søndag, maj 5, 2024
ForsideGuidesGuide: Skift harddisk i MacBook

Guide: Skift harddisk i MacBook

Er du den lykkelige ejer af en MacBook, hvad enten det er en MacBook eller en MacBook Pro, så kan du forbedre ydelse betragteligt ved at opgradere til SSD i stedet for den traditionelle harddisk den normalt er udstyret med. I denne guide viser vi dig hvordan du skifter harddisk i MacBook, hvad enten du vil opgradere til en med større kapacitet, eller opgradere til SSD som i dette tilfælde – det er nemmere end du tror.

Hvad er SSD?

SSD står for Solid State Drive, og kort fortalt er det en flash baseret lagerenhed – hvor en traditionel harddisk er mekanisk. Det kan sammenlignes med et stort Compact Flash eller SD hukommelseskort som du kender fra dit digitalkamera, men bare i samme fysiske størrelse som en traditionel harddisk til en bærbar PC, altså 2,5″

Hvorfor SSD?

Men hvorfor skal man så vælge SSD og ikke bare en traditionel harddisk, ja det er der rent faktisk mange årsager til, bl.a.:

  • Ingen støj, da der ikke er nogle mekaniske dele
  • Meget holdbar, bl.a. overfor stød/slag da der ikke er nogle mekaniske dele
  • Udvikler meget lidt varme
  • Strømbesparende
  • Lav søgetid
  • Høj læse/skrivehastighed

Der er naturligvis også nogle ulemper, og det er at prisen pr. GB er ret høj i forhold til en traditionel mekanisk harddisk, og så det faktum at et SSD drev med tiden kan blive “slidt” og dermed miste ydelse.

Hvordan finder jeg den rigtige SSD til min MacBook?

Du skal først og fremmest gøre op med dig selv hvor meget plads du har brug for, da der typisk kun er én disk i en MacBook skal du være opmærksom på om du kan leve med de eksempelvis 64 eller 128GB som er meget gængse størrelser. Skal du kun have OS X og nogle applikationer installeret kan du sagtens nøjes med eksempelvis 64GB, men har du billeder, musik og film liggende på MacBook’en, så begynder det hurtigt at knibe med pladsen.

Når du har fundet ud af hvilken kapacitet du kan nøjes med, skal du finde en passende SSD, og det kan du gøre via Kingston’s hukommelsesøgning som du finder til højre på forsiden af deres website.

Her vælger du mærke, model og evt. udgave, og får en række muligheder frem. Via modelnumrene i venstre side kan du nemt og enkelt sammenligne priser fra en lang række forhandlere, på prissammenligningsportalerne Pricerunner.dk og EDBpriser.dk.

Hvad skal jeg være opmærksom på inden jeg skifter harddisk i min MacBook?

Det vigtigste, i første omgang, er at få lavet en eller anden form for backup, og der er flere måder at gøre dette på. Hvis du ønsker en helt frisk installation, kan du med fordel tage backup af alle dine data på en NAS eller en ekstern harddisk, og installere OS X forfra – men ønsker at at gemme et image af din nuværende konfiguration, skal du lave en backup via eksempelvis Time Machine, på en NAS eller en ekstern harddisk.

Når du har gemt alle de vigtige filer, så skal du enten finde dit OS X installationsmedie frem, eller oprette en recovery disk via værktøjet til OS X Lion hvis du benytter denne version, værktøjet kan findes på Apple.com

Installationsmediet, eller recovery disken, skal bruges når du skal geninstallerer operativsystemet på den nye SSD.

Hvordan skifter jeg harddisk i min MacBook?

Når den rigtige SSD er fundet, og indkøbt skal du bruge følgende inden du går i gang: En lille stjerneskruetrækker samt en Torx 6 skruetrækker, sidstnævnte kan bl.a. fås hos MyTrendyPhone.dk hvis ikke det er en del af værktøjskassen i forvejen.

Vi har taget udgangspunkt i en MacBook Pro 15″ Early 2011, så der kan være små afvigelser i forhold til de enkelte modeller og udgaver, men fremgangsmåden bør være ens. Vi har valgt at montere en Kingston SSDNow V+100 96GB SSD.

Først skal du fjerne bundpladen ved at løsne skruerne med den lille stjerneskruetrækker, herefter løftes bundpladen forsigtig af, og de 4 skruer der holder harddisken på plads fjernes. Løft nu harddisken forsigtigt op, og fjern SATA kablet forsigtigt. Den lille plastik-flap der sidder på den gamle harddisk, flyttes over på sin SSD, så den er nem at løfte op når/hvis du ønsker at udskifte disken. På den gamle harddisk sidder også 4 skruer, 2 i hver side, disse fjernes og flyttes over på din SSD – her skal du bruge den lidt specielle Torx 6 skruetrækker. Når dette er gjort monteres SATA kablet og harddisken vippes på plads, først med den side der vender væk fra blæserne, hvorefter de 4 skruer spændes. Nu mangler kun bundpladen som ligges på, og skruerne spændes med den lille stjerneskruetrækker.

Hvordan geninstallerer jeg OS X?

Tænd for din MacBook, indsæt USB flash drev eller CD/DVD medie, alt efter hvor dit operativsystem findes, og hold ALT tasten nede mens maskinen starter. Du får herefter mulighed for at vælge hvorfra du vil boote, og i dette tilfælde er der lavet en recovery disk til OS X Lion på et USB flash drev, hvorfor denne vælges.

Du får et par muligheder, men du skal først have fat i diskværktøj, hvor du kan lave en eller flere partioner på din SSD, afhængigt af om du vil have ét stort drev, eller flere små. Dette er en smagssag. Når dette er gjort lukker du diskværktøj og vælger installation af OS X.

Resten af installationen giver sig selv, og snart er du klar til at nyde din nye SSD.

Hvad kan jeg forvente at forbedring i ydeevnen?
En opgradering fra traditionel mekanisk harddisk til SSD, giver en lang række fordele som vi har inde på tidligere, da den er mere støjsvag, bruger mindre strøm, har lavere søgetid, ofte hurtigere læse/skrivehastighed, ikke udvikler varme og bedre kan håndtere tab og stød.

Vi har testet en MacBook Pro 15″ med 2,2GHz Core i7 processror og 8GB DDR3-RAM med den 750GB traditionel harddisk som den leveres med, og med Kingston SSDNow V+100 96GBtestresultaterne fra Xbench finder du nedenfor.

Med 750GB SATA
Med Kingston SSDNow V+100 96GB

Resultatet opgøres i point hvor maskinen med traditionel mekanisk harddisk score 52.78 point i Disk test, og med Kingston SSDNow V+100 96GB scorer den 274.73 point, det er noget af en forbedring!

Nu er benchmark bestemt ikke alt, og det vigtigste er hvordan man oplever dagligdagsopgaverne, og efter en tid med Kingston SSDNow V+100 96GB i stedet for den traditionelle mekaniske harddisk, har jeg bemærket følgende:

  • Varmeudviklingen er mindre
  • Ingen støj fra harddisken
  • Opstart af maskinen er meget hurtigere
  • Applikationer starter hurtigere
  • Videoredigering, komprimering og lignende foregår væsenligt hurtigere

Generelt går det hele lidt mere smertefrit med en SSD, og for mit vedkomme kan jeg godt leve med begrænset kapacitet – når man til gengæld får en høj hastighed, så kan man altid tilslutte en ekstern harddisk, NAS eller lignende til alle de filer man gerne vil gemme, såsom musik, billeder, film ol.

Har du spørgsmål, ris eller ros? Så skriv en kommentar nedenfor.

Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

42 KOMMENTARER

  1. Hej,

    hvad indebaerer det, at man siger SSD-drevet bliver slidt?

    Jeg har flere steder laest dette, men kan ikke finde oplysninger derom.

    Jeg har selv SSD-drev i min computer og er glad derfor, men den synes pt. at blive langsommere. Jeg skiftede sidste aar, saa jeg formoder ikke slitage er aktuel problem endnu, eller kan det vaere det allerede og hvad goer jeg for at forlaenge levetiden?

  2. Hej Noel!
    God guide. Jeg har et spørgsmål vedr. min medio 2009 MacBook pro. Den er blevet super langsom efter jeg opdaterede den til ML. Der er kun 2GB ram i den. Jeg over vejer at skifte til en ssd harddisk. Ville det kunne lade sig gør og stadig forsætte med 2 GB ram, eller er det det hele der skal opdateres?
    Mvh. Søren

  3. Hej Noel!

    Ram og en SSD harddisk er næsten samme pris, så efter lidt research på nettet, valgte jeg at skifte harddisken til en Samsung 840 EVO 120GB harddisk og manner!!! Jeg har fået en helt ny maskine! Min Mac er igen lige så hurtig som før i tiden. Det kan godt være at jeg på længere sigt, vælger at skifte de to blokke ram ud og sætte nogle flere i. Men som den køre nu, er det ikke sikkeret det nogen sinde bliver aktuelt.

    Mvh. Søren

  4. Hej

    Kan man godt opgradere sin macbook til SSD uden at miste sine resterende harddisk… Jeg har en Macbook 2,4 I5 8g ram 500g, men vil ikke miste mine 500g.

  5. Hej Oliver,

    Som udgangspunkt nej, da du jo udskifter den eksisterende harddisk på ex. 500GB med en SSD på X antal GB.

    Der findes dog løsninger således du kan tage dit optiske (DVD/CD) drev ud og bruge denne bås til den gamle harddisk, men det kræver lidt fingersnilde & samtidig kommer du så til at mangle dette drev (Forudsat der er optisk drev i det i den hele taget)

    Det kunne være noget ala. denne:
    http://www.proshop.dk/Harddisk-tilbehoer/Micro-2nd-bay-HD-Kit-SATA-2317717.html

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  6. hej
    jeg er lidt usikker på hvordan man får softwaren sikkerhedskopieret ? altså jeg har macbook pro 2012, og skal have skiftet harddisken til en ssd.
    altså hvordan kan man kopiere softwaren over på en ekstern harddisk ?

  7. Hej Peter,

    Prøv at kontakt Humac eller anden Apple reparatør, jeg tror dog ikke de vil skifte “egne dele” lige umiddelbart.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  8. Hej Noel.
    Min macbook pro fra 2010 vil ikke starte op mere. Der kommer en grå skærm frem hvorpå der blinker en mappe med et ? I, så tænker at harddisken er røget. Lyder det rigtig og kan jeg bruge ovenstående guide til at installere en ny?
    Mvh Anders

  9. Hej Anders,

    Det lyder umiddelbart til at harddisken er røget, men det kan også være bundkortet der ikke længere fungerer – det er svært at sige. Du skal have en form for installationsmedie for at kunne geninstallere, var der CD’er/DVD’er eller et USB Stick med til enheden, skal du bruge disse for at kunne geninstallere jf. guiden.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  10. Hej. Jeg skal udskifte min Mac harddisk til et ssd kort. Nu har jeg læst det med back up og det kunne ligeså godt være skrevet på et andet sprog. Kan du fortælle mig havd jeg skal gøre, på et naturligt ikke computergeni sprog? Jeg har ladet mig fortælle, at jeg kan købe nogle ledninger, men ??? Hjælp mig, da jeg er total lost. På forhånd tak, Helene.

  11. Hej Helene,

    Hvis guiden er “sort snak”, så vil jeg anbefale dig at finde en lokal IT-butik der kan hjælpe dig, ellers er er simpelthen for meget der kan gå galt – medmindre du ikke har noget imod evt. at miste al data’en.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  12. Hej Noel.
    Ville lige høre angående SSD harddiske.
    er det alle slags der virker med osx? eller kun nogle typer af producenter, nu linker du godt nok til kingston, men bruger jeg deres søge funktion viser den en masse sd kort… har en macbook pro midio 2012.
    svar gerne på mail også 🙂

  13. Hej Theis,

    Du kan bruge alle gængse 2,5″ SSD’er til min maskine, de er “ligeglade” med om det er Windows eller OSX der installeres derpå 🙂

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  14. Hej Noel

    Har skiftet min harddisk på min Macbook Pro 2012 model ud med en Samsung 850 Evo SSD, jævnført din nemme guide.

    Men jeg er rendt ind i et problem med at den ikke kan finde den nye harddisk når jeg kører OS X El Capitain installationsprogrammet fra min eksterne disk?
    Den viser den i diskværktøjet, kan dog ikke partionere den.

    Nogen ide til hvad det kan være og evt. løsning?

    På forhånd tak
    Sandra

  15. Hej jeg har lige købt en MacBook. Pro og jeg har været så uheldig at skulle låne den ud til min lillebror. Han har været ude og rejse og har glemt koden så vi kan ikke komme ind på den!! Så tænkte jeg om man kan skifte harddisken det er vel der alt er lageret på? Skal mands ikke geninstallere hvis man skifter harddisk? Tak hilsen Sjoon

  16. Hej Sjoon,

    Som udgangspunkt kan du sagtens udskifte hdd, men alt ligger herpå, så du skal have skaffet et fysisk medie til gen-installation og geninstallere alt – fra dokumenter, til filer og applikationer.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  17. Hej Noel,
    Først, så tusinde tak for dine guides omkring udvidelse af Macs..
    Jeg har selv en MacBook Pro 15″ (Mid 2012)..
    Men når jeg følger dit link videre til Kingstons hjemmeside for at finde den model jeg har, så er det tætteste jeg kan komme den der hedder Mac Pro.. Min har nemlig ikke retina skærm, men til gengæld har den DDR3 ram..
    Og jeg kunne se at hvis jeg vil udvide min MacBook Pro fra de eksisterende 4 GB ram til 16 GB ram, så kan jeg kun gøre det med 1333 mhz istedet for de 1600 mhz som jeg har nu, har det nogen betydning? – Så jeg måske skal nøjes med at udvide til 8 GB, dem kan jeg nemlig få i 1600 mhz..

  18. Hej Noel,

    Jeg har købt en ny ssd og udskiftet min gl harddisk i min MacBook 2008. Når jeg vil boote fra USB stick med El Capitan og holder ALT knappen nede sker der intet udover at musen kommer frem på lysegrå skærm. Ved du hvad der kan være galt?
    Vh Erik

  19. Hay Noel
    Jeg har sat en ny Kingston SSD 480 harddisk i en Mac-book Pro fra ca. 2012.
    Når jeg starter den op i det der vist nok hedder “tagget Mode” ved at holde den venstre Alt-knap nede i mens jeg tænder den. Jeg komme derved til “OS X-hjælpeprogrammer” Hvor jeg kan vælge mellem fire punkter. Gendan fra Time machinen, Geninstaller, Få hjælp fra internettet og Diskværktøj/Utility

    Når jeg går ind under Diskværktøj/Utility kan jeg ikke se den nye SSD hvordan kan det være?
    Håber du kan hjælpe mig!

  20. Hej Erik,

    Det lyder mærkeligt, det tyder på USB sticken ikke er oprettet korrekt, da den tilsyneladende ikke booter derpå.

    Med venlig hilsen,

    Noel Christensen
    eReviews.dk

  21. Hej Erik
    Har netop udskiftet harddisk, og alt er som sådan gået ok – bortset fra at ved installation af os x, så bliver installationen ved med at starte forfra igen og igen. Når installationen start står der at det tager ca 24 min. Når tiden er gået (og bjælken er fyldt ud), ja så startes der bare forfra igen. Forslag til hvad der kan være galt?

  22. Hej Noel
    Min harddisk begik selvmord i dag efter 3 års samarbejde, den er slettet af sig selv, og jeg kan intet foretage mig på den.
    Kan ikke geninstallere OS X, da der ikke er nogen disk at installere på.
    Hvad synes du jeg skal gøre, er din tutorial her brugbar?

  23. Hej Noel har netop skiftet min harddisk ud med en SSD og hold op den er hurtig, min gamle maskine fra 2009 kan sagtens holde nogle år mere nu.

    Men et problem er opstået, jeg kan simpelthen ikke få lov at slette gamle dokumenter på min nye SSD, ikke slette noget som helst faktisk.

    Hvad i alverden kan det skyldes, duer jo ikke i længen !

  24. Hej Noel, jeg har samme problem som Sandra Kaiser og jeg kan se at hun ikke har fået svar…kan du hjælpe ? .

    Hilsen Ronni

  25. Hej

    Læser med stor interesse de fine svar på gode spørgsmål.

    Har en 2009 MAcbook Air (model 1304) liggende som jeg vil give min datter som starter i 3. klasse. Den fejler ikke noget udover batteriet, som jeg nemt har skiftet og så en fantastisk langsom HDD. Vil gerne skifte til en SSD, men kan se at størrelsen på 1,8″ er jo nærmest ikke eksisterende eller alt for dyr ifht. værdien på den Mac.

    Kan I hjælpe?

    På forhånd tak

  26. Sandra Kaiser:

    Har du fundet en løsning problem?

    For jeg har problem lige nu ligesom dig.
    Har MacBook Pro Mid 2012 / Samsung EV0 860

    Kan ikke partionerer osv

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer