lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG Delta Gaming headset

Test: ASUS ROG Delta Gaming headset

Gaming headset er kommet langt fra deres spæde start, men man hører ofte at de fejler med at leve op til folks forventninger til god kvalitetslyd fordi fokus er på andre aspekter af gaming og man glemmer at vi gamere er nogle af de mest kræsne brugere derude. Det vil ASUS gøre op med ved at tilbyde os ASUS ROG Delta RGB gaming headsettet, der er udstyret med en Quad-DAC i form af ESS ES9218. Hvis de mange tal/bogstavekombinationer ikke imponerer så gør dens frekvensområde måske, som ligger på mellem 20Hz-40KHz. ASUS ROG Delta RGB er et Hi-Res headset, der også kan prale af RGB, udskiftelige ørepuder og mere til. Vi ser nærmere på det her i testen.

Hvad er der i æsken?

ASUS ROG Delta RGB har faktisk en ganske lækker indpakning og selve unboxing processen går på at man løfter låget og langsomt får adagng til headsettet først og fremmest. Kablet er gemt under plastikken, som headsettet hviler på og indikerer på denne måde at der gemmer sig noget mere under selve headsettet. Her finder man yderligere en kasse, som indeholder USB-C til USB-A adapter, aftagelig mikrofon, ørepuder i stof og manual.

Design

Personligt synes jeg at ASUS er kommet langt når det kommer til design af deres gaming udstyr. Jeg husker et af deres første mekaniske gaming tastaturer med orange belysning i tasterne, som egentlig ikke fejlede noget, men designmæssigt var det måske ikke et af de mest stilrene produkter, som er kommet ud af ASUS.

Med ASUS seneste produkter er man kommet ind på et væsentligt andet spor må man sige og her hører ASUS ROG Delta til med et meget stilet design, men hvor man samtidig ikke er i tvivl om at der er tale om et gaming headset. Overfladen på ydresiden af ørebøfferne er eksempelvis metallisk og virker som om inspirationen er hentet fra ASUS Zenbook serie.

Ørebøffernes ydreside er formet rektangulært og med en RGB-ring omkring ydresiden, som også lyser op i en trekantet form med buede kanter. Selvom man kan lade headsettet lyse i forskellige effekter eller statiske lys, så er regnbueeffekten, som er standardindstillingen ab fabrik ganske lækker at anskue. Uden at det bliver for meget er det ret stilet og rent og den metalliske overflade nyder også af at der bliver kastet lidt lys over det. Lyset er ikke kraftigt, men det er nok til at give en kvalitetsfuld fornemmelse, der netop ikke stinker langt væk af lir. Foruden trekanten lyser der også et ROG-logo op, men det er stadig holdt diskret som resten af belysningen.

Som nævnt kan man godt indstille lyset i ASUS ROG Delta, men det kræver en PC, hvor man har ASUS’ software installeret. Hvis man kan leve med ekstra apps, så muliggør denne også styring af andet lys, således at du kan synkronisere lyset i dit ASUS ROG Delta med lys i andre AURA Sync kompatible enheder.

Hele konstruktionen af ASUS ROG Delta er ret robust. Den lider i hvert fald ikke under min vridetest, hvor jeg tager og udsætter det for lidt hårdfør behandling. Her lytter jeg efter alarmerende knirkende lyde, der kunne indikere at headsettet vil bukke under eller gå i stykker nemt. Jeg siger ikke vi som gamere ikke passer på vores udstyr, men nogle er måske lidt mere hårde end andre og faktum er at man ofte anveder det flere timer dagligt, hvorfor de også skal kunne holde til en del.

I toppen af hovedbøjlen, som vi lige har givet en tur med vridetesten, har man en blød polstring, der sørger for at headsettet hviler behageligt på hovedet. Ørepuderne er også af memory-foam så det adapter til hovedet. Ørepuderne kan man skifte mellem to slags. Standard er headsettet udstyret med kunstlæderpuder, men man kan også skifte til nogle af stof.

Mikrofonen er ligeledes en komponent, som kan tages af om man vil. Det efterlader et lille hul på headsettet, men det er tilpas nok gemt at det ikke er nær så iøjefaldende, som man har set det med andre gaming headsets, hvor mikrofonen kan tages af, hvor der så efterlades et stort og tydeligt hul. Selve mikrofonen er i øvrigt med en relativt lang og ret så fleksibel arm. Det gør den nem at positionere efter ønske og behov.

På samme venstre ørebøf, hvor mikrofonen er at finde, der finder man også de eneste to knapper som ASUS ROG Delta er usdtyret med. Den ene er tænd/sluk tasten for RGB-lyset, som man altså lynhurtigt kan slå til og fra. Den anden knap er volumenknappen, som kan bevæges i to retning og trykkes på. De to retninger skruer henholdsvis op og ned for lyden mens man holder den til den ønskede side og ved at trykke knappen ind tænder og slukker man for mikrofonen. Man kan altså dermed ikke lynhurtigt mute lydniveauet, men til gengæld lyser toppen af mikrofonen op, så man kan se at man har mutet sig selv. Det er meget smart da man på den måde ved om ens medspillere kan høre én eller om man frit kan snakke i telefon eller andet man nu kunne finde på.

Funktionalitet

Det er i nedenstående afsnit blevet tid til at vi ser nærmere på, hvordan ASUS ROG Delta er at anvende til det den er blevet bygget til, altså lyd. Her vil vi se både på lyd i forbindelse med gaming, men naturligvis også andre aspekter for det er for de fleste af os sådan at vi helst ikke vil have flere headsets liggende. Derfor er det vigtigt at det samme headset kan bruges til forskellige ting.

Der hvor ASUS ROG Delta adskiller sig fra et almindeligt headset er dens HiFi ESS 9218 Quad DAC eller sagt på almindeligt dansk dens dedikerede D/A konverter, som altså er en indbygget enhed i headsettet, som sørger for at processerer lyden og forvandle den til noget som lyddriverne i headsettet kan forstå og lave om til den musik vi så hører.

Denne sørger også for en høj SNR (Signal to Noise Ratio), som altså er med til at øge detaljegraden af det vi kan høre. ASUS ROG Delta opnår en SNR på 127 dB, hvilket, skulle man være i tvivl, er ret højt i forhold til meget andet på markedet for gaming headsets.

Ud over dette er lyddriveren i ASUS ROG Delta med en cirkulær “væg”, der er med til at separere høje, lave og mellem toner bedre fra hinanden. Med et frekvensområde på 20 Hz til 40 kHz, så har man med et bredt lydspektre at gøre og man bør altså kunne høre flere detaljer end man måske er vant til. Om det så også holder ser vi nærmere på i de næstkommende par afsnit.

Lydkvalitet gaming

Meget detaljeret og man kan virkelig bedre positionere hvor lyden kommer fra i spil, hvor lyden er lavet kvalitetsfuldt

Eftersom ASUS ROG Delta er et gaming headset, så vil jeg først og fremmest analysere denne del. Afhængigt af ens udgangspunkt så tror jeg de fleste med det samme vil opdage at ASUS ROG Delta har en del at byde på når det kommer til lyd. Det afhænger naturligvis også af hvor stor en audiofil man er, men hvis man ikke er en audiofil, så behøver man nok heller ikke kigge i de prisklasser, hvor vi finder ASUS ROG Delta.

Jeg fyrede et spil efter et andet efter ASUS ROG Delta og til tider var det også med noget højt baggrundsmusik for ligesom at se om jeg ville have problemer med at høre detaljerne når der kom en blanding af toneleje. ASUS ROG Delta performede ualmindeligt godt i både skydespil, MOBA og racing. Årsagen til at jeg tester med udgangspunkt i disse genrer er at skydespil giver detaljegraden af positionering og dybde, mens man i MOBA er afhængig af at kunne høre de mindste hints om hvilke spells, som er affyret og smidt på slagmarken når ens øjne ikke kan følge med det hele og i racing spil er det også for at lytte til den indlevelse lyd kan skabe.

ASUS ROG Delta skuffer ikke på disse punkter og spiller velafbalanceret og detaljeret i enhver henseende.

Lydkvalitet musik

Både fordi jeg selv lytter til en masse forskellig musik og jeg ikke kan vide, hvad vores læsere foretrækker, så smider jeg altid den selvsamme playliste op. Denne liste indeholder musik fra forskellige genrer og er udvalgt på anbefaling af folk, der har mere forstand på musik end mig. Sangene er nemlig enten detaljerede eller særligt udfordrende for at man kan teste headsettets grænser. Sanglisten indeholder derfor både noget klassisk Bach, Miles Davis, Metallica, Kanye West og meget mere.

Med ASUS ROG Delta på ørerne kan man virkelig fordybe sig i musikken. Der er rigtig god balance, krystalklar lyd og tydelig adskillelse mellem tonerne. De kan spille højt, men hvis jeg skal finde noget at pege på, så er det dens bas, som jeg godt kunne tænke mig en smule mere af. Det kan justeres via equalizere, men heller ikke derigennem synes jeg det er helt som forventet. Måske er mine forventninger høje når jeg ved at vi har med et gaming headset at gøre, hvor bas efter min mening ikke bør udelades, idet det for mange gamere, især FPS spillere, er vigtigt med en god og dyb eksplosion, der hiver en midt ind i spillet.

Mikrofon

Hvis man ønsker at anvende ASUS ROG Delta på farten eller sin mobiltelefon kan man godt tage mikrofonen af og sågar uden at det efterlader et alt for stort hul. Mikrofonen er en omni-directional af typen og det betyder den opfanger lyd fra alle vinkler. Det gør at den faktisk også opfanger støj udefra som den ikke burde opfange efter min mening. Den er eksempelvis lidt mere slem end mine Sennheiser til at opfange tastaturkliks, men mine medspillere har ikke brokket sig blot bemærket dette. Mikrofonens lydkvalitet er af over-middel niveau uden at det ligger i toppen og det er måske lidt ærgerligt når lyden i ørebøfferne ellers er så fremragende.

Mikrofonarmen er dog fleksibel og det gør at man kan justere den således at den kommer tættere på ens mund for at man på den måde kan komme tydeligt igennem til sine holdkammerater uden at skulle råbe. Skulle man dog komme til at være lidt højlydt, så synes jeg at ASUS ROG Delta mikrofonen klarer denne opgave fint også uden at lyden bliver forvrængt eller ødelagt.

Komfort

Store og buer ud hvis jeg har dem på hovedet således at de hviler med hovedbøjlen på toppen af mit hoved så det ikke føles som om de omslutter. Hvis jeg udvider så hænger de på mit hoved, men jeg får en bedre omslutning uden at den er perfekt. Det kan sagtens være mit runde hoved, der gør at det er sådan.

Processen med at skifte mellem kunstlæder og stof er noget som tager få minutter, men det er noget man nok vil blive træt af at gøre i længden, hvis man altså agter at gøre det dagligt.

Ærgerligt at det er lidt besværligt at skifte, men til gengæld tilbyder sådan nogle som Sennheiser to forskellige headsets for to typer af brugere. Det er ikke helt sammenligneligt, idet Sennheisers headsets er forskellige i konstruktionen også, men et stykke af vejen kan man vel godt drage nogle paralleller.

 

Jeg lagde mærke til at ASUS ROG Delta bliver relativt varme på ydresiden af ørebøfferne. Det er ikke noget, som direkte kan mærkes, men det tror jeg måske godt man ville, hvis man havde en anden hovedform end min, hvor headsettet ville omslutte ørerne bedre. Da tror jeg simpelthen den varme, som genereres her, ikke vil hjælpe på den varme kroppen selv udskiller. Vi taler altså om varme, som skabes uanset om man har ASUS ROG Delta på eller ej.

Når man har kunstlæderovetrækket på ørebøfferne bliver ASUS ROG Delta dog også en smule varme under brug og ved ørerne. Denne varme bliver væsentlig mindre eller forsvinder sågar næsten helt, hvis man vælger at anvende stofovetrækket i stedet for.

Konklusion

Som foroven nævnt er det for mange vigtigt at det samme headset kan være egnet til både gaming og andre formål. Her oplever jeg at ASUS ROG Delta lever op til mine forventninger, idet den har ganske fin lyd med god balance, detaljegrad og de kan også spille ret højt. Derudover virker ASUS ROG Delta med både PC, mobil og også PS4, så på den måde kan du have et headset til flere platforme.

Det er rart at man med ASUS ROG Delta har to sæt betræk til sine ørepuder. Man kan eksempelvis bruge det ene fremfor det andet, hvis man i sommervarmen ikke kan holde ud at have læderovertrækket på, idet headsettet i forvejen bliver ret varmt, men man skal i den forbindelse så blot huske at lyden også opleves forskelligt med de to typer ovetræk.

Designmæssigt er ASUS ROG Delta utrolig flot og veludført. Lydmæssigt spiller den helt efter min smag og der er en god dybde i lyden så man kan orientere sig i spil med surround. Det sidste af de vigtige parametre, efter min mening, er komforten, og her falder ASUS ROG Delta en smule kort for mit vedkommende. Det føles som om det hænger på hovedet i stedet for at hvile på det og det er ikke noget som er decideret ukomfortabelt, men det er lidt ubehageligt at man ikke føler headsettet sidder ordentligt.

Komfort er dog en individuel vurdering, hvorfor en anden hovedfacon end min sagtens kan få en anden oplevelse og så er det bare prisskiltet man lige skal affinde sig med. Prisen ligger i den lidt høje ende, men sammenlignet med andre produkter med indbygget forstærker er det egentlig slet ikke slemt.

[checklist]

  • Smukt design
  • God og detaljeret lyd
  • Flot RGB belysning
  • Udskiftelige ørebøffer

[/checklist]
[badlist]

  • Mangler en smule bass
  • Føles som om de hænger på hovedet

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1549,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Gaming headset er kommet langt fra deres spæde start, men man hører ofte at de fejler med at leve op til folks forventninger til god kvalitetslyd fordi fokus er på andre aspekter af gaming og man glemmer at vi gamere er nogle af de...Test: ASUS ROG Delta Gaming headset