• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Logitech har længe stilet efter at skabe den perfekte kontormus til folk, der ikke vil gå på kompromis med hverken funktion eller komfort. Vi skal se nærmere på Logitech MX Master 2S i dag, som er en videreudvikling af serien, MX Master, som lancerede tilbage i 2015, men i virkeligheden nok stammer helt tilbage fra MX Revolution og 2006. Man har dermed haft masser af tid til at gøre et godt forsøg på den perfekte mus, men om det er lykkedes skal vi i dybden med her i denne test.

Hvad er der i æsken?

Logitech MX Master 2S kommer i en temmelig neutral æske, som hverken er for meget eller for lidt, idet der er tale om et professionelt produkt, som dog også skal se pænt ud på butikshylden. I selve æsken finder vi den trådløse mus, en Unifying-modtager, et mikro-USB kabel til opladning og naturligvis manualen, hvis man skulle være i tvivl om, hvordan man får det hele til at spille.

Design

Med denne mus er der tale om et værktøj, som i de rette hænder altså skal øge effektivitet og produktivitet for brugeren. Dermed er der ikke sparet på størrelsen hellere og Logitech MX Master 2S er ingen lille mus. Det er bestemt ikke ment som en kritik, tværtimod kan det være svært at finde mus, der fylder håndhulen ud, som Logitech MX Master 2S altså gør.

Man kan godt se at MX Master musens design har hentet inspiration fra tidligere mus af samme producent, men alligevel formår den at være noget for sig og med moderne karakteristika. Til at starte med tænkte jeg de kantede former ville være ubehagelige at holde om, men Logitech får det til at virke uden at man mærker disse kanter under hånden. Derimod er musen behagelig at holde om og grundet størrelsen og vægten på hele 145 gram føler man at man har fin kontrol over musen.

Ligesom sin illebror, MX Anywhere 2S, så fås MX Master 2S i tre forskellige og faktisk de samme farver. Vores testeksemplar er igen den vanille-hvide, som minder om den farve mus havde før i tiden. Den er lækker på sin egen måde, men for svedige hænder bliver denne lyse farve lidt hurtigere “beskidt”. Foruden denne “Lysegrå” er det muligt at vælge Midnight Teal og Grafit (grå).

Trods størrelsen har Logitech MX Master 2S ligeså mange knapper som sin lillebror MX Anywhere 2S, som vi også har testet. Foruden knapperne har Logitech MX Master 2S dog et ekstra scroll-hjul i venstre side ved siden af frem/tilbage knapperne. Dette ekstra scroll-hjul gør det muligt at scrolle fra side til side, hvilket er en rigtig smart feature når man eksempelvis arbejder i større regneark eller lignende.

Foruden scroll-hjulet har man altså syv knapper at gøre godt med, om end frem og tilbage knapperne i siden ikke er nær så intuitivt placeret, som det ellers er tilfældet i mange andre af Logitechs mus. Det er især frem-knappen i toppen, som mine tykke tommelfinger ikke så nemt kan få ram på og det irriterer mig grænseløst. Hvis det var en knap jeg brugte flittigt ville jeg måske vænne mig til det, men eftersom det er mere sjældent brugt end de andre knapper rammer jeg ved siden af hver gang jeg forsøger mig med det. Enten er knappen for lille eller også er den malplaceret. Det kan jeg ikke helt sætte fingeren på (phun intended).

Logitech MX Master 2S er trådløs og med et indbygget genopladeligt batteri, som bør kunne holde til 70 dages brug, hvilket er et tal baseret på otte timers brug dagligt, som en normal arbejdsdag vel varer. Det er en ganske fin præstation når man tænker på det antal features, som musen her er udstyret med og så kan man også bruge den mens den lader op. Indikatorerne for batteriet er tre små grønne lamper på den venstre side af musen, som lyser op hver gang man tænder for musen og fortæller batteriniveauet i altså tre faser.

På toppen finder man et scroll-hjul med infinite-scroll funktionen. Det er desværre en sjælden feature, som altså ikke findes i særlig mange mus, men den er intet mindre end genial efter min mening. Kort fortalt betyder infinite-scroll at hjulet er i stand til at rulle “uendeligt”, hvis man for eksempel er i gang med at kigge på lange dokumenter eller hjemmesider, hvor man vil scrolle langt ned. Her ruller man hjulet i gang og slipper indtil man når det sted man gerne vil hen, hvor man stopper hjulet. Alternativt skal man med et almindeligt scroll-hjul rulle temmelig mange gange. Knappen bag scroll-hjulet aktiverer og deaktiverer infinite-scroll funktionen efter ønske, men det smarte er faktisk at selv når funktionen er slukket, så kan man få hjullet til at rulle uendeligt og så stoppe det for at komme tilbage til den normale tilstand igen.

Under det sted, hvor ens tommelfinger normalt hviler sig på musen har Logitech gemt en ekstra knap. Denne er dejlig nem at trykke på idet ens tommelfinger alligevel hovedsageligt er ledig og knappen er ab fabrik indstillet til at være gesture knappen. Gesture knappen aktiverer forskellige funktioner og genveje afhængigt af hvor man bevæger musen hen efter man har trykket på knappen.

Funktionalitet

Som med så meget andet for tiden så kræver det at man installerer producentens software, inden man kan udnytte sit hardware fuldt ud. Dette gør sig især gældende for Logitech MX Master 2S, som out of the box er en glimrende mus, men med softwaren Logitech Options altså giver brugeren endnu flere valgmuligheder og indstillinger. Genvejene kan man selv styre til at gøre forskellige ting og det er sågar muligt at have forskellige genveje afhængigt af om man befinder sig i Photoshop eller Outlook. Da genveje kan spare dig som bruger en del tid er dette bestemt med til at øge effektiviteten for den enkelte. Noget som Logitech MX Master 2S stræber efter at opnå og må siges at lykkedes med.

Alle genveje i verden er dog ikke tilstrækkelige, hvis det ikke er intuitivt at anvende dem og det kræver derfor en del tilvænning at skulle huske at man har enkelte funktioner lige ved hånden. Dette gælder især gesture-funktionerne, som jeg hele tiden glemte den gemte funktion af, men efter et par uger følte jeg mig tryg ved en stor del af dem og jeg lod derfor musen udføre en del af mine opgaver, såsom at Alt+Tabbe mellem aktive vinduer eller blot det at rydde til skrivebordet.

//media.ereviews.dk/#!album-258

Komfort

Logitech MX Master 2S er behagelig at anvende og have i hånden. Jeg kan naturligvis kun tale for mit eget vedkommende, da det afhænger meget af den som skal bruge musen og jeg forestiller mig en venstrehåndsbruger ikke vil synes det samme blot for at statuere et eksempel (Logitech MX Master 2S er nemlig en mus til højrehåndede). Knapperne har en behagelig position og er hurtige og nemme at nå, således at man virkelig føler at musen her er en forlængelse af ens arm når man arbejder. Som nævnt kunne jeg ikke vænne mig til størrelse og position af frem-knappen, mne det er så også det eneste. Heldigvis ikke den knap jeg selv bruger mest for ellers var jeg nok mindre positivt stemt overfor det overordnede design.

Ydelse

Man kan ligeså godt slå fast med det samme at Logitech MX Master 2S ikke er en mus til gaming. Selvom den har en perfekt form og tyngde efter min smag. Den har også i forhold til sin forgænger fået en opgradering på lasersensoren, der nu er på 4.000 DPI i stedet for 1.600 og dermed er musen også mere præcis. Den er også en smule mere responsiv med hensyn til hurtige bevægelser. Det ændrer dog ikke ved at den ikke er nær så hurtig og præcis som man har brug for det i gaming. Til casual gaming og for nogen der ikke spiller konkurrence-gaming er det dog ting man kan leve med.

Det er dog ved kontorbrug at Logitech MX Master 2S udemærker sig og her mangler man hverken præcision eller hastighed. DPI kan sågar indstilles helt ned til 200 og med 50 DPI intervaller altså helt op til 4.000. Jeg oplevede ikke ved almindeligt brug eller billede redigering at mangle på denne front.

Med en batteritid på 70 timer samt mulighed for at arbejde med musen, mens den lader op, så er der rigeligt med batteritid og jeg kan sagtens anvende denne mus på kontoret i adskillige uger inden den beder mig om strøm for at fortsætte. Det er en del mere end hvad forgængeren kunne klare, som i forvejen havde en fin præstation efter min mening.

Easy-Shift og Flow

Den helt store nyhed i Logitech MX Master 2S er dog ikke den ovennævnte sensor, men derimod dens evne til virkelig at blive brugt på tværs af forskellige enheder. Ét er at Logitech MX Master 2S med Easy-Shift knappen i bunden kan skifte mellem tre enheder og dette er der intet nyt i eftersom det er noget Logitech har introduceret for noget tid siden. Denne funktionalitet er understøttet både via Bluetooth og via Unifying adaptere så man kan nemt slutte Logitech MX Master 2S til forskellige typer af devices. Det er derimod den anden nye feature som skiller sig ud og hedder Logitech Flow. Denne gør det muligt for én mus at arbejde på tværs af to maskiner, der befinder sig på det samme netværk, som om de blot var en forlængelse af hinandens skrivebord og det er altså muligt at skifte mellem styring på den ene PC og den anden samtidigt med at man kan overføre filer og links fra den ene til den anden.

Opsætningen foregår i softwaren Logitech Options og giver adskillige muligheder for tilpasning. Eksempelvis var jeg selv træt af at når jeg ramte skærmens ydre så ville musen låse min computer, selvom jeg ikke ville over på den anden PC og arbejde. Denne funktion kan man så skifte til en anden måde at skifte mellem computerne på.

Det er sjældent man måske vil bruge denne funktion i et almindeligt kontor, hvor de fleste af os arbejder hver for sig og selvstændigt, men en stigende del af arbejdsstyrken er begyndt at dele arbejde og samarbejde på tværs. Her giver det rigtig god mening at man nemt og hurtigt kan udveksle information uden at skulle dele filer og links via mails eller skyen. Krypteringen på forbindelsen via Flow er med AES-256.

Konklusion

Logitech MX Master 2S er noget nær en perfekt kontormus. Hvis det ikke var for den ene knap i siden, så havde jeg virkelig ikke noget at klandre denne mus for. Den har en ganske fin størrelse, pasform og resten af knapperne er ligeledes velplaceret. Med sine genveje, Easy-Shift, Flow og gesture-knappen sørger den for at man har de nødvendige forudsætninger for øget effektivitet og derved kan man med MX Master 2S få mere fra hånden når man er på kontoret eller arbejder hjemme.

En fin batteritid og nem software gør at MX Master 2S er en fornøjelse at bruge i dagligdagen, hvor man har brug for kompromisløse værktøjer i sit arbejde. Derfor skal man være opmærksom på at denne mus prismæssigt ligger en del over gennemsnittet for kontormus, men personligt er jeg ikke i tvivl om at den er det værd, idet man får en masse funktioner foruden de nævnte fordele beskrevet foroven.

  • Design og komfort
  • Ydelse
  • Easy-Shift
  • To scroll-hjul
  • Frem knappen

 

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 899,-