torsdag, april 25, 2024
ForsideGuidesGuide: Optimer dit trådløse netværk

Guide: Optimer dit trådløse netværk

Der findes ikke mange danske hjem uden en trådløs router og et tilhørende Wi-Fi netværk. Antallet af enheder der kobles på Vores trådløse netværk er eksploderet de seneste år og detbetyder at mange af de ældre trådløse routere der står rundt omkring slet ikke er gearet til så massiv trafik, ligesom både hastighed og rækkevidde kan være en udfordring.

I denne guide får du komkrete bud til hvordan du forholdsvis enkelt og rimelig billigt kan forbedre og optimere dit trådløse netværk, hvadenten du kæmper med begrænset rækekvidde, dårlig hastighed, ustabilitet eller noget helt fjerde.

1. Router

Routeren er “hjertet” i det digitale hjem og første led i kæden, hvorfor den bør være rimelig opdateret. Til en moderne husstand vil en 802.11ac router være det rigtige valg, da man har understøttelse for den trådløse AC-netværks standard der, i skrivende stund, er den nyeste og hurtigste standard til hjemmebrug.

Der findes rigtig mange forskellige routere og det kan være svært at gennemskue hvilken man bør vælge. Til brug i mindre huse og/eller lejligheder vil en router med indbyggede antenner typisk have en tilstrækkelig rækkevidde, men til et klassisk parcelhus eller lign., bør man vælge en router med eksterne antenner, da signalstyrken og dermed rækkevidden typisk er væsentligt bedre.

Ved valg af router bør man samtidig overveje hvorvidt det kunne være praktisk med en USB-port på denne, alt efter fabrikant vil denne kunne bruges til at dele en printer, ekstern harddisk eller lign., hvilket kan være yderst praktisk – da hele familien så vil kunne tilgå denne enhed, så længe de befinder sig på det samme lokale netværk, trådløst eller via kabel. Hvis en kablet forbindelse mellem enhed og router er en mulighed, bør denne altid prioriteres fremfor den trådløse løsning, den kablede løsning er bare hurtigere og mere stabil, da den ikke er udsat for samme grad af forstyrrelser. Derfor bør man også overveje hvorvidt routeren sal være udstyret med en Gigabit switch (10/100/1000 Mbps), istedet for en normal Ethernet switch (10/100 Mbps ) for at få ekstra fart på det interne, kablede, netværk.

Routeren bør spom minimum understøtte Dual-Band, hvilket betyder der er 2 kanaler til det trådløse netværk 2,4GHz frekvensbåndet som deles med et hav af forskellige enheder og 5GHz frekvensbåndet som der er langt mindre forstyrrelse på, dog er det ikke alle enheder der understøtter 5GHz, hvorfor man ikke altid kan og vil få fuld udnytte af dette.

Routerens trådløse hastighed er heller ikke uvæsenlig, men husk samtidig på at dine enheder skal understøtte denne hastighed førend du får glæde af den, det hjælper ikke at købe markedets dyreste, kraftigste og hurtigste router, hvis alle dine trådløse enheder er æld-gamle og udstyret med netværkskort der kun understøtter 802.11b netværksstandarden. AC-netværks standarden inddeles i klasser efter hastighed og der er intet i vejen for at kigge lidt fremad – så man får en router der ikke står for udskiftning lige med det samme. AC1750 vil være et godt “mellemklasse” valg i skrivende stund.

Placering af routeren er bestemt heller ikke uvæsentlig og man bør forsøge at placere de trådløse router så centralt i huset som muligt og gerne så højt som muligt, da dette vil give den bedst mulige rækkevidde.

Bemærk: Er routeren leveret af din internet-udbyder, kan det være problematisk at udskifte denne som 1. led (Tjek med udbyderen). I så fald kan man evt. overveje om man vil deaktivere evt. Wi-Fi på denne og koble en nyere og opdateret trådløs router herpå via kabel, således at den fremadrettet håndterer al trafik på ens netværk i huset.

placering-af-router

2. Range Extender

Én af de ting som rigtig mange oplever problemer med i forbindelse med Deres trådløse netværk er rækkevidden, eller mangel på samme. Der findes forskellige metoder til at forbedre og optimere rækkevidden, men én af de nemmeste og mest effektive er udvidelse med en Range Extender. Som navnet antyder er Range Extenderens fornemste opgave at forlænge signalet, i dette tilfælde det trådløse signal.

Der findes et hav af forskellige Range Extendere, men rådet vil være at vælge én af samme fabrikat som ens router, ligesom man bør sikre at de kører samme netværks standard og hastighed, således Range Extenderen ikke bliver det langsomme mellemled.

Range Extenderen modtager det trådløse signal fra routeren og videresender dette, men man bør være opmærksom på at hastigheden forringes ved brug af en Range Extender og at hastigheden aldrig bliver bedre end den der leveres til Range Extenderen. Derfor er placeringen af Range Extenderen også enormt vigtigt, for den skal placeres et sted hvor signalstyrken på det trådløse netværk er udmærket, men samtidig så langt væk at man får forlænget signalet tilstrækkeligt.

Et scenarie kunne være at den trådløse router er placeret i den ene ende af huset, hvorfor man har problemer med rækkevidden i modsatte ende – her ville man normalvis placere en Range Extender ca. midt i, for at sikre en fornuftig signalstyrke i modsatte ende.

zyxel_armor-x1_7324

Nogle Range Extendere kræver næsten ingen opsætning, mens andre kan være lid komplicerede at installere  – én af dem der opsættes via en nem og let-forståelig webguide er Zyxel’s Armor X1 der koster under 800,-

Man bør samtidig være opmærksom på om Range Extenderen udvider end eksisterende trådløse netværk, så netværksnavnet (SSID) er det samme – eller om der oprettes endnu et trådløst netværk med et andet navn – sidstnævnte kan nemlig være lidt problematisk, da mange enheder har svært ved at skifte mellem trådløse netværk når flere er tilgængelige samtidig, det vil så i praksis betyde at man, for at sikre optimal hastighed, manuelt ville skulle skifte mellem disse og det er ikke hensigtsmæssigt.

range-extender-placering

3. Powerline

Powerline eller blot PLA er ikke nær så udbredte som eksempelvis Range Extendere. En powerline adapter bruger husets, eller lejlighedens eksisterende strøm-net til at transportere data, i praksis sætter man én powerline adapter i en 220 volt stikkontakt nær sin router, hvor den kobles til routeren med netværkskabel. Andensteds i huset eller lejligheden sættes den anden powerline adapter i en stikkontakt hvorefter en given enhed forbindes til denne med kabel. Powerline adaptere erstatter derfor behovet for at trække netværkskabler og er særlig velegnet til steder hvor man ikke kan/vil trække netværkskabler, eller steder hvor signalstyrken på det trådløse netværk er så ringe, at man ønsker en kablet løsning. Man kan sagtens have én base nær routeren og flere powerline adaptere rundt omkring i huset!

Udover at give “netværkstilslutning” hvor som helst i huset og måske særligt til kablede enheder, så er flere Powerline adaptere også udstyret med en Range Extender, hvilket i praksis betyder at man kan oprette et trådløst netværk, eller forstærke et eksisterende med fuld signalstyrke, da den fødes via etnernet og derfor ikke har det samme tab som en Range Extender der fødes via et Wi-Fi signal, på den måde undgår man både at trække netværkskabler OG får forbederet rækkevidden på sit trådløse netværk.

未标题-1
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer