fredag, april 19, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Felix Tec 4 3D-printer

Test: Felix Tec 4 3D-printer

Vi har tidligere set på en 3D-printer fra Hollandske Felix. De har nu lanceret næste model i rækken, som de kalder Felix Tec 4. Den har en masse forbedringer i forhold til forgængeren, og det skal vi se lidt nærmere på her.

Hvad er der i kassen?

Felix lover at deres printere kan opgraderes til nyeste model, så har man allerede en Felix printer, så kan man købe et opgraderingssæt og bygge den om så den matcher nyeste model. Da jeg stadig har Felix 3.1 Dual fra min tidligere test, så modtog jeg et opgraderingssæt. Man kan selvfølgelig også købe Felix Tec 4 færdigsamlet.

Sættet indeholder alle de dele der skal udskiftes på printeren, og kan virke lidt overvældende når man får pakket det hele ud.

Opgraderingerne

Hvis man ikke allerede har læst vores test af Felix 3.1 Dual, så vil jeg anbefale at man læser den nu, da opgraderingen bygger oven på de grundlæggende funktioner fra Felix 3.1. Dual, og jeg kun vil komme ind på de nye funktioner i denne anmeldelse. Selve opgraderingen tilføjer 5 nye features til printeren. For det første får man et nyt display og nyt styresystem med Felix Tec 4 kittet. Displayet er blevet lettere at aflæse, og det nye styresystem understøtter de nye funktioner i Tec 4. Byggepladen er ny, den består nu af en varmeplade, med en løs byggeplade oven på. Byggepladen sidder fast med magneter, og kan tages af efter endt print, og så kan man forsigtigt bøje den for at løsne de printede objekter. Meget nemmere end på den gamle hvor man skulle lirke printene af med en kniv eller spartel.

Selve pladen er mindre end på Felix 3.1, men byggearealet er det samme. De områder der ikke kan bygges på, er simpelthen fjernet på den nye plade, så der er mindre metal der skal varmes op. Det betyder at den varmer lidt hurtigere op, og med det nye varmeelement der er klæbet fast på undersiden, kan den komme op på en lidt højere temperatur end Felix 3.1.

De to extrudere i kittet (enheden der smelter plastikken) er også blevet opgraderet til en all-metal type. Det betyder at der kun er metaldele i den ende der bliver varm, og ingen teflon eller andet. Det betyder så igen at den kan arbejde med højere temperaturer end den forrige udgave der var begrænset af Teflons smeltepunkt, plus at den holder bedre til plastik filamenter med tilsætninger som f.eks. kulfiber.

Dysen har også en mere spids udformning end den tidligere version, det betyder bedre detaljer og bedre printkvalitet da plastikken køler en smule hurtigere efter den har forladt dysen. Den har dog stadig en størrelse på 0,35 mm, som tidligere.

Der medfølger nye hætter til de to små ventilatorer, som giver et bedre airflow og køling af det netop printede. Det er dog værd at bemærke at det er de samme 40 mm blæsere som tidligere. Her kunne jeg godt tænke mig at de også var blevet opdaterede til nogle med lidt mere power da de to blæsere har en afgørende indflydelse på printkvaliteten når man printer objekter med fine detaljer.

Det sidste store nyhed er en sonde der kan måle afstanden til byggepladen. Det betyder at man nu kan få Felix Tec 4 til at hjælpe med at justere byggepladen så den er vandret. På Felix 3.1 var det en besværlig manuel process hvor man skulle justere på tre skruer under byggepladen indtil printhovedet havde samme afstand til byggepladen over hele byggepladens areal. Men den nye probe er den opgave meget let klaret. Og hvis byggepladen er blevet lidt skæv, så bruger Felix Tec 4 sonden til at udmåle hele byggepladen, og kompenserer for ujævnhederne under printprocessen.

 

Design og konstruktion

Selve opgraderingssættet er fornuftigt pakket ind, og kom frem uden nogle skader. Samlevejledningen kan downloades fra Felixprinters.com, og der ligger ikke en med i pakken. Det er fornuftigt nok, for vejledningen bliver ofte opdateret. Der var i hvert fald nogle trin i processen der ikke var særligt godt dokumenteret da jeg startede, men som kom med i en senere version. Man skal være lidt fingernem, og have adgang til det mest gængse værktøj, samt evt. en loddekolbe og ledninger da jeg blev nødt til at forlænge et par ledninger undervejs i processen. Hvis man ikke føler sig tryg ved det, så vil jeg anbefale at man kontakter Felix og undersøger om de kan betales for at opgradere den for en.

Følger man vejledningen, og sin sunde fornuft så kan opgraderingen af printeren klares på 5-6 timer. Undervejs i processen er det utroligt vigtigt at man markerer ledningerne med den funktion de har, ellers har man ikke en chance for at montere dem korrekt på motherboardet. Jeg opgraderede som sagt fra en Felix 3.1 med dobbelt printhoved, så processen tog en smule længere end hvis man blot skal opgradere fra en udgave med enkelt printhoved. Når printhovedet er samlet igen, så ser det sådan ud.

Her man man se de nye hætter til blæserne, de to printhoveder og sonden der bliver brugt til semi-automatisk indstilling af printpladen. Når den bliver monteret på printeren, så sætter man et skjold ud over den, der beskytter den midterste køleblæser mod pilfingre og andet, og skjuler ledninger så den får en mere professionelt look.

Når man har fået monteret hele opgraderingssættet, og koblet alle ledningerne til de korrekte steder på motherboardet, så er man klar til den første opstart og justering af dyser og byggepladen.

Når man har to printhoveder så er det vigtigt at de har nøjagtigt samme afstand til printpladen, ellers vil det ene printhoved skrabe henover hvad det andet printhoved lige har printet. Man kan justere højden på højre printhoved med en skrue og få deres højder til at passe. Derefter så tænder man printeren, og vælger at justere byggepladen. Efter dyserne og pladen har varmet op, så kører printhovedet rundt over byggepladen og måler med sonden. Derefter får man besked på displayet om hvilke justeringer man skal lave på de to store drejeknapper.

Når man har drejet de to knapper efter anvisningerne, måler printhovedet nok en gang og hvis der skal justeres mere så gentages processen automatisk. Når pladen er vandret, så kører printhovedet rundt og måler mange punkter på pladen for at den efterfølgende kan korrigere for en ujævn plade under printning. Selve processen er meget simpel, og en fantastisk forbedring i forhold til den manuelle process på Felix 3.1. Når hele pladen er udmålt og justeret, så kan man uden tøven bruge hele pladen til print, uden at være usikker på om der er områder der er for tæt på dysserne så første lag bliver tværet ud, eller for langt fra så første lag ikke hænger fast. Jeg testede det ved at printe et bæltedyr i fra Thingiverse.com der fyldte det meste af printpladen. Jeg brugte PLA som jeg printede ved 190 grader og 55 grader på byggepladen.

Printet lykkedes, og blev siddende på pladen uden at første lag blev tværet ud. For at få den af, så tog jeg den fleksible byggeplade af, og gav den et lille buk da den var blevet kold og så var det nemt at tage bæltedyret af.

Bæltedyret er printet med led mellem af “skællene” så her fik jeg også testet præcisionen. Hvis printeren ikke er præcis nok, så vil leddene smelte sammen og bæltedyret vil ikke kunne bevæge sig. Efter et lille knæk i hvert led, så bevægede den sig fuldstændigt frit, og efter jeg fik printet benene til den, kom den til at se sådan ud.

En lille tilføjelse til Felix Tec 4 er at der medfølger en lille stribe lysdioder man kan klæbe på printhovedet og koble til strøm sammen med blæseren så printområdet er lyst op. Det er en lille ting, men meget brugbar i hverdagen. Med Felix 3.1 stod jeg ofte og overvågede printet med en lommelygte.

Jeg har testet printeren med flere typer plastik. De fleste print har jeg lavet med PLA som det nemmeste at printe med, men jeg har også printet med både PETG og ABS. De to sidste kræver en del varme, både på printpladen og printhovedet, men det skabte overhovedet ingen problemer for Felix Tec 4.

De forbedrede hætter til blæserne gør at Felic Tec 4 er lidt bedre til at printe det som bliver kaldt overhæng. Det vil sige de dele af printet der ikke er direkte understøttet nedefra. For at det kan lade sig gøre skal plastikken køles af meget hurtig så det størkner inden den begynder at falde ned. Felix 4 klarede det bedre end Felix 3.1, men jeg kunne godt have tænkt mig at blæserne blev opdateret til f.eks. 50 mm blæsere så man havde muligheden for ekstrem køling på de print hvor det er nødvendigt. Jeg printede et to-delt juletræ der har kraftige overhæng. De to halvdele har en skrue-facon så de kan skrues ind i hinanden når de to dele er færdige.

Når de blev skruet sammen kan man se at der er lidt luft mellem de to halvdele, og det er fordi at de har givet sig lidt under printning, noget der måske kunne undgås med kraftigere køling.

Da jeg opgraderede en dobbelt-hovedet printer, så har jeg selvfølgelig også lavet print med to slags plast. Efter en fin-justering så klarede den det rigtigt fint. Hvis jeg får justeret yderligere på den, så er jeg sikker på at den kan lave perfekte dual extruder prints.

De viste print er alle lavet med forskellige mærker af PLA filament. PLA er klart den mest udbredte plastiktype til 3D-print. Men jeg har også printet med både PETG og en form for ABS der kræver en hel del mere varme end PLA. Det kommer jeg nærmere ind på i en senere anmeldelse, men Felix Tec 4 klarede alle de plasttyper jeg har testet af til topkarakter!

Konklusion

En 3D-printer er ikke noget man kan teste på en eftermiddag, på printeren kan jeg aflæse at den har printet i 188 timer, og har printet 374 meter filament under min test. Så jeg kan konkludere at Tec 4 er en robust printer, lavet med komponenter i høj kvalitet. Den kan printe med alle gængse plastikfilamenter så længe de er 1,75 mm i diameter og smelter ved en temperatur under 275 grader. Den nye byggeplade gør det MEGET lettere at få løsnet sine print når de er færdige, og den nye sonde gør justeringen af byggepladen til en nem opgave. Begge dele var kritikpunkter jeg havde til Felix 3.1 printeren. Selvom emnekølingen er blevet bedre, så synes jeg stadig der er plads til forbedringer, evt en opgradering til lidt større blæsere så man bedre kan printe overhæng. Men alt i alt er det en rigtig god opgraderingen af en printer der allerede var ganske god. Det eneste der gør at vi ikke rammer topkarakteren er at prisen stadig er i den høje end, og fordi emnekølingen ikke er så kraftig som jeg havde håbet. På plussiden må jeg dog igen nævne Felix kundeservice, jeg havde nogle spørgsmål ang. opbygningen af extruderen, og fik hurtigt et præcist teknisk svar på mit spørgsmål. En god kundeservice er vigtig når man sælger et kompliceret produkt som en 3D printer.

Pris og tilgængelighed

Felix Tec 4 kan købes hos www.FelixPrinters.com

Den kan enten købes som et opgraderingssæt fra Felix 3.1 Dual til Felix Tec 4 Dual, som er det kit vi har set på i denne anmeldelse, til 465 Euro (ex. moms og fragt), opgraderingen fra Felix 3.1 med enkelt printhoved koster 399 Euro (ex. moms og fragt)

Den kan naturligvis også købes som en ny og samlet maskine til 1.649 Euro (ex. moms og fragt) med to printhoveder, eller 1.499 Euro (ex. moms og fragt) med et enkelt printhoved.

Til sidst, så kan den købes som et kit man samler helt selv til 1.229 Euro (ex. moms og fragt) med to printhoveder, eller 1.099 Euro (ex. moms og fragt) med et enkelt printhoved.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

2 KOMMENTARER

  1. Hej Lars, fin review 🙂
    Felixprinters har faktisk en dansk forhandler. Jeg har haft dem i mit sortiment i et stykke tid.

    Mvh.
    Peter

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har tidligere set på en 3D-printer fra Hollandske Felix. De har nu lanceret næste model i rækken, som de kalder Felix Tec 4. Den har en masse forbedringer i forhold til forgængeren, og det skal vi se lidt nærmere på her. Hvad er der...Test: Felix Tec 4 3D-printer