søndag, maj 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ROCCAT Vulcan 120

Test: ROCCAT Vulcan 120

Roccat har udviklet deres egen mekaniske switch og derudover smidt denne i deres nye Roccat Vulcan 120 tastatur, som vi har fået fornøjelsen af at teste lidt nærmere her på sitet.

Hvad er der i æsken?

Der er ikke meget andet end tastaturet og en håndledsstøtte at komme efter i den store kasse, der dog er lidt ting. Manualen er der også, men ellers er der ikke andet og selve kassen er fint plastret til med tekniske detaljer om både tastaturet og de nye switche. Vi ser dog bort fra det der loves og ser nærmere på det der bliver leveret i de næste par afsnit.

Design

Rigtig mange gange er jeg af forbipasserende blevet spurgt til, hvorfor tasterne på mit mekaniske tastatur er så høje og decideret gammeldags. De høje hætter på de mekaniske switche har længe været normen, men det er noget som Roccat har valgt at gøre op med. Til dels dog for tasterne på Roccat Vulcan 120 AIMO tastaturet er stadig ret høje, men selve hætterne er lavet noget mere slanke således at de fremstår som værende lavere.

De lave hætter er monteret oven på Roccats egne mekaniske switche, navnlig Titan-switche, som har en vandring på 3,6 mm og et aktiveringspunkt på 1,8 mm. Det er små tal ganske vist, men det er ikke langt fra eksempelvis Cherry MX switche som vandrer i 4 mm og aktiveres ved 2 mm. Det er meget små forskelle når alt kommer til alt.

Det skal naturligvis ikke udelukkende handle om taster og switche når det gælder Roccat Vulcan 120s design, men da netop denne del af tastaturet er så væsentligt anderledes end så meget andet vi har set, så er det både nærliggende og mest spændende at snakke om.

De smalle taster har under dem nogle gennemsigtige switche og kombinationen af den gennemsigtige plastik og de meget lav-profils hætter gør at belysningen skinner temmelig godt igennem. Det giver en effekt af at hele undersiden af tasten nærmest lyser op og det er ret fedt.

Roccat Vulcan 120 tastaturet understøtter nemlig AIMO lyseffekterne fra den tyske producent, som giver dig mulighed for at justere lyset helt efter dine ønsker og behov. Indstillingen af dette kommer vi nærmere ind på i afsnittet omkring softwaren, men for nuværende er det nævneværdigt at enhver tast på Roccat Vulcan 120 kan lyse op.

Der er tre små genvejstaster i øverste højre hjørne af tastaturet, som bruges til justering af intensiteten af lys eller lyd og disse kan kun lyse i enten hvid eller slukket. Det er ærgerligt, hvis man ønsker et clean cut med én farve og hvid så ikke er en af dem, men det lærer man hurtigt at leve med.

Disse tre taster er i øvrigt nogle som føles helt malplaceret i forhold til resten af tastaturet. Mens Roccat Vulcan 120 tastaturet føles ret robust og er nærmest ikke til at bøje med mindre man bruger noget kraft, så er disse tre knapper udført af gummi og føles slet ikke som de andre taster. Det er set før at disse medie-taster er anderledes konstrueret på for eksempel Logitechs gaming tastaturer, men her på Roccat Vulcan 120 er forskellen endnu større og man føler nærmest de er klar til at knække af.

Ved siden af disse tre taster er der dog en volumenknap, som man ruller på for at justere enten lysstyrken eller lydniveauet afhængigt af hvad man har aktiveret. Denne rulleknap er til gengæld ret robust og fint placeret så man nemt kan justere musikken i farten. I øvrigt synes jeg det er underligt at til trods for at man har dedikerede taster i toppen af Roccat Vulcan 120 så har man ikke gjort det til dedikerede medietaster, men man skal aktivere disse gennem FN-tasten og så F9-F12 for at styre musikken eksempelvis.

Fordi man har placeret disse genvejstaster i toppen til højre så har man også taget den plads, hvor man normalt vil finde lysene, der fortæller om CAPS-lock eksempelvis er slået til. Disse lys er nu flyttet til undersiden af de numeriske taster, hvor de egentlig også føles langt mere naturlige. Jeg har nemlig set andre tastaturer, hvor disse lys simpelthen var nemme at overse grundet de mekaniske tasters højde og den problematik er tyskerne altså kommet omkring ved at lade lyset være under numpadden.

Roccat Vulcan 120 er et af de tyndere mekaniske tastaturer jeg har haft mellem hænderne. Det til trods så formår det stadig at fremstå ret robust og solidt bygget. Jeg kan dog alligevel ikke helt lade vær med at overse at der i øverste venstre hjørne er to skruer der går igennem tastaturet for at holde det på plads. De stikker naturligvis ikke ud på den anden side, men det føles som værende en plasterløsning i min optik og noget som ikke burde være der.

Roccat Vulcan 120 leveres med en håndledsstøtte, som er aftagelig. Den er aftagelig i den forstand at den blot bliver holdt på plads af en magnet på midten. Det føles ikke som værende den mest stabile forbindelse, men selvom jeg flyttede på tastaturet og løftede det rundt på skrivebordet, så fulgte håndledsstøtten altså problemfrit med.

Funktionalitet

Roccat Vulcan 120 er i øvrigt Roccats topmodel med deres nye Titan switche. Tastaturet findes også i en udgave 100 og 80 henholdsvis. Disse to er dog med enkelte begrænsninger, hvor Vulcan 100 er med AIMO-belysning men uden håndledsstøtten og Vulcan 80 er uden håndledsstøtte, AIMO-belysning og de nævnte taster og volumentasten øverst til højre.

Man føler også at man får et topprodukt i hænderne med Roccat Vulcan 120, men prisforskellen på de forskellige modeller er så lille at det også efter min mening vil være tåbeligt ikke at ofre de ekstra penge og gå med topmodellen. Med mindre man virkelig ved at man ikke vil bruge håndledsstøtten for så er det da naturligvis tåbeligt at betale 100 kr. ekstra for den, som opgradering fra Vulcan 100.

Tasterne

Titan-switchene i Roccat Vulcan 120 er udviklet af Roccat selv og deres gruppe af ingeniører, som i øvrigt består af adskillige dygtige mennesker med doktorgrader i deres forskellige områder. Producenten kalder også switchen for produktets stolthed. Producenten argumenterer selv med at de aktiverer 20% hurtigere end almindelige taster og er sågar 50% lettere end selvsamme. Som nævnt er vandringen i Titan-switchen ikke meget langt fra en traditionel Cherry MX switch, men der vil helt sikkert være nogen der foretrækker disse nye switche over andre.

Roccat Titan switchen er nemlig ret præcis og med en vandring, som går lige ned uden slør i vandringen, hvilket man ellers kan opleve med lavkvalitetsswitche. Det er ikke et problem jeg har oplevet fra de førende switch-producenter, men det er noget, der er i de billige alternativer og det er pænt frustrerende når man opdager denne slør. Vægten af selve tasterne synes jegi kke rigtig har den store værdi for mig for Roccat Vulcan 120 har stadig en samlet vægt på 1150 gram så på den samlede vægt kan det ikke mærkes. Jeg synes heller ikke at tasterne er væsentligt nemmere at trykke ned end så mange andre switche. Det er nok også at foretrække at der er en smule modstand i tasten.

Selve aktiveringen i Titan switchen er med et taktilt feedback når tasten trykkes ned. Eller i hvert fald skulle det være tilfældet, men jeg oplever også at jeg kan trykke forsigtigt ned forbi dette bump og tasten så først aktiverer en smule lavere end dét punkt. For dem med ekstra høj Fingerspitzgefühl er dette ikke optimalt, men også noget man fx ser i Logitechs Romer G switche.

På papiret er Roccat Vulcan 120 et stille mekanisk tastatur, men lad os bare sige at der er også noget at hente ved at smide gummiringe under selve tasternes hætter for at dæmpe den lyd når plastikken rammer switchens plastik. De er ganske rigtigt ikke clicky, som man ellers i starten skulle leve med var normalt for gaming tastaturer. Titan-switchen er dermed “stille” i mekanisk optik, men det er stadig et tastatur, som larmer en del mere end et membrant kontortastatur.

Softwaren

For nogle år siden introducerede Roccat os for deres Swarm software, så man har efterhånden glemt hvordan deres første applikationer overhovedet så ud. Jeg mindes dog blot at disse tidligere versioner var selvstændige applikationer for hvert stykke hardware man sluttede til sin computer. Nu er det heldigvis én app uanset om man har flere enheder fra Roccat sluttet til. Den problematik som Roccat af en eller anden årsag ikke kan komme udenom er at hver gang softwaren skal køre så spørger Windows om ens tilladelse til at køre den. Det er som om den tilgår nogle administrative rettigheder som andre applikationer ikke gør. Det er pænt irriterende for inden man kommer forbi denne prompt og siger “Ja” så virker tastaturets genveje ikke som de er sat op i Swarm softwaren.

Selve Swarm softwaren er dog blevet en rigtig solid applikation, der er nogenlunde nem at bruge til at sætte tastaturet op med. Det er muligt at du både indstiller lys og genvejstaster relativt nemt og intuitivt, om end det til tider godt kan være lidt tungt og tage nogle få sekunder at gemme nye indstillinger på tastaturet. Man kan gemme adskillige profiler og lade disse blive styret af taster på tastaturet eller når man kører forskellige spil/applikationer. Til tider oplever jeg dog at denne registrering af apps fejler og fx en CSGO profil som bliver aktiveret når jeg går ind i CSGO ikke slukkes og skiftes til skrivebordsprofilen når jeg så forlader spillet igen

Der kan gemmes fire profiler direkte på tastaturet, men det er noget man skal læse sig frem til og ikke noget, som tydeligt fremgår af applikationen. Det er disse små uklarheder, som i virkeligheden ér Roccat Swarms begrænsninger, for ellers er appen ganske hurtig og virker oftest som den skal.

Komfort og brug

Tastaturet er ret fladt, så om man har brug for en håndledsstøtte bliver i endnu højere grad en smagssag, hvor jeg eksempelvis selv sagtens kunne være den foruden, men den er heller ikke i vejen egentlig. Den er nemlig dyb nok til at den hverken føles for stor eller for lille og magneten sørger for at den forbliver på plads, så man ikke skal bruge kræfter på det.

Selve tasterne er med en ret fast vandring, men det er uden at de yder for meget modstand. Det er bare ikke en så blød fornemmelse som man eksempelvis ser i Romer G switchene, så der er klart en forskel man skal tage højde for og dermed ikke sagt at den ene er bedre end den anden. Fra mit synspunkt er det tastens præcision og hastighed, som er vigtig og selve følelsen er en smagssag.

Konklusion

Hvis man søger et lidt anderledes design på et mekanisk tastatur, der dog stadigvæk formår at levere nogle helt igennem fantastiske taster til både gaming og skriveri, så er Roccat Vulcan 120 et ret godt bud herpå. Der er tale om et tastatur med temmelig godt RGB-lys, tyndt design af både taster og selve tastaturet og det skiller sig ud på en god måde uden at være for meget. Samtidigt er der en fin volumenknap om end medietasterne gemmer sig bag en FN-tast. Softwaren er til at arbejde med, men kunne godt trænge til lidt opfriskning også, men som tastatur er Roccat Vulcan 120 bestemt pengene værd.

Positivt

  • Flot design
  • Flot lys
  • Tyndt og lækkert
  • Magnetisk håndledsstøtte
  • Volumenknap

Negativt

  • De tre gummitaster i toppen
  • Softwaren mangler lige det sidste

Pris og tilgængelighed

Set til 1.199,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Roccat har udviklet deres egen mekaniske switch og derudover smidt denne i deres nye Roccat Vulcan 120 tastatur, som vi har fået fornøjelsen af at teste lidt nærmere her på sitet. Hvad er der i æsken? Der er ikke meget andet end tastaturet og en...Test: ROCCAT Vulcan 120