lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUSTOR AS5002T

Test: ASUSTOR AS5002T

asustor-as5002-front

Tilbage i november 2013 testede og anmeldte jeg AS-302T fra ASUSTOR, en model der på ydersiden til forveksling ligner denne, AS5002T. Indmaden er dog opgraderet og der er tilføjet et par nye features.

ASUSTOR AS5002T er en 2-bay NAS server med hot-swap, kraftig Dual Core processor, mulighed for opgradering af RAM og så har den både HDMI og SPDIF, med andre ord er det en ret potent NAS der er oplagt til mediebrug.

Nedenfor deler Jeg mine oplevelser og praktiske erfaringer fra de seneste uger med ASUSTOR AS5002T.

Hvad er der i kassen?

Kassen indeholder følgende:

  • ASUSTOR AS5002T NAS server
  • 220 volt strømforsyning samt strømkabel
  • Skruer til montering af harddiske
  • 2 stk. ethernet kabler
  • Vejledning
  • Driver

Se vores unboxing og få en kort visuel gennemgang af ASUSTOR AS5002T i videoen nedenfor.

Tekniske specifikationer

Udvalgte tekniske specifikationer

  • Intel Celeron 2.41GHz Dual-Core (burst up to 2.58GHz)
  • 1GB RAM (Hukommelsen kan opgraderes til i alt 2x 4GB)
  • 2x 3,5/2,5″ harddisk (Hot-swap)
  • 3x USB 3.0, 2x USB 2.0 samt 2x eSATA
  • 1x HDMI samt 1x SPDIF
  • 2x Gigabit ethernet til Link Aggegration eller Failover
  • Bruger 17,4 W i brug, 1,8W i sleep

Få alle de tekniske specifikationer på ASUSTOR.com

Design

Som nævnt indledningvis så ligner ASUSTOR AS5002T den tidligere AS-302T på en prik – lige umiddelbart. AS5002T er udført i metalkabinet som gør den lidt mere robust og se og føle på, men det samtidig forbedrer køleevnen.

asustor-as5002-trays

På forsiden er der først og fremmest de 2 hot-swap drevbåse til 3,5 eller 2,5″ harddiske, de er udført i metal – men med plastfront dog. I venstre side er der et par LED’er til indikation af HDD aktivitet og lign., men der nederst er et enkelt USB 3.0 stik med “Copy” funktion, i praksis betyder det at man kan kopiere indhold fra en given USB enhed, direkte til NAS’en blot med at trykke på knappen – forudsat det er korrekt opsat, dog. Øverst er også et lille iR øje der bruges sammen med kompatible fjernbetjeninger når AS5002T bruges som medieafspiller.

asustor-as5002-usbcopy

På bagsiden er en 70mm blæser der sikre køling af harddiske og hardware, den er iøvrigt ganske støvsvag som udgangspunkt og har sjældent behov for at “blæse igennem”. Øverst fra højre finder man SPDIF udgangen for tilslutning til musikanlæg, HDMI for tilslutning til TV eller fladskærm, 2x eSATA for tilslutning af eksterne harddiske eksempelvis, 2x USB 2.0 for tilslutning af USB sticks, harddiske eller lign., 2x USB 3.0 for tilslutning af eksterne enheder samt de 2x Gigabit ethernet porte. Slutteligt indgang til strømforsyning og mulighed for sikring via den velkendte Kensington-lås, der nok mest er oplagt til virksomhedsbrug og ikke så meget i privaten.

asustor-as5002-bagside

Det er også værd at nævne at den medfølgende strømforsyning – som i kan se unboxing-videoen længere oppe, har en rimelig størrelse ift. mange af konkurrenterne og da den er udført i metal vejer den også lidt mere end gennemsnittet, nemlig ca. 2 kg., hvilket dog intet betyder i praksis – for hvem flytter rundt på en NAS?

asustor-as5002-side

Hardware og software-installation

Den hardware-mæssige del af installationen er ret ligetil, harddisk-rammen klikkes ud og en eller to kompatible harddiske (Tjek her) skrues fast med 4 skruer i hver ramme. Rammen, med harddisken monteres, klikkes fast, netværkskabel forbindes mellem NAS og router, strømforsyningen tilsluttes og så er den del rent faktisk overstået!

Ønsker man at opgradere hukommelse, der som standard er på 1GB, skal man dog lige åbne kabinettet og montere et nyt RAM-modul, eller evt. udskifte det eksisterende, der understøttes max 8GB, altså 2x 4GB.

Software-mæssigt bliver det heldigvis også hele tiden nemmere at installere en NAS helt fra bunden af, men man skal dog lige igennem en indledende “guide” for at få opsat den korrekte fra start. Installationen skal foregå fra en PC eller Mac på samme netværk som NAS’en og installationen kan evt. startes via den medfølgende CD-ROM, eller man kan hente nødvendig software på ASUSTOR.com, da mange enheder idag leveres uden et optisk drev (CD, DVD eller Blu-ray læser/brænder)

Installationen kan foregår som en såkaldt “1 click installation” hvor man kun skal tage stilling til ganske få ting, eller som en mere avanceret installation hvor man i høj grad selv kan opsætte og tilpasse enheden – førstnævnte er derfor oplagt til dem der ikke er så tekniske, mens den anden er optimal til “nørden”.

Den grundlæggende installation foregår via en lille applikation på PC’en og ellers direkte i browseren og tager ikke specielt lang tid – den er dog “kun” på engelsk og ikke på dansk.

//media.ereviews.dk/#!album-158

Funktionalitet

Efter end installation er NAS’en køreklar og via webinterfacet kan man logge ind fra en hvilken som helst browser. Webinterfacet er som vi kender det fra Synology og QNAP, opbygget som et alm. skrivebord på en PC eller Mac, hvor de forskellige applikationer og services kan tilgås via ikoner/knapper på hjemmeskærmen. Interfacet her, er på dansk og oversættelsen er væsentlig bedre end vi tidligere har set.

adm-231_01

I vanlig stil er det via webinterfacet at alting styres og kontrolleres, alt lige fra hvilke apps der skal installeres og aktiveres, til services og andre features. Man kan naturligvis oprette brugere med forskellige privilegier, delte mapper/drev og meget andet.

adm-231_03

Med en NAS som AS5002T er der rigtig mange forskellige måder at bruge den på og uanset om man er “begynder” eller har beskæftiget sig med NAS før, så bør man så sine behov opfyldt, uanset om det er med fokus på sikkerhed og backup, medie-deling og streaming, web-hostning, mail-server eller noget helt andet. Der er rigtig mange forskellige services og man behøver kun aktivere og installere de apps man mener er nødvendige ift. ens behov – ligesom man hurtigt kan installere eller slette apps og stoppe services der ikke længere er behov for, netop for at optimere ydelsen så den bruges på det som man egentlig har brug for.

adm-231_02

Web-interfacet er ikke nær så “smart” og moderne som det QNAP og Synology kan tilbyde i skrivende stund, men det virker udmærket og er ret enkelt at finde rundt i – måske også takket være muligheden for at vælge dansk. Sammenligner man direkte med QNAP og Synology’s web-interface, fremstår det dog som om ASUSTOR er lidt bagud rent visuelt…

Applikationer og services

App Central er stedet hvor det sker, det er nemlig her hvor man henter og installere apps – det kan bedst sammenlignes med Google Play eller App Store, altså en “butik” fyldt med apps – dog med den fordel at alle apps på App Central er gratis. Her finder man rigtig mange forskellige apps inddelt i kategorier fra sikkerhedskopiering til download-managers og lign. Nedenfor en kort beskrivelse af nogle af de apps og services Jeg har brugt og fundet nyttige.

adm-231_05

ASUSTOR Portal

Tilslutter man ASUSTOR AS5002T til en PC eller TV skærm via HDMI, er det ASUSTOR Portal man først ser, hvilke applikationer man kan tilgå der og hvilke informationer der skal være tilgængelige styres derfor fra ASUSTOR Portal.

Via ASUSTOR portal kan man eksempelvis starte Youtube app’en, gå på nettet via Chrome browseren eller se lokale film og medier via XBMC eller Boxee app’en.

P1060133

XBMC

Alle der er lidt “nørdede” udi film og medier kender XBMC (Xbox Media Center), der groft sagt “bare” er et interface til afspilning af film, musik og lign. Det der gør XBMC til noget særligt er at det afspiller praktisk talt alt, er nemt at betjene via eksempelvis et TV på afstand, organiserer medierne på en nem og overskuelig måde og så ser det bare rigtig lækkert ud!

Med XBMC og ASUSTOR AS5002 sat til TV’et via HDMI har man pludselig en ualmindelig potent medieafspiller og man bestemmer selv om man vil styre med en app til ens smartphone (AiRemote) en ASUSTOR fjernbetjening eller almindelig mus og tastatur sat til ASUSTOR AS5002 via USB.

Mobile apps

Man forventer efterhånden at der er én eller flere apps til ens smartphone og tablet, som har relation til NAS-serveren og det er også tilfældet med ASUSTOR – faktisk har de rimelig mange apps tilgængelige til både iOS og Android, nogle vil måske endda mene der er for mange og at nogle af funktionerne sagtens kunne være samlet i én app.

IMG_20150223_202319

Der er bl.a. AiData der er en ganske almindelig fil-browser, som kan læse og vise de mest gængse filer, eksempelvis billeder. Der er også AiDownload der., som navnet antyder, er en download klient hvorfra man, på farten, kan tilføje og monitorerer downloads. AiMusic og AiPhoto er apps til afspilning af musik og visning af billeder – sidstnævnte kan også bruges til automatisk backup af billeder man tager med ens smartphone – en feature der er set før fra bl.a. Synology, men ikke destomindre, en rigtig fed feature. AiSecure er ASUSTOR’s app til overvågning – hvis man har et kompatibelt IP kamera på netværket.

IMG_20150223_202209

Slutteligt er der AiMaster der er app hvorfra man holder øje med NAS’en, aktivere og de-aktiverer services, tjenester og applikationer – med andre ord et mobilt “kontrolpanel” som er tilgængeligt uanset hvor man befinder sig.

IMG_20150223_202243

De fleste apps er rent faktisk på dansk, men generelt virker de til at have lidt stabilitetsproblemer, i hvert fald på iPhone 6 (iOS 8.1.3). Jeg oplevede flere gange at apps hang og lukkede ned umotiveret, særligt slemt var det med AiData app’en som jo netop er den der skulle fungerer som fil-browser.

For komplet oversigt over aktuelle og tilgængelige apps – besøg ASUSTOR.com.

Benchmark

ASUSTOR AS5002T er testet på et Gigabit netværk med en TP-Link Archer C7 router og en Windows 7 baseret PC med Gigabit ethernet.

Der er til testen anvendt 2 stk. Seagate NAS HDD 3TB harddiske, sat op i RAID 1.

ATTO Disk Benchmark

as5002t-atto-disk-benchmark

Maks skrivehastighed: 117 MB/s
Maks læsehastighed: 118 MB/s

LAN Speed Test (1000MB fil)

as5002t-lan-speed-test

Skrivehastighed: 785 Mbps
Læsehastighed: 873 Mbps

Konklusion

ASUSTOR har med AS5002T leveret endnu en bund-solid NAS server der både appellerer til den virkelig kræsne hjemmebruger der søger en NAS med masser af muskler – som kan dublere som medieafspiller/mediecenter samtidig, eller blot virksomheden der har brug for en kraftig NAS der også samtidig skal fungere som en ekstra PC måske bare til at surfe på, via skærm tilsluttes HDMI porten.

Man får en NAS med stærke specifikationer og bl.a. muligheden for opgradering/udskiftning af RAM giver et stort plus i min bog. At den så derudover er let at opsætte og har en rimelig brugerflade i form af web-interfacet tæller også op. At jeg oplevede de mobile apps som en smule ustabile tæller dog ned, for i en hverdag hvor smartphones og tablets i høj grad bruges istedet for PC’er med store skærme, gør at disse apps hurtigt bliver essentielle i hverdagen.

Designet er pænt, den fylder ikke for meget og da den er rimelig støvsvag kan den sagtens placeres i hjemmet uden at genere.

Samlet set kan jeg godt anbefale ASUSTOR AS5002T, for hardwaren fejler bestemt intet og software/web-interface virker, omend det er lidt “old-school”. Det er dog en af de ting der nemt kan ændres på og jeg er overbevist om ASUSTOR også konstant arbejder på at gøre dette endnu bedre. De ustabile mobile apps er lidt en torn i øjet på en smartphone-junkie som mig selv, men det er igen et “problem” der er ret enkelt at løse og jeg er sikker på ASUSTOR allerede nu arbejder med stabiliteten på iOS 8.1.x)

Pris og tilgængelighed

Set til 2799,-
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Brugervenlighed
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Tilbage i november 2013 testede og anmeldte jeg AS-302T fra ASUSTOR, en model der på ydersiden til forveksling ligner denne, AS5002T. Indmaden er dog opgraderet og der er tilføjet et par nye features. ASUSTOR AS5002T er en 2-bay NAS server med hot-swap, kraftig Dual Core processor, mulighed...Test: ASUSTOR AS5002T