• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Når man vil spare noget tid i køkkenet for at spendere den optjente tid med noget andet mere spændende eller når man blot ønsker at gøre madlavningen en smule nemmere, så er en køkkenmaskine kærkommen og en af disse er Bosch MUM5, som med varierende grad af udstyrspakke giver fleksibilitet i én enhed. I denne omgang har vi fået lov at se nærmere på Bosch MUM5 CreationLine og i den forbindelse lave noget lækkert mad.

Hvad er der i æsken?

Som indikeret indledningsvist fås serien fra Bosch med forskellige udstyrspakker, mens den Bosch MUM5 CreationLine vi har fået lov at teste består af selve køkkenmaskinen, krog til dej, to mixere, blender, en plastikskål, en metalskål, tre roterende knive, grøntsagsskærer-enhed, juicepresser og praktisk etui til kroge og knive. Æsken til alle enhederne er således anrettet at man hurtigt og nemt kan pakke det hele sammen til transport skulle man have lyst at tage sin Bosch MUM5 med sig.

20160602_055235493_iOS

Design

Køkkenet er ligesom så mange andre steder blevet et vigtigere punkt i vores dagligdag og er ikke nødvendigvis længere “bare” et sted man laver mad. Mange har et samtalekøkken eller også er køkkenet i et med stuen, hvilket betyder at køkkenet er blevet gjort mere synligt. Derfor er det måske i dag endnu vigtigere end tidligere at tingene overholder et vist niveau for designmæssigt skønhed og man er ikke i tvivl om at dette emne har været oppe og vende for designteamet af Bosch MUM5, hvilket der er to indikationer for. Den ene værende køkkenmaskinens elegante design, hvor man i vores udgave har blandt mælkehvid med sølv og krom elementer, mens den anden er den mere sigende Red Dot Design Award, som Bosch MUM5 har fået. For dem der ikke ved hvad Red Dot Design Award er så er det en anderkendt designpris, der naturligvis gives til de smukkeste produkter i klassen for et givent år.

20160611_084542746_iOS

Bosch MUM5 er lavet således at den har skålen i højre side og maskineriet ligesom omklamrer dette areal fra venstre mod højre. På toppen har man et låg i krom som kan tages af for at man kan montere ekstratilbehøret, såsom grøntsagsskæreren, der dermed guider de skårne frugter og grøntsager ned i skålen.

På denne top kan man ligeledes placere sin saftpresser, som med sin indbyggede skål opsamler frugtsaften, som man derefter nemt kan hælde fra til brug i næste del af den opskrift man er i gang med eller blot lave en limonade direkte.20160602_060436982_iOS

Når man skal have skålen ud eller montere en anden krog til piskning/æltning så klikker man en knap inde på venstre side af Bosch MUM5 og armen løftes op og giver adgang til det nævnte. Man kan også fjerne skålen og flippe armen hele vejen den anden vej, således at denne så peger opad og fjerner man toppen kan man montere den medfølgende blender og lave en smoothie ud af det hele.20160602_055256001_iOS

Hastigheden på arbejdet styres af en drejeknap, som kører med interval fra 1-7, hvor man ved æltning af dej ikke anbefales at skrue for højt op. Dels er maskinen nok ikke bygget til at køre så stærkt med så meget modstand og dels tror jeg heller ikke dejen vil have godt af at blive voldsoffer. Spøg til side så er intervallerne ganske brugbare eftersom piskning og andre bearbejdninger kræver forskellige hastigheder sammenlignet med æltning og man kan dermed justere sin opskrift til man finder den hastighed der passer en bedst.

Kablet føres ud i bagsiden for naturligvis at være gemt væk, men hvis man ikke har planer om at bruge sin Bosch MUM5 et stykke tid så er det faktisk muligt at føre kablet ind i selve maskinen og gemme det helt væk, ligesom man kender det fra sin støvsuger. Det er i vores model ikke muligt at kablet trækkes ind automatisk, men det er der en af de større modeller der godt kan. En smart lille detalje, der gør at hele maskineriet fylder mindre på køkkenbordet.20160602_060251495_iOS

Funktionalitet

En køkkenmaskine skal gøre arbejdet i køkkenet nemmere og deraf mere sjovt, hvilket kun kan gøre sig gældende, hvis maskinen, der erstatter de træge opgaver, er nem at anvende. Trods sine mange tilbehørsprodukter, der kan sættes på og bruges i flæng må man sige at Bosch MUM5 er netop dét – nem at anvende. Den gør æltning af dej og piskning af fløde til en leg. At man med grøntsagsskæreren og blenderen kan meget mere er blot endnu et ekstra plus. Man kan sågar nøjes med at prøve sig frem og relativt hurtigt finde sig til rette med de funktioner Bosch MUM5 byder på. Den medfølgende manual giver dog lidt tips til, hvordan man udnytter maskineriet på bedste vis og påpeger naturligvis vigtigheden af at rense maskinen efter hvert brug.

På- og afmontering af krogene gøres ganske enkelt ved at løfte op i armen på Bosch MUM5 og trækker ned i en skrå retning. Mellem krogen og armen er der et mellemstykke, som er til for at beskytte maskineriet mod snavs, således at maskinen holder længere, men denne monteringsmåde er ikke helt så ligetil efter min mening. Mens de andre komponenter på Bosch MUM5 har indikatorer for hvordan tingene skal monteres på, så er det her lidt at prøve sig frem, hvilket med tiden og erfaring med maskinen bliver til et mindre og mindre irritationsmoment heldigvis.

Man får ikke lov at tænde for maskinen, hvis denne ikke re ordentligt sat sammen i enkelte tilfælde og dette er naturligvis af sikkerhedsmæssige årsager, men man kan godt kigge lidt forundrende på sin Bosch MUM5, hvis ikke man er klar over, hvori fejlen er.

Æltning

Det blev til en del flere hjemmelavede brød herhjemme efter Bosch MUM5 kom til “undsætning” og det bekræfter blot tesen om at den indledende opgave med æltning nok er det, der afholder nogle af os fra at lave brødet selv – trods de fordele det ellers bringer med sig. Med Bosch MUM5 er det som nævnt muligt med tre hastighedsindstillinger når man ælter sit brød og det kan man tilpasse afhængigt af den dej man ønsker og hastighed man sammensætter ingredienserne i. Uanset hvad er opgaven nu noget der bliver taget hånd om mens man kan foretage sig alt muligt andet, såsom at rense bordet eller tilberede det næste man skal i gang med. Der er intet at sætte fingeren på og måske siger det mere om undertegnedes evner i et køkken end om Bosch MUM5s effektivitet, men dejen bliver i hvert fald bedre sammensat end når jeg selv forsøger mig med hænderne frem. Den eneste lille udfordring er at dejen på en eller anden måde formår at krybe op til mekanikken og er lidt træg at få renset.

20160616_154204268_iOS

Piskning

De af os der til tider nyder en kage ved også godt at piskningen kan være svær at få rigtig, men efter få forsøg med Bosch MUM5 lærer man, hvilken hastighed der passer bedst til det slutresultat man ønsker at få ud af det. Armen på Bosch MUM5 kører nemlig selv rundt og i forskellige vinkler for at give indholdet en regelmæssig bearbejdning hele vejen rundt. Forneden ses resultatet af piskning af æggehvider eksempelvis og er langt bedre end jeg nogensinde har formået at få det frem med en håndmixer ellers.

20160626_135644037_iOS

Idet der med piskning anvendes højere hastigheder end ved æltning eksempelvis, så er der også et højere støjniveau kommende fra Bosch MUM5 end ellers. Det er ikke for højt eller højere end man er vant til fra andre maskiner, der udfører det samme arbejde, men en smule mere end man forventer fra denne maskine, der grundet sit lækre design ellers kunne indikere den nærmest var lydløs.

Grøntsagsskæring

Et element jeg ellers ikke føler man ser på alle køkkenmaskiner, men som Bosch MUM5 nærmest stedfæster bør være en del af enhver enhed, der vil kalde sig en køkkenmaskine er netop en sådan grøntsagsskærer, idet den gør madlavningen mere komplet. Hvis man skal tilberede større opskrifter er der ofte en eller anden form for grøntsager, der skal skæres på den ene eller den anden måde og med CreationLine udgaven medfølger tre blade til formålet. På toppen af enheden skubbes grøntsagerne ind og kommer ned i skålen i den ønskede facon. Herefter er det kun lige rengøringen, der kan være en mindre udfordring, men er ikke anderledes med andre lignende redskaber.20160616_130632144_iOS

Blending

Trods sine 1000W er det ikke anbefalet at man benytter denne blender til isterninger, hvilket ellers netop nu i sommerperioden ville være ekstra aktuelt for vores vedkommende. Jeg følger sådanne anvisninger nøje når de bliver skrevet for ikke at forkorte maskinens levetid, selvom jeg er overbevist om at Bosch MUM5 er kraftig nok. Det er desværre en lille skuffelse for blenderen er en fin addering ellers, der dog ikke har nogle specielle funktioner eller kan erstatte en nogenlunde blender man ellers måtte have. For nogen der ikke besidder en anden blender er det naturligvis en kærkommen tilføjelse.

20160602_060142268_iOS

Konklusion

Bosch MUM5s mangfoldige anvendelsesmuligheder viser, hvordan én maskine kan erstatte en hel del redskaber i køkkenet. Det afhænger naturligvis af ens udgangspunkt og det man i forvejen har stående i køkkenet, hvor det for mit vedkommende blot er den medfølgende blender, der ikke kan erstatte eksisterende hardware i hjemmet. Ellers er Bosch MUM5 en komplet løsning, der ganske vist optager en del plads på køkkenbordet, men samtidigt er den i stand til at udføre så mange opgaver at man kan gøre den til en central del af køkkenarbejdet generelt. Både design, kvalitet og simplicitet ved anvendelse er elementer i top, som gør at madlavning bliver til en endnu større fornøjelse, da man kan koncentrere sig om tilberedning og ikke om fløden i forsøg nummer tre nu bliver god nok til kagen. Lad mig blot understrege at en del brød og pizzadeje er blevet lavet på Bosch MUM5 og på intet tidspunkt har den leveret et utilfredsstillende resultat.

  • Alsidig med meget tilbehør
  • Flot design
  • Nem at bruge
  • Støjer ved høje hastigheder
  • Blender

 

Pris og tilgængelighed

Vejl. udsalgspris 3.599,-
Se aktuel pris hos PriceRunner