• Funktionalitet
 • Design
 • Pris

Creative beviser de vil til at indtage en større del af gaming markedet ved at have udvidet deres sortiment fra kun at indeholde lydprodukter til gaming til nu også at inkludere et gaming tastaturer. Der er tilmed gået til den og man har fulgt med samtiden, således at det nye tastatur, navnlig Sound BlasterX Vanguard K08, både har RGB-belysning og mekaniske switche og en håndledsstøtte. Der er tale om et produkt med det hele og der er ikke sparet på noget, angiveligt, men det skal vi se nærmere på i denne test.

Hvad er der i æsken?

Æsken til Sound BlasterX Vanguard K08 er temmelig standard både i størrelse og design. Den er naturligvis en smule tungere end en standard æske til et tastatur, men hvis man har erfaring med mekaniske tastaturer, bør denne del ikke komme som en overraskelse. Indholdet består i øvrigt af følgende komponenter:

 • Sound BlasterX Vanguard K08 mekanisk tastatur med 2,0 m USB-kabel tilsluttet
 • 1 aftagelig håndledsstøtte
 • 1 tastehættefjerner
 • Hurtig startvejledning

Design

Første gang jeg så Sound BlasterX Vanguard K08 var for omtrent et års tid siden til et event i Stockholm, hvor produktet stadig var under udvikling. Overordnet set mindes jeg ikke at de har ændret besynderligt meget ved designet og det er nok nærmere nogle detaljer man har valgt at finpudse hist og her, hvilket jeg i øvrigt synes er en god ting, idet jeg var temmelig begejstret omkring det rene design med de skarpe kanter.

Til trods for at Sound BlasterX Vanguard K08 er bestykket med makrotaster i venstre side, så er størrelsen og footprint af tastaturet egentlig slet ikke voldsomt. Tværtimod er tastaturet også mindre end man forventer det vil være når man ser billeder af det.

Der er som nævnt skarpe kanter, som især kommer til udtryk på toppen af tastaturet og jeg er af en eller anden grund helt solgt på netop denne designstil. Jeg synes på en måde dette design giver indtryk af at produktet her er ret robust selv inden man rører ved det.

Ved efterfølgende berøring bliver man bestemt heller ikke skuffet og Sound BlasterX Vanguard K08 føles ganske rigidt, selvom det egentlig ikke er så tykt i basen. Hvis ikke man hæver dens fødder i bunden så ligger Sound BlasterX Vanguard K08 temmelig fladt på skrivebordet og det synes jeg rigtig godt om. Fødderne i bunden er i øvrigt belagt med gummi i toppen, således at tastaturet ikke skrider på skrivebordet.

Som allerede nævnt er der i siden af tastaturet fem makrotaster, og dette er, sammen med RGB-belysningen, de eneste kendetegn, som fortæller mig at der er tale om et gaming tastatur. Ellers kunne man sagtens overbevises om at der “blot” var tale om et eksklusivt almindeligt tastatur. De skarpe kanter er nemlig fint afbalanceret så man har med et stilrent design at gøre når man slukker for den farverige baggrundsbelysning på tasterne.

Bagtil finder man et temmelig kraftigt og tykt vævet kabel på Sound BlasterX Vanguard K08, som faktisk er nærmest ubøjeligt og det er i hvert fald svært at få guidet rundt på skrivebordet. Tykkelsen skyldes at der i den anden ende er to indgange til comptueren, hvilket tildels skyldes at Sound BlasterX Vanguard K08 er udstyret med en USB-passthrough. USBen på Sound BlasterX Vanguard K08 findes til venstre for medietasterne rigtigt fint gemt således at det peger mo siden af tastaturet, så man eksempelvis kan lede sit headset kabel udenom tastaturet. Hvis man dog havde tænkt sig at tilslutte sin mus her og er højre-håndsbruger, så peger det nærmest den forkerte vej.

Eftersom håndledsstøtter er en smagssag og en ret så individuel ting, så er jeg fortaler for at man skal kunne fjerne og sætte denne på efter ønske og behov. Så langt har man tænkt hos Creative også og gjort håndledsstøtten på Sound BlasterX Vanguard K08 aftagelig. Selve håndledssttøtten er der ikke meget nævneværdigt at sige om, men den er fin at have under håndleddene. Udfordringen opstår ved mekanismen, der skal holde håndledsstøtten på plads eller det vil rettere sagt sige mangel på samme, for der er ikke noget, der holder denne fast til tastaturet og når man vil flytte det mindste på tastaturet kan man nærmest være sikker på at denne falder af.

Øverst til højre har man i øvrigt en bjælke som et afbræk i designet og det er her man så finder de dedikerede medietaster, som Sound BlasterX Vanguard K08 er udstyret med. Disse er ikke mekaniske, men til gengæld er der også lys i dem og volumentasten er en scroll-bar, så efter min mening har de nailet denne del helt perfekt.

Funktionalitet

Nu hvor vi har gennemgået det visuelle skal vi ligeså stille bevæge os mod det funktionelle, hvor nogle af tingene unundgåeligt vil blive gennemgået på ny, idet eksempelvis tasterne, disse placering og form, også har en effekt på hvordan Sound BlasterX Vanguard K08 er til at arbejde med i det daglige.

Jeg forsøgte mig eksempelvis med at bruge USB-passthrough funktionen i Sound BlasterX Vanguard K08, selvom det tykke kabel irriterede mig grænseløst og konstaterede at den “akavade” placering faktisk spillede meget godt i dagligdagen. Kigger man eksempelvis på BlackWidow tastaturerne fra Razer, hvor nogle modeller også har USB-passthrough, så peger disse ud mod højre, hvor man har sin mus og det er helt uhensigtsmæssigt.

Vi bryder Sound BlasterX Vanguard K08 ned i enkelte afsnit mere i detaljer i det næstkommende.

Software

Om det skyldes at man ønsker det samme program-design, som ved de højtalere, der også understøtter software fra Creative, eller om det er mangel på kreativitet er svært at sige, men softwaren til Sound BlasterX Vanguard K08 føles som om det ikke rigitgt blev udviklet til formålet at man skal kunne styre et gaming tastatur.

//media.ereviews.dk/#!album-269

Det føles af den grund en smule begrænset og outdated. Eksempelvis er der meget få indstillingsmuligheder sammenlignet med så mange andre, hvilket dog er noget jeg sagtens vil kunne leve med, da det også kan blive for meget og med for mange muligheder intensiveres forvirringen. Helt basalt mangler jeg dog profiler og muligheden for at indstille tastaturet forskelligt afhængigt af om jeg spiller eller arbejder. Det er en smule ærgerligt i virkeligheden for ellers er softwaren ret nem at gå til. Man har bare for få funktioner lige pt. Men det kan være denne del udvikler sig med opdateringer.

Taster

De mekaniske switche i Sound BlasterX Vanguard K08 er OMRON, hvilket egentlig er et interessant valg efter min mening for jeg oplever tit at “nye” spillere på markedet først og fremmst forsøger sig med mere sikre valg, såsom Cherry eller KALIH, uden at OMRON er et ukendt brand, men de er så vidt jeg ved ikke ligeså etablerede på markedet som de to andre.

Der er tale om relativt stille taster med en ret så flad vandring af et mekanisk tastatur at være. Switchene er proprietære som man også kender det fra Logitechs Romer-G, hvilket betyder at de er lidt særlige i måden, hvorpå selve tasterne sættes fast på switchene. Det betyder at hvis man har gummiringe, man normalt sætter på sine mekaniske switche for at mindske lyden så kan disse ikke anvendes. Dette specielle design skyldes dog et bevidst valg for at give brugeren mere pålidelighed i tasterne ved hjælp af cross-point-teknologi, som ved to punkter sørger for fejlsikker aktivering af tasterne.

OMRON switchene i Sound BlasterX Vanguard K08 synes jeg er temmelig behagelige at skrive og arbejde på. Når det kommer til gaming så aktiverer de ret hurtigt og allerede ved 3,5mm og det uden brug af for meget kraft. Der er tale om Perceive-React-Execute-Switche (PRES), som er designet i samarbejde med OMRON for at levere en enestående spilleoplevelse med Sound BlasterX Vanguard K08.

De nævnte fem makrotaster man har i siden af tastaturet er i øvrigt noget som man nærmest elsker at hade. Der er nemlig mange, som oplever at de missclicker når de har et sådant tastatur og i stedet for at trykke på CTRL tasten klikker man på den nederste makrotast og undrer sig over at der ikke sker noget når man tror man klikker CTRL+V og forsøger at indsætte noget fra udklipsholderen. Med Sound BlasterX Vanguard K08 oplevede jeg dog ikke denne problematik. I hvert fald ikke nær så meget som jeg oplevede det på så meget andet og jeg tror det skyldes at man har valgt at makrotasterne skal være af en anden højde end resten af tastaturet, selvom det skulle lyde underligt at der ikke skulle mere til, for kan efterhånden ikke huske, hvor mange gange jeg har misclicket på andre tastaturer, hvor makrotaster/gamingtaster befandt sig for tæt på de almindelige taster.

Komfort

Tasterne på Sound BlasterX Vanguard K08 er dog ikke helt fejlfrie, for hvis man vælger at have baggrundsbelysning aktiveret og enten aktiverer Gaming-tasten eller mute-tasten så blinker disse indtil de bliver deaktiveret igen. Det menneskelige øje er trænet til autonomt at reagere på bevægelser og dette bliver blink også registreret som. Det vil sige at man bliver distraheret af dette blinkende lys, især hvis man lader lyset lyse op på højeste niveau og man sidder i et ellers mørkt miljø.

Ovenstående er måske ikke direkte en del af et tastaturs komfort, men når oplevelsen bliver en smule frustrerende, så tager jeg det som en del af komfort og brugsoplevelsen. Foruden dette er Sound BlasterX Vanguard K08 dog et ganske behageligt tastatur at sidde ved. Det er så lige indtil man vælger at flytte rundt på det, håndledsstøtten falder af og man så på ny bliver frustreret. Ser man bort fra dette så er det flade design af tasterne noget som gør at jeg føler tastaturet er behageligt at sidde ved uden at man spænder i fingre eller led.

Konklusion

Jeg havde fra mit første møde med prototypen af Sound BlasterX Vanguard K08 set frem til dette tastatur skulle ramme markedet. Det har det været en smule for længe om, idet der er kommet en del andre fede tastaturer på markedet i mellemtiden og det har betydet at hypen er gledet en smule af. Ser man objektivt på Sound BlasterX Vanguard K08, så er der dog tale om et ganske glimrende gaming tastatur, hvor det efter min mening er tasterne, der bør få den største ros med på vejen, idet de er yderst veludførte og behagelige både at skrive og spille på. At der er tale om proprietære taster, som gør det nærmest umuligt at smide gummiringe på, men spørgsmålet er også om de er helt så nødvendige for OMRON switchene i Sound BlasterX Vanguard K08 er relativt stille at arbejde med. Håndledsstøtten og de blinkende lygter er de eneste reele kritikpunkter jeg har, idet den begrænsede software er til at leve med og samlet set er Sound BlasterX Vanguard K08 et rigtig godt gaming tastatur, der dog også har plads til forbedring på adskillige punkter. Det er dog ikke afgørende steder at Sound BlasterX Vanguard K08 rammer ved siden af og det er et eller andet sted det vigtigste, for der er temmelig mange steder, hvor det rammer spot on.

Positivt:
Design
Gode taster
USB-passthrough

Negativt:
Håndledsstøtte falder nemt af
Software uden mulighed for profil

 • Design
 • Gode taster
 • USB-passthrough
 • Håndledsstøtte falder nemt af
 • Software uden mulighed for profil

Pris og tilgængelighed

 

I skrivende stund kun tilgængeligt på Creatives shop til 179,99€ (1.333 DKK)