setup-guide og yderligere dokumentation.

Design
”Routere, og design – hvorfor nu det?” er sikkert tanken du sidder med lige nu. Men Linksys har gjort det lidt anderledes i et stykke tid nu, og er begyndt at ”designe” Deres routere, så de ikke bare ligner endnu en grå/sort kedelig boks som vi i forvejen har nok af. Linksys WRT320N’eren er udført i blank sort plast, og har en ret unik form. På forsiden er der kun én knap, og ellers små blå lysdioder der indikere netværksktrafik mv.

På bagsiden er en 4 ports gigabit switch, et WAN stik, samt strømstik og en knap til reset af routeren.

Det er sjældent man støder på et netværksprodukt man har lyst til at have stående fremme, men Linksys WRT320N ser altså ret lækker ud, og jeg ville ikke have noget imod at have den hængende på væggen i stuen eller lignende, da den vil falde godt ind i et moderne hjem.

Installation
Det første man gør, er ganske enkelt at smide den medfølgende CD i computeren, og gerne en stationær PC der skal tilsluttes via kabel, da det letter konfigurationen af den trådløse funktionalitet.

Den første menu man møder, giver mulighed for at starte den guidede konfiguration, læse brugervejledning eller installere den bundlede software fra Trend Micro. Som en lille ekstra bonus foregår alt på dansk, så alle uden særligt kendskab til netværksudstyr burde kunne være med her.

Guiden er pædagogisk opbygget, og forklarer alt punkt for punkt, samtidigt med at den bl.a. tager højde for om der er en router på netværket i forvejen, som man ønsker at erstatte med Linksys WRT320N’eren.

Undervejs får man også mulighed for at vælge sikkerhedsindstillinger, samt installere en 30 dages prøveversion af applikationen ”Home Network Defender”, dette vil jeg ikke komme ind på i denne anmeldelse. Ydermere kan man installere en ”Yahoo Toolbar”, og sådan noget er jeg generelt imod. Jeg har købt og betalt for et produkt, og så mener jeg ikke det er rimeligt at forbrugeren skal ”påduttes” en eller anden ligegyldig toolbar. Det er desværre en generel tendens hos rigtig mange producenter, og svaret skal findes i et spørgsmål om kroner og ører. Køber man en ny notebook i dag er den ofte overlæsset med applikationer, toolbars og en masse andet ”junk” som man aldrig vil få brugt, og derfor er bedst tjent med at afinstallere hurtigst muligt.

Når guiden er gennemført er routeren sat korrekt op, sikkerheden er indstillet mv., uden at man har været nødsaget til at tage stilling til en masse spørgsmål. Det er altså brugervenlighed i topklasse, og alene dette burde være grund nok til at man har Linksys med i sine overvejelser hvis man ikke er så ferm med netværksudstyr, og skal anskaffe sig en ny router.

Efter guiden, starter ”Cisco Network Magic”, der er en applikation der gør det muligt at dele filer, printere og meget andet på neværket, uden at skulle indstille en masse ting i Windows. Dette er godt tænkt af Liksys, og perfekt til ”Hr. og Fru Danmark”, mens det for ”nørden” nok ikke har den store værdi.

Funktionalitet
Som jeg tidligere kort var inde på, så er Linksys WRT320N en lidt speciel router – da den har et par funktioner som man ellers ikke finder i gængse routere man får smidt i nakken i supermarkederne, og det er da også årsagen til at Linksys WRT320N koster lidt ekstra.

Hvis vi skal starte fra en ende af, så er Linksys WRT320N baseret på N-teknologien, også kaldet 802.11n. Denne teknologi er med til at give bedre rækkevidde, større stabilitet og ikke mindst en bedre fordeling af trafikken. N-teknologien kan nemlig dele trafikken ud over 2 bånd, det normale 2,4GHz bånd og 5Ghz båndet. På den både man kan have et bånd til alm. surfen og ét bånd til streaming af film og musik. Det betyder i praksis at netværket vil fungere langt bedre, da datatrafikken spredes bedst muligt, og det kan man især mærke hvis man har flere trådløse enheder tilsluttet, og i takt med at Vores hjem fyldes med elektronik med WiFi understøttelse, bliver dette en endnu vigtigere faktor i fremtiden. Prøv at tæl dine enheder derhjemme, der står formentlig én eller flere spillekonsoller, en iPod Touch eller iPhone, mobiltelefon med WiFi, bærbare computere og måske en musikanlæg med WiFi også? Alle disse enheder sætter krav til ens netværksudstyr, og pludselig virker det fornuftig at spendere lidt ekstra på noget udstyr der kan ”lidt mere”.

Daglig brug
Jeg har benyttet Linksys WRT320N som den eneste router i mit netværk, som består af 2 stationære PC’er der kører via kabel, 2 notebooks der er koblet til trådløst, samt en iPhone og en PS3 der ligeledes er tilsluttet trådløst, samlet set giver dette et netværk med 6 enheder, hvoraf de 4 er trådløse.

Netværket benyttes til lidt af hvert, både filudveksling mellem Pc’erne internt i netværket, download og surf på nettet, streaming af film, musik mv. Med andre ord, alt det som man normalt vil benytte sit hjemmenetværk til i et ”moderne” hjem proppet med elektronik.

Ved den normale daglige brug har jeg ikke rigtig kunnet mærke nogen forskel mellem Linksys WRT320N og min ”gamle” ASUS router, men jeg har oplevet et par steder hvor Linksys WRT320N klarer sig langt bedre end de routere jeg tidligere har haft, både billige og dyre routere. Et helt konkret eksempel er streaming af video fra en stationær PC til min PS3 via WiFi, her oplevede jeg med min gamle routere at billedet kunne hakke, eller være en lille smule bagefter, dette problem er elimineret med Linksys WRT320N, og det skyldes ganske givet dens funktioner til prioritering af datatrafikken.

Ellers har jeg ikke kunnet sætte en finger på Linksys WRT320N, den kører klippestabilt og med en god stabil hastighed både internt og ud mod internettet.

Konklusion
Nu hører jeg til dem der sætter rigtig stor pris på at tingene ser godt ud, uanset om det er en router, et modem eller et par PC højttalere, og alene af den grund kunne der nemt blive smidt Linksys WRT320N i indkøbskurven for mit vedkomne. Linksys WRT320N har et hammerlækkert design, i flot sort højglans, blå dioder som får en til at tænke tilbage på ”Casemod tiden” i starten af år 2000 og ikke mindst flotte runde former. Nu lyder det næsten som om jeg er ved at falde i svimer over en så usexet ting som en router, men jeg synes blot det er fedt at den ikke behøver have et møgkedeligt firkantet udseende.

Hvis vi ser bort fra det flotte design, så tilbyder Linksys WRT320N alt det man har brug for i et moderne hjem fyldt med elektroniske dimser der kræver enten ethernet eller WiFi forbindelse for at kunne kommunikere med enten andre enheder, eller internettet. Du har en 4 ports gigabit switch der passende kan bruges til huset NAS, filserver eller de stationære PC’ere hvor de evt. udveksles store mængder data. Ydermere har du en trådløs del med understøttelse af både b/g og den nye N-standard der giver endnu bedre rækkevidde, og større hastighed, samt mulighed for at dele trafikken ud på 2 bånd, 2,4GHz og 5Ghz båndet. I praksis betyder dette at din trafik opdeles bedst muligt, således at alle enheder bliver tildelt den mængde trafik der er nødvendigt for at det hele kører som det skal, og det virker!

Jeg kan varmt anbefale Linksys WRT320N hvis man, ligesom mig, har et arsenal af elektroniske dimser der alle skal have en eller anden form for netforbindelse. Sidder man med én notebook, og bruger kun denne til at surfe på Facebook og se sjove videoer på Youtube.com, så vil Linksys WRT320N måske være for meget af det gode, og du kan finde routere til helt andre priser som sagtens ville kunne klare dette brug.

Karakter
90 %

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 799,-
Set til 539,-
Klik her for at finde den bedste pris på Linksys WRT320N

Anmeldt af
Noel Christensen

Udlånt af
Linksys

Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

3 KOMMENTARER

  1. Har for nyligt købt en Linksys WRT320n til hjemmet til erstatning for en gammel router fra NetGear. Grunden til at jeg anskaffede en ny – den gamle har fungeret upåklageligt i årevis – var at jeg ønskede en øget dækning i hele huset og ikke kun i stuen. Noget som WRT320 mentes at kunne opfylde.
    Efter at have fulgt guiden til opsætning har jeg dog konstant været irriteret over lange loadtider for almindelige websider. Mange gange er jeg ude for at en side er så lang tid om at loade at den laver timeout. Problemet eksisterer på samtlige computere – både de trådløst tilkoblede men mest af alt dog på den stationære PC, der er tilsluttet med kabel. Her er det helt horribelt.
    Jeg har overvejet at sætte den gamle NetGear til igen og lægge den nye router på hylden, men det nager mig når jeg nu lige har købt den.

    Andre der har oplevet noget lignende eller måske har forslag til løsning af dette problem?
    Jeg har ellers normalt gode erfaringer med Linksys, men det her er virkeligt utilfredsstillende.

  2. Hej Frank,

    Har du evt. prøvet at tjekke om der skulle være en nyere firmware tilgængelig hos Linksys, det plejer normalt at hjælpe på sådanne problemer.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer