• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

Vi har tidligere anmeldt både 3D-printere og plastik-filament til at printe med, her på sitet. Inspireret af vores seneste anmeldelse af Felix 3.1 Dual som har et åben filament system, så skal vi her se på nogle ret specielle plastik filamenter fra Hollandske FormFutura.

Filament er den tråd en 3D-printer smelter og opbygger printet med. De klassiske plast-typer er ABS, PETG og PLA, men der er også nogle mere eksotiske blandingsprodukter. Vi har modtaget nogle forskellige typer fra FormFutura. Alle filamenter er afprøvet i Felix 3.1 Dual som vi har anmeldt her. Alle de printede modeller er modeller jeg har fundet på www.Thingiverse.com som er et af de største sites hvor folk deler deres designs.

Hvad er der i kassen?

Alle ruller kommer pakket i en papkasse der er pakket ind i plastik. Selve rullen er også pakket ind i plastik, så filamentet ikke får fugt. God og betryggende indpakning.

 

EasyFil PLA

Den første filament er ren PLA, som en slags grundlag for hvad jeg kunne forvente af de efterfølgende ruller. Der er 750 gram filament på rullen.

Den printede på standard PLA indstillinger på printeren, og printede helt uden problemer, selv ved rimelig hurtige hastigheder. Som en test printede jeg en 20 mm x 20 mm x 20 mm kube, med akse-navnene som nedsunkne bogstaver. Det er en standard kalibreringsmodel.

Resultatet i første forsøg var ganske fint. Derefter fandt jeg en lidt mere krævende model, en elefant med bevægeligt hoved og hængslede ben, der bliver printet i een arbejdsgang. Det ville afsløre om tolerancerne var gode, og om der var tendens til sammenklæbning. Den blev printet færdig uden nogle problemer, og ser sådan ud når den er færdig på printeren.

Når den er taget af printeren, så bør man kunne folde benene ned så den kan stå op. Og det kunne man, der var ikke noget der bandt, selvom jeg havde valgt en forholdsvis grov lagtykkelse på 0,2 mm.

 

MagicFil Thermo PLA

Den næste rulle er også PLA, men farvet med en varmefølsom pigment. På denne rulle er der 500 gram.

Under cirka 30 grader er den sort, men når den kommer over 30 grader skifter den farve til lys grå. Igen printede jeg kuben, også denne gang helt uden problemer.

Derefter printede jeg en blæksprutter med en fin lagtykkelse på 0,1 mm, den blev også fint printet på Felix 3.1. dual.

Giver man blæksprutten et bad i varmt vand, så skifter den farve. Dog skal man huske at PLA ikke må blive meget mere end 50 grader, så bliver det blødt og kan deformere.

Varme fra hånden er nok til at man kan påvirke farven på de printede modeller. Et sjov filament, der er velegnet til ting man skal holde i hånden i længere tid, som fidget-spinnere eller puslemodeller.

 

EasyWood Pine

Nu kommer vi til de mere eksotiske filamenter. EasyWood Pine er et plastik filament der er blandet med meget fine partikler af fyrtræ. Der er 500 gram på rullen.

Selve filamentet har også en mere grov overflade end de rene plastik filamenter, og en er smule mere tilbøjeligt til at knække hvis det bliver bukket for meget. Det var dog ikke et problem jeg stødte på mens jeg printede med det. Jeg printede igen kuben, og som man kan se har den en helt anden overflade. Den er lidt grovere, og helt mat. Det ligner lidt overfladen på en MDF-plade.

FormFutura anbefaler en dyse på mindst 0,4 mm for at træpartiklerne kan komme igennem, samt en høj lagtykkelse og printhastighed så træet ikke når at brænde fast i printhovedet.. Felix 3.1 Dual var monteret med en dyse på 0,35 mm. Jeg forsøgt at printe en model med en lagtykkelse på kun 0,1 mm, og efter en times print, så fik jeg da også stoppet dysen til så der ikke længere kom noget som helst ud af den. Men det må bestemt være min egen fejl, da jeg gik i mod FormFuturas anbefalinger. Efter jeg fik skilt printhovedet af, og renset det, forsøgte jeg igen. Denne gang valgte jeg en lagtykkelse på 0,2 mm, og en hurtig printhastighed så filamentet kom hurtigt igennem printhovedet. Modellen jeg valgte var selvfølgelig en lille model af en trækasse.

Printet gik fint, på trods af den lidt lille dyse. Overfladen ligner rent faktisk træ, og det dufter af træ. Mens man printer så breder der sig en duft at varm savsmuld. Meget spændende filament, der der dog mest er til dekorative modeller, da styrken ikke er så høj som i rene plastikprint. Men man kan både bejdse og oliere det, så man kan få en naturtro overflade på sine modeller. Vægten er lidt lavere end på rene plastik filamenter, så der er en længere længde på rullen end på en 500 grams rulle med ren plastik filament.

 

MetalFil Classic Copper

Den sidste filament er den jeg synes er mest fascinerende. Det er en plastik filament der er blandet op med meget fine kobber partikler. Der er 750 gram på rullen, men kobberet gør det cirka tre gange så tungt som ren plastik, så der er en markant kortere længde på rullen.

Jeg printede selvfølgelig den kendte kube først, og her var der ingen problemer under printet.

Det ligner mest af alt noget der er lavet i ler eller lignende. Men det er fordi at denne filament kræver en efterbehandling for at komme til sin ret! Så jeg begyndte at slibe kuben, først med sandpapir korn 180, og så ellers opad i finhed, indtil jeg polerede det med korn 2500, og til sidst fik det lidt voks for at beskytte overfladen. Resultatet blev intet mindre end fantastisk!

Den ret høje vægt, kombineret med den glatte overflade og dybe kobberfarve gør at man har svært ved at tro at den er lavet på en hobby 3d-printer! Jeg undersøgte nærmere og fandt ud at man faktisk kan patinere overfladen og få den til at se gammel og slidt ud. Jeg printede derfor en model af en statue fra påskeøen. Lige fra printeren så den som forventet ret kedelig ud.

Men efter jeg sleb de grove linjer ned med sandpapir, og derefter polerede hele modellen grundigt med fint ståluld så fik den et helt andet udtryk.

Her kunne jeg så lade den være, men jeg ville gerne have den til at se gammel og slidt ud. Jeg fyldte en lille sprayflaske med almindeligt eddike hvor jeg havde opløst noget køkkensalt i, og sprayede den 3-4 gange med en times mellemrum. Kort tid efter så den sådan her ud.

Fantastisk resultat efter så få timer. Jeg synes den grønne farve var en anelse for kraftig, så jeg polerede den med bivoks, dels for at dæmpe den grønne farve, og dels for at beskytte kobberoverfladen mod yderligere påvirkning. Det gav hele modellen en lidt mørkere og dybere farve.

FormFutura MetalFil er et utroligt spændende filament at arbejde med, jeg havde aldrig troet at man kunne få den slags resultater med en forholdsvis billig 3D-printer. Det skal dog siges at kobber partiklerne slider ret meget på en standard messingdyse, så det anbefales at man skifter til en hærdet dyse hvis man skal printe med MetalFil.

Konklusion

Alle filamenter har været lette at printe med, så længe man overholder anbefalingerne fra FormFutura. Den stoppede dyse jeg oplevede med EasyWood var helt min egen skyld, og efter jeg satte lagtykkelsen og hastigheden op, så skete det ikke igen. Men skulle jeg printe meget med EasyWood ville jeg skifte en til 0,4 mm dyse, og gerne i hærdet metal så jeg også kunne printe med det fantastiske MetalFil uden bekymringer om slidtage.

Filamenterne fra FormFutura er ikke blandt de billigste på markedet, og slet ikke når vi snakker filament med store mængder kobber. Men resultaterne er altså rigtigt gode, og jeg mener at man får hvad man betaler for. Hvis man har en model der ville se godt i træ eller metal-look så vil jeg anbefale at man kigger nærmere på FormFuturas store sortiment.

 

Pris og tilgængelighed

EasyFil PLA koster ca 24 euro for en rulle

MagicFil Thermo PLA koster ca 37 euro for en rulle

EasyWood i forskelige typer koster ca 27 euro for en rulle

MetalFil koster ca 64 euro for en rulle

FormFutura har dog lavet et tilbud til eReviews læsere, med koden: EREV-FFT giver de 15% rabat indtil udgangen af september 2017.