søndag, april 28, 2024
ForsideAnmeldelserTest: AOC U28G2XU gaming monitor

Test: AOC U28G2XU gaming monitor

Vi har fået lov til at game lidt på en AOC U28G2XU med 4K opløsning, 144 Hz refresh rate og en del andet. Du kan læse med om vores læring og indtryk i denne anmeldelse.

Hvad er der i æsken?

I æsken til AOC U28G2XU finder du selve skærmen, foden i to dele som skal sammensættes, et HDMI kabel, et DisplayPort kabel, en manual og strømkabel. Der er altså ikke nogen ekstern strømforsyning, hvilket jeg synes er et plus.

Specifikationer

  • Skærm: 28″ med 3840×2160 pixels IPS WLED HDR400
  • Opdateringshastighed: 144 Hz
  • Respons: 1 ms (grey to grey)
  • Kontrast: 1000:1
  • Lysstyrke: 370 nits
  • Porte: 2 x HDMI 2.0, 2 x DisplayPort x 2, 4 x USB, Jackstik 3.5mm
  • Audio: indbyggede højtalere 3 W x 2

Design

Hvis du bevæger dig ind på producentens egen hjemmeside og kigger efter gaming monitorer, så vil du hurtigt se et mønster for så vidt angår design. De fleste monitorer i G2-serien minder en del om hinanden med et mat sort design og røde detaljer hist og her. Designet er “gaming” uden at være for meget og for iøjefaldende og det er jeg stor fan af.

Generelt er designet af AOC U28G2XU relativt simpelt, men den har også nogle fede detaljer, som jeg synes er værd at bemærke. Først og fremmest er skærmen ret slank i profilen og under fem centimeter. Dette til trods for at strømforsyningen er bygget ind og der er tale om et feature-rigt panel med høj opløsning, refresh rate og en masse tilslutningsmuligheder. Hvis du vælger at hænge det på væggen fylder det endnu mindre, idet foden går bagud relativt meget.

Selve foden er den anden detalje jeg vil påpege for den er simpel, men buer i bunden og giver et ret fedt look samtidigt med at den ikke optager alt for meget plads på skrivebordet. I bunden af foden er der et hul, som du kan føre kabler igennem til bagsiden og på den måde sikre bare en smule orden.

Fra fronten er der ikke mange detaljer, men til gengæld er AOC U28G2XU med meget tynde rammer i siderne og toppen. Bunden er heller ikke så gal, så hele skærmen fremstår som værende større end den er og det ser også ret flot ud, især når der er billede på. Det betyder i øvrigt at skulle du have lyst til at placere flere skærme ved siden af hinanden, så gør den tynde ramme at de blænder mere ind i hinanden.

Skærmen kan både hæves og sænkes takket være en solid fod bagpå og processen giver kun en anelse mere modstand end jeg ville foretrække det, men det er bestemt medgørligt og kan udføres med én hånd. Du kan også dreje skærmen på højkant, hvis du har brug for dét i øvrigt.

Bagtil er AOC U28G2XU bestykket med en del porte. Disse er placeret temmelig nemt tilgængelige og især USB-portene, som er vinklet en anelse er intelligent placeret så deres kabler nemmere peger ned mod foden og kan gemmes væk.

En del af de tidligere AOC gamingskærme jeg har haft i besiddelse har også været udstyret med en headset holder i siden af skærmen, som man kunne vippe ned og bruge til at holde sit headset på plads. Dette er AOC U28G2XU ikke udstyret med og jeg vil ikke kritisere den for dét, men blot sige at det er savnet.

Hvis du i øvrigt skal bevæge skærmen her og flytte den fra det ene bord til det andet, så er der 6,13 kg at gøre godt med. Så selvom skærmen virker slank og har et flot design, så er det altså en ikke så lille sag at flytte rundt og der er ikke bygget nogen smarte håndtag ind i hverken fod eller skærm, som man ellers har set det på andre gaming monitorer, hvor det er gjort nemt at tage med til LAN eksempelvis.

Funktionalitet

I de kommende afsnit ser vi så nærmere på, hvordan det er at bruge AOC U28G2XU, eftersom de fleste nok vil fokusere på denne del i sidste ende. Dermed ikke sagt at design ikke er vigtigt, for det er det, men i en gaming skærm kan udseende være ligegyldigt, hvis din skærm ikke kan følge med spillet.

AOC U28G2XU er kompatibel med både AMDs FreeSync og NVIDIAs G-Sync for at give dig et billede, der ikke skaber tearing og billederne fra computeren matcher dem på skærmen i en range på 48 Hz til 144 Hz. Jeg oplevede under gaming i hvert fald at AOC U28G2XU klarede sig langt bedre end min ikke-gaming Samsung, som er min daglige driver/kontorskærm. Denne forskel burde også være evident men jeg nævner det så man ikke er i tvivl hellere.

Om det skyldes at CS:GO for mig er et hurtigere spil end Warzone eller om de grafiske elementer i Warzone simpelthen er mere krævende ved jeg ikke, men jeg oplevede en smule ghosting med AOC U28G2XU mens jeg spillede CS:GO og kunne ikke spotte det samme i Warzone og andre spil med mindre fart eksempelvis. Alt i alt opfører skærmen sig dog ganske glimrende og er utrolig responsiv. Det kan virkelig mærkes at den er 144 Hz sammenlignet med min 100 Hz kontorskærm og tilmed har AOC U28G2XU en lavere responshastighed på 1 ms, som sørger for at billedet føles flydende selv ved hurtige skydespil.

Noget af det første jeg testede AOC U28G2XU var en PlayStation 5 og blev her skuffet over at lære at den ikke understøttede de nye HDMI 2.1 funktioner, som den nye konsol kunne byde på, såsom adaptiv frekvens, som ville give endnu mere flydende et billede på konsollen. I bund og grund er Adaptive Sync udviklet af VESA og sørger for at tilpasse skærmens opdateringshastighed så den matcher GPU’ens output og på den måde sikre hurtigere billeder og minimering af inputlag.

Mens jeg havde AOC U28G2XU sat til konsol og PC kastede jeg mig i øvrigt også i krig med OSD-menuen for indstilling af skærmen. Jeg følte at HDR-indstillingen var en smule svag og mørk sammenlignet med min forventning og jeg havde en forhåbning om at kunne fikse det i menuens indstillinger. Der kom jeg så desværre til to erkendelser og skuffelser. Den ene værende at OSD-menuen på AOC U28G2XU var noget så frustrerende at arbejde med. Menusystemet virker simpelthen ikke logisk og jeg fandt aldrig helt ud af om det var mig eller skærmen den var gal med. Det andet er at der ikke var en måde at bringe mere lys ud af HDR, men man skal også huske at der med AOC U28G2XU “kun” er tale om HDR400, så man skal også forventningsafstemme inden man dømmer for hårdt.

Det fede i menuen, hvis man ellers kan finde rundt i den, er at man kan vælge pre-konfigurerede indstillinger til forskellige spil, såsom FPS, Racing, RTS og hvad du selv indstiller. Det betyder du kan gemme profiler som du foretrækker det og eksempelvis have forskellige skærmindstillinger afhængigt af hvad du spiller. Det er ikke helt værst.

Det fede ved AOC U28G2XU er at den faktisk stadig har en masse godt at byde på for 4K skærmen på 28″ står virkelig skarpt og farverne er slet ikke så udvasket, som mange måske er vant til med gaming skærme. Der er tale om et flot billede med livlige farver, selvom der altså er tale om en 144 Hz / 1 ms gaming monitor. Det var dog også at forvente til prisen og med et IPS panel, men det skulle ikke forlyde sig at jeg grundet de små udfald i ovenstående afsnit tænker at alt er skidt for det er det resolut ikke. AOC U28G2XU står skarpt og ser ret så lækker ud takket være de tynde rammer.

For ikke at nævne de mange porte på bagsiden, som virkelig gør skærmen multifunktionel, idet man kan slutte en del udstyr til de fire USB-porte samtidigt med at man kan forbinde både Xbox, PlayStation, Gaming PC og arbejds computer til på samme tid. Det synes jeg eksempelvis er ret lækkert at kunne og det kan man absolut ikke med alle skærme derude.

Konklusion

Summeret op er AOC U28G2XU en ganske solid gaming skærm, der også fint kan agere som kontorskærm takket være de mange tilslutningsmuligheder, USB-hub og et flot 4K billede. Jeg ville ønske at kunne give den topkarakter, men hertil savner jeg en smule mere lysstyrke og så kan jeg ikke helt komme mig over at der ikke er nogen headset-holder, som AOC gamingskærme ellers nærmest er kendt for. Spøg til side, så er der tale om en rigtig fed skærm med masser af porte, et hurtigt display, der kun lige kan være frustrerende at sætte op idet knapper og OSD-menu er lidt svære at finde rundt i (måske det bare er mig).

Positivt

  • Flot design med tynde rammer
  • God fod
  • Hurtig
  • Masser af porte

Negativt

  • Ingen HDMI 2.1
  • Lidt for mørkt billede

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har fået lov til at game lidt på en AOC U28G2XU med 4K opløsning, 144 Hz refresh rate og en del andet. Du kan læse med om vores læring og indtryk i denne anmeldelse. Hvad er der i æsken? I æsken til AOC U28G2XU finder...Test: AOC U28G2XU gaming monitor