• Design
  • Funktionalitet
  • Pris

Har du nogensinde tænkt på at du egentlig godt kan lide følelsen af et membrant tastatur, men samtidigt kan du også godt lide den taktile og audile feedback som et mekanisk tastatur kan give? Razer tænkte at der måtte være en hel del der tænker sådan for de har netop udviklet Razer Ornata Chroma med denne filosofi. Der er tale om membrane taster med et twist, som giver en clicky lyd og også har en mekanisme, så man kan mærke tasten under fingeren, men er det noget der virker? Det satte vi os for at finde ud af for det lød, om ikke andet, spændende.

Hvad er der i æsken?

Den sort grønne farvekombination præger indpakningen til dette tastatur såvel som de fleste andre Razer produkter, så det kommer vel næppe som en overraskelse for de fleste. I hvert fald ikke for dem der kender Razer. Selve indholdet består af følgende komponenter: selve Razer Ornata Chroma tastaturet, en håndledsstøtte, dokumentation med velkomstbesked og to Razer klistermærker.

Design

Det overordnede design af Razer Ornata Chroma minder meget om den mere kendte BlackWidow serie, men der også væsentlige forskelle. BlackWidow er gjort kendte med deres mekaniske taster, hvilket kræver en del mere af konstruktionen, hvorfor Razer Ornata Chroma er en smule mere plastik så at sige, uden at det faktisk betyder den føles billig for det gør den på ingen måde synes jeg.

Der er tale om et relativt simpelt design med en smal ramme omkring tasterne og så er alle taster ellers kompakt placeret på selve tastaturet. Der er ikke nogle makrotaster og det kan være nogen kommer til at savne disse, men personligt gør det mig bestemt ikke noget de er blevet valgt fra. Øverst til højre og over numpadden finder man LED-lys, som fortæller om status på de forskellige funktioner, såsom CAPS LOCK osv. Og mere er der faktisk ikke i det.

Noget som til gengæld ikke er blevet valgt fra, men derimod er en tilføjelse, er en håndledsstøtte til Razer Ornata Chroma, som tilmed er blød på toppen for ekstra komfort. Den bløde pude er overtrukket med kunstlæder, hvor der på midten er “brændemærket” et Razer logo. Håndledsstøtten sættes fast til tastaturet med magneter, som holder den på plads.

Til ordet Chroma hører også en regnbuefarvet belysning, om man vil naturligvis, men med Razer Ornata Chroma har man i hvert fald stillet muligheden til rådighed. Det er muligt at indstille mange forskellige effekter, som man også kan justere nøje. Det kræver som altid at man installere Razer Synapse softwaren for at tilgå disse samt andre funktioner til Razer produkter.

Tasterne på Razer Ornata Chroma er ret lave og de har også en lav profil. Der er ikke just tale om chiclet taster, som man finder dem på bærbare computere, men efter min mening minder de mere herom end full size mekaniske taster dog uden at være for lave.

Undersiden af Razer Ornata Chroma er måske ikke lige spændende for alle, men foruden skridsikre fødder i hvert hjørne har man også de fødder, som kan vippes op og give tastaturet en endnu højere vinkel på hældningen. Derudover er der ligeledes gjort plads til kabelføring således at USB-kablet på tastaturet kan guides til enten at gå bagud, venstre eller højre fra tastaturet. Dette er meget brugbart, hvis man vil have et clean setup og ikke vil have at kablet kommer ud i den ende, hvor man eksempelvis har sin musehånd.

Funktionalitet

Nogen vil måske claime at Razer Ornata Chroma ikke er den første af sin slags og at man også tidligere har set forsøg på at lave membrane tastaturer inspireret af de fordele og funktioner, som man finder i et mekanisk tastatur og som folk er begyndt at kunne lide på det seneste. Eksempelvis testede vi her på siden for ret lang tid siden et Mad Catz (må de hvile i fred) tastatur med navned S.T.R.I.K.E. 3 og her var tasterne også med en taktil feedback.

Det som gør Razer Ornata Chroma unik er dog at dens membrane taster nærmest er mekaniske, da de har en indbygget mekanisme, som dog ikke påvirker selve tastaturet. Den interne mekanisme skal “blot” sørge for den taktile og lydmæssige feedback. Disse memkaniske “switches” er unikke og det betyder at man ikke bare kan erhverve sig nogle andre og smide på.

Taster

Kernepunktet ved Razer Ornata Chroma er dens unikke taster, som altså er membrane, men med et twist således at de føles og lyder som et par mekaniske switches. Det skal naturligvis siges at mekaniske switches både kan føles og lyde meget forskelligt afhængigt af, hvilken switch der befinder sig under tasten. Med Razer Ornata Chroma har Razer valgt at tage de mest karakteristiske egenskaber ved mekaniske switches, altså et hårdt bump og en klik lyd når disse bliver aktiveret.

Tasterne i sig selv føles ganske behagelige at arbejde med og det skyldes nok at tasterne er lidt lavere end mekaniske taster generelt er, hvis man dog lige ser bort fra eksempelvis SteelSeries Apex M800, og det gør at man kan taste hurtigt på det samtidigt med at der er mindre modstand i tasten sammenlignet med eksempelvis Cherry MX Black.

I spil udmærker tasterne sig ligeså ved at være ret præcise og hurtige at spille med, men man skal ikke helt forvente den samme præcision som man kan gøre det på mekaniske taster. Aktiveringen har jeg ikke indtrykket af sker nøjagtigt ved den clicky feedback man får. Man skal altså se den mekaniske del af disse memkaniske “switche” som en blæret gimmick, men at det “bare” er det betyder ikke at Razer Ornata Chroma er et dårligt tastatur. Tværtimod så er det overraskende godt.

Nyheden

Håndledsstøtte er ikke noget alle ønsker at anvende og det kommer naturligvis helt an på personen og dennes måde at spille/arbejde på. Personligt har jeg bestemt ikke noget imod at Razer har adderet denne til Razer Ornata Chroma til at supportere hænderne når de hviler på tastaturet. Jeg vil dog sige at det kommer an på tastaturet for nogle tastaturer er flade nok til at man ikke synes det er nødvendigt, men Razer Ornata Chroma er en smule høj trods lavprofils tasterne.

Den magnetiske sammenkobling er smart synes jeg, men den forbliver ikke nødvendigvis smart, for den har sine egne små gummifødder, der sørger for at holde den på plads, og det betyder at man ved at flytte på tastaturet alene ikke er sikker på at håndledsstøtten følger med. Det er naturligvis sjældent at man flytter rundt på sit tastatur, men dette er en lille detalje man altså lige skal være opmærksom på med dette tastatur.

Komforten er dog grundet den bløde polstring overtrukket med kunstlæder helt i top. Jeg synes dog at kunstlæderet er ret tyndt og det føles som noget, der vil cracke i løbet af ingen tid, hvis man har svedige hænder eller anvender sit tastatur meget. Det er naturligvis en helt subjektiv vurdering, men den stammer fra at jeg også ved at håndledsstøtten BlackWidow Chroma v2 er lavet med samme princip, men her føles den mere robust og det kan du læse mere om i vores test af den.

Software

Man har ikke dedikerede makrotaster tilknyttet på dette tastatur, men til gengæld kan man åbne op for et hav af features ved at installere Razer Synapse softwaren. Uden denne er Razer Ornata Chroma måske heller ikke nær så meget værd, idet softwaren lader brugeren indstille makroer og genveje på alle taster.

//media.ereviews.dk/#!album-241

Derefter kan man eksempelvis gennem softwaren også følge med i statistikker over de mest anvendte knapper i et givent spil for at man kan tilpasse layout på ens genveje i det givne spil for at man kan blive mere effektiv.

Razer Synapse er også det sted, hvor man kan skræddersy sin Razer Ornata Chroma med diverse farvekombinationer og effekter på baggrundsbelysningen. Baggrundsbelysningen er ret god og man kan justere intensiteten på mange niveauer.

Konklusion

Hvis man forkaster sine fordomme, som man måske kunne have oparbejdet, da man hørte at man nu har blandet mekanisk med membrant, så kan man, ligesom jeg, ende med at blive positivt overrasket over Razer Ornata Chroma. Det som overrasker er ikke så meget at man bliver taget med storm i sin gaming oplevelse og bare tænker dette er det sidste nye og det som vi går over til, men derimod er der tale om et ret godt tastatur i en samlet pakke, der leverer en god tasteoplevelse uanset om man vil skrive eller spille. Mange synes at taster på et mekanisk tastatur er tunge og dette undgår man med Razer Ornata Chroma, mens man samtidigt får en clicky feedback og et blødt underlag under tasterne. Det er ikke en revolution, men det spiller faktisk overraskende godt og oven på dette får man et tastatur, der har softwaren, belysningen, komforten og designet på plads og så er det faktisk ganske rare taster at taste løs på. Om jeg er euforisk fordi jeg blev positivt overrasket er svært at vurdere, men jeg synes at Razer Ornata Chroma bestemt er anbefalelsesværdigt og prisen er i hvert fald spiselig.

  • Flot design
  • Gode taster
  • Håndledsstøtte (Den medfølger…)
  • Håndledsstøtte (Den virker skrøbelig)
  • Klik-lyd for høj

Pris og tilgængelighed

Set til 849,-