• Design
  • Funktionalitet
  • Pris

Svenske Xtrfy har ligeledes indset fordelene ved mekaniske tastaturer og er hoppet med på vognen med deres Xtrfy K2 RGB mekaniske tastatur, som vi har fået fingrene i. Man er også hoppet med på vognen ved at, som navnet antyder, have multifarvet baggrundsbelysning, men der er også noget som lader Xtrfy K2 skille sig ud fra mængden og det kan du læse med om her.

Hvad er der i æsken?

Den tunge æske vejer en del. Selve tastaturet er omkring 1,25 kg og så er der anvendt hård pap til indpakningen, som øger den samlede vægt betragteligt. For at illustrere selve pakkens robusthed falder denne ikke sammen ved at man placere det mere end et kilo tunge tastatur oveni.


Årsagen til at jeg lige gjorde lidt ud af ovenstående er at der foruden tastaturet og en manual faktisk ikke findes andet i æsken. Manualen er i øvrigt i dette tilfælde lidt vigtig at gemme på, da den har information om, hvordan dette tastatur sættes op. Mere om det senere.

Design

Jeg har lyst til allerede at sige det som det er og det er at Xtrfy K2 RGB er et no bullsh*t keyboard. Der er tale om et ganske clean look uden mange ekstra features og knapper hist og her. Hvis det ikke var for typografien på nogle af tasterne, såsom Xtrfy logoet på mellemrumstasten samt over piltasterne, så kunne man i slukket tilstand forveksle Xtrfy K2 RGB med et almindeligt tastatur. Det ville så gælde til det tidspunkt man vil bevæge rundt på det og så blive jævnt overrasket over den tyngde det har. Det kan være at 1,25 kg ikke lyder af voldsomt meget, men det er faktisk en del når man er vant til at tastaturer vejer nærmest en brøkdel af dette.

Den høje vægt kommer dog ikke ud af ingenting. Xtrfy K2 RGB er nemlig et tykt tastatur og det er samtidigt også ret robust. Man skulle tro de havde fyldt det med bly på samme vis som B&O gjorde med deres fjernbetjeninger i sin tid, for at få dem til at virke mere eksklusive. Det er dog sådan med mekaniske taster at de skal bruge en vis robusthed, da de hver har deres egen lille mekanisme, der skal køre.

Ofte plejer tunge enheder at være klodsede og sågar også grimme, men det kan man heldigvis ikke ytre om Xtrfy K2 RGB, der med sin matte overflade virker både bundsolid, men også rigtig lækker. De to går også fint hånd i hånd og her snakker vi om kvalitetsfornemmelsen inden der overhovedet er sat strøm til tastaturet.

Når man slutter Xtrfy K2 RGB til USB-porten på sin PC begynder lysshowet nemlig at køre frem og tilbage over tasterne. Efter man har studeret lidt hvad dette går ud på vil man jo gerne slå det fra og eventuelt blot sidde tilbage med en enkelt farve belysning til nattetimerne. Her går det så op for en at man ikke har installeret og heller ikke har mulighed for at installere en software, der kan styre belysning på Xtrfy K2 RGB. Det hele foregår nemlig direkte på tastaturet gennem FN-tasten og så de taster der passer til.


Xtrfy K2 RGB har en god baggrundsbelysning på tasterne. Selve lysdioden er placeret over switchen, men det skinner egentlig fint igennem. Det er ikke det kraftigste lys jeg har set i nyere tid, men det er bestemt acceptabelt og mere til. Der hvor det dog skiller sig lidt ud positivt er hastigheden af lyset og de effekter man kan aktivere på tastaturet. Man er mildest talt i stand til at lave nogle vilde lysshows med Xtrfy K2 RGB og det ser ret fedt ud. Personligt spiller jeg med en så svag og statisk belysning som muligt, da jeg ellers synes det er et forstyrrende element, men det er nu meget blæret at kunne lidt mere.

Udstyret med et par røde Kailh switches, hvilket er en lineær switch på samme vis, som de mere kendte Cherry switche. Der er en lille forskel, som kun folk med Fingerspitzgefühl vil kunne mærke og det er at Kailh røde switches er en smule tungere, hvilket vil sige man skal bruge flere kræfter for at aktivere dem. Vi snakker dog om en forskel på 5 gram, så det er meget svært at mærke en forskel.

Funktionalitet

Det absolut vigtigste for et gaming tastatur er ikke, hvorvidt det kan flashe eller hente kaffe for én, men derimod, hvordan det agerer når det virkelig gælder. Det er en gamers redskab på samme måde som en fodboldstøvle er for en fodboldspiller eller en hammer for en håndværker. Det kan alene ikke gøre noget, men det kan bidrage til at den enkelte kan udføre sit job eller sin opgave bedre end denne ellers ville med det forkerte udstyr.

Med en ny super scan teknologi og de mekaniske switches fra Kalih, så lover producenten at Xtrfy K2 RGB tastaturet reagerer ved at overføre en kommando 0,001 sekunder efter at man har inputtet den samlet set. Det er sådanne ting, der gør at jeg vender tilbage til det førstnævnte, hvor jeg kaldte Xtrfy K2 RGB et no bullsh*t keyboard, hvor der er fokus på den ydelse og den fordel gode taster kan give en gamer. Det robuste design er blot et plus når man nu ikke skal bekymre sig om det også overlever de tæsk det forventeligt får en gang imellem.

Taster

Som nævnt er Xtrfy K2 RGB udstyret med de lidt mindre kendte mekaniske switches fra Kailh og i denne omgang den røde switch. Jeg har også tidligere leget med denne producent af mekaniske switches uden at det var en skuffelse, men man har oppet kvaliteten siden da, hvilket også gør sig gældende for konkurrenterne, så det har i den grad været nødvendigt at følge med. Det betyder at de mekaniske switches i Xtrfy K2 RGB har en levetid på op imod 50 millioner tasteanslag per tast og det er til en del års gaming og skriveri for de fleste af os.

De røde Kailh switches er at sammenligne med Cherry, hvilket vil sige der er tale om en lineær switch, der hverken giver taktil eller lydmæssig feedback når man aktiverer tasten. Dét sammen med den relativt lave aktiveringskraft, der er nødvendig, på blot 50gram betyder at tasterne i Xtrfy K2 RGB er velegnet til både gaming og en masse skriveri.

På Xtrfy K2 RGB er tasterne med en tilpas afstand, så det ikke føles kompakt, selvom det overordnede design af selve tastaturet er kompakt nok til ikke at optage unødig plads på skrivebordet. Samtidigt er tasterne i sig selv af en behagelig størrelse og switchene har en god vandring med høj aktivering, som netop gør at de er gode til både at spille og skrive på.

Indstilling

Basalt set er Xtrfy K2 RGB nok det mest plug-and-play tastatur i nyere dato, som jeg har testet af den simple årsag at det er helt klar out of the box og man skal ikke installere noget som helst software, for at det er kørende. Man kunne sågar slutte det til en PS/2 port og dens funktioner ville spille, da de er indstillet på selve tastaturet.

Her kommer manualen til Xtrfy K2 RGB ind i billedet som nævnt og det gælder om at holde tungen lige i munden, for der er temmelig mange funktioner at holde øje med. Heldigvis er manualen skrevet på en masse sprog, heriblandt dansk, så det er til at gå til. Det tog mig nogle få forsøg i starten at finde ud af enkelte, også simple, funktioner, men når man har luret tankegangen bag, så er det rent faktisk ikke så svært.

Det er altså gennem tastaturet at man vælger forskellige lyseffekter, makroer, tastereaktioner og genveje. Det kan virke indviklet, og det er også klart en smule mindre overskueligt og nemt end, hvis man havde et stykke software tilgængeligt man kunne køre på sin computer, men til gengæld kan man slutte sit tastatur til en hvilken som helst PC og det spiller out of the box. Samtidigt er det ikke nødvendigt at lave en registreret profil for at kunne gemme sine indstillinger og lignende. Dette kunne sådan nogle som NVIDIA eksempelvis lære lidt af, hvor deres seneste softwarepakke kræver login inden man kan installere en driver, som i øvrigt er obligatorisk for at man kan køre nogle af de nye spil.

Belysning

Belysning i tasterne er ikke noget, som vi kommer udenom i dag. Det er en trend, som er kommet for at blive. Hvis ikke man tror på mig, så synes jeg at det faktum at musemåtter er kommet med indbygget belysning, og folk tilsyneladende også køber dem, er en fin indikator.

På Xtrfy K2 RGB har man en masse muligheder for indstilling af lyseffekter. Noget så simpelt som at tasterne lyser op når man trykker på dem til at de skyder en stråle af farver ud i alle retninger fra det sted man trykkede og meget mere.

Indstillingen af belysningseffekterne er dog ikke helt så nem eller intuitiv efter min mening. Det kræver en smule nærstudering af manualen. Denne del lader jeg dog ikke influere min vurdering af Xtrfy K2 RGB negativt, da denne type af løsning appellerer til en anden brugergruppe end de mere gængse softwareløsninger fra konkurrenterne. For dem af os, for hvem dét at kunne skifte belysningseffekter konstant ikke er så vigtigt er det faktisk en fin løsning og så slipper man for alt for mange ekstra programmer på sin PC.

Konklusion

Xtrfy K2 RGBs eneste og største udfordring er at det er op imod stærk konkurrence fra langt større firmaer, der har software løsninger, der gør programmering og opsætning noget nemmere. Xtrfy K2 RGB er nemlig kun mulig at indstille via tastaturet selv, men det kan naturligvis også være en fordel, idet man ikke er bundet af en software eller bestemt computer. Foruden dette er der tale om et bund solidt tastatur med en fantastisk byggekvalitet, god belysning og med mange effekter, der bare virker. Med en forventet levetid på op til 50 millioner kliks per tast har man nærmest et udestruerbart tastatur foran sig. Der er ikke noget software og dermed heller ikke noget besvær, men (igen igen) et no bullsh*t tastatur og tommelfingeren helt i vejret for at det bare spiller.

  • Gode taster
  • Solidt og robust
  • Clean og lækkert design
  • Fede belysningseffekter
  • Kabelstyring i bunden
  • Ingen software (kan ses som positivt)

Pris og tilgængelighed

Set til 1.499,-