tirsdag, marts 19, 2024
ForsideAnmeldelserAnmeldelse: TP-Link Archer C7

Anmeldelse: TP-Link Archer C7

ArcherC7-front02

Vi har tidligere konstateret at den nye, trådløse, AC standard er “det nye sort” og har man først prøvet det, går man ikke tilbage!

Med AC-standarden er det pludselig muligt at nærme sig de samme hastigheder som kan opnås via kabel, dog skal man være opmærksom på at der findes udgaver af AC-standarden, der har vi dog at gøre med den hurtigste, i skrivende stund, nemlig AC1750, i praksis kan den leverer op til 1300Mbps på 5GHz båndet og op til 450Mbps på 2,4GHz båndet, dog vil kun ét bånd kunne bruges samtidigt pr. enhed, således vil makshastigheden stadig være 1300Mbps, der er dog mange fordele ved at bruge 2 bånd, mere om det senere.

TP-Link Archer C7 er den nuværende topmodel fra TP-Link og med en pris på lige under 1000,- virker den ret aggressivt prissat, spørgsmålet er så om TP-Link kan stå distancen?

Hvad er der i kassen?

TP-Link Archer C7 ankommer i en ganske farverig emballage, hvor man øjensynlig gerne vil understøtte at TP-Link’s produkter er grønne, da den er udført i forskellige grønne nuancer.

På forsiden er nævnt de vigtigste features, mens der bagpå er en mere udtømmende liste over særlige features og en sammenligning af N og AC standarden.

I pakken finder man;

  • TP-Link Archer C7
  • Strømforsyning
  • Ethernet kabel
  • CD-ROM
  • Quick Installation guide

Se vores unboxing af TP-Link Archer C7 nedenfor.

[youtube id=”JBLEaxEQCEc” width=”600″ height=”350″]

Opsætning

Opsætningen er ret enkel, man sætter strøm til routeren, tilslutter internetforbindelsen til LAN porten og kobler eventuelle kablede enheder dertil. Windows brugere kan bruge den medfølgende CD-ROM, hvor man guides igennem installationen via web-interface, mens brugere der ikke har et CD-drev eller bruger Mac, skal gå direkte til tplinklogin.net, denne redirecter til routeren og opsætningen kan påbegyndes. Grund-opsætningen er ret enkel, men TP-Link Archer C7 lider lidt under et web-interface der er ret old-school, i hvert fald set i forhold til eksempelvis Linksys der efterhånden er nået langt i forhold til at levere et nemt og overskueligt interface til den gængse forbruger. Til dem der ikke er på teknisk mindede, vil det være et stort plus at der medfølger manua/quick-start guide på dansk.

http://media.ereviews.dk/#!album-102

Design og funktionalitet

Efterhånden har flere producenter indset at netværks-udstyr og i særdeleshed routere til private, gerne må tage sig lidt godt ud, ikke fordi de nødvendigvis får en fremtrædende plads i vores hjem, men vi skandinavniere synes at foretrække den ser lidt godt ud, selvom den med stor sandsynlighed gemmes væk et i skab, på loftet eller lign. TP-Link har også haft et design-team indeover TP-Link Archer C7 der er udført i blank sort plast med en let buet top, et par riller i toppen og indikatorer på fronten. Bagpå er de 3 store antenner placeret, og ja -3 af de ialt 6 antenner er “eksterne” hvilket er en smule old-school, men det skal senere vise sig om det betyder noget for rækkevidden. Derudover er der en 4-ports gigabit swich, LAN-port og 2 USB porte til eksempelvis ekstern harddisk eller printer. Der er også en on/off knap, så enheden nemt kan slukkes, hvis man skulle have brug for dette samt en knap der gør det muligt at deaktivere Wi-Fi, hvilket kan være smart hvis man ex. tager på ferie og alarm kører online kabelvia,  men man ikke ønsker ens Wi-Fi er tilgængeligt.

ArcherC7-back

TP-Link Archer C7 er ikke særlig kompakt, den måler helt præcist 243 x 160.6 x 32.5mm – og med de 3 eksterne antenner bagpå kræver den lidt plads der hvor man ønsker den placeret.

Som tidligere nævnt, er der mulighed for tilslutning af USB printere, eksterne harddiske ol., via de to USB porte bagpå, således kan disse enheder benyttes af alle brugere på netværket, ex. tilslutte en ekstern harddisk med familiens “fælles” data og evt. lade denne tilgås eksternt via FTP. Derudover kan 4 enheder tilsluttes via gigabit ethernet og er dette ikke nok, kan der naturligvis bare suppleres med det antal switche man har brug for.

Webinterfacet til TP-Link Archer C7 er rimelig old-school som jeg ligeledes var inde på tidligere, det ser ud præcist som det gjorde til de første trådløse D-Link routere der kom på markedet for noget der ligner 7-8 år siden. Den gængse bruger vil måske blive en smule forvirret over de mange valgmuligheder og savne muligheden for et mere simpelt overblik, mens den avancerede bruger vil gnide sig i hænderne og sætte stor pris på at kunne pille ved det hele. Til den gængse hjemmebruger vil behovet for at tilgå web-interfacet nok også været rimelig begrænset, så det er ikke et kardinal punkt i forhold til at få det maksimale ud af produktet. Via webinterfacet kan styre alt omkring netværket, kablet såvel som trådløs, eksempelvis kan der opsættes et decideret gæstenetværk, så man undgår at give gæster “fuld” adgang til ens lokale netværk og tilknyttede pc’e, NAS servere, printere og hvad der ellers måtte være på dette. Derudover et hav af sikkerhedsforanstaltninger der kan opsættes efter behov og bl.a. også mulighed for opsætning i forhold til tilsluttede USB enheder. Se et uddrag af web-interfacet på TP-Link Archer C7 i vores galleri nedenfor.

http://media.ereviews.dk/#!album-103

En af fordelene ved AC-standarden er naturligvis hastigheden, som i dette tilfælde er på op til 1300Mbps på 5Ghz båndet og op til 450Mbps på 2,4Ghz båndet. TP-Link Archer C7 er med andre ord en Dual Band router og dette giver en række fordele som vi her vil forsøge at skitsere ganske kort. 2,4GHz båndet er det som benyttes af langt de fleste routere, men efterhånden er der kommet flere til der understøtter Dual Band og dermed kører på både det normale 2,4GHz frekvensbånd og 5GHz frekvensbåndet, det kræver dog at netværksadapteren understøtter Dual Band, da den ellers kun vil kunne se det normale 2,4GHz netværk. I praksis betyder det at man vil kunne have 2 trådløse netværk, med hver sit navn (SSID), som dog stadig snakker sammen med resten af netværket, kablede såvel som trådløse enheder. Det ene netværk vil kører på 2,4Ghz frekvensbåndet der også bruges til et hav af andre elektroniske apperater, bl.a. mikrobølgeovne og som derfor er et ret belastet og “forstyrret” frekvensbånd, anderledes ser det ud med 5GHz som endnu ikke er så trafikkeret som 2,4GHz båndet. Idéen, eller tanken, er så at man bruger 5GHz båndet til alle de enheder der kræver en stabil forbindelse med høj hastighed – det kunne ex. være en medie-afspiller, bærbare pc’er ol., mens man bruger 2,4GHz til alle de enheder man alligevel bare bruger til at surfe på nettet, sende mail og lign., således bliver trafikken fordelt og optimeret. Det er naturligvis værd at bemærke at 2,4GHz frekvensbåndet “kun” understøtter N-standarden og hastigheder op til 450Mbps, mens 5GHz bånden er kompatibelt med AC-standarden og dermed hastighed op til 1300Mbps i dette tilfælde, i samme ombæring bør det ydermere bemærkes at de 2 frekvensbånd sagtens kan bruges samtidigt, således at den samlede, maksimale hastighed er op til 1750Mbps!

I praksis har TP-Link Archer C7 fungeret som “knudepunkt” i undertegnedes private bolig den seneste måneds tid, både trådløst og kablet – et netværk hvor der normalt er ca. 10-15 enheder tilsluttet almindeligvis, bl.a. NAS-server(ere), bærbare og stationære pc’er, tablets, smartphones, tv’er, medieafspillere og hvad man ellers har i husstanden der har brug for en internetforbindelse. Mit udgangspunkt har  længe været et “trådløst hjem”, hvorfor langt de fleste enheder benytter det trådløst netværk, det har dog givet nogle udfordringer løbende, hvor jeg har måtte supplerer med range extender for at sikre bedre rækkevidde, særligt trådløs streaming af HD/Full HD materiale fra min NAS-server har til tider været en udfordring, formentlig pga. den massive trafik på det trådløse net konstant. Mit netværk består primært af G og N-enheder, faktisk har jeg ikke én enhed der understøtter AC-standarden og har derfor måtte teste denne del med en USB dongle. Dette billede vil nok være det samme i langt de fleste danske  husstande i skrivende stund, selvom AC-standarden lige så stille er på vej, bl.a. i de nyligt lancerede iMac’s fra Apple.

Jeg har derfor tilsluttet alle de enheder det har været muligt, til 5GHz frekvensbåndet, mens de resterende “ældre” enheder har måtte nøjes med 2,4GHz frekvensbåndet. Resultatet har været intet mindre end imponerende, med at trylleslag var mine trådløse udfordringer faktisk løst! Rækkevidden er enormt god, hvilket må tilskrives de 3 interne og ikke mindst 3 eksterne antenner, der er intet behov for range extendere eller lign., derudover er hver enkelt enhed ganske enkelt blevet hurtigere og det mærkes ved helt almindelig internetbrug, men i særdeleshed ved data-overførsel mellem enhederne på netværket og ikke mindst streaming af video – her har TP-Link Archer C7 virkelig imponeret.

Benchmark

Jeg har testet TP-Link Archer C7 sammen med en ZyXEL NWD6605 USB adapter (AC) & den indbyggede trådløse Wireless-N netværksadapter i en gængs bærbar PC, primært for at vise hastighedsforskellen mellem Wireless-N og Wireless-AC. Hastigheden er testet mellem den bærbare PC og en Synology DiskStation DS412+ NAS server.

TP-Link Archer C7 – Wireless-N

Maks læsehastighed 11 MB/s
Maks skrivehastighed 13 MB/s

tp-link-archer-c7-atto-wireless-n

TP-Link Archer C7 – Wireless-AC

Maks læsehastighed 25 MB/s
Maks skrivehastighed 20 MB/s

tp-link-archer-c7-atto-wireless-ac

Konklusion

TP-Link Archer C7 har overrasket meget positivt, med en virkelig god hastighed, AC-enheder eller ej, superb rækkevidde og så har den leveret en klippestabil forbindelse, kablet såvel som trådløs.

Javist er opsætning lidt old-school og små-bøvlet, men alt dette er glemt når den først er sat op og man kan nyde et trådløst netværk i top-form og streame medier rundt i hytten uden hakken og sprutten.

Jeg kan derfor varmt anbefale TP-Link Archer C7 til alle med et behov der måske ligger lidt ud over at surfe på nettet, altså særligt trådløs streaming af videomateriale, mange trådløse enheder og i den dur, her leverer den virkelig varen! Uanset om hjemmet er fyldt med AC-enheder eller ej, vil man få et kæmpe løft på både hastighed og stabilitet ved skift til TP-Link Archer C7 fra en ældre gængs Wireless-G eller N router og så er der fremtidssikret og kan drage fordel af de helt høje hastigheder efterhånden som AC-standarden udbredes til smartphones, tablets osv.

[checklist]

  • Fremragende rækkevidde
  • Høj hastighed
  • Stabil!
  • 2x USB samt Gigabit ethernet

[/checklist]
[badlist]

  • Old-school og små-bøvlet web-interface

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 899,-

Find forhandler og den bedste pris på TP-Link Archer C7

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

  1. hej jeg har lige købt denne tp-link router men mit problem er at jeg kan ikke komme ud på nettet med den. der bliver ved med at stå at der er begrænset adgang. sikkerhedsikret eller noget i den stil. hvad kan der være galt ? mvh tonny

  2. Hej Tonny,

    Det er meget svært at svare på og kan skyldes rigtig mange forskellige ting – først og fremmest bør du sikre dig den er tilsluttet jf. vejledningen, prøv evt. at lade den stå natten over for at se om der noget ip der skal frigives fra din udbyder, til den nye router.

    Ellers prøv at kontakt TP-Link eller din udbyders support, for at sikre at det ikke skyldes problemer med forbindelsen.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har tidligere konstateret at den nye, trådløse, AC standard er "det nye sort" og har man først prøvet det, går man ikke tilbage! Med AC-standarden er det pludselig muligt at nærme sig de samme hastigheder som kan opnås via kabel, dog skal man være...Anmeldelse: TP-Link Archer C7