fredag, maj 3, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master CK721 tastatur

Test: Cooler Master CK721 tastatur

Cooler Master har udstyret os med et af deres seneste produkter i form af CK721 tastaturet, som er kompakt i størrelse, men på papiret fyldt med features, såsom forbindelse til flere enheder, aftageligt kabel og medfølgende håndledsstøtte.

Hvad er der i æsken?

Vores eksemplar af Cooler Master CK721 kom i en hvid æske med et lilla bånd på bunden. Muligvis fordi vi fik den hvide af de to mulige farver man kan erhverve sig (den hvide er ikke klar til det danske marked i skrivende stund). Æsken er relativt simpel på ydersiden og først på bagsiden finder man en masse tekst om tastaturets formåen.

Indholdet består af tastatur, aftageligt kabel i USB-A til USB-C, adapter til kabel, værktøj til at trække taster af med, håndledsstøtte af skum og en manual.

Design

Cooler Master CK721 er i et såkalt 65% design, hvilket indikerer at det er denne størrelse i forhold til et fuld størrelse tastatur. Man ser også med det samme at man har med et mindre tastatur at gøre, idet de numeriske taster er væk, mens genvejstasterne som DEL, PGUP og lignende er skubbet vertikalt ind over piltasterne.

En meget fed detalje er dog at Cooler Master har gjort plads til en skrueknap i toppen af rækken til højre. Det har så været på bekostning af Home, End eller Ins knapperne, hvor én af disse kunne være i stedet for, men hvis dét er prisen for at få en volumenknap, så tænker jeg det er noget man kan leve med. Det vil naturligvis vise sig når man begynder at bruge knappen.

Tasterne på Cooler Master CK721 i vores eksemplar er med hvidt ABS plastik med gennemsigtige elementer så RGB lyset fra under tasterne kan komme igennem. Det er ikke doubleshot, så det betyder at selv tasterne alternative funktion, som er printet på siden af tasten, kan lyse op. Caps er lidt tynde og kan bøjes når man tager dem af, men jeg har ikke umiddelbart indtrykket af at de ikke er robuste nok til at modtage lidt tæsk.

Selve tastaturkonstruktionen er en blanding af plastik og med et aluminiumscover. Denne del er nogenlunde robust også, selvom jeg med lidt kraft kan bøje tastaturet, hvilket man ikke ofte ser i denne størrelse tastaturer. Med 764 gram er Cooler Master CK721 dog ikke let, så lidt tyngde har det trods alt.

Tyngden gør at det forbliver på sin plads på skrivebordet i øvrigt, hvilket jeg også håbede ville være tilfældet når nu den håndledsstøte, som følger med, ikke er sat fast til tastaturet. Den har dog hele sin overflade til at være i berøring med skrivebordet og det gør at de to enheder ikke så let bliver skubbet fra hinanden, hvilket jeg ellers frygtede ville være tilfældet.

Håndledsstøtten er i øvrigt af skum og kan nemt bøjes, hvilket også betyder at det forbliver bøjet en rum tid skulle man placere den et sted, hvor der ikke er fladt. Den burde dog også ligeså nemt bøjes tilbage. Dét som dog irriterer mig en smule ved denne håndledsstøtte er at dens overflade er super modtagelig for krummer og snavs og det er ikke helt nemt at rense ud igen fordi det sætter sig nogenlunde fast grundet materialets overflade.

Håndledsstøttens overflade

Det nævnte aluminumscover på Cooler Master CK721 kan i øvrigt tages af. Det samme gælder tastaturhætterne og Cooler Master fortæller at de på sigt har planer om at sælge disse i løs vægt, så man kan skræddersy sit tastatur efter egne ønsker.

På sigt vil Cooler Master tilbyde andre covers og taster man selv kan skifte

Dette skulle være, hvis man ikke synes det er nok at alle taster kan lyse (på nær rulleknappen) i alle regnbuens farver. På vores hvide eksemplar var RGB-effekterne meget flotte og jeg tror det skyldes både at tasterne er hvide, men også at lyset skinner igennem på teksterne på siden.

I højre side af Cooler Master CK721 er tastaturet udstyret med en skydeknap i tre niveauer. Dér indstiller man om tastaturet skal forbinde til den medfølgende USB-modtager, Bluetooth forbindelsen eller bare slukke og kun modtage input, hvis det er sluttet til noget med kabel.

Når vi nu er ved kabel, så medfølger der et hvidt stofsovertrukket et af slagsen med til Cooler Master CK721, hvilket er meget lækkert og vikler sig ikke om andre kabler eller sig selv. Dog er der en lille detalje, som er mindre uheldig efter min mening for mens Cooler Master har tænkt sig om og lavet tastaturet fremtidssikret ved at lade det være med USB-C midt på bagsiden, så er hullet til USB-C porten omsluttet af plastik og adskillige af mine USB-C kabler kunne derfor ikke komme ind. Faktisk til stor irritation fordi Cooler Master CK721 jo er trådløst og jeg kunne godt tænke mig at bruge det ene USB-C kabel jeg har liggende, som også driver mine andre USB-C enheder, men det kunne jeg altså ikke få ind i hullet på Cooler Master CK721.

Cooler Master CK721 er et mekanisk tastatur og dens switche er TTC, så altså ikke et af de topbrands man støder på, men samtidigt heller ikke første gang vi ser dem og de plejer at være ganske glimrende og med en god levetid. Skulle du have lyst så kan de også skiftes og det er gjort en anelse nemmere ved at du kan tage toppen af, men det kræver en del snilde og at du kan lodde.

Funktionalitet

Hvis man er vant til at bruge et tastatur i fuld størrelse, så kræver det en smule tilvænning at gå ned i størrelse. Det er nemlig mærkbart især når man skal taste tal ind og så kun har rækken i toppen at gøre godt med.

Til gengæld, så er den kompakte størrelse med til at give dig mere plads på skrivebordet til din mus eller andre enheder du måtte have liggende. Det er også nemmere at dreje tastaturet i en vinkel, hvis du eksempelvis spiller på dén måde.

Måden man med CK721 alligevel har gjort det således at man ikke savner alle knapper. De gemmer sig dog eksempelvis bag FN-tasten, som jeg i øvrigt glemte at nævne er med Cooler Master logo i stedet for teksten FN.

Det fede ved CK721 tastaturet er at det kan forbinde til flere forskellige enheder samtidigt. Du kan altså forbinde via den medfølgende USB-dongle, Bluetooth og USB-kabel. For mit vedkommende betyder dette at jeg kan bruge Bluetooth forbindelsen til min arbejdscomputer og USB-donglen til min gaming computer uden at jeg skal tage adapteren ud af den ene og sætt i den anden hver gang. Det foregår ganske gnidningsfrit og Bluetooth kan i øvrigt forbinde til tre enheder og så har man genvejstaster til at skifte mellem disse, så i realiteten kan CK721 forbinde til fem forskellige enheder på sammet tid og så skifte mellem dem relativt hurtigt.

Software

Hvis du vil justere tasternes genveje og få tastaturet til at spille lige nøjagtigt, som du ønsker det, så skal du installere MasterPlus softwaren, som så kun er tilgængelig til Windows og dem på Mac må så nøjes med at tastaturet har en indbygget genvej til at skifte mellem Windows og Mac. Der er også gjort plads til ikonerne for Mac så du ved hvilke taster, der gør hvad.

Til gengæld var der også en irritation for mig ved at jeg ikke kunne installere softwaren på min Mac. Det var nemlig sådan at F1-F12 tasterne på Cooler Master CK721 befinder sig bag FN+SHIFT+den tast man ønsker. I Microsoft Excel betød det at hver gang jeg ville redigere en celle, så skulle jeg trykke FN+SHIFT+F2 eksempelvis.

Selve softwaren MasterPlus er egentlig meget simpelt bygget op. Nogle ting er meget lige til og relativt nemme, mens andre føles komplekse og tunge. Det at skifte profil i selve softwaren tager lang tid mens det på selve tastaturet er en hurtig proces med tryk på to taster. Det som dog undrer mig er at profilerne ikke helt snakker sammen. Jeg indspillede en macro på selve tastaturet uden brug af software, men denne macro var så ikke registreret i softwaren. Det fede er dog at profilerne er gemt på tværs af profiler og OS. Det betyder at jeg kan kode macro og indspilninger gennem appen i Windows og så bruge dem på en Mac efterfølgende. Simpelthen fordi det kan være hurtigere og nemmere at lave macro og indstillinger i en app end på selve tastaturet, selvom jeg synes det er fedt at have muligheden for begge som med CK721.

Taster

For dem der går meget op i deres switche kan det nærmest blive en religion (som så meget andet på nettet) når det kommer til både brand og farve/type. I Cooler Master CK721 var jeg udstyret med et par røde TTC switche, som altså er de lineære af slagsen og giver altså hverken lydmæssig eller taktil feedback.

Dermed ikke sagt at tasterne er lydløse, men de larmer mindre end mange andre mekaniske switche, især hvis man formår ikke at ramme bunden når man skriver og spiller. Dette burde i øvrigt være nemmere end med mange andre switche for jeg føler lidt at TTC aktiverer tidligt.

Selve tast og switch føles temmelig faste og præcise, så der er efter min vurdering temmelig god ensartethed på tværs af knapperne i CK721. Jeg mærker dog at plastikken på tasterne er tyndere end på en del andre mekaniske tastaturer jeg har testet. Ikke det tyndeste hellere, men til gengæld betyder det i dette hvide tilfælde at der kommer mere lys igennem og RGB-effekterne bliver mere tydelig og det kan man jo også værdsætte.

På toppen er tasterne dog en anelse vaklende, men de har kun minimal vandring når man ryster dem med fingeren så det er dog godkendt. Jeg synes nemlig når jeg skriver at jeg ikke mærker så meget til dette, men de ér mindre faste end en del andre jeg har testet, især de større brands.

Det er ikke mange tastaturer i denne størrelse, som er udstyret med en rulleknap også i øvrigt og denne kan man også kode til at gøre forskellige ting. For mit vedkommende bruger jeg den mest til at styre musikken med, men eftersom det er muligt at lade forskellige profiler give den forskellig funktionalitet, så er det lynhurtigt at gøre den multifunktionel på tværs af profilerne. Det jeg dog savner en smule er at jeg ikke kan lade dette være afhængigt af hvilket spil eller app jeg er i. Det havde givet rigtig god mening generelt i et gaming tastatur, men med CK721 må man altså “nøjes” med fire profiler.

Rulleknappen kan rulles og trykkes ned

Komfort

Jeg ved ikke om det skyldes Cooler Master CK721s højde på 3,7 cm (op til 4,6 med fødderne hævet) eller om det er vinklingen, men jeg følte pludselig at jeg havde en mere behagelig skriveoplevelse, hvis jeg stillede den medfølgende håndledsstøtte foran mig og brugte den.

Tastaturet var behageligt at sidde ved selv uden håndledsstøtten, men det blev bare en my mere behageligt af at have den til at hæve mine håndled. Hvis jeg derimod hævede fødderne bagpå, så var håndledsstøtten nærmest obligatorisk.

Tasterne er mellemtunge at trykke ned, så jeg følte fin modstand uden at jeg blev træt af at skrive på tastaturet i længden og skrev således adskillige af mine tests på det før det blev pakket ned. Alt i alt et behageligt tastatur at skrive på.

Konklusion

Cooler Master CK721 kunne hurtigt gå hen og blive et af mine favoritter indenfor kompakte tastaturer. Den kan forbinde til adskillige enheder samtidigt. Den har gode taster at skrive og spille på. Den er kompakt i størrelsen og har et generelt flot design, der toppes af skrueknappen. Foruden at jeg synes den i Mac OS ikke skulle gemme F1-F12 tasterne bag tre tastekombinationer, så er der virkelig ikke meget at komme efter. Det kan være mange ikke vil synes om at håndledsstøtten er en løs del uden at være koblet fast til tastaturet, men vi er i småtingsafdelingen for generelt synes jeg at CK721 er et ganske glimrende tastatur for dem der ønsker mere kompakthed uden at gå for meget på kompromis.

Positivt

  • Flot design
  • Gode taster
  • Forbinder via USB, USB-dongle og Bluetooth
  • Skrueknap

Negativt

  • Softwaren er lidt outdated og tung at danse med
  • Håndledsstøtten modtagelig for skidt og snavs

Pris og tilgængelighed

Set til ca. 749,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Cooler Master har udstyret os med et af deres seneste produkter i form af CK721 tastaturet, som er kompakt i størrelse, men på papiret fyldt med features, såsom forbindelse til flere enheder, aftageligt kabel og medfølgende håndledsstøtte. Hvad er der i æsken? Vores eksemplar af Cooler...Test: Cooler Master CK721 tastatur