• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Mange af os sidder foran en skærm adskillige timer dagligt enten ved vores arbejde eller foran vores favoritspil. Hvad man ikke ved er faktisk at skærmen kan være skadelig for ens øjne, men der er faktisk hjælp at hente fra en lidt usædvanlig brilleproducent, som har specialiseret sig i at imødekomme denne problematik og vi har i denne omgang fået lov at teste deres GUNNAR Vayper. Om jeg var mindre træt i øjnene efter at have lavet denne anmeldelse end andre kan du læse mere om her.

Hvad er der i æsken?

GUNNAR Vayper leveres i en tynd og gennemsigtig plastikæske. Normalt ville jeg sige dette er et dårligt kvalitetstegn, men tanken er at give fuld indsigt i, hvordan brillen er designet, hvis man eksempelvis ser den i en butik og ønsker at beslutte sig om det er noget for én. Under selve brillen er der en pap æske, som indeholder et lille skriv om brillen samt et blødt etui af mikrofiber.

Design

Med GUNNAR Vayper er der tale om et ganske minimalistisk brillestel med en lettere rektangulær form. Denne form passer bedst til ovale og runde hoveder, da dette bevirker at de rette attributter på ansigtet kommer til udtryk.

En meget vigtig detalje ved GUNNAR Vayper er dennes vægt, som er bemærkelsesværdigt lav og ligger på 20 gram. Dette betyder at de er meget lette at håndtere og have på hovedet. Man tænker faktisk på om det ikke er for lidt til at brillestellet også kan være robust, men det forsikrer producenten skulle være tilfældet med det rette materialevalg.

Glasset i GUNNAR Vayper er gult, hvilket vi kommer nærmere ind på senere, og de er relativt bredde, som gør at man ikke ser kanterne når man ser igennem dem. Dette kan være et irritationsmoment med for smalle briller nemlig og det er altså ikke tilfældet her. Højden på glasset kunne jeg godt tænke mig var en smule større. Det kan igen være det blot er mig, som ikke normalt går med briller, der har det på denne måde. På den anden side er der nok mange, hvis ikke de fleste, der som mig vil bruge GUNNAR optiks uden at gå med briller normalt. Samtidigt ser jeg på indersiden af glasset en smule genskær af mine egne øjne. Det er en problematik, som jeg desværre ikke kan genskabe på billede, men heldigvis er det ikke så tydeligt at jeg for det meste ikke kan se bort fra det.

Komforten på GUNNAR Vayper kommer ikke kun af den lette vægt, men også af at næsestykkerne er justerbare og af silikone, så man kan tilpasse dem ens ansigts- og næse-form.

Folk der bruger briller har naturligvis et endnu større behov for at et par briller også ser godt ud og måske udtrykker brugerens stil på en eller anden måde. Selvom man forventeligt kommer til at anvende GUNNAR Vayper i et mere lukket miljø, med mindre man er pro gamer eller streamer, så har man alligevel lyst til at ens udstyr ser godt ud og det kan jeg roligt sige at disse briller gør. De er ret moderne i deres look, hvilket vil appellere til nogen og andre ikke. Designet vil jeg nærmest kalde ret minimalistisk med en snært af futurisme. Sidstnævnte skyldes mønsteret på brillestængerne og så er det mit eget indtryk af designet.

De nævnte brillestænger er i øvrigt også ret tynde og går lige ud helt om bag øret. De bøjer dermed ikke ned bag ørerne, hvilket jeg tænkte ville gå mig på og brillen ville ikke sidde fast, men der var ingen problemer der. Tværtimod viste det sig at være en fordel med det tynde design, for når man tog et headset på hovedet modspillede de to ting ikke hinanden.

Funktionalitet

GUNNAR Vayper med gule glas er faktisk med producentens Amber teknologi. Det gule glas er nemlig ikke kun for show, men har en positiv effekt på vores øjne. Det er nemlig sådan at computerskærme, som nævnt, emitterer blåt lys i en bølgelængde, som er direkte skadelig for vores nethinde på længere sigt. Det er altså ikke alt blåt lys, som er skadeligt for os, men skærme, især dårlige af slagsen, har en tendens til at ligge i netop de bølgelængder, som ikke gavner vores øjne.

For at eksemplificere ovenstående problematik vil jeg sammenligne det blå lys med skarpt dagslys. Mennesket er indrettet således at dagslys holder os vågne, således at vi kan være aktive om dagen. Det er netop dét som det blå lys også gør og holder os konstant aktive nærmest når vi sidder foran skærmen. Dette bliver øjnene anspændte af og det resulterer træthed. For nogle personer begynder øjnene at løbe, andre får tørre øjne eller ondt i hovedet. Denne form for træthed er også blevet forbundet med søvn forstyrrelser.

GUNNAR optiks lover at det gule Amber glas i GUNNAR Vayper absorberer 65% af blåt lys fra digitale enheder også betegnet som HEV. Det vigtigste spørgsmål står dog endnu ubesvaret hen og det går på om GUNNAR Vayper også har en effekt.

Først og fremmest skal man vide at når man tager GUNNAR Vayper på hovedet så vil den gule farve give en effekt på farvesammensætningen. Det gule i Amber kommer man ikke udenom og hvis man er professionel grafiker, hvor farverne har en fordel, så skal man kigge efter Crystalline serien, som dog blokerer mindre af det blå lys. For en gamer betyder det dog at farverne i spillet bliver en smule anderledes. Det der rent faktisk sker er at farverne bliver en smule varmere at se på og det er langt mere behageligt for øjnene.

For mit eget vedkommende var det rent faktisk sådan at jeg i en periode havde nogle lange dage på kontoret, hvor det ikke var ualmindeligt at jeg skulle sidde mere end ti timer foran skærmen dagligt. Jeg endte med at få utrolig tørre øjne og effekten blev endeligt at jeg fik ondt i hovedet og blev nødt til at tage hjem og få en pause. Jeg kom til at tænke på en bekendt, som havde fortalt mig om GUNNAR optiks for længe siden og hvis det skulle testes om de rent faktisk kunne hjælpe så var det vel nu.

Travlheden på arbejde vedblev ”heldigvis” så det kunne testes om det ville hjælpe. Jeg skruede heller ikke ned for de for mig normale antal timers gaming om ugen i perioden, så jeg fik vekslet brugen af GUNNAR Vayper både hjemme og på kontoret. I tiden med brillerne på har jeg ikke oplevet hverken træthed i øjnene eller hovedpine. Må ærligt erkende at jeg var positivt overrasket, da jeg egentlig var en smule skeptisk både med hensyn til at skulle gå med briller lige pludseligt, men også hvorvidt der nu også var hold i det lovede.

Nu bruger jeg ikke briller normalt, så jeg ved ikke om det er normalt at de er så modtagelige mod fedtfingre, men med GUNNAR Vayper var det udover det sædvanlige jeg selv synes det er tilfældet med eksempelvis mine solbriller om sommeren. Jeg skulle rense dem efter hvert brug. Det skyldes muligvis deres tynde design og at de derfor var nemmere at manøvrere med ved at tage fat i glasrammen og så at ens fingre efterlader spor. Det er naturligvis ikke helt hensigtsmæssigt, men hvis det er min naturlige måde at håndtere dem på er det måske også tilfældet for andre til man vænner sig til dem.

Konklusion

Hvis man har mange timer foran skærmen så er det en god idé at skåne ens øjne for de varige skader blåt lys fra digitale enheder kan give en og en af måderne at gøre dette på er ved GUNNAR Vayper, som har et specielt glas, der blokerer en del af denne lad os kalde det stråling fra. Den lette vægt af denne brille gør at man næsten kan glemme at man har dem på. I kampens hede og mens man spiller er det også tilfældet, men et øjebliks uopmærksomhed og man spotter glassets kant og hvis glasset på GUNNAR Vayper bare var en smule højere så jeg ikke til tider kunne se omridset af det, så ville jeg helt glemme at jeg havde dem på. De er i al fald super behagelige at have på og anvende og tilmed så synes jeg ikke man bliver træt i øjnene af at sidde foran computerskærmen hele dagen. Jeg sidder med en 34” til daglig, så lys er der rigeligt af og naturligvis bliver man træt af lange dage på jobbet, men det skulle helst ikke resultere i tørre øjne og hovedpine, hvilket jeg synes GUNNAR Vayper bestemt har hjulpet mig med.

  • Positiv effekt på træthed
  • Let vægt og komfort
  • Design
  • Højde på glasset

 

Pris og tilgængelighed

Set til 749,-