• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Jeg kan huske at min far i sin tid havde en elektrisk shaver for en kort stund noget tid tilbage, men gik hurtigt tilbage til den mere manuelle proces med skrabere, da han simpelthen ikke var tilfreds med hverken resultat eller bekvemmelighed. Man er dog kommet langt siden da og en af de vigtigste spillere på netop denne front har været Braun, og vi har fået mulighed for at teste deres Braun Series 7 og her kan du læse vores oplevelse og dom.

Hvad er der i æsken?

Med Braun Series 7 shaveren medfølger en rensestation, rensevæske, Clean&Charge Station, rejsetaske, strømadapter og børste. Det er egentlig mere end rigeligt udstyr til en god og komplet barberoplevelse. Men hvad får man ud af det hele er måske endnu mere spændende og det skal vi kigge nærmere på.


Design

Nogle vil måske argumentere at det overordnede design af Braun shavere ikke har ændret sig voldsomt de seneste par år, men alligevel er der sket en smule. Man skal dog altid huske at man nok ikke skal fikse noget som ikke er i stykker. Braun Series 7 shaveren, som vi havde fået til test har såmænd også nogle fede detaljer, som er værd at bemærke. Dem kommer vi ind på senere.

Braun Series 7 kan fås i to farver, enten sølv eller mørkegrå. Vores eksemplar var sølvudgaven, hvis man skulle være i tvivl, men den grå er faktisk kun en anelse mørkere.

Hvis vi starter med at analysere designet af Braun Series 7 fra toppen og ned, så starter vi ganske naturligt med barberhovedet, som på ydresiden består af tre skinner, hvor den i midten er en anelse særligt udformet. Denne særlige del er for at opfange flade hår og sørge for at disse også bliver barberet væk, selv ved vanskellige steder. De to ydre arealer er foruden at være fleksible også dem som står for det tunge arbejde og fører de mange og mere almindelige hår ind til skærebladene.

Braun Series 7 benytter sig af en såkaldt Intelligent Sonic Technology, som med 10.000 mikrovibrationer i minuttet. Det står de indre komponenter for og dem skal man måske ikke hægte sig for meget ved. De skal egentlig bare virke, men de mange vibrationer gør at Braun Series 7 larmer en smule under brug. Det er dog faktisk ikke så højt som man kunne frygte, men heller ikke så lavt som man kunne håbe. Alt er dog relativt og afhænger lidt af perspektivet.

I siderne har barberhovedet to slideknapper, hvoraf den ene er til at løfte toppen af for at kunne rense eller skifte denne, og den anden knap er til at låse barberhovedet i en vinkel, som gør det nemmere at barbere på vanskellige steder, såsom under næsen eksempelvis.

Bevæger man sig nedad skaftet finder man en indbygget trimmer, som man slider for at få adgang til. Denne stikker så ud af siden på Braun Series 7, hvilket måske ikke er så praktisk, men da tanken blot er at trimme lidt bakkenbarter og finjustere lidt for lange hår, så er det da rart at man har muligheden trods alt.

Dernæst finder man en rund knap, som er tænd og sluk knappen på Braun Series 7, men i midten har man også et lys. Dette lys lyser både når man tænder for shaveren, men er også et indikatorlys for de to knapper man finder lige under tænd/sluk-knappen. Disse to knapper justerer intensiteten under hvilken shaveren skal arbejde og afhængigt af, hvor følsom ens hud er kan man sætte en blid barbering op eller en der er mere intens. Dioden i midten af tænd/sluk knappen vil herefter lyse fra lyseblå til mørkeblå og til sidst grøn, hvor det sjovt nok er den grønne som er den mest intense. Den indstilling man sætter den op til vil blive gemt til næste gang man skal barbere sig, så man ikke skal indstille hver gang og det er meget rart.

I bunden af Braun Series 7 shaveren er der et lille rundt display, som på den ene side fortæller status på batteriet og på den anden side viser den hygiejne. Batteriindikatoren snakker for sig selv, mens hygiejne-indikatoren simpelthen fortæller, hvor snavset shaveren er blevet og om den bør renses. Det anbefales at shaveren renses efter hver barbering, hvorfor hygiejne-indikatoren på en eller anden måde føles en smule overflødig. Dels fordi jeg under ingen af mine barberingen var i nærheden af at svine shaveren så meget til at den midtvejs skulle renses og dels fordi hvis man alligevel skal rense efter hver barbering så føles det som sagt overflødig information. Derudover føles det som om at indikatoren for hygiejne ændrer sig ensartet uagtet om man har meget skæg eller lidt.

Under og bag dette dispaly har man hul til strømadapteren, som altså kan stikkes direkte ind i shaveren for opladning, men shaveren har også på bagsiden to kontakter, som ved placering i Clean&Charge stationen sørger for opladning den vej rund.

Braun Series 7 har efter min mening en fin størrelse i den forstand at den både fylder i tykkelsen, bredden og vægt. Det gør at den ligger godt i hånden og er dermed nem at betjene. Man skal ganske vist have lidt større hænder, hvis man skal kunne nå de forskellige funktioner med en hånd, men det er ikke værre end at man kan bruge sin anden hånd til eksempelvis at låse barberhovedet eller justere intensiteten.

Clean&Charge stationen er en base af plastik på ydresiden, hvor der i toppen af den er plads til at Braun Series 7 shaveren kan komme ned i en skæv vinkel. Hvorfor det er at shaveren ikke står vinkelret ned i basen vides ikke, men det har nok noget at gøre med renseprocessen af den. På fronten basestationen finder man én stor knap og adskillige lys-indikatorer. I midten finder man renseknappen, som starter renseprocessen om nødvendigt. På den venstre side af denne finder man statuslys for mængden af rensevæske man har i den, mens der på den højre side er lys, der fortæller om der skal en mere eller mindre grundig rensning til at rense shaveren efter brug.

Funktionalitet

Når rensevæsken er sat i Clean&Charge stationen og selve shaveren er opladt, så er alt klar til at man kan gå i gang og det er også hvad de næste par afsnit handler om. Her går vi i dybden med hvordan det er at anvende Braun Series 7 i hverdagen og hvad man eventuelt skal være opmærksom på som køber.

Anvendelse

Det kan faktisk ikke gøres mere ligetil end at sørge for at ens shaver er ladet op for når man så tager den op til huden er den klar.

Det fleksible barberhoved bevæger sig i otte retninger og det er med til at tilpasse sig ansigtets former, således at man kan komme vidt omkring uden besvær. Ved de større flade arealer er det faktisk ofte nok med et enkelt strøg med Braun Series 7 og det er jeg meget positivt overrasket over. Omkring de lidt mere vanskellige steder, eller hvor huden er rigtig blød, tager det et par ekstra forsøg. Med sin fleksibilitet er Braun Series 7 i stand til at nå helt ned til 0,05 mm ned til huden og det skulle være med til at give en tæt barbering alle steder.

Den tætte barbering er en vigtig del af enhver barbering. Dette skyldes adskillige ting. For det første skal ens hud gerne være blød og rar at røre ved efter en barbering, både for en selv, men også for ens partner, hvis man skulle have en sådan. Desuden betyder en tættere barbering hovedsageligt at der går længere tid mellem barberingerne og hvis man i forvejen synes at barbering er en kedsommelig proces, så vil man jo helst igennem denne så sjældent som muligt. Braun Series 7 formår at give en temmelig tæt barbering efter min vurdering og efter at have brugt den. Selvom jeg godt kan mærke at barberhovedet er fleksibelt og tilpasser sig huden og mit Gorans æble, så føler jeg at sammenlignet med et ordentligt barberblad er barberingen omkring disse ujævne steder mindre tæt med Braun Series 7. Det skuffer mig dog ikke, især fordi det dermed sagt ikke er et skidt resultat jeg får, men blot en smule mindre tæt.

Det bedste resultat opnår man i øvrigt når man holder shaveren vinkelret på huden for så vidt muligt. Dette er både producentens anbefaling, men også min erfaring. Naturligvis kan dette slippe når det skal gå hurtigt, men man kan også hurtigt komme til at skulle over det samme areal to og tre gange af denne grund alene. Midterstykket på barberhovedet er hvad Braun kalder ActiveLift og det er med til at løfte hårene klar til OptiFoil delene (ydredelene med de mange huller) så man får en tæt barbering. I forvejen skal man ikke regne med at det er tilstrækkeligt at gå over et areal en gang og at det så er nok. På kinderne, hvor huden er stram og der er en stor jævn overflade kan man sagtens slippe af sted med at gå over et sted en enkelt gang, men det gør sig altså ikke gældende alle steder. Det til trods er barberingen efter min mening overstået i løbet af få minutter og sammenlignet med en skraber er der både tid at spare, samtidigt med at det er langt nemmere med Braun Series 7.

Man kan anvende Braun Series 7 på enten tør eller våd hud. Man kan anvende barberskum eller gel til at smøre ansigtet ind med. På diverse reklamer ligner det at man så fjerner al skummet med et enkelt strøg, men de må i så fald anvende en speciel barberskum, for det oplever jeg slet ikke og jeg ender ofte med at skubbe skummen rundt på ansigtet. Det gør barberingen en smule mere besværlig end den tørre, men det har også sin fordel og det er at ved en tør barbering kan Braun Series 7 godt finde på at trække i nogle skæghår og gøre en smule ondt. Det kan være pænt frustrerende for det kan ske adskillige gange under den samme barbering. Dette slipper man for ved anvendelse af barberskum eksempelvis.

Man kan også tage Braun Series 7 med ind under bruseren og anvende den mens man tager bad og her slipper man ligeledes for smerten ved at den tager fat i hårene og samtidigt oplever man ikke at det sviner som barberskum, så måske er dette for nogle den optimale løsning. Personligt kan jeg dog bedst lide at kunne se mig selv i spejlet når jeg barbere mig, hvilket jeg i badet ikke har mulighed for, men muligheden for at slå to fluer med et smæk foreligger altså.

Batteritid

Det tager en times tid at lade Braun Series 7 shaveren fuldt ud. Herefter giver den op til 50 minutters barbering. Dette afhænger dog af den indstilling man sætter intensiteten på, for med den højeste indstilling, som jeg hovedsageligt brugte under mine barberinger var der til måske fyrre minutter, hvilket også er mere end rigeligt hvis man husker at lade enheden op, idet en enkelt barbering sjældent tager meget mere end fem minutter.

Vedligeholdelse

Ved barbering hver anden dag oplevede jeg at Clean&Charge stationen oftest skulle rense med det mildeste renseprogram. Det var kun da der gik lidt ekstra dage mellem min barbering at den gik på mellemniveauet og ellers ikke. Selv efter nogle ugers brug var niveauet på rensevæske ikke faldet under halvdelen, hvilket efter mine beregninger betyder at den med stor sandsynlighed vil blive for gammel inden den bliver brugt op. Af hygiejnemæssige årsager anbefaler producenten at rensevæsken skiftes efter 8 uger uanset om den er brugt op eller ej.

Nogle tror måske fejlagtigt at en elektrisk barbermaskine ikke kræver nogen løbende omkostninger, når anskaffelsespriserne er så relativt høje som de er, men rensevæske skal man have for at holde sin shaver i topform. Man kan naturligvis rense den manuelt og så ellers efter hver anden eller tredje gang bruge noget maskinolie for at smøre den med. Hvis man dog har erhvervet sig en udgave med rensestation, så er det vel også meningen at man skal bruge den, hvorfor det er ret vigtigt at kende prisen på de variable og løbende omkostninger. Man kan selv på nettet finde to patroner af rensevæske til sin Braun Series 7 shaver for 125 kr, hvilket ved en daglig barbering skulle give rundt regnet 750 kr ud fra producentens beregning. Personligt følte jeg dog som nævnt at én patron sagtens kunne holde omkring to måneder, hvorfor vi halverer omkostningen til 375,- og så er det også lidt mere overkommeligt.

Hvis man rejser meget eller i hvert fald nok til at det kan være relevant at tage sin shaver med, så er der naturligvis vigtigt at man nemt kan tage sin shaver med. Med den medfølgende rejsetaske, som lige nøjagtigt har plads til selve shaveren, er denne del nemt klaret, men man skal også huske at rense sin shaver når man eksempelvis ikke kan tage Clean&Charge systemet med. Hertil kan man enten benytte den manuelle proces med rindende vand, børste og maskinolie, men det er også muligt at købe en spraydåse til omkring hundrede kroner og denne er i henhold til beskrivelsen tilstrækkelig som afløsning til Clean&&Charge systemet i enkelte tilfælde, men må altså ikke erstatte den fuldt ud.

Dertil kommer dog prisen på et nyt barberhoved, på 300 kr, som dog skal skiftes hvert halvandet år og det giver en årlig omkostning på yderligere 200 kr. Sammenlagt er det ikke småpenge, som man måske skulle gå og tro, så det kræver en overvejelse at investere i en elektrisk shaver som Braun Series 7, men spørgsmålet er jo så, om det er dét værd når man tager alt i betragtning? Lad os se hvad konklusionen siger.

Konklusion

Der er adskillige vigtige aspekter af en elektrisk shaver. For dem der skal til at erhverve sig en sådan for første gang så er det både anvendelse, resultat og pris, som betyder noget og selvom man nemt kan give mange hundrede kroner for en sådan, så er der også omkostninger forbundet med at købe rensevæske og skifte barberhoved. Denne del er dog uundgåelig og jeg synes at den forventede årspris på cirka en plovmand er fint overkommelig, når man så tager den anden del i betragtning, og det er at Braun Series 7 er utrolig nem at anvende, samtidigt med at den giver et rigtig godt resultat. Det er naturligvis et plus at man kan anvende shaveren under bruseren og med barberskum for en mere behagelig barbering. Man får en barbering, der er meget tæt og nærmest ligeså tæt som med et barberblad uden al besværet. Den samlede løsning med Clean&Charge systemet er dog den jeg vil anbefale, trods prisen, da en manuel rensning gør at bekvemmeligheden forsvinder en smule, selvom selve barberingsprocessen simpelthen er nemmere og mere behagelig end en skraber. Prispunktet er måske lidt højt, men med den rette vedligeholdelse ser Braun Series 7 shaveren ud til at kunne være alt hvad man har brug for mange år frem.

  • Tæt barbering
  • Nem og hurtig
  • Automatisk rensning
  • lille trimmer indbygget
  • Pris på rensevæske

Pris og tilgængelighed

Set til 2899,-