• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Vi er endnu en gang blevet udstyret med et par briller fra GUNNAR optiks og fra at have kigget på deres gaming serier har vi nu bevæget os mod mere diskrete looks fra deres computerbrille-serie. Brillen hedder GUNNAR Enigma og på nær det gule Amber glas ligner de ellers et par ganske almindelige briller og nu skal vi se nærmere på deres funktion og anvendelse i praksis.

Hvad er der i æsken?

Alle tre briller vi har haft leget med fra GUNNAR Optiks har været pakket ensartet og det er ligegyldigt om de er fra gaming eller computer serien. Der er tale om en gennemsigtig plastikkasse, hvor man kan se ind til designet af brillen og i bunden er der en papkasse, som indeholder en stofspose, som man kan bruge til opbevaring og rensning af sine briller.

Design

Brillestel og brillestænger på GUNNAR Enigma er af en slags robust men letvægtsplastik, som producenten kalder for nylon polymer. Det føles behageligt mellem fingrene og også som noget, der kan tåle en del mishandling uden at skulle give op.

Som allerede nævnt indledningsvist er GUNNAR Enigma med et clean og diskret look, som gør at de ikke er iøjefaldende. Dette er vigtigt for dem, der eksempelvis skal bruge disse på kontoret eller bare af andre årsager ønsker et look, der minder mere om en traditionel brille. Traditionel kan man sågar hæfte sig ved, for der er lidt retro over stellet på GUNNAR Enigma også.

Der er modsat eksempelvis RPG og Vayper, som vi også har testet her på siden, på brillestellet indbyggede næsestykker, som altså ikke kan rykkes på. For mit eget vedkommende var dette ikke en udfordring, da jeg ikke mærkede modstand eller ubehag ved den måde de trykkede på min næse.

GUNNAR Enigma trykkede dog et andet sted og det var bag ørerne, hvor brillestængerne buer nedad. Egentlig syntes jeg i starten det var rart at de var så tætte om hovedet, for så bevægede de sig ikke, men eftersom brillestængerne ikke giver sig under pres, så kan disse par briller altså godt stramme lidt under brug, i hvert fald når jeg sammenligner med de andre modeller, som jeg har haft at gøre med fra GUNNAR.

Glassene er til gengæld dejligt store og buer tilpas nok til at deres bredde giver brugeren fornemmelsen af at hele synsfeltet er gult og ensfarvet. En klar fordel i forhold til både Vayper, men især RPG brillerne fra GUNNAR. Dette bevirker at man bedre glemmer at man har dem på og det buede glas gør også at der er mindre genskær i glasset. Egentlig kan dette skyldes noget andet, men den effekt har jeg i hvert fald med GUNNAR Enigma og om det så skyldes tykkelsen på glasset eller hvordan dette buer har jeg svært ved at vurdere.

Funktionalitet

Adskillige studier påviser i den senere tid at et stigende antal mennesker lider af belastninger på øjnene i den ene eller anden grad og form. Det skyldes blandt andet at et større antal af os dagligt bliver udsat for digitale enheder hvis skærme lyser op med en blå farve, som er potentielt skadelig for vores nethinde, hvis vi bliver udsat for den i længere tid ad gangen. Med 8 timer på kontoret og oftest foran computeren er dette ikke lidt.

Naturligt lys, som vi bliver udsat for gennem naturen indeholder lysspektret og derigennem også denne bølgelængde af en blå farve, som vi ikke har godt af, men dette er afbalanceret og ikke noget som påvirker os drastisk.

Skærmen på computeren er derimod tilbøjelig til at indeholde en langt højere koncentration af det skadelige blå lys, som på 450nm bølgelængden går direkte i øjet. Denne belysning er med til at holde vores øjne “aktive” længere tid end nødvendigt og dette fører blandt andet også til søvnløshed.

Effekten på kontoret

Med GUNNAR Enigma brillerne er det så tanken at de patenterede Amber glas skal forhindre op til 65% af det skadelige lys at komme igennem til øjet. Dette skulle foruden forhindring af skader på nethinden også bevirke at man får det bedre, sover bedre og forhindre hovedpine og tørre øjne.

Jeg tog GUNNAR Enigma med på en test på kontoret, hvor de flittigt blev brugt og for dem der har læst mine tidligere tests af GUNNAR optiks kommer det ikke som en overraskelse, at jeg føler en klar forbedring i min dagligdag på kontoret. Jeg var skeptisk i starten da jeg umiddelbart ved at tage brillerne på ikke mærker andet end at verden bliver en smule mere “afslappet” at se på og varm. Denne effekt skulle jeg så vænne mig til, hvilket ikke tog mange minutter, inden det bare var den nye farve verden havde for mig. Jeg fangede sågar mig selv i at beholde brillerne på når jeg hentede kaffe fra kaffemaskinen to etager ned og det siger både noget om komforten, men også at man sagtens kan vænne sig til at have dem på. Jeg fik hverken tørre øjne eller ondt i hovedet, hvilket egentlig var noget jeg havde vænnet mig til de dage, hvor jeg kunne finde på at sidde til sent ude på aftenen.

Dermed ikke sagt at man skal forvente hovedpine og gener så snart man tager dem af og glemmer dem en dag, det er heldigvis ikke sådan det foregår. Man kan måske også vende det om og sige desværre, for hvis det var så mærkbar en forskel ville folk nemmere have ved at tage stilling og tænke på den tid de spenderer foran skærmen. Problemet med det blå lys er jo at det er usynligt og den negative effekt er ligeledes ikke noget som kommer prompte.


Et andet sted den gule og varme farve hjælper er faktisk når man sidder på sin computer inden man skal til at sove. Hjernen bliver vænnet til et dæmpet lys tidligere og man bliver ikke nær så vågen inden man skal i seng, som man ellers ville gøre ved at være udsat for blåt lys. Blåt lys er nemlig det vi er vant til at se når vi kan se himlen og helt basalt er vi mennesker fra naturen indstillet sådan at når det er lyst skal vi være aktive og vågne. Selv dette modvirker Amber glassene i GUNNAR Enigma fordi den gule farve også gør alle andre farver på skærmen mere varme og behagelige til at slappe af, som man kender det fra sin smartphone, som i de seneste operativsystem-opdateringer har gjort det muligt for brugerne at aktivere eksempelvis NightShift på iOS.

Be a better gamer

Det er ikke helt hensigten at man kan blive en bedre gamer med et par GUNNAR Enigma på hovedet. Man kan måske “tåle” at sidde flere timer foran skærmen inden man bliver træt og får ondt i hovedet for på denne måde at kunne træne sig hurtigere frem til at være pro, men det er vist nok at stramme den lidt.

Jeg tænker at GUNNAR Enigma, og andre briller af samme producent, kaldes Gamer briller er fordi os gamere sidder foran computeren gennemsnitligt længere tid end den gennemsnitlige borger og ydermere med stor sandsynlighed sidder foran en skærm både ude og hjemme.

Personligt synes jeg dog at i spil som CS:GO, da bliver farverne ganske vist anderledes end “originalen”, men detaljerne kommer også bedre til udtryk, så en lille forbedring kan man muligvis nok opleve. Tanken er dog mere at modvirke belastning på øjnene og give brugeren længere tid foran skærmen både hvad angår den enkelte dag, men også på sigt, hvor man altså ikke skader sin nethinde nær så meget.

Konklusion

Selvom GUNNAR Enigma står listet under både computerbriller og tagget som Gaming Eyewear, så synes jeg ikke det ene udelukker det andet og man kan anvende disse par briller til ethvert computer-relateret formål, for deres design er ganske diskret og subtilt, hvilket gør dem velegnet til både hjemme og ude. Personligt er jeg ikke i tvivl om at de har været med til at give mig et bedre arbejdsmiljø ved at jeg ikke føler mine øjne er nær så anspændte sidst på eftermiddagen, som de tidligere var efter mange timer foran computerskærmen på kontoret.

  • Design
  • Effekt
  • Komfort i længden

Pris og tilgængelighed

Set til 749,-