James Franco har i det seneste årti vist sig at være rå guld for komediebranchen, da han sammen med sin kollega og ven Seth Rogen har skabt nogle fantastisk sjove film. Konceptet udspringer af Judd Apatow, som for alvor indledte den upassende, moderne form for komik med Knocked Up i 2007, og denne specielle måde at gribe om humoren på er forsøgt efterlignet i mange tilfælde. Eksempelvis i Why Him?, som dog ikke helt rammer det rigtige niveau.

Filmen handler om den unge Stephanie (Zoey Deutch), som inviterer sine forældre Dan (Bryan Cranston) og Barb (Megan Mullally) på besøg. De får sig dog noget af en overraskelse, da det viser sig, at datteren har fundet en noget speciel kæreste Laird (James Franco). Han er IT-millonær, skingrende vanvittig og ikke mindst ganske upassende – to forskellige generationer mødes i en hektisk juletid, der ellers skulle have været en hyggelig fornøjelse for alle parter.

Selve filmens præmis er meget klassisk og byder ikke ind med noget nyt eller originalt på handlingsfronten. Man kender konceptet med den tvivlsomme svigerfar og den fritsvævende nye svigersøn, som skal gennem alskens tumult for at finde frem til hinandens hjerter. Det er set før, og derfor betyder det også, at filmens underholdningsværdi afhænger udelukkende af måden, hvorpå kemien foregår mellem Cranston og Franco.

I starten fungerer det egentlig meget godt – vi får et stærkt modsætningspar mellem den flamboyante IT-udvikler med smag for det moderne og utænkelige samt den gammeldags papirtrykker og oldschool-tænker. Det giver nogle interessante gnidninger i første indtryk og kridter banen op for den endelige kulmination eller nærmere eksplosion mellem de to knapt så ligeværdige personligheder. Desværre kammer filmen en smule over midt inde i filmen, hvor selve konceptet med en snedig modsætningsdynamik bliver udskiftet med, hvor meget filmen kan fylde på at overraskelser, upassende jokes og i det hele taget, hvor langt filmen kan skubbe sig selv udover grænsen.

Det når et punkt, hvor humoren ikke rigtig kan følge trop, og det ender i nogle småsjove situationer hist og her, mens de helt store scener med potentiale falder i gennem med et uheldigt fokus. Bryan Cranston fungerer næsten hele vejen som den meget stålsatte mandsperson, hvilket også gør, at han ofte står lidt uden for det mærkværdige univers – han har stærke, komedieevner i baggagen fra serien Malcolm i Midten, men hans væsen passer måske ikke helt ind i denne meget direkte og grove humor. James Franco virker til at have fået fri line i hele filmen til at gå amok med mærkelighederne, og det plejer at fungere ganske godt – derfor begynder man måske at tænke, at det er hele filmens præmis og sammensætning som gør, at tingene ikke helt fungerer sammen.

Filmen bliver på den måde en masse små elementer, som fungerer ganske fint, men måske er limet sammen på en forkert måde eller et uheldigt grundlag. Samlet set er Why Him? en meget gennemsnitlig komediefilm, som aldrig rigtig får opbygget sit rigtige momentum og ofte springer over, hvor gærdet er lavest, hvad angår udnyttelse af stjernepotentiale, komiske situationer og sammenhæng.

Pris og tilgængelighed

Release: 18-05-17 på Blu-ray.

Why Him? trailer