• Design
  • Funktionalitet
  • Pris

pdt_21676.png

Skrivebordet er efterhånden blevet mere end blot et praktisk areal for de fleste, hvorfor et stilfuldt miljø er begyndt at vægte i højere grad og det nytter derfor ikke at man har en stor subwoofer eller klodsede store højtalere stående, som det ellers var acceptabelt på teenage-værelset måske. Endvidere er fokus forhåbentlig shiftet fra et bass-tungt lydsystem til noget mere sofistikeret og det er altså disse parametre Creative T30 appellerer til med dets design og funktionalitet. Vi har fået lov at kigge nærmere på dette 2.0 højtalersæt med Bluetooth og NFC og byder ind til vores gennemgang i de følgende afsnit.

Hvad er der i æsken?

På baggrund af kassens størrelse og vægt kunne man fristes til at tro at man havde fået den forkerte pakke og alligevel et 2.1 system, men fortvivl ikke, for der ér kun to højtalere i kassen med dertilhørende strømadapter, RCA-til 3,5mm adapter og manual.

Design

Det kan ikke nævnes nok gange at design er smag og vil være et emne, hvor nogle vil elske det og andre hade det. For mit eget vedkommende i forbindelse med Creative T30 er jeg faldet lidt mellem to stole, for når jeg ser på højtalerne synes jeg de er tilpas elegante med deres buede former og blanke sorte overflade blandet med meget lidt gul farve på den ene højtaler-driver. På samme tid er der dog tale om to enorme højtalerenheder, der fylder en del på skrivebordet, især hvis man i forvejen er presset grundet to skærme, som jeg selv “lider” af. På et større skrivebord ville Creative T30 dog skille sig ud som et stilikon er jeg sikker på, men når det “fylder” som det er tilfældet i min opsætning, så forsvinder elegancen lidt.

Den store størrelse på Creative T30 skyldes de store udgangsåbninger, som sørger for at levere en dyb bas takket være såkaldt BasXport-teknologi, så der ikke er behov for den ekstra subwoofer til at stå et eller andet sted på gulvet. Det er efter min mening en smart måde at integrere en sådan funktionalitet på, men det sparer jo så tydeligvis kun relativt på pladsen.

Creative T30 består som nævnt og bemærket af to højtalere, hvoraf den ene er en “dum” enhed, der blot fødes med lyd-data, mens den anden har integrerede funktioner i sig. De åbenlyse og tydeligt synlige er de tre drejeknapper til justering af bass, treble og volumen, samt tænd/sluk knappen, bluetooth-knappen og indgang til AUX på fronten. I toppen er der et NFC-følsomt område, som man altså kan forbinde sin kompatible enheder via. Bag på er der ikke just meget at komme efter da det er her man forbinder højtalerne til hinanden, strøm og den lydkilde man ønsker at anvende (forudsat man ønsker at forbinde kablet).

De nævnte drejeknapper er i titanium-farvet grå og giver en smule modstand når man drejer på dem. Hverken for meget eller for lidt og det gør faktisk at fornemmelsen af kvalitet dukker op når man anvender knapperne. Man føler man kan finjustere uden besvær. Selve knapperne til de andre funktioner har drillet mig nogle få gange, hvor de ikke reagerede, selvom jeg forventede det af dem. Det tog mig eksempelvis nogle gange to forsøg at tænde for højtalerne, men jeg var måske også en smule for blid så at sige.

En ikke så uvæsentlig detalje på Creative T30’s design er at de er vinklet en smule opad. For at være helt nøjagtig er der tale om 10 graders hældning og i henhold til producenten er det for at projektere musikken og lyden opad mod brugeren. Til at starte med undrede jeg mig netop over, hvorfor de i det mindste ikke stod lige på bordet, men der er altså mening med galskaben.
fea_09_10-deg-tilt

Funktionalitet

Basalt set er Creative T30 et højtaler-sæt, der er lige til at få ud af kassen og sætte op. For at få den grundlæggende funktionalitet til at spille, så er der ikke meget andet end at sætte kablerne til og fyre op. Det går faktisk også ligeså nemt med at koble en trådløs enhed til med Bluetooth, enten den traditionelle vej eller via NFC, og så er man ellers kørende.

Herefter kan man sidde tilbage og tænke “hvad så” – der er vel i bund og grund ikke mere at komme efter når man har sat lyden til at spille ud af højtalerne og er tilfreds med det. Det kunne man også sagtens argumentere for, men sandheden er dog den at Creative T30 gemmer på lidt mere end blot lyd med kabel eller Bluetooth. For at sikre en god lydkvalitet via det trådløse signal, hvilket i og for sig kan være svært, så er Creative T30 faktisk udstyret med aptX-teknologien, der sørger for at minimere kvalitetstab ved trådløs overførsel gennem Bluetooth-signalet og lad mig hilse og sige at det er en væsentlig faktor, som for den lydentusiastiske ikke bør gå ubemærket hen.fea_02_bt-apt

Creative T30 lover op til 10 meters trådløs rækkevidde og det er også lige før at jeg kan bekræfte dette, men det kommer an på enhedens trådløse signal og det miljø man har teknikken sat op i. Der skal ikke mange væge til førend signalet begynder at falde ud, men det er der ikke noget nyt i når det kommer til Bluetooth-signal.

Enkelte steder nævner producenten også noget om at man nu slipper for besværlige kabler med Creative T30 da det jo er trådløst, men det er ikke jus
t helt korrekt, idet der skal kabler til både strøm og mellem de to højtalere. Det kan man naturligvis tænke sig frem til, men forbindelsen til en trådløs enhed gennem Bluetooth er altså mulig og giver på denne måde en bevægelsesfrihed, som altså har en fin og uforstyrret rækkevidde, så længe, der ikke er for mange elementer imellem.

Lydkvaliteten i Creative T30 kan jeg med det samme sige er overraskende god. For mit vedkommende overraskende, fordi der hovedsageligt fokuseres på en dyb bas og masser af volumen, fremfor en god og velafbalanceret lydprofil, som det altså bestemt er tilfældet med Creative T30. Jeg gik hele genre-spektret igennem med Creative T30, som jeg normalt også gør med andre produkter, hvor jeg tester lyd, og konstaterede hurtigt at den flade indstilling gav mig den største lydmæssige nydelse. Naturligvis kan man skrue op for bas, hvis det er hvad man ønsker, både med skrueknappen på selve Creative T30 og naturligvis, hvis man har noget software installeret. Hvis man ønsker den mere rene lyd, så anbefaler jeg at man bibeholder den opsætning, der dog er i Creative T30 højtalerne, da den gør sig velegnet til al slags lyd, lige fra spil til musik og film. Ydermere kan Creative T30 godt spille højt. Med deres størrelse taget i betragtning er dette måske ikke så overraskende og der er samlet set også fire højtalerdrivere, og takket være BasXPort er der også mere end rigeligt med bas til mindre og mellemstørre rum. For mit vedkommende kan Creative T30 sagtens bruges til at fyre en mindre fest op, hvis de er placeret rigtigt. Takket være den relativt universelle tilslutning med 3,5mm jack eller Bluetooth kan man få de fleste enheder tilsluttet og festen startet.fea_05_-line-In

Konklusion

Af et 2.0 lydsystem at være kan det måske godt være at Creative T30 virker til at befinde sig i den dyre ende af skalaen for denne type produkter, men jeg vil faktisk gå så vidt at sige de er mere end pengene værd når man tager deres lydkvalitet og trådløse forbindelsesmulighed i betragtning. De pynter på et skrivebord med deres elegante, om end lidt store, design. Trods 2.0 klasificeringen er de efter min mening ikke så nemt mobile, da der medfølger en strømforsyning, der også skal rykkes med, men det er altså denne strømforsyning, der sørger for den volumen, dette sæt kan præstere og takket være trådløs aptX forbindelse kan man flytte kvalitetslyd med sig rundt i hjemmet.

  • Lydkvalitet
  • Bluetooth (+aptX)
  • NFC
  • Lidt klodset/ fylder meget på et skrivebord

Pris og tilgængelighed

Set til 823,-
Se aktuel pris hos PriceRunner