• Funktionalitet
  • Design
  • Pris

De fleste af os bruger det meste af vores tid indendørs. Selvom vi lufter ud, så kan luftkvaliteten godt falde, specielt hvis man f.eks. har brændeovn, brænder stearinlys, eller har kæledyr med pels. For at forbedre indeklimaet kan man investere i en luftrenser, og sådan en har vi testet her. Vi skal se nærmere på Blue Pure 211 fra Blueair, en luftrenser med høj kapacitet.

Hvad er der i kassen?

I den store papkasse finder vi selvfølgelig Blue Pure 211 luftrenseren, et ekstra stoffilter, og en vejledning.

Design og funktionalitet

Blueair Blue Pure 211 er en stor enhed, den måler ca 33 cm x 33 cm x 52 cm.

Den hvide top er selve motorenheden der består af en stor ventilator der trækker luften ind igennem 360 graders filteret i bunden, og sender det op gennem åbninger i toppen.

Ved hjælp af to knapper på siden, kan motordelen løftes af filterdelen.

Her kan vi se selve filteret.

Det inderste filter er foldet, så det rent faktisk har en overflade på hele 4,3 kvadratmeter! Det fanger støv, skæl fra kæledyr, pollen, sodpartikler fra stearinlys og andre ting der forurener vores indeklima. Det yderste stoffilter fanger større partikler som hår, nullermænd og andet. Det kan tages af og vaskes, og det kan købes i flere farver, så man kan matche Blueair Blue Pure 211 med sin indretning. Et nyt stoffilter kan købes for 99 kroner.

Betjeningen af Blueair Blue Pure 211 er utrolig simpel. Den har en enkelt touchknap, hvor man ved en berøring skifter fra slukket, til lav hastighed, til medium hastighed, til høj hastighed. Den aktuelle hastighed er indikeret med en svag lysstribe omkring knappen.

Blueair Blue Pure 211 er beregnet til at rense luften i et rum på op til 50 kvadratmeter. Det passer meget godt med kælderen i mit hus.  I kælderen har jeg mit kontor, med computer, printer, scanner og hvad man ellers har på sit kontor der kan afgive ting til luften. Desuden så står der vaskemaskine og tørretumbler i kælderen, alt sammen noget der gør at kælderen ville være et godt sted at udføre min test. Nu er det jo svært at objektivt vurdere luftkvaliteten, så jeg lånte en luftkvalitetsmåler fra Blueair, deres Blueair Aware. Det er en lille enhed der bl.a. måler partikelforureningen i luften, og gør det døgnet rundt, og præsenterer målingerne i en app.

For at få et godt udgangspunkt, så lod jeg Blueair Aware måle i kælderen i en uge mens jeg brugte den som jeg plejer, det vil sige at computer, printer og vaskemaskine kørte som normalt, og der blev ikke taget særlige hensyn. Som man kan se på grafen over partikelforurening henover en uge, så svinger den meget, afhængig om der er mennesker i kælderen, og om kontormaskiner med blæsere kører som kan hvirvle støv op.

Derefter blev Blueair Blue Pure 211 sat til i en uge, og kørte på middel hastighed mens jeg stadig brugte kælderen som normalt. På grafen over den følgende uge kan man tydeligt set at partikelforureningen er væsentlig lavere, og at de kraftige udsving er forsvundet!

Jeg følte også at luften virkede friskere den uge hvor Blueair Blue Pure 211 kørte. Og så kom der også lidt mere cirkulation i luften, for Blueair Blue Pure 211 flytter ganske betragtelige mængder luft som bliver ledt opad, mens den trækker luft ind fra gulvhøjde.

Lydniveauet er fint til kontorbrug. Dog ville jeg nok sætte den på laveste hastighed om natten hvis den stod i et soveværelse, da vindens susen er tydelig ved mellem hastighed og ganske markant ved fuld hastighed. Producenten angiver lydniveauet til 31 dB(A) ved laveste hastighed, og 56 dB(A) ved højeste hastighed. Kører den døgnet rundt, skulle filteret holde omkring 6 måneder inden det skal udskiftes.

Konklusion

Blueair Blue Pure 211 er en flot enhed, omend lidt stor, i flot design. Den kan tilpasses indretningen ved at skifte stoffilteret til en anden farve, der findes 5 friske farver. Der er ingen tvivl om at den renser luften, og indeklimaet får bestemt et løft! Det er ingen erstatning for god udluftning, den fjerner hverken CO2 eller fugt fra luften. Men lider man af allergi kunne jeg godt forestille mig at Blueair Blue Pure 211 kunne give lindring. Og generelt hvis man ønsker at forbedre sit indeklima, så klarer Blueair Blue Pure 211 opgaven fortrinligt. På laveste hastighed kan man godt sove fra lyden, men helt lydløs er den ikke. Med et filterskift to gange om året, så koster det 2 gange ca 800 kroner for filter i bedste kvalitet, plus strøm (den bruger 61 watt ved højeste hastighed) for ca 1200 kroner, så koster det optil 7,60 kr pr dag at have den kørende. Personligt vil jeg gerne give 7,60 for renere luft, men det må være en personlig vurdering af behov.

Pris og tilgængelighed

Blueair Blue Pure 211 er set til ca. 2800 kroner, og kan f.eks. købes hos Elgiganten.