fredag, april 19, 2024
ForsideAnmeldelserTest: HP Sprout Pro

Test: HP Sprout Pro

Den traditionelle måde vi benytter vores computere på i dag er ved at være forældet, i hvert fald hvis man spørger HP, som bringer os HP Sprout, der giver mere dybde i brugermulighederne end den seneste touch-bølge har givet os. HP Sprout kombinerer touch med RealSense teknologi til at scanne dybde og dermed bringe dine objekter på skærmen i 3D. Det giver et hav af muligheder og efter HPs mening skal det gøre at vi genopfinder måden vi skal anvende vores PC på.

Hvad er der i æsken?

Eftersom HP Sprout, i hvert fald vores udgave af den, er et professionelt produkt er indpakningen ikke den mest spændende, men selve udpakningen er lavet således at man folder den en side ned og så er det tiltænkt at man skal stille sig oven på denne “måtte” som kassens side nu udgør og herefter tage resten af indholdet ud. Først får man fat i quick guides til opsætning og herefter de små ting som pen, ekstra toppe til pennen, mus, tastatur, strømkabe, touch mat og til sidst selve All-in-one enheden.

IMG_1438

Design

Man er efter opsætningen af HP Sprout ikke i tvivl om at der er tale om en helt særlig AiO enhed, idet der foran skærmen er en stor måtte og ovenover skærmen har man et kamera med forskellige funktioner indbygget, som vi efterhånden kommer nærmere ind på. Ellers er der tale om en klassisk AiO med hele hardwaren bygget i én enhed. Overfladen på HP Sprout er en blanding mellem blank sort og ellers domineret af børstet aluminium, således at man har indtrykket af et premium produkt. Det er der dog heller ingen tvivl om at HP ønsker man skal tænke om den.

Touch måtten foran skærmen skal monteres på foden af skærmen med magnet-connectorer. Materialemæssigt føles den som enhver anden musemåtte, om end en smule mere stiv og på toppen er der naturligvis forbindelsen til foden som er i børstet aluminium og lige vægten en smule opad. Midten af pladen er hvid, mens kanten er lysegrå og det har noget at gøre med kameraets evne til at distancere, hvad der skal være hvor.IMG_1489

Apropos kamera, så er dét kamera med RealSense-teknologi placeret på toppen af HP Sprouts skærm som nævnt og peger ned mod den førnævnte touch mat. Det samme gør sig gældende for projektoren der peger ned mod touch maten og projekterer det billede der skal være på. Billedet på touch maten er projekteret med acceptabel kraftig belysning, men mens opløsningen på skærmen er Full HD, så er det projekterede billede i en mere grumset udgave. Man kan sagtens se små detaljer på måtten, men ikke i nær så høj grad som på selve skærmen.

IMG_1441

Touch maten på HP Sprout er i øvrigt med understøttelse af 20-punktsberøring, hvilket gør at både fingre og objekter bliver registreret når man anvender den.

Den medfølgende styluspen er ligeledes en kombi af børstet aluminium og sort, så den passer til skærmen, som i højre side er udstyret med en magnet, der kan holde fast i pennen, når denne ikke skal bruges.

Udstyret med fire USB-porte i alt er det nemt at slutte tilbehøret til og gøre HP Sprout til en daglidags PC også. Foruden USB, jack, LAN og SD-kortlæser så er der også en HDMI-udgang, så man kan dele eller udvide sin skærmoplevelse på HP Sprout. Der er indbygget WiFii 802.11ac til dem der foretrækker de trådløse forbindelser.

Apropos trådløse forbindelser medfølger et sæt trådløst mus og tastatur til HP Sprout. Blank sort overflade er pænt, men knap så praktisk når det kommer i berøring med vores fingre, der så efterlader fedtfingre over det hele. Heldigvis er det med HP Sprout tiltænkt at man skal bruge disse fysiske apparaturer så lidt som muligt.

IMG_1488

Funktionalitet

Formålet med HP Sprout er at gøre op med den måde vi anvender vores PC på i daglidagen, og selvom denne nye løsning med det medfølgende tastatur og mus sagtens kan virke som en almindelig PC så kan den meget mere. Alene touch funktionen på skærmen, som ganske vist ikke er noget nyt, er indikation af at vi skal forene os mere medvores computere, som vi længe har været vant til at gøre med tablets. Det er ikke så underligt at små børn, der har været “udsat” for iPads og lignende per automatik begynder at røre ved alle andre skærme på samme måde uagtet at disse ikke skulle have touch. Den kommende generation er blot mere vant til at være i ét med teknologien og er ikke på samme måde skræmt af at tage sig til at lære ved at røre og føle sig frem. Netop dette inviterer HP Sprout nærmest én til at gøre, altså at arbejde intuitivt med bevægelse og berøring.

https://www.youtube.com/watch?v=IBnf_lHxPdE

HP Sprout er trods sine mange funktioner og komplekse teknologi utrolig nem at sætte op. Man starter som med enhver anden Windows PC at sætte sin brugerprofil op, hvorefter kamera, måtte og udstyret kalibrerer sig selv og så er man ellers klar. Demoprogrammet, som man kan bruge til at lege i og være kreativ starter op automatisk når man tænder for maskinen. Denne software kommer vi nærmere ind på senere.

Personligt var mine forventninger til HP Sprout sat relativt lavt og jeg havde ikke hørt så meget om den, selvom den har eksisteret et stykke tid og nu er officielt lanceret. Forventningerne blev bevidst skruet ned så man eventuelt kunne blive positivt overrasket og til dels var det også hvad der skete. Nogle ting levede op til de lave forventninger, mens andre ting faktisk gjorde mig lettere forbløffet.

Touch maten man arbejder på og som HP Sprout faktisk anvender som sin sekundære skærm i enkelte tilfælde viste sig ret hurtigt at være helt naturlig at anvende. Den er utrolig præcis og registrerer mine hænder, fingre og objekter jeg måtte placere på den nemt og hurtigt. Derfor valgte jeg med det samme at udsætte den for den, efter min mening, ultimative test ved at bruge den som tastatur og her er det så blot meningen at man skal aktivere on-screen tastaturet med tasten under skærmen og voilá, der hopper et tastatur frem på skærmen. Det virker forkert for os, der er vokset op med et fysisk tastatur at skulle anvende noget uden nogen form for feedback, men samtidigt ser vi rigtig mange mennesker, især unge, benytte deres tablets og smartphones problemfrit og de skriver temmelig hurtigt på dem. Den samme præcise oplevelse synes jeg faktisk at man får med HP Sprout og da måtten er en smule blød føles det ikke ubehageligt at taste ned på bordet. Jeg var i stand til at skrive relativt hurtigt, men det som forhindrede mig i at skrive endnu hurtigere var at mine fingre proportionelt var for store i forhold til tastaturet på skærmen, hvilket desværre ikke kan justeres i størrelsen, selvom der er masser af plads i både siderne og højden. Hvis der kommer en opdatering på sigt, der adresserer dette så kommer vi langt og så ville selv jeg kunne ligge det fysiske tastatur væk til almindelige kontoropgaver.

IMG_2443

Touch maten foran skærmen er ikke kun til visning af styreredskaber. For at demonstrere dens potentiale og muligheder er der fra start installeret et app-miljø, hvortil man sidenhen kan addere yderligere apps. Det er forskelligt, hvordan måtten bliver anvendt og enkelte steder er det blot som en sekundær skærm, hvor man eksempelvis kan lave sine egne collager, indbydelseskort og andre former for designs ved at flytte rundt på elementer, gruppere dem og gemme for at sende rundt. Måtten er utrolig nem at anvende og selv min søn på knap 4 år var ikke længe om at begynde at arbejde på denne. Ganske vist har han erfaring med vores iPad, men bevægelser og leg føltes i hvert fald helt naturlige for ham på HP Sprout. Han lavede sin egen lille samling af billeder og hvis han i sin alder kan lege med redskaberne som HP Sprout byder på, så er det vel i og for sig kun fantasien, der sætter grænser for hvad mere voksne og
udviklede sinde kan skabe.

IMG_2439

Hvis vi vender os mod det professionelle publikum for en stund, så kan man dele skærmene, enten den rigtige skærm eller den projekterede til en anden man kender, der også skulle have en HP Sprout. På denne måde kan man så arbejde sammen om de samme elementer og planlægge en bordplan sammen, selvom man sidder kilometre fra hinanden. I en af demonstrationsvideoerne, som HP Sprout softwaren er fyldt med i øvrigt, vises der også et eksempel på et par, der er ved at arrangere, hvordan deres fremtidige hus-projekt skal sættes sammen.

IMG_1469

Man kan bruge de to skærme til at lege med 3D-objekter på skærmen, hvor man bruger den nederste skærm til at styre og mashe (tilpasse) objekter, mens man kigger på Full HD skærmen for detaljer osv. RealSense-teknologien giver dog også mulighed for at scanne objekter fra måtten og ind på HP Sprout, så man kan lege videre med en digital kopi. Til dette er der tre muligheder. Man kan enten lave et 2D-snapshot af et objekt, 3D basis snapshot og til sidst også en mere avanceret og detaljeret 3D-scanning. For den hurtige scanning, hvor formålet blot er at få objektet på skærmen, så man kan lege med det er 2D-snapshottet egentlig fint og giver også en fin kopi. Det foregår på den måde at man ligger objektet på touch maten, tager snapshottet og når man fjerner det fysiske objekt igen forbliver der en kopi på måtten der hvor dette lå. For min knap fireårige søn var det som magi at hans legetøj lige pludselig var på skærmen og han kunne manipulere med det. Han kunne lege med sit legetøj på en helt ny måde og han hyggede sig gevaldigt med HP Sprout alene af denne grund.

https://www.youtube.com/watch?v=DzTDLfc9z-0

En mere seriøs anvendelse af den “flade” scanning er den af dokumenter, så man kan smide et stykke papir i form af en artikel eller lignende på måtten og scanne den til computeren ganske enkelt. En meget simpel måde at importere dokumenter på og så kan man sågar bruge den medfølgende pen til at signere dokumenter digitalt for herefter at sende dem rundt. Fx en kontrakt eller lignende. Man kan også bruge pennen til at markere med og selvom pennen ligner en almindelig touch pen med en speciel top så kan den anvendes på både touch skærmen og touch maten.

IMG_2440

3D scanningerne kan gøres mere eller mindre detaljerede. Også her kan man få et snapshot hvor kun den vinkling man stiller objektet på bliver taget og man får ganske vist noget dybde, men ingen bagside eller detaljer fra de vinkler kameraet ikke umiddelbart kan se. Hvis man til gengæld laver den dybdegående scanning kan dette lade sig gøre på to
måder. Enten ved at dreje objektet selv eller med specialtilbehøret til HP Sprout som drejer objektet for dig. Man kan med eksempelvis elefantsnot sørge for at vinkle objektet på forskellige måder så man får så mange detaljer med. Jeg erfarede at jo flere sider man scannede des bedre kunne softwaren finde ud af at sammensætte objektets sider til sidst. Disse forskelliger scanninger kaldes cyklus og hver cyklus tager nogle få minutter at lave, så man skal have en hvis tålmodighed. Slutresultatet varierer trods ihærdighed for HP Sprout har meget svært ved at scanne blanke, hvide, mørke og gennemsigtige materialer. Dette skyldes at RealSense-kameraet projekterer sorte striber på objektet for at fange dens konturer, hvilket bliver svært når den ikke kan opfange disse streger. Det kan være frustrerende at spendere tid foran HP Sprout mens man roterer et objekt fra forskellige vinkler for senere at finde ud af det alligevel ikke kan bruges. Man skal altså være selektiv med sine objekter og det bør ikke være meningen. Hvis man dog finder de rette objekter og parrer sin HP Sprout med en 3D-printer kan man lave sine små replikaer af ting rundt omkring i hjemmet. Det er muligt at tilkøbe en disk til automatisk rotation af objekterne foran kameraet, således at man kan foretage sig andre ting mens scanneren laver sit, såsom at hente kaffe og lignende. IMG_1466

Producenten, HP, har selv tænkt sig frem til adskillige brugsscenarier for HP Sprout, hvoraf nogle for mit eget vedkommende virker mere plausible end andre, men de har dét tilfælles at de vil rykke ved den måde vi arbejder på, hvilket jeg også nævnte tidligere. For at være helt åben og ærlig var der en del skepsis i mig i starten også efter at have startet HP Sprout op og leget med den. Det var som om det hele var så fancy og smart, men hvad skulle man dog bruge det til. Efter at have leget med HP Sprout i længere tid og nogle af de mange apps man kan installere, såsom Origami Apprentice, hvor man får instruktion i at lave sine egne origamier, så blev jeg i stigende grad mere overbevist og jeg kunne se HP Sprout befinde sig i både virksomheder, men især uddannelsessteder. Som tiden skred frem følte jeg mig som den daværende CEO fra Microsoft, Steve Ballmer, der grinte af den første iPhone for det var der ingen der ville have jo. Det kan godt være jeg nu er for optimistisk fordi jeg ikke vil ende i samme bås som ham, men det føles som om HP Sprout har et stort potentiale.

Min søn havde som nævnt stor glæde af den og jeg kan forestille mig at var han endnu større så ville han kunne udnytte dens muligheder endnu mere i for eksempel skolen eller lignende.

Disclaimer

3D-scanninger er kun én del af mange som HP Sprout dog byder på. Kombinationen af en touch mat, touch skærm og kamera giver faktisk anledning til meget andet, hvor man med den rette software kan lære gennem træningsvideoer på den ene skærm og interaktion på den anden. Man kan dele sine projekter live med folk og meget mere. Det er dog nævneværdigt at vi her på eReviews.dk blot har lånt HP Sprout i basic test-øjemed og vores erfaring er bygget på mere eller mindre et førstehåndsindtryk for selvom vi har haft denne lækre maskine stående i nogle uger så har vi på fornemmelsen at vi kun har berørt toppen af isbjerget af hvad den kan bruges til. Den føles dog fortsat som værende en døråbner for meget mere udvikling når det måske tager fat. I form af en bedre scanning, bedre opløsning på måtten ser vi i fremtiden stort potentiale. Lige nu havde vi udfordringer med at installere alle de apps fra shoppen vi havde lyst til at lege med, selvom vi har set disse applikationer i aktion hos producenten ved en fremvisning tidligere på året.

Valget om at inddrage videoer som HP har stået for at lave er desuden også bevidst fordi de på en nem, hurtig og underholdende måde viser de funktioner HP Sprout besidder. Der er en del amerikanisering over det og verden er rosenrødt sammensat så alt passer ind til HP Sprout ganske vist, men det kan være med til at inspirere, hvilket er formålet med at tage dem med.

Konklusion

HP Sprout byder på en helt ny måde at anvende en computer på. Dette er der ingen tvivl om og hvis man spørger mig er det ikke utænkeligt at denne skulle vinde terræn i specielle miljøer, hvor man har brug for at dele projekter, arbejde intuitivt, i uddannelse og indlæring samt præsentation. Touch maten er den der imponerer mest og er overraskende præcis og den del der giver mest mening. Når selv børn ret hurtigt kan finde ud af at bruge den plejer det at være et godt tegn. Sidst vi så sådan et produkt var markedet for mobiltelefoner for evigt forandret. Om HP Sprout laver samme revolution er nok for optimistisk at tænke, men den har et stort potentiale uden tvivl. Koblingen mellem at lege med hænderne foran skærmen og lynende hurtigt kunne scanne sine egne elementer ind er enestående og imponerende samtidigt.

Præcisionen af scanneren kan diskuteres og jeg erfarer også at andre har haft forskellige resultater, men jeg baserer mine konklusioner på det jeg har oplevet og lige dét er ikke HP Sprouts stærkeste side. Til gengæld synes jeg den har et stort potentiale på de andre ting, hvilket man også kan se på nogle af demonstrationsvideoerne, hvor man tydeligt kan se folk udnytter dens evne til at samarbejde, dele viden og hygge sig med ellers. Jeg blev særligt imponeret af dens evne til at hjælpe til med at lave hurtige og smarte collager, som selv min søn kunne finde ud af i løbet af ingen tid.

HP Sprout revolutionerer nok ikke måden vi anvender vores PC på fra den ene dag til den anden, men viser os at der tydeligvis er flere muligheder end med den traditionelle opsætning og med sine mange features forventer jeg også vi ser den mange forskellige steder i den kommende tid.

[checklist]

  • Flot design
  • Præcis touch mat
  • Scanning af dokumenter
  • Komplet løsning
  • Skærmdeling

[/checklist]
[badlist]

  • Præcision af 3D scan (hvide, sorte og blanke overflader virker ikke)
  • Opløsning på projekteret billede
  • Pris

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 29.323,-
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Den traditionelle måde vi benytter vores computere på i dag er ved at være forældet, i hvert fald hvis man spørger HP, som bringer os HP Sprout, der giver mere dybde i brugermulighederne end den seneste touch-bølge har givet os. HP Sprout kombinerer touch...Test: HP Sprout Pro