søndag, april 28, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS RT-AXE7800 router

Test: ASUS RT-AXE7800 router

Har dine behov overhalet de nuværende netværksmuligheder fra din udbyder og ønsker du fuld drøn på både WiFi 6 og Link Aggregation, så er ASUS klar med netop dét i den RT-AXE7800 router vi har fået lov at lege med her på redaktionen.

Hvad er der i æsken?

Eftersom jeg har testet en del ASUS routere efterhånden og nogle af dem har været nogle monstre i størrelse, så forventede jeg på en eller anden måde en langt større æske til ASUS RT-AXE7800, men den er ikke så voldsom i virkeligheden. Selve routeren er foldet sammen i æsken og antennerne kan således ikke tages af, men blot løftes op. Udover det kan de ikke justeres i øvrigt og for signalets skyld ville jeg nok ikke lade dem være foldet ned. Derudover finder du en strømforsyning, ethernetkabel og lidt papirer i æsken.

Lad os håbe at der er mindre plastik fremover

Vanen tro så indeholder kassen til ASUS’ produkter både stik til EU og UK, hvilket måske ikke er hensigtsmæssigt snævert set på miljøet, men måske det ville koste mere på selve fabrikken at pakke separat, så det vil jeg helst ikke dømme over. Der er dog en del plastik i æsken, som ASUS måske bør genoverveje behovet for.

Design

Med sine seks antenner er det svært at kalde ASUS RT-AXE7800 for decideret diskret, men på en eller anden måde formår ASUS alligevel at gøre den nogenlunde acceptabel at kigge på. Routeren her er kompakt og fylder ikke voldsomt, men indmaden og teknikken kommer man ikke udenom og enheden har dermed en kampvægt på lige over et kilo.

Hele designet er i en mat sort farve, som umiddelbart ikke fanger fingeraftryk. På fronten af enheden har du hele ni små LED-lys, der fortæller dig forskellige status for routeren, men det er heldigvis noget du kan slukke for når du ellers er tilfreds med opsætningen.

På bagsiden har ASUS RT-AXE7800 fire LAN-porte og en WAN-port. Faktisk kan den ene LAN-port også agere som WAN port og de to første LAN-porte kan ligeledes anvendes til Link Aggregation. Ved siden af disse har du en USB 3.0 port, som du kan bruge til at dele enten printer eller harddisk på netværket. Den ene WAN-port på ASUS RT-AXE7800 er i øvrigt 2.5 Gbit, mens de øvrige porte er 1 Gbit.

Hvis du skulle have lyst til at hænge ASUS RT-AXE7800 op på væggen og dermed frigøre noget plads, så er det også muligt. At antennerne så kommer til at stikke udad er måske mindre hensigtsmæssigt, men det er altså ikke muligt at folde antennerne ud og på den måde sprede signalet. Jeg kunne i hvert fald godt mærke en smule ringere signal ved at vende routeren på højkant.

Funktionalitet

ASUS har udviklet en dedikeret app til dine smartenheder, hvis du vil anvende en sådan til at opsætte din router med. For mig personligt giver mobiltelefonen en fin mulighed for at sætte netværkets primære funktioner op i ro og mag. Det tager cirka syv minutter at sætte routeren op i min test og det er ikke helt skidt. Jeg nåede i hvert fald ikke at blive irriteret.

Hvis du vil lege med lidt mere avancerede indstillinger, så synes jeg at det er nemmere på en computerskærm, men umiddelbart kan jeg dog ikke se at der er begrænsningerne i selve appen i forhold til indstillingsmuligheder. Her har du eksempelvis også mulighed for at tilpasse internetoplevelsen for de mindste i familien ved at lade voksenindhold blokere på de enheder, som børnene bruger gennem forældreindstillinger. Der er et hav af indstillingsmuligheder og du kan også lynhurtigt spærre en enhed på netværket, hvis nu børnene har fået nok streaming og gaming for dagen.

RT-AXE7800 understøtter også ASUS’ AiMesh teknologi, som gør det muligt at udvide netværket med gamle (og nye) routere. I vores test anvendte vi den router vi netop havde testet, så den er måske mindre sigende om, hvordan det vil være med ældre routere. AiMesh teknologien forvandler din gamle router til en såkaldt “node”, som udvider netværket for den primære router i din opsætning. I teorien med meget lidt data- og signaltab.

LED lys kan slukkes via app eller browser

For at simulere en rigtig opsætning valgte jeg at placere noden, altså den ekstra router, et sted i hjørnet af huset. Man skal være opmærksom på at noden så overtager netværksnavn og password fra din primære router, så dine enheder i hjemmet egentlig kun ser det ene netværk. Resultatet med AiMesh var betydeligt stærkere signal (næsten 80%) og så også en højere internethastighed på næsten 30%. Det betyder at hvis du skifter til denne nye ASUS router og går fra en tidligere ASUS, så kan det måske svare sig at gemme den gamle router også og så bruge den til at optimere WiFi signalet, såfremt den understøtter AiMesh vel at mærke.

Link Aggregation er endnu en særlig feature, som ASUS RT-AXE7800 altså besidder. Jeg havde dog desværre ikke mulighed for at teste denne, idet jeg ikke har andre enheder i hjemmet, som understøtter teknologien. Meningen og muligheden er dog at du anvender to porte på din router til én af dine enheder for at opnå en højere overførselshastighed for dén enhed alene. Du mister en port, men får altså højere båndbredde. Det giver ikke så meget mening ud mod internettet (for nu), men hvis du har en NAS i hjemmet med Link Aggregation, så kan dén udnyttes bedre af flere enheder samtidigt.

For at teste ASUS RT-AXE7800 var den brugt som den primære router i perioden. Her oplevede jeg ikke nogle tab af hverken internet eller signal. Alligevel er det ikke altid at jeg som enkelt individ kan opdage små afvigelser, så jeg har også lavet benchmarks rundt omkring i hjemmet. Hertil anvender jeg WiFi Analyzer appen til min Android telefon og konstaterer følgend værdier. De er sat op til sammenligning med andre routere og ASUS RT-AXE7800 klarer sig egentlig ganske fint.

ASUS RT-AXE7800 er en Triband router, hvilket vil sige at den transmitterer via tre bånd og altså henholdsvis 2.4 GHz, 5 GHz og 6 GHz. Rent teoretisk kan den komme op på en samlet overførselshastighed på 7800 Mbps, men da dette altså er fordelt på adskillige bånd så kan én enhed altså ikke opnå denne hastighed. Det burde dog alt andet lige betyde at du og dem du deler internet med bør have rigelig af båndbredde til at surfe, spille, streame og en masse andet på samme tid uden afbrydelser.

Vores oplevelse i hjemmet var i hvert fald også tilfredsstillende og jeg havde i testperioden ingen udfald på netværket. For tiden kører jeg Hiper fiber på 1000/1000, så om der har været små udfald på nettet kan være svært at spotte når der er en mindre flaskehals.

Et er dog at teste netværkshastigheden, som kan være påvirket af ret mange faktorer, så den afholder jeg mig fra at berette om. Jeg kan nævne at ASUS RT-AXE7800 formår at få en ping ned på 9 ms, mens den router Hiper leverer med er på 13 ms. Det er umenneskeligt lidt, men hvis man ønsker at eliminere alle flaskehalse, så er det trods alt en fjerdedel at skære væk. Til gengæld anvendte jeg iPerf3 til at teste den maksimale overførselshastighed og her er der såmænd også flaskehalse for jeg havde eksempelvis ikke en WiFi6E klar enhed at teste med, så I får kun nedenstående resultater i denne omgang. For dem, der ikke nødvendigvis ønsker at sætte sig ind i tallene, så klarer ASUS RT-AXE7800 sig ganske udmærket, men jeg har set bedre 5 GHz resultater fra en del konkurrerende produkter.

Konklusion

Hvis du er klar til at bringe WiFi 6E ind i dit hjem eller blot ønsker at være på forkant fordi du ved at I snart får en masse kompatible enheder, så er ASUS RT-AXE7800 et bundsolidt bud på en router til opgaven. Den minder lidt om ASUS’ gaming routere, men designet er en smule tonet ned og kan anvendes i alle hjem. Der er stadig tale om en relativt stor router, men det er slet ikke som de monstre vi ellers har set i AX11000 og andre eksempelvis. Antennerne er mindre fleksible og kan kun vippes i en retning, men til gengæld kan du montere ASUS RT-AXE7800 på væggen om du vil. Både signal og hastighed performer ASUS RT-AXE7800 rimeligt på, om end den på visse punkter også bliver slået af konkurrencen, men alt i alt en rigtig godt ydende router, der er rig på indstillingsmuligheder og så har du triband med 2.4 GHz, 5 GHz og 6 GHz så du kan få alle familiens enheder på netværket på samme tid uden at bringe det hele i knæ.

Positivt

  • Ydelse
  • Indstillingsmuligheder
  • Forældrekontrol nem at gå til
  • God signalstyrke
  • WiFi 6E
  • AiMesh
  • Link aggregation

Negativt

  • Design er en smule edgy (for nogen)

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Har dine behov overhalet de nuværende netværksmuligheder fra din udbyder og ønsker du fuld drøn på både WiFi 6 og Link Aggregation, så er ASUS klar med netop dét i den RT-AXE7800 router vi har fået lov at lege med her på redaktionen. Hvad er...Test: ASUS RT-AXE7800 router