fredag, april 26, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Blue Yeti USB mikrofon

Test: Blue Yeti USB mikrofon

Verden af vloggere, podcastere og streamere er eksploderet på det seneste og alle har dét tilfælles at de føler de har noget at fortælle deres lyttere og omverdenen. Samtidigt med denne evolution fik vi Blue Yeti mikrofonen, som mange fra disse grupper tog til sig, som det redskab, der skulle stå mellem dem og den digitale verden. Med Blue Yeti er der tale om et retro-lignende produkt, der dog forbinder gennem USB og bringer altså teknologi med sig, men om der reelt er noget ved den efterhånden hypede mikrofon, som du med sikkerhed har set nogle anvende, hvis du er stødt på en af ovennævnte grupper, jamen det vil vi undersøge og du kan læse med.

img_2824 Hvad er der i æsken?

Blue Yeti mikrofonen har været på markedet i et stykke tid efterhånden og vores eksemplar er tydeligvis med en nyere indpakning, for på denne står to definitioner af ordet Yeti, hvoraf den ene forklaring fortæller om et legendarisk dyr som lever i skoven, mens den anden referer til en yderst udbredt og alsidig USB mikrofon som findes overalt i verden. Personligt synes jeg det er et meget sødt lille påfund. Inde i æsken er mikrofonen monteret på sin fod og derudover finder man et USB kabel samt manual. Manualen er en god idé at kigge igennem da den fortæller, hvordan mikrofonen skal sættes op afhængigt af den måde den skal anvendes på.

img_2826

Design

Blue Yeti mikrofonen ligner noget, der hører fortiden til, men tværtimod er der tale om en ganske avanceret og teknologisk up-to-date digital mikrofon med USB tilslutning, som gør den ideel til den semi-professionelle bruger. Selve mikrofonenheden er faktisk aftagelig og kan placeres via et gevind på en dertil tiltænkt mikrofonholder eller såkaldt Shockmount, som kan købes som ekstra tilbehør.

img_2831-1

Om det er et designvalg eller en nødvendighed ved jeg ikke, men Blue Yeti må siges at fylde en del på skrivebordet, især med foden monteret på. Foden er af metal og til trods for at den er relativt tyndt udformet, så er den ganske stabil og mikrofonen står stille, der hvor man placerer den. Det interessante er at foden vejer 1 kg, mens mikrofonen blot vejer lidt over et halvt.

 

img5
Sammen med foden og den måde som Blue Yeti er skruet fast på denne på er det muligt at vippe mikrofonen efter behov. Ved justering er der en smule modstand, hvilket er meget lidt, men det skyldes at mikrofonen efter indstilling bliver hvor den er efterladt. Man kan skrue i siderne for at gøre denne proces mere løs, men det er ikke anbefalelsesværdigt da det giver mere ustabilitet i mikrofonen, hvilket kan have støj som følge.

Med Blue Yeti er der nærmest noget for enhver smag og mikrofonen fås på nuværende tidspunkt i fem forskellige farver, som alle har det tilfælles at de er holdt clean og retro, så man kan altså ikke købe en pink eller grøn en af slagsen. Farverne strækker sig fra hvid, sølv med champagnefarvet hætte, sølv med sølvfarvet hætte, champagnefarve og sort. Vores teksteksemplar var hvidt og det betyder helt hvidt. Det eneste der ikke er hvidt er chrome Blue-logoet og så lampen der lyser foran mute-knappen.

img6

Foruden en knap til at mute Blue Yeti mikrofonen med på fronten, så er der også en volume-knap til de tilsluttede hovedtelefoner. 3.5mm jackstikket er placeret i bunden, hvor man også har gevind og USB-kablets tilslutninger. Mute-knappen lyser i øvrigt konstant når mikrofonen er i brug og blinker når man har valgt at mute den. På bagsiden finder to skrueknapper, hvoraf den ene er Gain (mikrofonens følsomhed) og den anden er til valg af optagelsesmønstre, som vi kommer nærmere ind på under funktionalitet, hvor vi dykker ned i anvendelsen og oplevelsen med Blue Yeti.

img8

Funktionalitet

Selvom Blue Yeti er designet således at man godt kan vippe mikrofonenheden på foden, så er det meningen at den skal stå oprejst. Dermed ikke sagt den ikke må hænge på hovedet, men lodret skal den altså være for at den kan fungere efter hensigten.

img_2853

Blue Yeti mikrofonen er nemlig lavet således at den indeni har individuelle kapsler, og det er dét sammen med USB tilslutningen, der gør den så alsidig, for drejeknappen bag på lader brugeren indstille den efter det behov man måtte have, mens USB nemt gør den kompatibel med din PC eller Mac. Blue Yeti muliggør som nævnt fire optagelsesmåder og de består af følgende:

Cardioid mode: Denne indstilling indspiller direkte foran mikrofonen og er ideel til podcastere eller streamere, der ønsker at gøre sig selv hørt.

Stereo mode: Denne indstilling indspiller i stereo, hvorfor den er velegnet til guitarindspilning og lignende.

Omnidirectional mode: På denne indstilling beder man mikrofonen om at optage fra alle sider og det gør at lytteren kan få fornemmelsen af at denne er til stede. Det kan være midt i en diskussion, interview med mere end to deltagere, osv.

Bidirectional: Indspilning foregår foran og bagved, hvilket gør denne indstilling velegnet til interview/dialog mellem to personer.

img2

En vigtig feature med Blue Yeti er dens direkte opkoblingsmulighed til et almindeligt sæt hovedtelefoner, som udover at kunne gøres til en lydkilde fra computeren også projekterer hvad der kommer ind i mikrofonen, uden forsinkelse. Det vil sige man kan høre sin indspilning i ørebøfferne og justere afhængigt af det. Det er rart for brugeren at vide om man optager noget baggrundsstøj med som man skal have elimineret, eller for gameren, der gerne vil høre sig selv snakke med sine medspillere, så han ikke behøver at råbe.

Blue Yeti mikrofonen synes jeg personligt var rigtig god til at opfange den lyd jeg gerne ville have projekteret og måske nogle gange mere til, da den er utrolig følsom. Heldigvis kan man screene det værste væk ved at styre mikrofonens gain ved drejeknappen på bagsiden.

Eftersom jeg hverken er en særlig god sanger (læs blandt værst i verden) og ikke spiller noget instrument er mine indspilninger ikke noget jeg agter at dele, da det som kommer på internettet aldrig kan fjernes igen, men jeg havde en oplevelse af at man var temmelig meget i kontrol af, hvad Blue Yeti indspillede. Lyden er meget fyldig og klar og fordi dens følsomhed kan justeres op så kan man få lytteren til at føle denne er med dig i stuen eller på dit kontor, for så kommer alle lydene med. Hvis man vil undgå dette, men samtidigt have mikrofonen til at være følsom anbefaler jeg man erhverver et popfilter og prøver sig frem.

img4

Konklusion

Efter at have leget med Blue Yeti i nogle dage var jeg ikke i tvivl om, hvorfor den er så populær blandt podcastere og streamere. Den er uhyre simpel og der er ingen hokus pokus. Man behøver ikke sætte sig ind i en masse for at forstå dens mekanismer og man kan bare gå i gang med at optage. Klarheden i lyden og kvaliteten af indspilningen var for mit vedkommende helt superb, men jeg skal ikke kunne udtale mig på vegne af professionelle sangskrivere eller lignende. Jeg kan blot sige at til podcasts og streaming så består den med bravour og kan klart anbefales for den ikke-så-professionelle, der dog kræver noget ordentligt udstyr. Jeg kan blot afslutningsvist sige at for mit vedkommende tænker jeg fremadrettet først på en mikrofon og derefter et skovuhyre når nogen siger ordet Yeti.

[checklist]

  • Nem opsætning
  • Indstillingsmuligheder til indspilning
  • Flot design
  • God lydkvalitet

[/checklist]
[badlist]

  • En smule klodset for mindre skriveborde

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.085,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Verden af vloggere, podcastere og streamere er eksploderet på det seneste og alle har dét tilfælles at de føler de har noget at fortælle deres lyttere og omverdenen. Samtidigt med denne evolution fik vi Blue Yeti mikrofonen, som mange fra disse grupper tog til...Test: Blue Yeti USB mikrofon