mandag, april 29, 2024
ForsideAnmeldelserAnmeldelse: ASUSTOR AS-602T

Anmeldelse: ASUSTOR AS-602T

as-602t-02

Førhen var en NAS server ofte forbeholdt “nørderne” eller den professionelle bruger, sådan er det heldigvis ikke længere. NAS servere har vundet større indpas den seneste tid af flere årsager, men brugervenligheden og det faktum at vi i højere grad har behov for at dele data på tværs af enhederne i hjemmet og også gerne have adgang til den udefra, er uden tvivl et par vigtige faktorer.

Vi har tidligere anmeldt forskellige NAS servere, bl.a. fra QNAP og Synology som sidder ganske tungt på dette marked, men nu er en ny spiller klar og vi har haft fornøjelsen af denne endnu før den kom på det danske marked.

ASUSTOR vil formentlig ikke få klokkerne til at ringe mange steder, men ASUSTOR er faktisk en seperat virksomhed under ASUS som de fleste nok kender.

AS-60x hedder serien, og det sidste tal angiver blot hvor mange bays NAS serveren er udstyret med, den findes med 2, 4, 6 og 8 bays.

Lad os se hvordan Deres første NAS server klarer sig mod rivalerne.

Hvad er der i kassen?

ASUSTOR AS-602T kommer i en rimelig anonym brun papkasse, øverst er så påklistret en label med modelnummer, specifikationer ol. Fordelen ved brug af denne “neutrale” emballage er at den kan bruges til flere modeller og ikke er lavet specifikt til netop denne model.

I kassen finder man, foruden ASUSTOR AS-602T, en 220 volt strømforsyning, strømkabel, 2x RJ-45 ethernet kabler samt diverse skruer til montering af harddiske.

Se vores unboxing video af ASUSTOR AS-602T nedenfor.

[youtube id=”6Qcl1kKGw0I” width=”600″ height=”350″]

Specifikationer

  • Intel® Atom 2.13GHz Dual-core Processor
  • 1GB DDR3-RAM, kan udvides til 3GB
  • 2x 3.5″ eller 2x 2.5″ harddiske
  • 2x Gigabit ethernet
  • USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 4, eSATA x 2 samt HDMI
  • Bruger 23,5W i brug, 1.4W i sleep
  • Støjer 33 dB

as-602t-03

Design

Det første jeg bemærkede da jeg hev ASUSTOR AS-602T op af kassen, var at den var forholdsvis tung og udført i en eller anden form for metal – en lækker overraskelse! Selve kabinettet er i mørkt aluminium som både ser hamrende godt ud og giver enheden et helt andet look end et plastkabinet, det både føles og ser godt ud. Man skal helt frem til fronten førend man ser skyggen af plastik, for selve fronten er udført i mat sort plastik med et ASUSTOR logo øverst, en LED indikator fot HDD aktivitet og 2 knapper der viser hvorvidt der er aktivitet på LAN 1 eller LAN 2. Nedeerst er placeret en USB 3.0 port, der eksempelvis kan bruges for tilslutning af en ekstern harddisk eller lignende.

I højre side af fronten er de 2 harddisk bays placeret, og disse klikkes nemt ud ved tryk på én knap, rammerne er i metal og klik-systemet har jeg ikke set bedre, det er gennemført! Diskene slides nemt idn og ud af ASUSTOR AS-602T og her må jeg erkende at andre producenter godt kunne kigge med og lade sig inspirere.

På bagsiden er en blæser der bruges for køling af harddiskene, derudover endnu en USB 3.0 port, 2x eSATA porte, hele 4x USB 2.0, 2x Gigabit ethernet og HDMI udgang. Derudover indgang til strømforsyning og mulighed for sikring via Kensington lås. Personligt havde jeg nok hellere set ASUSTOR spare den ene, eller begge eSATA porte og havde udskiftet dem med USB 3.0 porte, for hvem bruger efterhånden eSATA i dag? Men okay, der er 2x USB 3.0 og hele 4x USB 2.0 så man burde være dækket ind…

as-602t

Installation og opsætning

Første trin er at montere en eller to harddiske og takket være systemet med “bays” der er tilgængelige fra forsiden tager dette ikke mange minutter, ASUSTOR AS-602T tilsluttes et kablet netværk og strøm – så er den klar til 1. opsætning.

Ved køb medfølger en god gammeldags CD-ROM og det er også denne der bruges når ASUSTOR AS-602T skal installeres og opsættes første gang. Med CD-ROM’en i din PC eller Mac, klarer man opsætningen via en lokal enhed og installationen er ganske nem og overskuelig, men desværre er softwaren ikke på dansk, dog er det et plus at den virker til både PC og Mac.

Nedenfor et par billeder fra installationen af ASUSTOR AS-602T.

http://media.ereviews.dk/#49

Funktionalitet

Efter endt installation er ASUSTOR AS-602T klar til brug og evt. mere avanceret opsætning – alt efter ens ønsker og behov.

Al konfiguration sker via et ganske overskueligt webinterface, dog stadig ikke på dansk, desværre! Det første man mødes af efter login, er et skærmbillede med direkte adgang til de installerede applikationer og mest benyttede funktioner, dejlig nemt og overskueligt – særligt for den uerfarne.

Vælger man eksempelvis “Settings” kommer man naturligvis ind i en dybere og mere detaljeret menu, hvor man kan styre alt fra netværk, advarsler, strømstyring og lign.

ASUSTOR AS-602T er ikke bare en almindelig netværksharddisk, da den takket være ADM (Operativsystemet) kan opsættes til et hav af forskellige services og features, ligesom der kan installes en lang række apps – også fra 3. part. ASUSTOR AS-602T kan natuligvis bruges i både Window, Mac og Linux miljøer, ligesom du kan opsætte iSCSI og virtualisering for den mere professionelle bruger.

For den kræsne hjemmebruger vil deres “App Store” formentlig være langt mere interessant end muligheder for iSCSI eksempelvis og det er også her man installere og opsætter de forskellige services man ønsker at kører på ASUSTOR AS-602T.

Af services/apps kan bl.a. nævnes;

  • Media Server: Gør musik, film og billeder lagret på ASUSTOR AS-602T tilgængelige fra andre UPnP enheder, eksempelvis medieafspillere, konsoller og lignende.
  • Boxee: Brug ASUSTOR AS-602T som en medieafspiller/mediecenter, med den velkendte Boxee software og ASUSTOR AS-602T koblet direkte til dit TV med HDMI.
  • Download Center: Brug ASUSTOR AS-602T som “download” klient, og sæt den til at hente udvalgte filer om natten når der er “ro” på netværket, sparer strøm da man ikke behøver lade pc’en stå tændt for at færdiggøre downloads.
  • iTunes Server: Brug ASUSTOR AS-602T som iTunes server og gem al musik og film ét centralt sted og afspil fra kompatible enheder, så slipper man for at bruge de lokale pc’er som servere.
  • Surveillance Center: Brug ASUSTOR AS-602T sammen med kompatible IP kameraer og brug den til videoovervågning, så man både lagrer data og har et overblik hvis man har flere kameraer på netværket.

Derudover kan ASUSTOR AS-602T naturligvis bruges som filserver, både internt og eksternt, altså faktisk som en cloud-løsning så man altid har adgang til sine filer, uanset hvor i verden kan befinder sig og via det store udvalg af app’s kan man også bruge ASUSTOR AS-602T til at kører WordPress installationer, forskellige gallerier og et hav af andre forskellige services som afhænger af ens behov og brug – antallet af app’s gør at der er noget for enhver smag og funktionalitet.

Til trods for at ASUSTOR er en forholdsvis ny producent er de rent faktisk ret godt med på “software-delen”, det gælder både selve web-interfacet der fungerer glimrende og ikke mindst de par app’s der er tilgængelige til iOS, i skrivende stund er der en klient til download manageren og en “remote” så du kan styre ASUSTOR AS-602T fra din smartphone ved brug af ASUSTOR AS-602T via HDMI som medieafspiller.

Med ASUSTOR AS-602T sidder man bestemt ikke tilbage med følelses af at der mangler noget, omend der måske er småting man godt kunne ønske sig anderledes, bl.a. er download manageren ikke særligt avancerede og understøtter ikke et stort antal services. Derudover er softwaren ikke på dansk, som den er på både QNAP og Synology’s løsninger og så skinner det stadig lidt igennem at det er et helt nyt styresystem (ADM) at der stadig er plads til både små-rettelser, forbedringer og generel udvikling. Det grundlæggende er dog 100% på plads og de manglende ting kan løses forholdsvis simpelt via softwareopdateringer, hvilket formentlig også sker indenfor kort tid.

http://media.ereviews.dk/#!album-50

Benchmark

Vi har testet ASUSTOR AS-602T på et Gigabit netværk hvor der er brugt en Linksys EA4500 router og en Windows 7 baseret PC med Gigabit ethernet.

ATTO Disk Benchmark

asustor-as-602t-atto-disk-benchmark

Maks skrivehastighed: 99 MB/s
Maks læsehastighed: 46 MB/s

LAN Speed Test (1000MB fil)

asustor-as-602t-lanspeedtest-benchmark

Skrivehastighed: 679 Mbps
Læsehastighed: 310 Mbps

Hastigheden er intet mindre end imponerende, der er virkelig knald på ASUSTOR AS-602T også ved sammenligning med NAS servere med præcis samme processor og RAM konfiguration, faktisk er den væsentligt hurtigere end QNAP TS-469L i begge tests, det er ret imponerende. Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen forklaring på at ASUSTOR AS-602T er så meget hurtigere end de nærmeste konkurrenterne, men faktum er at hastigheden ikke er et problem med ASUSTOR AS-602T.

Konklusion

ASUSTOR AS-602T er et af de første produkter fra ASUSTOR og med det in mente har de gjort deres hjemmearbejde rigtig godt, for ASUSTOR AS-602T virker overordnet set som et gennemført produkt. Designet og finishen er lige i skabet, specifikationerne er i top og ydelsen følger specifikationerne der gør at ASUSTOR AS-602T sparker røv i vores benchmark.

Desværre er der også et par ting der “halter” en smule i forhold til de åbenlyse konkurrenter fra QNAP og Synology, hvilket er software og interfacet. Her er det tydeligt at både QNAP og Synology har haft en årrække til at udvikle og optimere på netop software-delen og her har ASUSTOR stadig et stykke vej ud til konkurrenterne. Heldigvis er det dog et forholdsvis nemt sted at optimere, da det som sådan kan løses med en firmware eller softwareopdatering – så denne del er jeg egentlig ikke så bekymret for. Når det er sagt, så er der dog stadig mange gode elementer i softwaren og der er både funktioner og apps til hjemmebrugerne og den mere profesionelle bruger.

Prismæssigt er ASUSTOR AS-602T placeret i samme niveau som konkurrenterne, hvilket isoleret set er udmærket, jeg mener dog måske at den burde have været prissat lidt mere aggressivt, ganske enkelt for at virke mere attraktiv for de nye kunder der står og skal vælge imellem forholdsvis ukendte ASUSTOR og de mere kendte QNAP, Synology og lignende.

Samlet set er ASUSTOR AS-602T et ganske glimrende produkt med rigtig mange gode kvaliteter, men der er også steder hvor det er tydeligt at der er tale om et hel nyt produkt – nemlig på softwaredelen.

[checklist]

  • Lækker kvalitet!
  • Høj ydeevne
  • HDMI port, kan bruges som medieafspiller
  • Okay udvalg af apps
  • Dual ethernet

[/checklist]
[badlist]

  • Software/interface ikke på dansk
  • Mangler enkelte features i softwaren

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Vejledende priser
AS-602T – 3599 kr
AS-604T – 4799 kr
AS-606T – 6099 Kr
AS-608T – 7199 kr

Nærmeste forhandler oplyses af EET på tlf. 45 82 19 19

Find forhandler og den bedste pris på ASUSTOR AS-602T

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Noel Christensen
Noel Christensenhttp://www.eReviews.dk
Noel Christensen - Redaktør på eReviews.dk.
Annonce

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Førhen var en NAS server ofte forbeholdt "nørderne" eller den professionelle bruger, sådan er det heldigvis ikke længere. NAS servere har vundet større indpas den seneste tid af flere årsager, men brugervenligheden og det faktum at vi i højere grad har behov for at...Anmeldelse: ASUSTOR AS-602T