mandag, april 29, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ZenWiFi XT9 mesh system

Test: ASUS ZenWiFi XT9 mesh system

Rækker WiFi signalet ikke i dele af hjemmet og brokker familien sig, så er det måske på tide med et Mesh system som ASUS ZenWiFi XT9, der kobler flere enheder sammen for at udvide et trådløst netværk uden tab og med masser af sikkerhed.

Hvad er der i æsken?

Æsken til åbner ligesom producentens laptops med et låg, der vippes bagover og så er det “sjove” indhold til skue foran dig, hvor det i dette tilfælde er de to Mesh-enheder, to par strømforsyninger med stik til både EU og UK samt et Ethernet-kabel og nogle papirer.

Design

De to enheder i æsken virker til at være identiske af udseende, men på den ene af dem finder man et klistermærke, der siger den er “main” og du bør sætte den til først.

Det som dog overrasker mig i den forbindelse er at jeg er vant til at se at Mesh-systemer leverer forskellige “hoved”-enheder og satelliter, hvor satelliterne har færre LAN-porte eksempelvis, men dette er ikke tilfældet med ZenWiFi XT9, som er udstyret med fire porte på hver af de to enheder.

Der er tre Gigabit porte og én 2.5 Gbit port på hver af de to enheder i vores sæt med to. Det smarte med Mesh er jo så at du kan udvide netværket med endnu flere enheder og det smarte er så at du takket være ASUS’ AiMesh understøttede devices faktisk kan bruge en gammel router til formålet. Du konverterer den ganske enkelt til en Mesh-node i stedet for router og voila så har du udvidet dit netværk på den måde.

De fleste tænker ikke i kablede enheder nu om dage, men for mit vedkommende er der en del af mine IoT-enheder, som bruger en slags bridge til netværksforbindelsen. Eksempelvis er der ældre udgaver af Philips Hue, hvor bridgen stadig er med LAN-kabel.

Foruden LAN-porte så har du også USB-porte til opkobling af harddiske eller printere, som du så kan dele på dit interne netværk i hjemmet. Også denne port har alle enheder, så du altså kan forbinde dem dér, hvor det passer dig.

ZenWiFi XT9 sættet er hvidt i vores testudgave, men de fås også i sort, hvis det skulle passe bedre i dit hjem. Den hvide synes jeg er holdt ret clean i udseendet og den har ikke unødige detaljer på sig. I siderne er der hul igennem, så luften kan slippe ud og dette er der også i toppen, selvom det på toppen ikke er så tydeligt. Hullerne er lavet så varmen fra enheden kan slippe ud.

Billeder gør egentlig ikke ASUS ZenWiFi XT9 nogen tjenester, for produktet er efter min mening ret meget flottere i virkeligheden. Dog skal man være klar på at satelliterne i sættet bestemt ikke er små og fylder en del, men dét til trods er det ikke noget, der behøver at blive gemt væk, for designet er elegant og ikke iøjefaldende.

Funktionalitet

Du vælger selv om du vil sætte ZenWiFi XT9 op via ASUS’ app, som er tilgængelig til iOS og Android, eller om du vil gå den “traditionelle” vej via en browser på din computer. Uanset hvad så var selve opsætningen noget, der ikke tog lang tid og var nemt med få skridt før man var kørende.

Under selve opsætningen tager du stilling til de basale indstillinger, såsom navnet på din WiFi og password. Det som overraskede mig positivt var at ZenWiFi XT9 var i stand til at lave forskellige navne og separate WiFi til henholdsvis 2.4 GHz båndet og 5 GHz båndene. Det er ellers med Mesh systemer almindeligt at man konosoliderer disse under ét og samme navn.

ASUS lader dig indstille en del på ZenWiFi XT9 netværket. Der er gode muligheder for at have forskellige sikkerhedsindstillinger kørende. Den almindelige er forældrekontrol, hvor du bestemmer, hvilke sider enhederne kan besøge, men ZenWiFi XT9 har også indbygget AiProtection, som beskytter enhederne automatisk. Disse kan du også indstille til en vis grad og så kan du vælge at få notifikationer på din telefon, når der sker en hændelse.

ZenWiFi XT9 kan også styres via stemmen forudsat du har Google Assistant eller Amazon Alexa i hjemmet. Disse giver dig muligheden for at styre nogle funktioner på din router via din stemme, såsom aktivering og deaktivering af gæstenetværk. Jeg prøvede et par gange og med forskellige opsætninger, men det lykkedes mig aldrig at få det igennem. Google forstod min besked og fortalte at den udførte kommandoen, men der skete så bare ikke noget på min router desværre.

Der er to aspekter af et WiFi netværk. Det ene værende dens signalstyrke og det andet internethastigheden. Jeg er så “heldig” at vi bor i et rækkehus på tre etager, så at internetroutere er udfordret af at dække hele vores hjem er en hverdagskost.

Min oplevelse med ZenWiFi XT9 sættet er at den første enhed man sætter til at være en router egentlig klarer sig ganske fint på alle etager. Der er tab af signalstyrke og hastigheden på vores 300 Mbit forbindelse falder fra 295 Mbit i stuen til 205 Mbit i køkkenet, som er en etage ned. Signalets styrke kan du se i oversigten forneden.

Når jeg så sætter noden på og placerer denne i køkkenet, så bliver internethastigheden på en gennemsnitsmåling på 292 Mbit, hvilket er et meget lille tab. Jeg er klar over tilfældighedernes gang og indflydelse fra enheder, men målingerne blev lavet mens jeg var alene hjemme og måleenhederne var de eneste koblet på WiFi via ZenWiFi XT9. Det er ret gode resultater i min optik og burde altså sikre de fleste brugere en solid hastighedsforøgelse.

Takket være Tri-band systemet i ZenWiFi XT9, som du så enten kan splitte op i flere bånd eller “gemme” under samme netværksid, så kan du få en samlet båndbredde på op 7780 Mbit. Det er altså ikke én enkelt enhed, der kan få denne båndbredde, men noget du kan dele ud over alle de tilkoblede enheder på hjemmenetværket og det burde være mere end rigeligt for de fleste hjem i en del år endnu.

Mine egne iPerf tests fik målinger på henholdsvis 711 Mbit på 5 GHz båndet og små 129 Mbit på 2.4 GHz båndet. Dette er ikke decideret imponerende, men det er båndets maksimale output per enhed, som også bør være mere end rigeligt for de flestes behov, men altså halter en smule i forhold til andet jeg har testet uden at være af værste skuffe hellere.

Konklusion

Hvis du ønsker ekseptionel dækning i hjemmet og nem mulighed for udvidelse af netværket med AiMesh routere og produkter fra ASUS, så er ZenWiFi XT9 bestemt et kig værd. Du får god dækning og en solid hastighed, men du skal være opmærksom på at du ikke skal købe ZenWiFi XT9 alene på hastigheden for der er set bedre på det punkt. Du får dog til gengæld en nem opsætning, nem styring og indstilling og så er der sikkerhedsfunktioner, der gør at ZenWiFi XT9 er et system, der er til tryghedsnarkomanen med behov for en god dækning i et større hjem med mange devices. Her med ZenWiFi XT9 har du et solidt produkt, der ikke kræver meget fra dig som bruger, men hvor det spiller ganske fint og til prisen kan man knap brokke sig.

Positivt

  • WiFi bånd kan deles op i 2.4 GHz og 5 GHz
  • Nem opsætning
  • Sikkerhedsfeatures og mange indstillingsmuligheder
  • Solid dækning

Negativt

  • Ikke voldsomt stærkt signal i udgangspunkt
  • Hastigheden er set højere

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Rækker WiFi signalet ikke i dele af hjemmet og brokker familien sig, så er det måske på tide med et Mesh system som ASUS ZenWiFi XT9, der kobler flere enheder sammen for at udvide et trådløst netværk uden tab og med masser af sikkerhed. Hvad...Test: ASUS ZenWiFi XT9 mesh system