• Funktionalitet
 • Design
 • Pris

Endnu en NAS server er landet på redaktionen og denne gang fra svenske Excito – en producent vi skal stifte bekendtskab med for første gang i forbindelse med Excito B3 WiFi.

Excito B3 WiFi er først og fremmest en NAS server, dvs. en “harddisk” du kan smække på dit lokalnetværk, således at film, musik og meget andet kan deles med alle på netværket. Excito B3 WiFi kan så bare lidt ekstra, for den kan faktisk også fungere som router, så du har både NAS server og router samlet i én lækker enhed.

Excito B3 WiFi er bygget på en open source linux platform, så har man evnerne og lysten kan man selv kode “videre” på Excito B3 WiFi.

Modellen fås med HDD på enten 500GB, 1TB, 2TB eller  3TB alternativt 40GB SSD.

Hvad er der i kassen?
Excito B3 kommer i en pæn sort æske, og i denne finder man Excito B3, en strømforsyning, netværkskabel og en lille quick start guide så man kan komme i gang.

Design
Excito B3 WiFi ligner ikke alle andre NAS servere, den er kulsort og har et ret “råt” udseende. Den ligner mest af alt en mono blok som man kender det fra lydverdenen og om man så kan lide dette er jo en smagssag. Personligt synes jeg designet er fint og dejlig friskt. Kvaliteten er 100% i orden og den føles både solid og holdbar, takket være materialerne af høj kvalitet. Bagpå er der plads til de 2 antenner, der bruges hvis Excito B3 benyttes som router. Derudover en WAN port, en LAN port, 2 USB 2.0 porte og en eSATA port samt indgang til strømforsyning.

USB 2.0 og eSATA portene bruges hvis man ønsker at udvide lagerpladsen, eller vil kører et RAID setup med en ekstern harddisk.

Installation
For at opsætte Excito B3 WiFi skal du først logge på webinterfacet fra en PC eller Mac og dernæst;

 • Vælge sprog, engelsk eller svensk er mulighederne
 • Vælge tidszone
 • Opsætte password
 • Oprette en bruger
 • Evt. opsætte fjernadgang til enheden via en adresse ala http://your-easyfind-name.myownb3.com

Det er selve opsætningen, utrolig nemt og enkelt og enheden er nu faktisk klar til brug.

Funktionalitet
I webinterfacet har du mulighed for at udføre forskellige opgaver, nedenfor en kort gennemgang af mulighederne.

Home
Her er det muligt at se aktuel status på Excito B3, genstarte, lukke og hente systemopdateringer

File manager
Navnet siger det meste, det er her du kan ændre, flytte og slette filer på Excito B3 WiFi.

Backup
Opret backup fra de enkelte maskiner på netværket, der er forskellige preset til dette.

User
Opret, slet eller ændre eksisterende brugere og giv dem forskellige rettigheder.

Services
Aktiver eller deaktiver nogle af de services som Excito B3 WiFi understøtter, bl.a. FTP server, DLNA, webmail og meget andet. Det er såre simpelt, enten er det “on” eller “off”, der er ikke så meget pjat..

Mail
Brug Excito B3 WiFi som mailserver, hvis du ejer et eller flere domæner. Her kan du oprette forskellige konti.

Network
Her kan de forskellige indstillinger ændres, det er nok mest interessant at pille ved hvis man bruger Excito B3 WiFi som trådløs router også.

Disk
Se aktuel status for harddisken, er den fyldt eller ej. Du kan også opsætte RAID ol.

Settings
Opsætning for bl.a. Bittorrent kilent mv.

Via webinterfacet kan du også tilgå en musikafspiller, en billed/galleri funktion, webmail (Hvis mail er sat op) og downloads. Musikafspilleren fungerer fint og gør det muligt at afspille al musik, uanset hvilken PC eller Mac du benytter da det kører via webinterfacet. Download manageren gør det muligt at sætte Excito B3 WiFi til at hente store filer, så du slipper for at have din PC eller Mac stående tændt.

Med download manageren kan du sætte Excito B3 WiFi til at hente filer fra diverse websites, inkl. torrents. Det er smart af 2 årsager, filerne er straks tilgængelige efter download – for alle på netværket og dernæst slipper du for at have en computer eller Mac tændt og kan tilføje downloads fra alle computere og mac’s på netværket.

Benchmark
Excito B3 WiFi er testet med ATTO Disk Benchmark på en Windows 7 baseret PC, tilsluttet en Gigabit Eternet router, vi har benchmarket op imod en Synology DiskStation DS112.

Excito B3 WiFi
Maks læsehastighed: 23MB/s
Maks skrivehastighed: 35MB/s

Synology DiskStation DS112
Maks læsehastighed: 59MB/s
Maks skrivehastighed: 92MB/s

Desværre er læse/skrive hastigheden ikke imponerende, faktisk er den ret skuffende set i forhold til Synology DiskStation DS112 der koster omkring 1500,- uden harddisk (Pr. 18-04-12). I daglig brug mærker man dog ikke som udgangspunkt til dette, det vil primært være hvis du pludselig skal overfører/hente store filer fra NAS’en.

Konklusion
Excito B3 WiFi kan noget som de fleste andre enheder ikke kan, nemlig at “samle” den trådløse router med en NAS løsning. Du slipper med andre ord for at have 2 enheder stående og så går det jo ikke noget at Excito B3 WiFi faktisk ser ganske godt ud.

Der er tale om et open source operativsystem, så har du forstand og mod på det, kan du modificere det som det passer dig. Der er ikke tale om den mest avancerede NAS server, men du kan bl.a. opsætte backups af flere maskiner, gemme filer, afspille musik/film og streame fra den, så alle standardfunktionerne, som er de mest anvendte, er understøttede.

 • Alt-i-én løsning
 • Ingen støj
 • Høj kvalitet
 • Der kunne være flere features på NAS delen
 • Bliver forholdsvis varm
 • Læse/skrivehastighed ikke i top
 • Forholdsvis dyr løsning

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris, 500GB HDD: 375 EUR / 2793 DKK

Find den bedste pris på Excito B3 WiFi

Udlånt af
Fourcom ApS