mandag, maj 6, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Test: ASUS ROG Rapture GT-AX6000

Det er nok stadig ikke alle, der associerer en router med noget, der har med gaming at gøre, men ikke desto mindre har ASUS’ gaming afdeling bragt os ROG Rapture GT-AX6000, som vi har set nærmere på og testet igennem.

Hvad er der i æsken?

Kassen til ROG Rapture GT-AX6000 åbner med et låg, der hænger fast og bøjer udad, som man har set med fx gaming headsets og den del er ret lækker. Selve indholdet i æsken er stadig omsvøbt af genbrugspap, hvilket muligvis har noget at gøre med at holde kost og miljøtryk nede. Dog er alle komponenterne i æsken også i klar plast, så den del kunne man jo så overveje at gøre mindre til næste gang. Selve indholdet består af en router, fire antenner, en strømforsyning, to kabler til strømforsyningen med enten UK eller EU stik, et CAT6 netværkskabel og så papirerne.

Design

Mens man pakker ROG Rapture GT-AX6000 op af dens æske ser man med det samme at designet ikke er forsøgt tonet ned. Derimod er den lavetret iøjefaldende og med røde elementer på antennerne, således at den sort/røde farvekombination kommer til udtryk. Den er kendetegnende for ROG gaming udstyr generelt.

Dog skal det nævnes at der (heldigvis) ikke er lys i de røde dele af antennerne, men derimod ér der RGB-lys i det store ROG logo, som er at finde på routerens top. Det vil sige du selv kan styre, hvilken farve eller farveanimation logoet skal lyse op. Personligt så jeg helst at alle lys på min router er slukket så den ikke forstyrrer og også dette er en mulighed på ROG Rapture GT-AX6000.

På en eller anden måde føles designet af ROG Rapture GT-AX6000 ret aflangt og rektangulært, men sammenligner jeg den med andre routere er det ikke fordi den egentlig er så meget bredere. Jeg tror min opfattelse kommer af at ASUS har valgt et aflangt design samtidigt med at de fire store antenner er placeret i kanterne og de på den måde udvider formen endnu mere.

Apropos antenner, så er der på selve routeren romer-tal fra 1-4, men antennerne er ikke nummereret, så jeg ved ikke, hvilket formål tallene har erkender jeg blankt. Det fremgår ikke umiddelbart af de papirer jeg har fået eller af hjemmesidens indhold hellere, men måske det kan bruges til fejlsøgning på en eller anden måde uden at jeg har opdaget featuren.

Af en router at være så fremstår ROG Rapture GT-AX6000 ret råt i sit look og robust bygget. Mere end jeg ville mene er nødvendigt for en router, der for de fleste (forventeligt) vil ligge skjult et sted og blot fordele internettet i hjemmet. For dem der planlægger at lade routeren og dens RGB-lys stå fremme er dette godt nyt for designmæssigt er der tale om en router der fremstår kvalitetsfuldt.

Det som ligger skjult på bagsiden af ROG Rapture GT-AX6000 er dens porte og til trods for dens kapacitet og ikke mindst pris, så er den altså “kun” udstyret med fire almindelige Ethernet Gigabit porte. Dertil har den to 2.5 Gbit porte, hvoraf den ene er til internettet og den anden kan du bruge til såkaldt aggregation, hvor én kompatibel enhed på dit netværk kan udnytte en højere hastighed.

Du finder også to USB porte på bagsiden af ROG Rapture GT-AX6000 til venstre for de øvrige porte. Den ene værende USB 2.0 mens den anden er 3.0. Førstnævnte kan eksempelvis bruges til en fælles printer på netværket mens den lidt hurtigere kan bruges til en lagerenhed.

På undersiden er ROG Rapture GT-AX6000 udstyret med huller til skruer, så du kan hænge den op på undersiden af din reol, dit bord eller op på væggen. Det kan virke som en lille detalje, men efter min mening burde enhver router kunne hænges op på den ene eller anden måde så man har friheden til at gemme den væk. Det er for de fleste nok en enhed, som ikke skal pilles ved så meget efter man har sat den op. At antenneres vinkling gør at lige nøjagtig vægmontering gør det lidt upraktisk er så en anden side af sagen.

Funktionalitet

Jeg må indrømme at jeg forventede opsætningen af ROG Rapture GT-AX6000 ville være langt mere kompleks end den viste sig at være. Jeg tænkte at man allerede i starten skulle tage stilling til en masse gaming-relaterede emner, men det var slet ikke tilfældet.

Min egen opsætning er baseret på at jeg instsallerede ASUS’ app til routere, men det er også muligt at sætte op via en computer på mere “traditionel” vis så at sige. Appen guider dig gennem processen og det tager umiddelbart under fem minutter at være kørende. Det kræver at man kan huske den kode, som er på undersiden af routeren, som i mit tilfælde var rent numerisk og altså derfor anbefales den at man skifter denne til noget, der er lidt sværere at brute-hacke.

Jeg tænker at noget af årsagen til at ROG Rapture GT-AX6000 er så hurtig at sætte op måske skyldes at den e udstyret med en 2.0 GHz Quad-Core processor og 1 GB RAM. Det lyder måske af lidt, men vi snakker altså om at en router har den samme indmad, som kunne køre Windows for nogle år tilbage.

Du kan ændre udseendet af appen på din smartphone, men det som jeg synes er fedt er at have indstillingsmulighederne lige ved hånden. Før i tiden skulle man via en computer og browser tilgå de mange funktioner, hvilket for mig stadig gør det nemmere at udføre de mere komplekse handlinger på ROG Rapture GT-AX6000, men små tweaks er altså lige ved hånden.

Gaming

Foruden at selve interface i både den mobile app og via en browser skriger af gaming, så er ROG Rapture GT-AX6000 også udstyret med en software, der skal sikre en bedre gaming oplevelse for dig. Det handler blandt andet om at prioritere spil-trafik på netværket, men du kan også identificere enheder på netværket, som skal prioriteres med samme formål. Uden at vide helt, hvordan det foregår, så antager jeg ud fra det som står beskrevet på producentens hjemmeside at det handler om at de kender de mest populære spils servere og hvilke porte, som skal være åbne. Jeg fik i hvert fald en NAT Type 2 på vores PlayStation, og oplevede samtidigt ikke støj eller lag på linjen.

Det skal siges at det gjorde jeg heller ikke på min eksisterende router fra før testen med ASUS’ ROG Rapture GT-AX6000 og oplevede heller ikke at ping var lavere med ASUS. Dog hvis routerens intelligente system er med til at eliminere flaskehalse i højere grad end almindelige routere (min eksisterende router er ikke internetudbyderens hellere) så er det værd at investere i, hvis man går meget op i sit game.

Hastighed

Med Dual-Band teknologi og WiFi 6 understøtter ROG Rapture GT-AX6000 op til 6000 Mbps (deraf også navnet), men dette er sammenlagt og ikke noget man kan opnå ved at forbinde én enhed til og måle. Min disclaimer er (desværre) også at jeg i testtidspunktet ikke havde en WiFi 6 enhed til test, som kunne udnytte 5 GHz båndets fulde potentiale og min iPerf3 test gav mig derfor “kun” resultater af 834 Mbps (5 GHz) og 164 Mbps (2.4 GHz), hvilket er ok uden at være prangende. Jeg læser mig dog frem til at ROG Rapture GT-AX6000 har vist testresultater på over 1400 Mbps via WiFi 6 klienter og det er ikke usandsynligt, idet de øvrige tests resultater minder meget om mine på de øvrige bånd.

For så vidt angår hastighed var det vigtigste for mig i de næsten to uger jeg havde ROG Rapture GT-AX6000 til test, så var hastighederne stabile og uden udfald. Det er ikke noget jeg oplever over samme periode, hvis jeg bruger min internetudbyders egen router/modem. Så med ROG Rapture GT-AX6000 bør man virkelig kunne sætte den op og så lade den stå uden at pille mere ved indstillingerne. Med mindre man ønsker at benytte sig af de gaming-features, som er til for at du kan se server-pings i de populære spil osv. Der kan man trods alt fordybe sig lidt i indstillingerne og menuerne.

Dækning

Ikke fordi at jeg var utilfreds med ROG Rapture GT-AX6000s performance for så vidt angår indstillinger, features og hastigheder – tværtimod – men hold nu op hvor den brillerer på dette punkt med signalstyrke. Jeg var derude, hvor jeg blev nødt til at måle adskillige gange og lukke min WiFi Analyzer app ned for at dobbelttjekke resultaterne. Nedenfor ses de resultater jeg fik i vores tre etagers rækkehus. Ganske vist er vores vægge ikke særligt tykke og konstruktionen er træ, men selv med etageforskelle så var signalstyrken meget lidt påvirket af at jeg bevægede mig rundt i hjemmet.

* Jeg har i tidligere reviews skrevet at lavere tal i ovenstående var bedre, men har ment tættere på nul. Beklager forvirringen.

Selv når jeg gik lidt udenfor så var signalet stærkt og hastigheden dalede kun beskedent alt taget i betragtning. Dét til trods for at vi har nogle vinduer med temmelig meget isolation, som har vist sig at være en udfordring for nogle af de andre routere, som jeg har testet mens vi har boet her.

Konklusion

Man kan synes nok så meget om den inkluderede RGB-belysning på ROG Rapture GT-AX6000 og jeg tænker at dét er en af de elementer som bringer prisen på denne router unødigt op, men når man tager dens performance og featuresæt i betragtning vil jeg trods prisskiltet ikke sige at denne router er dyr. Man får en del for de penge man betaler og deriblandt en fantastisk dækning med utroligt gode hastigheder samtidigt med at den er nogenlunde nem at betjene og indstille. Mere er der vist ikke at sige andet end at hvis ikke du skal vente på WiFi 7, så er ROG Rapture GT-AX6000 et fantastisk godt køb, der kan bruges i en del år endnu efter min mening.

Positivt

  • Fantastisk dækning
  • Gode hastigheder og stabile
  • Masse af features og indstillingsmuligheder for dem der orker
  • Nem at bruge trods den er avanceret

Negativt

  • Lidt stor i designet (hvis jeg skal pege på noget negativt at sige)

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er nok stadig ikke alle, der associerer en router med noget, der har med gaming at gøre, men ikke desto mindre har ASUS' gaming afdeling bragt os ROG Rapture GT-AX6000, som vi har set nærmere på og testet igennem. Hvad er der i æsken? Kassen...Test: ASUS ROG Rapture GT-AX6000