torsdag, april 25, 2024
ForsideGuidesStudiestart: Vælg den rigtige bærbare computer

Studiestart: Vælg den rigtige bærbare computer

Senest opdateret d. 08-02-2021

Inden man får set sig om er sommerferien ovre og mange skal fortsætte Deres studie, eller begynde på et nyt. Et studie uden en bærbar PC svarer til at måtte undvære pen og papir for 10-15 år siden, så det er en helt essentiel værktøj i løbet af studietiden og netop derfor bør man overveje om ikke gerne man vil betale lidt ekstra, for at få noget der er lidt mere lækker og måske endda også holder bedre og er mere stabil i drift.

I denne guide giver vi råd og vejledning til hvad du bør kigge efter når du skal ud og investere i en ny studievenlig bærbar computer.

Windows eller Mac?

Det første man nok i virkeligheden bør gøre op med sig selv, er hvorvidt man skal vælge en Windows-baseret PC, eller en Mac med macOS…

Har man i forvejen en iPad, iPhone og andre Apple produkter, kan det give god mening at fortsætte i samme økosystem som man kender og Mac’en er bl.a. kendt for høj stabilitet, lang batteritid og lækkert design.

Der er dog efterhånden også en del studier hvor der bruges specielle programmer som måske kun fungerer optimalt med en Windows baseret PC, så tjek om der er særlige krav til hard- og software, inden du vælger side.

Der findes ikke noget “rigtigt” svar her, nogle er til Mac, mens andre er til PC.

Skærmstørrelse

Skærmstørrelsen er en ret væsenlig faktor, af flere årsager. Skærmstørrelsen har typisk stor indflydelse på hvor meget den bærbare computer fylder, samtidig er vægten også afhængig af hvor stor en skærm den bærbare computer er udstyret med.

Vores umiddelbare anbefaling vil være en skærmstørrelse mellem 13-14″, det vil betyde at den bærbare computer er forholdsvis let og nem at have med rundt, men at skærm og tastatur stadig har en størrelse der gør at der kan arbejdes effektiv på den, uden behov for tilslutning af ekstern mus, tastatur, skærm og så videre. Bliver skærmen meget mindre, kan det blive en lidt krampagtig sag at arbejde på, og bliver den større – 15,6″ eller 17″ så fylder den altså noget mere, både på bordet på studiet, men også i tasken og derhjemme i sofaen. Der findes dog studier og situationer hvor en større skærm kan være et godt valg, eksempelvis et studie hvor der er megen video og billederedigering hvor man hurtigt bliver glad for den ekstra skærmplads, eller hvis man ønsker en bærbar computer der både skal bruges til studie, og til hardcore gaming i fritiden.

Man bør også være opmærksom på skærmen opløsning vores anbefaling vil være at vælge en skærm med Full HD opløsning (1920×1080) eller derover.

Sammen med skærmstørrelsen, skal man også overveje hvorvidt man ønsker en touch-skærm eller ej. Der findes efterhånden mange forskellige bærbare computer med touchskærm, eksempelvis Acer Spin 7 hvor skærmen kan flippes helt rundt, så dem faktisk kan bruges i flere forskellige positioner.

Acer Spin 7 – Tent mode
Acer Spin 7 – Tablet mode

Tastatur og touchpad

Da den bærbare computer bliver et værktøj man skal bruge hver dag, er det vigtigt at tastaturet er godt at skrive på og forholdsvis lydsvagt så en studiekammerater kan holde ud at sidde ved siden af en. Touchpadden skal naturligvis også fungerer godt, være præcis og have en størrelse der passer til ens temperament. Der er himmelvid forskel på de tastaturer de bærbare computere bliver udstyret med, så lav lidt research, prøv et par forskellige modeller i butikkerne og søg lidt på nettet efter reviews af de bærbare computere du har i kikkerten, for andres mening omkring tastatur og touchpad.

Megabyte, gigabyte og hertz?!

Hjertet i den bærbare computer er selve processoren og dette kan være en jungle for mange. Vores anbefaling vil være at man går efter en bærbar computer med en Intel Core i5-processor. Det er ikke den hurtigste på markedet, men den er bestemt heller ikke langsom. Det betyder at man får en bærbar computer med masser af power til dagligdagens opgaver. Skal den bruges til mere krævende opgaver, eksempelvis tung billede/videoredigering eller 3D modellering, vil en Intel Core i7-processor måske være et bedre valg.

Mængden af RAM har også stor betydning for hurtig den bærbare computer opleves i daglig brug, samtidig fungerer RAM’en som arbejdshukommelse og har derfor betydning for hvor mange programmer du kan åbne på én gang og hvor mange opgaver du kan sætte den i gang med samtidig. Til almindelig brug kan 4GB godt gå, men vores anbefaling er klart 8GB og gerne mere, hvis det er muligt for en beskeden merpris. Man bør være opmærksom på om der er mulighed for opgradering af RAM senere hen, i så fald kan man godt vælge den “lille” model for senere at opgradere med mere RAM.

Lagerplads!

Udover en fornuftig processor og en passende mængde RAM, skal en bærbar computer naturligvis have en eller anden form for lagerplads til lokal lagring af programmer, billeder, film og lign., selvom “cloud” lagring er nok så populært. Valget står normalvis mellem en traditionel mekanisk harddisk og en såkaldt SSD, sidstnævnte er langt hurtigere end en mekanisk harddisk, lydløs og mindre følsom overfor eventuelle stød og tab. Ulempen er at man må “nøjes” med lidt mindre kapacitet for samme pris og så nedsættes ydeevnen efterhånden som SSD’en ældes, ved almindelig brug er det dog formentlig ikke noget den gængse forbruger vil opleve.

Vores anbefaling vil være en 256GB SSD, da der her er masser af plads til både applikationer, billeder, video og andre filer, og evt. med mulighed for at udvide med en ekstern harddisk, eller måske et SD-kort. 128GB SSD kan også gå an, men man skal så være forberedt på at man kan komme i plads-problemer hvis man er typen der gemmer meget lokalt på computeren.

Dedikeret grafikkort eller ej?

Et dedikeret grafikkort gør det muligt at spille mere krævende 3D spil og lave tung videoredigering, har man ikke disse behov man kan roligt vælge en bærbar computer med et såkaldt delt grafikkort, der er masser af saft og kraft i et sådan til både kontorarbejde og underholdning samt mindre krævende spil.

Vil man gerne kunne spille de seneste 3D spil i en fornuftig opløsning, bør man vælge en bærbar computer med et Geforce GTX 1050 eller derover, gerne et GTX 1060 der pt. er det bedste “value for money” køb.

Batteritiden?

Batteritiden er, for de fleste, ét af de allervigtigste punkter, men samtidig også noget der kan være enorm svært for producenterne at oplyse og være særligt konkrete omkring, da batteritiden netop afhænger af hvad computeren bruges til, hvilke (og hvor mange) applikationer der kører og hvor krævende disse er.

Optimalt bør man vælge en bærbar computer med en batteritid der gør at man kan benytte den hele dagen, på studiet, uden at skulle omkring en stik-kontakt, hvilket ofte vil være en 6-8 timers brug af varierende intensitet.

Tilslutningsmuligheder

En ting mange overser er antallet af porte og tilslutningsmuligheder i al almindelighed, og her skal man efterhånden være lidt vågen, for en del af de nye PC’er har kun meget få tilslutningsmuligheder, nogle endda kun USB-C som endnu ikke er ret udbredt. Har man brug for at tilslutte eksterne enheder, det kunne være en ekstern skærm, en harddisk, printer eller lign., så bør man være opmærksom på om den bærbare computer giver mulighed for dette – alternativt skal man tilkøbe eventuelle adaptere og hubs.

5 fede bærbare computere til studiebrug

Apple MacBook Pro M1

Den “billigste” MacBook Pro med 13″ skærm, den nye M1 processor, 8GB RAM og 256GB SSD til lagring. Lækkert design i den velkendte Apple kvalitet, men høj pris ift. rå specifikationer.

Apple MacBook Air

Den nye MacBook Air med 13″ skærm, den nye M1 processor, 8GB RAM og 256GB SSD giver næsten samme ydeevne som Pro’eren, men til en væsentligt lavere pris! Som et ekstra plus har den ingen blæser, så den er altid helt lydløs og så er den noget slankere end Pro’eren.

ASUS VivoBook 14

Flot og slank bærbar PC fra ASUS med 14″ skærm og AMD Ryzen processor. 4GB RAM og 256GB harddisk, til en ret lav pris omkring 4000,-

ASUS ZenBook 14

ZenBook er ASUS’ mest lækre serie af bærbare PC’er, så her er kræset lidt ekstra for design og finish. Denne udgave kommer med Intel i5 processor, 8GB RAM og 512GB SSD, så der er masser af kræfter og plads til at gemme både musik og film.

Huawei MateBook D 14

MateBook fra Huawei er deres bud på en MacBook, altså fokus på lækker kvalitet og design – men med Windows og til en helt anden pris. Her får du 14″ skærm, AMD Ryzen 5 processor, 8GB RAM og 512GB SSD for under 5000,-

Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer