• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Vi har modtaget et ret spændende produkt fra LaCie, i hvert fald hvis man er Apple bruger. Har du en nyere Mac, enten MacBook eller iMac, så er den med stor sandsynlighed udstyret med en eller flere Thunderbolt porte, men det har været småt med udstyr der understøttede Thunderbolt. Der er kommet enkelte produkter dertil, men det går forholdsvis langsomt. Thunderbolt er en “universal” port som både kan transportere lyd, video og data og så er den langt hurtigere end USB 2.0 – så den er oplagt til eksterne harddiske, som vi skal kigge på her.

LaCie 2big Thunderbolt er en ekstern harddisk der fås med 4, 6 eller 8TB kapacitet, fælles for dem alle er at de kører RAID o eller RAID 1 så du selv kan vælge mellem hastighed eller sikkerhed.

Hvad er der i kassen?
LaCie 2big Thunderbolt kommer i den velkendte, Apple inspirerede, hvid æske med flotte billeder på og i denne æske finder man LaCie 2big Thunderbolt, en strømforsyning, CD-ROM med software og manual, lille trykt folder samt værktøj til udskiftning af harddiske.

Design og funktionalitet
LaCie 2big Thunderbolt ser, efter min mening, ret rå ud – da der er tale om en stor aluminiumsklods med en blå knap/lampe på forsiden. Det hele er lavet af aluminium og det gør at når du tager den i hånden, så ved du at der er tale om et kvalitetsprodukt. Siderne er “rillede” og bagpå er der indgang til strømforsyning samt 2 Thunderbolt porte for daisy chain (Så den kan bruges på flere Mac’s samtidig). Derudover kan de 2 harddiske tilgås herfra, da de sidder monteret i hver sin skuffe som nemt kan åbnes hvis en disk skal udskiftes pga. en defekt.

LaCie 2big Thunderbolt er tung, selvom der er 2 harddiske deri – så den vil komme til at stå solidt plantet på skrivebordet.

Der er tale om et produkt der er mere eller mindre plug and play, når man lige har købt og/eller fundet et Thunderbolt kabel frem – for det er ikke med i kasssen. Med kablet sluttet til Mac’en og LaCie 2big Thunderbolt fungere den som en helt alm. ekstern USB harddisk som vi kender det.

Smider du den medfølgende CD-ROM i drevet, så får nedenstående menu frem.

Her kan du vælge imellem Applikationer, dokumenter og produkter – sidstnævnte kigger vi ikke på, da det blot er et sted hvor du kan se LaCie’s produktsortiment.

Klikker man på Applikationer, får man mulighed for at installere en fuld udgave af Intego Backup Manager Pro.

Klikker man derimod på dokumenter får du adgang til en manual til LaCie 2big Thunderbolt samt en FAQ med de mest stillede spørgsmål.

Som tidligere nævnt har du mulighed for at kører både RAID 0 og RAID 1, dvs. du kan frit vælge mellem maks datasikkerhed eller maks hastighed, du opsætter dette i Disk Utility i Mac OSX. Derudover kan du frit downloade LaCie RAID monitor, en applikation der viser aktuel status på begge diske og fortæller hvis der opstår problemer.

Desværre hører LaCie 2big Thunderbolt ikke til blandt de mest støjsvage eksterne harddiske på markedet. Det skyldes ikke umiddelbart blæserstøj fra den indbyggede blæser, der er temperaturreguleret. Det skulle dog næsten også være mærkeligt, da hele kabinettet som LaCie 2big Thunderbolt kommer i, virker som en varmeafledende flade. Det er derimod de 2 harddiske man hører ret tydeligt, især fordi LaCie 2big Thunderbolt er beregnet til at stå oppe på skrivebordet. Det er heldigvis kun så længe de er aktive, for de spinner selv ned i en form for dvalefunktion når der ikke læses/skrives til dem. Det skal dog til LaCie’s forsvar siges at det ikke er mere udbredt end så mange andre eksterne harddiske, jeg havde måske bare, i dette prisleje, forventet en mere støjsvag løsning, særligt fordi den larmer væsentligt mere end den iMac den er testet sammen med.

Benchmark
Det der adskiller LaCie 2big Thunderbolt fra mængden er først og fremmest at den understøtter Thunderbolt interfacet og dernæst at der er mulighed for RAID 0 eller RAID 1. Det skulle jo gerne betyde at LaCie 2big Thunderbolt er hurtigere end gennemsnittet og dermed velegnet til eksempelvis videoredigering og andre opgaver der kræver meget lagerplads og hurtig læse/skrivehastighed.

Vi har testet LaCie 2big Thunderbolt med “Disk Test Speed”og resultatet ses nedenfor.

LaCie oplyser en skrivehastighed på op til 319MB/s og læsehastighed op til 327MB/S så ovenstående resultatet i praksis er vel et eller andet sted ganske glimrende.

I praksis vil man opleve LaCie 2big Thunderbolt som enormt hurtigt og det er en fornøjelse at overfører store filer/datamængder, hvor man måske normalt ved eksterne diske er vant til lang ventetid på overførslerne.

Konklusion
LaCie 2big Thunderbolt er en ekstern harddiskløsning til den professionelle Mac bruger der enten skal redigere video eller billeder og har behov for en ekstern løsning med et RAID setup, enten for sikkerhed eller hastighed. Du får virkelig høj læse og skrivehastighed og en nydelig indpakning, desværre er diskene ikke de mest støjsvage – men det kan være at der er forskel på hvilke diske LaCie 2big Thunderbolt leveres med….

LaCie 2big Thunderbolt er en dyr løsning, men skal man have noget af det hurtigste tilgængeligt – så er LaCie 2big Thunderbolt absolut et godt bud og skønt at Thunderbolt ikke helt er opgivet endnu, så er der håb for en mere “forbrugervenlig” udgave til en anden pris, på sigt!

  • Thunderbolt!
  • Hastigheden
  • RAID muligheder
  • Støjen
  • Prisen
  • Intet kabel med i pakken

Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 4TB – 4529,- / 6TB – 5909,-

Find den bedste pris på LaCie 2big Thunderbolt

Udlånt af
LaCie