mandag, maj 6, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Philips Momentum 5000 32M1N5800A 4K gaming skærm

Test: Philips Momentum 5000 32M1N5800A 4K gaming skærm

Vi ser i dag nærmere på en 4K monitor fra Philips med 144 Hz og fuld fokus på gaming. Med HDMI 2.1 er du klar til både PC og de nye spillekonsoller.

Hvad er der i æsken?

Du har hvad du skal bruge, selvom det kræver lidt graven frem, men æsken indeholder altså både skærm, fod, HDMI kabel, DisplayPort kabel, headset-holder USB-kabel samt strømkabel.

Miljøet er der også tænkt på med indpakningen af Philips 32M1N5800A, hvor kabler holdes på plads af strips af pap i stedet for plastik. Det er udvikling i den rigtige retning efter min mening og noget jeg håber at se fra samtlige andre producenter.

Specifikationer

  • Skærm: 31,5″ med 3840×2160 pixels IPS WLED HDR400
  • Opdateringshastighed: 144 Hz
  • Respons: 1 ms (grey to grey)
  • Kontrast: 1000:1
  • Lysstyrke: 500 cd/m²
  • Porte: 2 x HDMI 2.1, 2 x DisplayPort 1.4, 4 x USB, Jackstik 3.5mm
  • Audio: indbyggede højtalere 5 W x 2

Design

Ofte overladder Philips produkter gearet mod gaming-verdenen til deres søsterbrand, AOC, men til tider lader de os også få noget Philips brandet, hvor gaming delen er evident dog tonet ned. Det er netop tilfældet med Philips 32M1N5800A, som har et ret elegant design.

Foden er egentlig den eneste, som giver lidt gaming vibes i design og look, men det er bestemt ikke i en så høj grad at jeg ikke ville kunne stille 32M1N5800A på et kontor med andre. Der er nemlig hverken RGB eller skrigende farver, som afslører monitorens gaming ophav.

Når man sætter Philips 32M1N5800A op og tager den ud af æsken så ligger man mærke til at der er en del plastik i materialevalget og især foden virker en anelse billig. Der er den nævnte headset-holder, som man smider på toppen af foden om man vil. Denne har en hank, så du kan hænge dit headset bag skærmen og på den måde væk fra synsfeltet når du ikker bruger det.

Denne lidt større mængde af plastik end ventet er ærgerlig fordi 32M1N5800A fra fronten ser rigtig lækker ud. Der er tale om en trevejs slim kant omkring displayet, hvor det kun er i bunden at man har lidt mere tykkelse og også hvor man finder producentens beskedne logo i bunden.

Når der kommer liv i skærmen så ser den større ud end den er grundet denne tynde kant. Jeg sammenligner naturligvis med den 34″ wide jeg har hjemme ellers og så de 27″ jeg har stødt på, hvor denne Momentu 5000 med sine 32″ stiller sig cirka midt imellem, men altså virker større.

Bunden af foden er dog til gengæld ikke af plastik. Tværtimod føles denne ret tung og robust. Det gør at skærmen står fast. Foden er måske mit egentlige ankepunkt for mens jeg kan leve med plastik, så er foden af en sådan form at den er upraktisk. Den er lidt kantet for ligesom at signalere “gaming”, men den kan ikke bruges til at opbevare noget under skærmen med mindre det er småt nok til at kunne være i hullet.
Selve mekanismen i foden er dog rigtig lækker. Du har mulighed for at hæve, sænke og rotere skærmen og det hele foregår på en ret fin måde og nærmest med en perfekt mængde modstand. På en skærm med 10,55 kg inklusive fod så er det ret fint klaret.
På bagsiden af foden er der monteret en plastikholder til kabler, som er tiltænkt at du kan føre kabler igennem den og sørge for at de kommer væk og ud af syne, men denne del er også af plastik og under min test blev den faktisk skæv under brug, hvilket ikke er imponerende.

Bagsiden af Philips 32M1N5800A på selve displayet er med et mønster, som jeg selv finder ganske lækker. For mit vedkommende betyder det ikke så meget da jeg ikke har bagsiden udstillet, men for dem, der kunne finde på at tage en skærm som Philips 32M1N5800A med på LAN og andre events, så tænker jeg det er ganske fint.

På bagsiden finder du også et lille joystick, som er skærmens eneste knap. Det er her du både tænder skærmen og indstiller den. Selvom jeg har store hænder, så synes jeg at selve joysticket ligger lidt for højt oppe på skærmen til at det er behageligt når man skal betjene den.

Bagsiden er dækket til med foden, som er ret nem at tage af, da den har en frakoblingsmekanisme. Når foden er fjernet så understøtter Philips 32M1N5800A VESA 100, hvilket burde betyde at den bør være relativt nem at hænge op på en væg eller anden fod om du vil.

Personligt synes jeg at designet hovedsageligt er lækkert og ser man på Philips 32M1N5800A fra siden, så er den heller ikke tyk, som jeg ellers har set andre gaming monitorer være. Det til trods for at strømforsyningen i skærmen er bygget ind i selve konstruktionen.

Funktionalitet

Philips 32M1N5800A er ret nem at sætte op og få op at køre uanset om du kobler til en konsol eller PC. Der er tilslutningsmuligheder til begge og så er der også en USB-hub med fire porte, så du kan nemt forbinde dine essentielle enheder direkte via skærmen.

Der er i al fald rigeligt med kabler i kassen og det er også nogenlunde nemt at kabelføre sig til et renere skrivebord fordi foden har den bredde den har og kan gemme noget af kabelværket.

Som nævnt gør foden meget for oplevelsen med Philips 32M1N5800A, idet dennes løfte og sænke mekanisme er ret lækkert udført.

For så vidt angår billedet, så legede jeg med Philips 32M1N5800A i et par uger med forskellige scenarier. Eftersom jeg ellers er vant til en ultrawide monitor, så krævede det lidt tilvænning at gå tilbage til et mere almindeligt og firkantet format.

Den høje opløsning på 4K gør dog bestemt noget for brugeroplevelsen for mit vedkommende, idet jeg får noget mere højde på skærmen end jeg er vant til på min 34″ monitor med 3440×1440 opløsning. Her har Philips 32M1N5800A 3840×2160 at byde på og det giver et rigeligt stort skrivebord at arbejde på. Det tog mig i hvert fald ikke lang tid at vænne mig til.

OSD menuen som man får frem på skærmen via joysticket bag på er ikke noget særligt, men den er nem og hurtig at finde rundt i. Den giver dig adgang til indstillingsmulighederne lige ved hånden. Nogle funktioner kan du også aktivere, hvis du kobler skærmen til via USB-porten og installerer softwaren til den. Softwaren er dog ikke tilgængelig til MacOS skal man lige være opmærksom på.

Jeg satte Philips 32M1N5800A til på min PC og PlayStation 5 og testede den også i diverse spil. Det fede ved HDMI 2.1 og Adaptive Sync som skærmen understøtter er at det gør PS5 også. En feature jeg tænkte ville være en gimmick, men som man hurtigt vænner sig til, selvom at der er marginal forskel i oplevelsen (for mit vedkommende). Det adaptive sync gør er at den synkroniserer med konsollens FPS og det giver et billede, som virker ret flydende og generelt uden forvrængning af billedet, så at sige.

Med op til 144 Hz så føles Philips 32M1N5800A ret hurtig. Denne høje opdateringshastighed understøttes ikke af PS5, men det virker på min PC. Med en 4K opløsning så kræver det en del af dit udstyr at kunne udnytte skærmens 144 Hz fuldt ud, men gør du det og har du computeren, der kan drive det så er det altså en lækker skærm til gaming.

I OSD menuen har du mulighed for at indstille hastigheden på skærmen, som i øvrigt kan gå ned til 1 ms i opdatering. Jeg ville dog ikke gå med fastest indstillingen, da IPS-panelet i Philips 32M1N5800A simpelthen bliver for “forkert” og Fast er rigeligt til at du kan have en god spilleoplevelse.

Du kan sætte et sigtekorn på skærmen, hvis spillet ikke selv undserstøtter det

Philips 32M1N5800A understøtter også HDR400. Dette giver et ret stærkt lys i forhold til mange andre monitorer, men jeg kan med det samme sige at funktionen ikke er imponerende på denne skærm. Det er set bedre og giver til tider mørkere billeder end ønsket, hvilket især i gaming kan give anledning til udfordringer fordi du ender med ikke at kunne se noget i mørke scener, hvor det ellers skulle være meningsfyldt. Hvis det stod til mig ville jeg ikke anvende HDR-funktionen på netop denne skærm.

Apropos features jeg ikke nødvendigvis selv ville benytte mig af på Philips 32M1N5800A, så kan jeg også nævne de indbyggede højtalere på 5 Watt. De er “okay” til husbehov og hvis man ønsker at have noget lyd uf af skærmen. Det er trods alt bedre end intet og det er også bedre end de standard 2 Watt man ser på mange monitorer, men det kan ikke bruges til musik eller gaming. Det er ene og alene til systemnotifikationer man kan bruge dette til – efter min mening.

Konklusion

Philips 32M1N5800A er en gaming monitor, der leverer en del features. Dens stærkeste attribut er at den har et 4K display med 144 Hz opdateringshastighed og har du hardwaren til at drive det så er den ret god, hurtig og flot. Sammen med en PlayStation 5 eksempelvis har du også mulighed for at udnytte dens HDMI 2.1 adaptive sync, så den mangler ikke meget førend den er spot on. Selv ville jeg ønske mig lidt mere på HDR siden og så kunne jeg personligt godt tænke mig at den var udstyret med en USB-C tilslutning, så min laptop ikke behøvede ekstra kabler for at virke sammen med skærmen. Ellers er der tale om en flot skærm med et flot (og hurtigt) billede, der ikke skriger gaming, men bestemt har indmaden til formålet.

Positivt

  • Flot billede
  • Diskret design
  • 144 Hz med 4K opløsning
  • Tynd ramme
  • Flotte farver og generelt godt display
  • HDMI 2.1 og Adaptive Sync

Negativt

  • HDR400 skuffer
  • Lidt plastik hist og her

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi ser i dag nærmere på en 4K monitor fra Philips med 144 Hz og fuld fokus på gaming. Med HDMI 2.1 er du klar til både PC og de nye spillekonsoller. Hvad er der i æsken? Du har hvad du skal bruge, selvom det kræver...Test: Philips Momentum 5000 32M1N5800A 4K gaming skærm