torsdag, marts 28, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ZyXEL Armor Z1 AC2350 router

Test: ZyXEL Armor Z1 AC2350 router

Behovet for større båndbredde på netværket i de private hjem er stødt stigende med diverse streamingtjenester og samtidig med kommunikation blandt enhederne på selve netværket. Det er her ZyXEL Armor Z1 routeren kommer ind i billedet med den seneste AC2350 standard, som både skal sørge for en god overførselshastighed internt, såvel som eksternt. Lad os se nærmere på om der er noget ved denne topmodel fra ZyXel.

Hvad er der i æsken?

Det er ikke ligefrem den mest sexede kasse man får med hjem når man modtager ZyXEL Armor Z1. Æskens design er ganske standard for routere med diverse påprintede specifikationer og småforklaringer, men der hvor den skiller sig ud i forhold til hvad jeg ellers har set er den monstrøse størrelse, der virkelig fylder. Der er endda et håndtag i toppen så stor som den er. Når man åbner æsken for at se hvad man får med, går det op for en, hvorfor æsken er så stor. ZyXEL Armor Z1 routeren er ingen smal sag for at sige det mildt og i æsken er antennerne adskilt fra routeren, hvilket der dog ikke er noget nyt i. Foruden routeren er der i æsken blevet plads til en strømadapter, netværkskabel og manual.

Design

Som allerede nævnt skal man blot lige samle de fire antenner på selve ZyXEL Armor Z1 routeren før man er kørende, men herefter har man faktisk med en router på 0,84 kg og 29,7 x 20,7 x 7,1 cm at gøre. Det er en størrelse, der ikke gør den venlig mod hverken skrivebord, tv-bord og den er heller ikke nem at gemme ind i et skab, selvom sidstnævnte nok også ville have indflydelse på selve ydelsen af den. Vægten overrasker faktisk fordi man grundet størrelsen forventer at routeren vejer mere og man sidder lidt tilbage med fornemmelsen af at det måske ikke var nødvendigt med så stor en formfaktor. Enheden føles ganske robust, det er der ingen tvivl om, men samtidigt også en smule overdimensioneret. Da den dog er udstyret med en 1,4 GHz Dual Core processor, kan det sagtens være lidt ekstra luft til køling er nødvendig.img_nbg6816_art_380

Selve ZyXEL Armor Z1 routeren er mat sort med en gul ramme omkring og er dermed hverken iøjefaldende eller særligt inspirerende at kigge på. Nogle vil naturligvis mene at det behøver en router skam heller ikke at være, mens andre vil argumentere at udseende altid har en betydning. I begge sider har man en udskæring, mens det kun er på den højre side at man kan åbne en flap og tilgå to USB3.0 porte samt en Kensington-indgang, men flappen forbliver hængende løs, hvilket er en smule ærgerligt, hvis man eksempelvis skal bruge en printer, der hele tiden er forbundet til routeren. På bagsiden finder man de gængse fire LAN-porte og en WAN-port samt tænd/sluk knapper til selve routeren og WiFi-signalet. Personligt så jeg nu hellere end gerne flere end fire LAN-porte når nu der tydeligvis er plads til det, som det er tilfældet på ZyXEL Armor Z1.img_nbg6816_r_380

På toppen af ZyXEL Armor Z1 er der LED-lys til at fortælle om routerens status, hvilket der ikke er noget nyt i, men med denne router er det faktisk muligt at slukke for lysene, hvis man alligevel ikke bruger dem til noget, eller de står sådan et sted at de er til gene, såsom hvis routeren skulle være monteret på en væg.

Antennerne, som kan skrues af og på ZyXEL Armor Z1 routeren er temmelig store og er den anden grund til at man ikke kan placere denne router særlig fleksibelt og hvor man måske er vant til at have sin router stående. Hvis man dog ser på markedet af routere med denne høje hastighed, altså AC2350, så virker det ikke til at konkurrenterne er meget mindre.

Funktionalitet

Trods manglende dansk interface i menuen på ZyXEL Armor Z1 er den rigtig nem at sætte op. I dag er dette vel essentielt for de fleste brugere, der ikke nødvendigvis har behov for smarte eller særlige funktioner. Man bliver ledt til routerens lokale IP-adresse efter at man har forbundet til dens fabriksindstillede trådløse forbindelse (eller via LAN) og her kan man sætte sit eget SSID og adgangskode. Efter den indledende opstart, som er lige til og består af nogle få skridt, så bliver man præsenteret for en simpel og expert interface, hvor den simple er tiltænkt dem der blot skal bruge ZyXEL Armor Z1 til at give lidt mere hastighed på netværket og ellers være plug-and-play. Expert giver derimod adgang til opsætning af mange flere ting, såsom port-forwarding, gæstenetværk, fjernstyring, båndbreddestyring og meget mere.img_nbg6816_f_380

ZyXEL Armor Z1 kører såkaldt Dual-Band og for dem der ikke ved hvad det betyder, så giver det routeren mulighed for at køre på to netværksbånd samtidigt, som dog forbinder trafikken internt. Fordelen herved er at man på et mere koncentreret netværk, 5GHz (AC), kan have langt højere hastigheder, mens et 2,4GHz (N) giver bedre dækning – groft sagt. ZyXEL Armor Z1 giver en samlet hastighed på op til 2333Mbps med henholdsvis 1733Mbps på 5GHz og 600Mbps på 2,4GHz. Det er altså ikke muligt at give én enhed på netværket den samlede hastighed på en gang, men der er tale om det samlede kapacitet, som denne router kan præstere og dette betyder mindre belastning per enhed. For at summere dette op betyder det at streaming af HD-materiale, samtidigt med at der er nogle der surfer, andre der spiller og at der bliver overført filer mellem enhederne på netværket ikke overbelaster routeren på samme måde, som hvis den kun havde det halve at gøre godt med. Ved almindeligt brug af netværket betyder det at routeren i teorien kan håndtere flere enheder samtidigt, men deres oplevelse vil alligevel blive påvirket af den båndbredde man får fra sin internetudbyder.

Måden, som menuen for ZyXEL Armor Z1 er bygget op på er nem at gå til, hvis man altså kan engelsk, idet en dansk oversættelse ikke findes. Man har de forskellige funktioner under de overskrifter man forventer at se dem. Der er i øvrigt tale om en ganske simpel interface, der gør ZyXEL Armor Z1 nem at gå til og indstille efter behov og ønsker. Selvom der dog er tale om en expert-tilstand så synes jeg godt at man kunne skrive ind, hvad de forskellige funktioner bruges til og hvad de kan gøre for brugeren. Der mangler lidt forklaringer hist og her, mens andre ting er selvforklarende. Jeg kunne generelt godt tænke mig et bedre menusystem fra en router som ZyXEL Armor Z1, som med sin pris og funktionalitet må siges at appellere til en målgruppe, der kunne tænkes at lege med indstillingerne.

//media.ereviews.dk/#!album-177

USB Media Sharing

Som nævnt har ZyXEL Armor Z1 to USB porte i siden, som giver brugeren mulighed for at tilslutte en printer eller ekstern lagerenhed. Med sidstnævnte kan man lade routeren scanne den eksterne enhed for multimedier, hvor man selv vælger om den skal lede efter musik, film og/eller billeder. Dette er en smart måde at oprette en netværksharddisk på, selvom det efterhånden ikke er noget nyt, idet de fleste routere giver denne mulighed, men med ZyXEL Armor Z1 har man som noget nyt mulighed for at vælge den type af filer man ønsker den skal sende til brugeren via DLNA. ZyXEL Armor Z1 benytter i øvrigt den, i de kredse, velkendte Twonky service til at oprette en server man kan tilgå.

Styring og avanceret opsætning

Til trods for at menusystemet på ZyXEL Armor Z1 giver begrænsede muligheder, eksempelvis ved jeg endnu ikke, hvor jeg finder port forwarding muligheden, så er der også andre fede features, som mange vil kunne få gavn af, såsom Parental Control og Bandwidth Management. Med Parental Control kan man ganske enkelt begrænse internetadgang på bestemte enheder til udvalgte . Bandwidth Management på den anden side lader brugeren vælge, hvilke enheder på netværket der skal have den højeste prioritering med hensyn til hastighed. Denne del havde jeg svært ved at teste på, men hvis det virker efter hensigten er det naturligvis modtaget med kyshånd, at man på denne måde kan prioritere de enheder der kræver den største fokus, såsom spillecomputeren, konsollen eller medie-serveren.

Det er i øvrigt muligt at styre enkelte indstillinger på routeren via en mobil app, såsom eksempelvis at blokere adgangen for enkelte enheder. Desværre er appen kun kompatibel med iPad og ikke iPhone. Jeg ved ikke om det samme gør sig gældende på Android, men dette er en smule ærgerligt. Man kan tilpasse de mest simple indstillinger, tjekke status for routerens hastighed og performance, samt reboote den, hvis det skulle være tiltrængt.

//media.ereviews.dk/#!album-178

Hastighed og performance

Under brug som min primære router havde jeg ikke de store udfordringer med ZyXEL Armor Z1, som både overraskede positivt og negativt. Den negative erfaring kom sig af at 2,4GHz netværket havde en mindre dækning end et konkurrerende produkt jeg havde testet tidligere, som dog kostede mindre, men samtidigt kommer den positive i at 5GHz signalet var langt stærkere og dækkede mere. Testen blev gentaget nogle gange og jeg synes faktisk at 5GHz båndet på ZyXEL Armor Z1 performer temmelig godt. Det kan naturligvis have noget at gøre med den Beamforming teknologi som ZyXEL også fortæller om på deres hjemmeside og som gør at signalet bliver tilpasset til hvor det opdager forbundne enheder. Som det også kan ses af min test af hastigheden med programmet LAN Speed Test så er hastigheden på ZyXEL Armor Z1 også ganske fornuftig på både N og AC. Resultatet af vores test kan ses nedenfor.

ZyXEL Armor Z1 på N-netværk

2015-06-29 06_56_48-2015-06-26 06_46_21-2GHZNETWORK
Læse: 39 mbps
Skrive: 42 mbps

ZyXEL Armor Z1 på AC-netværk

2015-06-24 06_50_40-

Læse: 144 mbps
Skrive: 234 mbps

Konklusion

Jeg kan ligeså godt sige med det samme at hvis ZyXEL fikser menuen til både at være mere nem at gå til og samtidigt giver ekspertbrugere nogle flere muligheder, så har man en temmelig solid router at gøre med. Efter min erfaring var signalet temmelig stærkt i min 80m2 lejlighed, om end 2,4GHz båndet kunne performe bedre, så godtgøres det ved den gode 5GHz. Hastigheden er ikke noget man kan beklage over, men man skal være opmærksom på at prisen er betragteligt højere end man er vant til fra denne producent.

[checklist]

  • Hastighed
  • Kraftigt 5GHz signal med god rækkevidde
  • Nem opsætning

[/checklist]
[badlist]

  • Flap ved USB-porte
  • Menusystem
  • 2,4 GHz dækningen

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1599,-

Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

  1. Generel fint review, men det undrer mig, at du har oversat Mbps til MB/sekund. Det er det jo overhovedet ikke?

    Mbps er Megabits pr. second, og det skal divideres med 8 for at blive til Megabyte pr. second. Hvorefter det desuden forkortes MBps eller MB/s…

    Så testdelen er så at sige ubrugelig…

  2. Hej Michael,

    Jeg takker ydmygt for din kommentar og ikke mindst for din observation, som er helt på sin plads. Det er min fejl og den er hermed rettet.

    Mvh

    Goran Popadic

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Behovet for større båndbredde på netværket i de private hjem er stødt stigende med diverse streamingtjenester og samtidig med kommunikation blandt enhederne på selve netværket. Det er her ZyXEL Armor Z1 routeren kommer ind i billedet med den seneste AC2350 standard, som både skal...Test: ZyXEL Armor Z1 AC2350 router