søndag, november 10, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Microsoft Surface Laptop 4 15"

Test: Microsoft Surface Laptop 4 15″

Vi er blevet udstyret med en Microsoft Surface Laptop 4 med AMD Ryzen 7 processor og 15″ display til rådighed. Den er smidt gennem testmøllen, så du eventuelt kan bruge vores vurdering til at se om det er noget for dig. Læs med her.

Hvad er der i æsken?

Kassen til Microsoft Surface Laptop 4 er ret tynd sammenlignet med andet jeg har set af sågar mindre størrelse laptops end den. Indholdt er beskedent og består af selve laptop og strømforsyning samt de obligatoriske papirer. Det hele er lækkert indpakket i hvidt stof.

Specifikationer

Skærm: 15″ 2496×1664 pixel touch display 60Hz 3:2 ratio
Processor: AMD Ryzen 7 4980U
Lager: 512 GB SSD
RAM: 16 GB LPDDR4x
Dimensioner: 339,5 x 244 x 14,7 mm
Vægt: 1,56 kg
Porte: Surface Connect, USB-A 3.2 Gen 1, USB-C 3.2 Gen 1, 3.5 mm combo jack

Design

Hvis man har set Surface Laptop 3 så har man designmæssigt også set Surface Laptop 4 for Microsoft har valgt at bibeholde designet og fokusere deres arbejde på det indre i stedet for. Dette kommer vi nærmere ind på lidt senere i testen her, men for dem der ikke er så familiære med Surface serien kommer her en beskrivelse af designet brudt op.

Surface Laptop 4 kan fås i to størrelser på henholdsvis 13,5″ skærm og 15″. Vores testudgave er en 15″ og her er det ærgerlige at den store model kun kan fås med metaloverflade ved håndledsstøtten, hvorimod 13,5″ fås med Alcantara som valgmulighed.

Årsagen til at jeg synes det er en smule ærgerligt er egentlig ikke fordi jeg er den store fan af Alcantara, men fordi den matte metaloverflade til tider føles en del kølig ved hånden og dette ved jeg af erfaring ikke gør sig gældende med Alcantara.

Jeg elsker simpliciteten i designet af Surface Laptop 4, men må også erkende at det tog mig et par uger før den voksede på mig. Da jeg pakkede den op første gang tænkte jeg at det var da voldsomt kedeligt med det matte sorte design uden de store detaljer, men med tiden erfarede jeg at simpliciteten bare gør at den er mere elegant. Den er kileformet og falder fra bagsiden mod fronten med en meget lille hældning.

Når man åbner låget så følger tastaturet ikke med og det synes jeg at andre Windows producenter bør gør en større dyd ud af at efterleve. Det gør bare at man føler designet er helt på plads når man ikke skal bruge to hænder til at åbne sin laptop. Det som nærmest er endnu mere tilfredsstillende er når man lukker laptoppen sammen igen og så det lille bump den afgiver lydmæssigt.

På ydersiden har man intet andet af designmæssig karakter end Microsoft logoet på midten af låget. Alle porte og stik er sorte, så maskinen er helt sort og det eneste, som afviger fra dette er den hvide tekst på tasterne samt baggrundsbelysningen fra selvsamme.

Selvom Microsoft måske har tænkt don’t fix what ain’t broken, for så vidt angår designet, så synes jeg at dér hvor denne filosofi ikke holder vand er at selve rammerne omkring skærmen bare er dét tykkere end man burde tillade i 2021. Selv konkurrenten fra Apple har tyndere rammer i deres nyeste MBP 16, som dog også kan prale af en “notch” hvor kameraet er.

Apropos kamera, så er Surface Laptop 4 udstyret med et IR et af slagsen, som du så kan anvende til at logge ind på din computer med. Den har altså ikke nogen fingeraftrykslæser til at logge ind med, men til gengæld var min oplevelse med IR kameraet at den var hurtig og fangede mig selvom jeg sad lidt skråt for maskinen.

Det kileformede design af Surface Laptop 4 er ikke helt kompromisløst dog. Microsoft har nemlig valgt at siderne også skal være buede og det kan godt være lækkert for øjet og udseendet, men når man skal slutte ting til sin Surface, så er det ikke helt nemt. Portene ligger nemlig ret lavt og det er nærmest nødvendigt at vippe laptoppen for at man kan ramme sine porte, hvilket for mig især gjorde sig gældende for USB-A porten og til dels Surface connecteren. Surface connectoren er dog med magneter, så her bliver man hjulpet en smule på vej. Magneterne er dog ikke særligt kraftige, så selvom jeg synes det er fedt at man ikke risikerer at trække sin laptop med på gulvet, hvis man snubler over kablet, så er det utrolig nemt for kablet at falde af. Når man flytter den rundt på skrivebordet sker det ikke så ofte, men løfter man den nærmest bare en smule, så falder den ud.

En af de andre designmæssige brøler, af mangel på bedre udtryk, er at Surface Laptop 4 har en tænd/sluk knap midt i tastaturet ved siden af Delete knappen. Normalt har sådanne knapper en forsinkelse, så man ikke risikerer at slukke sin computer ved en fejl, men det har vores eksemplar ikke. Om det kommer med en fremtidig softwareopdatering kan man godt forestille sig, men lige nu er der nok nogen, der skal gøre Microsoft opmærksomme på det uhensigtsmæssige i dette.

Designmæssigt er Surface Laptop 4 dog overordnet set en succces og er en meget lækker maskine at have mellem hænderne. Den vejer lige omkring det halvandet kilo til trods for sine 15″ og metal-design, så den er til at have med rundt. Jeg var i øvrigt i stand til at presse denne 15″ laptop ned i et sleeve, som for nogle få år tilbage stod markedsført til at passe til 13,3″ laptops.

Funktionalitet

Også på funktionssiden vælger Microsoft ikke at ændre strategi på samme måde som med designet. Det betyder at du heller ikke i denne fjerde generation af Surface Laptop kan få Thunderbolt bag din USB-C port. Microsoft mener at der er en sikkerhedsrisiko forbundet med at anvende Thunderbolt teknologi, idet den giver mere åben adgang til computerens indre, hvilket ikke er helt forkert, men det er en kæmpe begrænsning. Du kan dog lade din computer op via USB-C porten og selvom computerens medfølgende strømforsyning er på 65 Watt, så kunne jeg sagtens også bruge computeren med svagere USB-C ladere end dét. Dog kan man ikke lade ligeså hurtigt via USB-C som via Surface Connectoren, skal man være opmærksom på. Jeg valgte i øvrigt at lave mine performance-tests med Surface opladeren for en sikkerheds skyld.

Havde forventet en bedre integration, når det var Microsoft, der lavede både software og hardware. Mit batteri stod til tider på 100% og ville ikke rykke med mindre jeg tændte og slukkede for computeren. Nogle gange hjalp det bare at låse og logge ind i Windows igen, men det er stadig ikke optimalt. Sådanne små fejl oplevede jeg meget få af ganske vist, men ikke desto mindre så var forventningen til denne integration højere.

Som nævnt har Microsoft med Surface Laptop 4 koncentreret innovationen omkring indmaden fremfor designet, som altså er det samme som den tidligere generation. Surface Laptop 4 adskiller sig dog nu ved at man kan vælge Intels nyeste CPU-generation eller AMD i begge skærmstørrelser.

Logoet er en lille fedtfingermagnet

Skærm

Heller ikke her har man valgt at opgradere den nye Surface Laptop 4, som dog med sit for tiden lidt atypiske 3:2 format og 2496×1664 pixels alligevel har noget at byde på. Formatet har Microsoft altid været fortalere for siden deres første computere og man ser nu også de øvrige PC-producenter i højere grad følge trop og lancerer flere modeller med dette skærmformat.

Fordelen ved 3:2 formatet er at man får en skærm, som er mere firkantet og virker som et arbejdsområde fremfor noget, der er optimeret til film og billeder. Det er også bedre til at læse på, fordi man oftest får mere råderum i højden og altså flere linjer tekst.

Selve skærmen er ret lysstærk og umiddelbart vurderer jeg den til at være med flotte farver og behageligt lys efter min tid med computeren. Her viste en af de andre software-uhensigtsmæssigheder sig i øvrigt, hvor lysstyrken ikke gik op og ned, selvom overlay kom frem på skærmen.

Generelt er skærmen dog flot at se på med klare og lyse farver og så synes jeg personligt at Microsoft har gjort det rigtig godt med touch funktionen på Surface Laptop 4, så denne føles rigtig godt under fingeren sammenlignet med en del andre displays jeg har “rørt” ved. Det føles en smule mere smooth, men jeg må nok også erkende at der er langt mellem de Windows maskiner med et blankt touch display jeg får til test.

Lyd og kamera

Det ser ikke ud til at Surface Laptop 4 har nogen huller til højtalerne i hverken top eller bund og lyden kommer derfor op gennem selve tastaturet. Det tænkte jeg til at starte med kun kunne gå galt, men af at være lyd fra en laptop, så klarer Surface Laptop 4 sig fint. Jeg ville sagtens kunne sidde og nyde min musik mens jeg arbejder, hvis jeg blot skal bruge det som baggrund, men mere end det er det heller ikke egnet til. Det spiller nogenlunde højt, men dog ikke prangende.

Lyden er fin til brug med konferencekald også i øvrigt og både mikrofoner og kamera er af tilfredsstillende kvalitet i denne henseende. Jeg kunne sagtens føre samtaler uden at få anmærkninger til lyden eller til at jeg selv oplevede udfordringer i denne henseende. Kameraet i Surface Laptop 4 er et 720p og her kunne man måske lige forvente noget mere af Microsoft, når nu de var i gang med at opdatere indmaden i maskinen. Om det er opløsningen i kameraet eller softwaren, men jeg vil også nævne at når jeg sidder ved et åbent vindue så havde Surface Laptop 4 svært ved at justere lysstyrke så jeg ofte kortvarigt var helt mørk.

Tastatur og touchpad

På dette punkt brillierer Surface Laptop 4 for mit vedkommende. Jeg er stor fan af tastaturet i denne maskine fordi det har så faste og præcise taster og en god afstand mellem tasterne. Måske nogen vil savne at man trods de 15″ ikke har numeriske taster, men jeg synes at kompromisset er langt bedre.

Det tangerer ikke helt med mine favorit fra ThinkPad serien, men det er klart et af de mere behagelige skriveoplevelser jeg har haft på en bærbar computer. Lyden er afdæmpet og det er noget helt andet end de tastaturer man så i Surface Pro Covers.

Også touchpadden har Microsoft styr på og denne er af en rimelig størrelse, hvilket er vigtigt da den understøtter gesturer med flere fingre. Det jeg også lagde mærke til under mit brug af touchpad på Surface Laptop 4 er at den ikke aktiverede ved en fejl, når mit håndled ramte den på samme måde som jeg har oplevet mange andre Windows maskiner gøre.

Ydelse og brug

Vi satte naturligvis vores AMD Ryzen 7 processor og de øvrige komponenter på prøve ved at smide dem gennem både regulære tests og mere syntetiske benchmarks. Du kan læse resultaterne i nedenstående, men det som er at sige herom er at Surface Laptop 4 klarer sig ganske fint i både spil og arbejdsopgaver.

Det samtidigt med at den forbliver kølig og stille under drift. Det er først når man sætter dens processor og integrerede grafikkort på prøve at man hører den begynde at starte for fanerne, som også kan blive lidt højlydte.

CS:GO: 45 FPS (FHD High)
Call of Duty Vanguard: FHD Medium 10 FPS (spillet kan spilles med laveste grafiske indstillinger og cirka halvdelen af de tilgængelige pixels i opløsning med 50-60 FPS)
PCMark Home Conventional: 4.040 point
3DMark: 1.259 point

Det er i øvrigt ikke rigtig muligt at opgradere Surface Laptop 4, som ikke er helt nem at skille ad selvom man kan fjerne nogle skruer i bunden og forsøge at fjerne låget. Jeg læste mig dog frem til at det ikke skulle være så lige til, så det droppede vi, idet det eneste man eventuelt selv kan fjerne og skifte er M2230 drevet. Det gælder derfor om at vælge den rette kombination når man køber sin nye Surface Laptop 4.

Batteritid

Det sted, hvor Microsoft alligevel viser en god integration mellem software og hardware, er netop ved batteritiden. Sammenlignet med de mange andre Windows laptops jeg har testet, så holder Surface Laptop 4 strøm utrolig godt. Hvis jeg bare skulle sidde og skrive mails eller surfe nettet for information, så viser min test at jeg nærmest kunne gå to fulde arbejdsdage uden en opladning, idet jeg selv efter 5 timer havde mere end 50% at gøre godt med. Så det er altså ikke fordi der er fejl i softwaren og den bare bliver ved med at vise 100%.

Konklusion

Surface Laptop 4 udemærker sig ved at være en god all-around maskine, som kan bruges til almindelige mindre opgaver og holde strøm til disse i en “evighed” mens den også kan yde godt til de mere krævende opgaver. Det er ikke nogen arbejdshest, som kan sammenlignes med en Workstation, men trods ikke at have et dedikeret grafikkort, så klarer den stort set alle opgaver vi smed efter den ganske fint. Dét i et smukt design, som ikke vender hoveder grundet den diskrete sorte farve og positive mangel på detaljer. Designmæssigt vokser den dog på brugeren i positiv forstand og så kan jeg kun anfægte de lidt svære at nå porte, men det lærer man at leve med. Man har jo så ikke så mange porte at gøre godt med alligevel, hvilket er en smule overraskende når man tænker på at det er en 15″ laptop. Alt i alt en ganske glimrende maskine til både arbejde og sjov pakket ind i et lækkert chassis.

Positivt

  • Design
  • Batteritid
  • Tastatur
  • Flot skærm

Negativt

  • Intet nyt i forhold til designet af Surface Laptop 3 og tyk ramme omkring skærmen
  • Porte kan være en anelse svære at nå
  • Ingen Thunderbolt

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi er blevet udstyret med en Microsoft Surface Laptop 4 med AMD Ryzen 7 processor og 15" display til rådighed. Den er smidt gennem testmøllen, så du eventuelt kan bruge vores vurdering til at se om det er noget for dig. Læs med her. Hvad...Test: Microsoft Surface Laptop 4 15"