lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: Creative Katana Sound BlasterX surroundbar

Test: Creative Katana Sound BlasterX surroundbar

Generelt er soundbars populære fordi de hovedsageligt sammenlignet med traditionelle speakere eliminerer en del kabler og tilslutninger, hvilket er appellerende for mange, der forsøger at holde et clean skrivebord fra tid til anden (I behøver ikke kigge på mig, foranstående gælder ikke mig). Desværre gælder det ofte også at en soundbar ikke helt kan fylde et rum med lyd på samme vis som et par separate højtalere kan, men det er netop denne fordom Creative Katana skal til at dementere og vi har haft den til test, som du kan læse med om her.

Hvad er der i æsken?

Først og fremmest leveres Creative Katana i en temmelig stor kasse. Til at starte med var jeg personligt pænt overrasket, men indså hurtigt at det naturligvis skyldtes den subwoofer, som ligeså følger med i kassen. Foruden selve soundbaren, subwooferen, en masse fyld og luft, så var der også en fjernbetjening, strømforsyning med strømkabel i flere varianter til andre landeområder, mikro-USB kabel, vægophæng og manualer i kassen.

Design

Creative Katana er designet til at opererer under ens monitor på skrivebordet og er altså i den forstand et device til gamere fremfor andre. Faktisk er den det første ægte Under Monitor Audio System (UMAS), hvis man skal tro producenten, så det bliver spændende at teste denne tese i det kommende.

Da der er tale om et ret fladt device bør det altså være muligt at kunne montere det under ens monitor. Dog skal man tage dens bredde i betragtning og om der på dette led er plads til den. Højden bør ikke være noget problem under de fleste monitorer, især ikke, hvis disse kan højdejusteres.

Justering af volumen er med knapper og jeg så helst der var en skrueknap til nemmere og hurtigere justering. Dog er Creative Katana langt hurtigere til at skrue ned end den er til at skrue op, så det har de dog tænkt på og det er dejligt at se. Lyden kan dog også styres gennem selve Windows og det slår igennem på Creative Katana soundbaren, så hvis man har en skrueknap på sin PC eller sit tastatur er det bestemt et win.

Hvis man har en skærm der er mindre end 27″ så er der meget stor sandsynlighed for at bredden af Creative Katana rækker udover denne. Med sine knap 60 cm i bredden er den faktisk temmelig stor, men på den anden side skal der også være plads til fire indbyggede højtalere, hvoraf to er lidt mere skjulte end de andre. I toppen af Creative Katana har man nemlig to højtalere synligt fremme, mens de to andre er gemt inde i kabinettet og peger ud mod brugeren. Mellem de to højtalere på toppen finder man betjeningspanelet, som består af tænd/sluk knappen, volumen +/-, kilde og SBX. Hele toppen har en overflade ligesom børstet titanium, men lige over de førnævnte knapper er der et pianosort stykke med Sound BlasterX logoet på. Jeg har intet imod selve logoet, men at det er placeret på en overflade, som helt bryder op med det flotte design synes jeg er ganske ærgerligt.

Nogle skarpe læsere vil måske allerede have stiftet bekendtskab med Creative Katana og ved at denne løsning består af fem højtalere/drivere og ikke kun de fire ovennævnte, men det skyldes at Creative Katana har en separat passiv subwoofer tilsluttet og her finder man den sidste driver. Subwooferen er af moderat størrelse og bør være en de fleste kan finde plads til på deres værelser da den er relativt slank, om end også høj.

Navnet henter soundbaren her fra det japanske sværd af samme navn, som er perfekt i sin udformning og yderst krævende at producere. Det er faktisk således at man har indtrykket af at Creative Katana er et veludført produkt og kvaliteten skinner igennem. Som nævnt i ovenstående så er det kun lige logoet og den plade dette er monteret på, som skiller sig en smule ud i kvalitetsfornemmelsen. Ellers er der tale om et produkt, som føles holdbart og robust, men uden at disse egenskaber skinner igennem det flotte design. Det føles lækkert at røre ved, hvilket dog hovedsageligt gør sig gældende for selve soundbaren, mens subwooferen er en smule mindre kælet for har man indtrykket af.

Når Creative Katana soundbaren står monteret under ens monitor, hvor den i hvert fald er tiltænkt en placering, så sørger dens indbyggede to fødder i bunden for at enheden peger en smule opad og altså mod brugeren. Dette er med til at pege de to “usynlige” højtalere mod brugeren. Mere om det senere.

På bagsiden finder man en del tilslutningsmuligheder for Creative Katana. Den er tiltænkt som én enhed til at forbinde dem alle, og det burde også være sådan, når tanken er at man skal minimere plads på skrivebordet. At soundbaren så i sig selv er knap 60 cm er muligvis en smule modstridende, men man skal dog tage i betragtning at arealet foran skærmen alligevel hovedsageligt står tomt og på denne måde egentlig retfærdiggøres dens bredde. De for oven nævnte fødder sørger i øvrigt for at løfte soundbaren tilstrækkeligt til at man kan øre kabler fra mus og tastatur under selve soundbaren og mod computeren eller op i skærmen skulle det være denne, der agerer som USB-hub. En feature som er blevet mere og mere udbredt.

Tilslutningsmulighederne består af USB fra PC, USB fra USB-hukommelse, optisk lydindgang, aux og bluetooth. Derudover er der en vigtig detalje og det er at man kan forbinde et analogt headset og mikrofon direkte i Creative Katana, som i øvrigt agerer som et separat lydkort og et kvalitetsfuldt et af slagsen. Det er i øvrigt også her på bagsiden at man finder tilslutningen til Subwooferen, som ikke kræver yderligere kabler. Subwooferen sluttes til lige ved siden af strømkablet til soundbaren, hvilket måske kan lyde som en overflødig detalje, men det er rart at man holder indgange og udgange separeret når man måske til tider skal famle i blinde bag soundbaren og finde tilslutningerne man har brug for. For at Creative Katana kan være et fuldt ud universelt produkt og også kunne anvendes i stuen mangler den dog lige (desværre) HDMI tilslutningen.

Creative Katana har også en “vigtig” detalje, der hører til samtiden af gaming udstyr og det er det såkaldte Aurora Reactive lyssystem. Man henviser her igen til det japanske udtryk, hamon, som i sværdstøbning referer til den visuelle effekt man får på sværdet når det er lavet færdigt. Det visuelle sørger i Creative Katanas tilfælde 49 LED-lys for, som hver især kan lyse i 16,8 mio forskellige farver.

På selve fronten har Creative Katana i øvrigt også et lille LED-display, som fortæller om volumen og den profil man har aktiveret med store bogstaver. Dennes lys er dog begrænset til hvidt og har egentlig ikke så mange detaljer, hvilket ikke er en kritik, men blot en konstatering.

Funktionalitet

Hvis vi bevæger os mod udførslen af det, som Creative Katana er skabt til at gøre, så indleder vi lige med nogle tal først, før vi analyserer dens evne til at forvandle disse tal til den oplevelse man har med den som bruger.

Som nævnt er Creative Katana udstyret med fem højtaler-drivere i alt, hvoraf den ene findes i selve subwooferen. Subwooferens driver er 5,25″, mens selve højtalerne i soundbaren er på hhv. 2,5″ og 1,3″. Sammenlagt leverer disse en udgangseffekt på 75Watt med 24-bit. For audiofiler er det sidste tal nok det vigtigste, men ligesom ethvert andet system er der tale om flaskehalse, hvor vi skal ty til laveste fællesnævner. Hvis man har lyd man kan sende mod Creative Katana i 24-bit så kommer man også til at kunne høre en forskel, hvis altså man går op i lyden, for forskellen er altså ikke dramatisk.

Lyden

De fire højtalere i soundbaren er i øvrigt vinklet således at de sammen med Dolby Digital 5.1 Decoderen leverer en surround effekt til dig som sidder foran computeren. Det vil sige at man er i stand til at modtage en surround oplevelse, uden at skulle have kabler og højtalere kørt bag én osv. Det er dog lidt ligesom virtuelle surround løsninger, nogle som man sagtens kan høre og mærke, men der skal ikke gå meget galt, før at man for en kort stund risikerer at blive desorienteret. Det er også tilfældet med Creative Katana. Surround effekten, som i øvrigt også virtuelt kan modtage 7.1, kan sagtens mærkes og den er faktisk overraskende god når man tager i betragtning at man “bare” har en 60cm lang skinne foran sig, men det er, som forventet, ikke nær så godt som 6 separate lyddrivere placeret de rigtige steder.

Samtidigt understøtter Creative Katana dog ikke DTS, hvilket er noget, som adskillige konsolspil benytter, og hvis det er hensigten at anvende surround med denne platform, så er det altså ikke muligt. Mit indtryk er dog også at Dolby er en smule mere udbredt når det kommer til stykket.

Lydkvaliteten af det som kommer ud af Creative Katana er helt eminent og med en fyldig lydspektre, der får rigtig mange detaljer med. Musikken er smukt afbalanceret og alle toner høres tydeligt med den rette indstilling og det hele bliver toppet af en god bass gennem subben. Jeg smed min test-playliste efter Creative Katana og var ret positiv. Denne playliste indeholder alt fra Beethoven til Miles Davis og Metallica. Man skal altid lytte til den musik man kender godt eller nyder når man skal vurdere lydudstyr og det er derfor jeg tyr til min egen liste af max 20 sange i forskellige genrer og her lyder Creative Katana helt fantastisk hele vejen igennem.

Samtidigt med at lyden er af rigtig god kvalitet så er det vigtige ved en soundbar også at den kan spille op. Tager man størrelsen i betragtning kan man måske frygte at så små lyddrivere ikke just kan give det største punch, men man bliver noget overrasket når man begynder at skrue op for lyden på Creative Katana. Man tænker allerede at dens volumen topper ved tallet 30, men den går faktisk hele vejen op til 50 og det siger altså lidt for ved max volumen tror jeg simpelthen ikke det længere er sundhedsmæssigt forsvarligt at sidde ved siden af soundbaren. Hvis ens værelse er af mindre størrelse skal man nok også forlade lokalet. Det endte med at jeg i daglig brug lyttede med 7-9 stykker og max skruede op til 15 da det var rigeligt for mit behov. Den rigtige sang kunne dog godt få lidt mere, men kun hvis jeg var alene hjemme.

Den gode lyd i Creative Katana skyldes faktisk at der er tale om et såkaldt “Tri-Amplified Design”, hvilket betyder at hele systemet er udstyret med dedikerede forstærkere til lave, høje og mid toner. Det kan i den grad mærkes at Creative Katana ikke er et sædvanligt produkt.

Creative er faktisk så glade for lyden på Creative Katana at de ikke lader dig slukke for den helt. Hvis man aktiverer mute funktionen på soundbaren vil dette normalt betyde at lyden slukker helt, men det bliver faktisk ikke tilfældet med Creative Katana, som inden min firmwareopdatering faktisk afspillede lyden. Denne lyd var dog så svag at man virkelig skulle anstrenge sig for at høre den og man skulle nærmest hvile øret på højtaleren førend man kunne bekræfte at det var den lyden kom fra og ikke noget man bildte sig selv ind. Efter en firmwareopdatering blev det forvandlet til en svag summen, som man skulle anstrenge sig endnu mere for at kunne høre, men ikke desto mindre var den der.

Anvendelse og brugervenlighed

Den medfølgende fjernbetjening er en lille en af slagsen, men den har knapper til justering af både lyd, lys, profil, inputenhed og skift af sange. Det gør den til en lille handy del af det hele. Desværre er det infrarøde signal en smule for følsomt og man skal virkelig pege rigtigt fordi modtageren åbenbart ikke godtager signaler fra en særlig stor vidvinkel.

Ser man dog bort fra dette meget lille bump på vejen så er remoten faktisk meget velkommen og en som giver kontrol over lydoplevelsen uden at man skal fumle med knapperne på selve soundbaren. Det er dog som om at både fjernbetjening og knapperne på toppen af Creative Katana reagerer i en smule langsom gengivelse. Reaktionerne føles ikke just prompte og som om der er en lille forsinkelse på. Det er meget lidt, og næsten ikke nævneværdigt, men når man opdager det går det en (læs: mig) lidt på.

Trods sin størrelse er Creative Katana faktisk ret så medgørlig og selvom den breddemæssigt fylder en del på skrivebordet, så er det jo ikke meget mere end en normal skærm ville gøre alligevel. Kablestyringen kommer på plads fra de audio-enheder man måtte have og kablerne fra tastatur og mus kan ledes under soundbaren samme vej. På denne måde og sammen med det flade design får man lidt bedre skrivebordplads, hvilket kan være en dejlig ting for mange. Det er ligeledes nemt at skifte mellem de forskellige inputs, især gennem fjernbetjeningen, således at man lynhurtigt kan skifte fra det ene til det andet.

Det er muligt at anvende Creative Katana out-of-the-box, men der er faktisk udviklet et program til Windows, som man kan bruge til at hente og lave andre profiler til den end der er ab fabrik. Det er dog kun muligt at have fem profiler aktivt på enheden ad gangen, hvoraf fire kan være brugerdefineret. Her kan man lege med både equalizere, lys og andre tweaks til at personliggøre lydoplevelsen. Det er en fed feature, som igen audiofiler vil have mest glæde af, da de her kan justere til deres individuelle behov og ønsker. Profilerne slår i øvrigt til en hvis grad igennem på det headset man måtte have sluttet til. Årsagen til at jeg siger til en hvis grad er fordi jeg godt kunne mærke der var en forskel, men det var ikke nødvendigvis en ligeså tydelig effekt som når man lyttede til lyden fra soundbaren. En af profilerne “NIGHT” er sat således op at den minimerer høje toner og bassens dominans, hvilket er fedt, hvis man spiller sent om natten og hele huset ikke skal forstyrres i deres nattesøvn.

//media.ereviews.dk/#!album-229

Lys

Som nævnt er der 49 LED-lys at gøre godt med, men igennem den nævnte software, er det altså kun muligt at justere syv zoner ad gangen. Det er dog muligt at sætte profiler op med forskellige “typer” af lys, hvor man fx kan sætte en Wave op, som gør at farverne skifter i en retning valgt af brugeren.

Når det nu skal være at alt i dag skal handle om lys og individualisering, så synes jeg det er en flot løsning som Creative Katana har fået stablet på benene. Lysene er kraftige nok til at man får et lækkert skrivebord ud af det, men de er samtidigt rettet nedad for ikke at genere mig som spiller. De blinkende effekter giver også fin mening i musik, da man her måske ikke bliver forstyrret på samme måde, som når man sidder og spiller, men så havde det også været rart med mulighed for at lade lysene pulsere i takt med musikken, hvilket altså ikke er tilfældet.

Man kan ligeledes blot benytte lysene til at indikere, hvilken profil man har aktiveret skulle man være i tvivl eller have for travlt til at læse på det lille LED-display på fronten.

Konklusion

Hvis det ikke var fordi Creative Katana insisterede på at det var et gaming device, så havde jeg ikke selv dømt den som værende et sådant. Det er naturligvis en fed feature at man kan indstille den til at være optimeret til den surroundoplevelse mange af os får mest glæde af i vores games, men lydkvaliteten, det flotte design, de mange tilslutningsmuligheder (på nær HDMI desværre ) og volumen af lyd denne soundbar kan levere ville jeg også sagtens kunne placere den i stuen, hvor der også er en konsol, men ligeså meget for al andet lyd. Jeg er en smule irriteret af fjernbetjeningen, fordi man nærmest skal pege helt præcist, hvor den ellers egentlig har de funktioner man skal bruge, men det er en lille del af det hele, idet hele systemet ellers er ganske praktisk. Lysshowet man kan sætte op er et ekstra plus, man heldigvis kan vælge at være foruden, men ganske afslutningsvist er der med Creative Katana altså tale om et fantastisk klingende produkt, hvor rigtig mange ting er gjort rigtigt for at levere en helhedsoplevelse i toppen.

[checklist]

  • Killer sound (fantastisk lyd)
  • Tilslutningsmuligheder
  • Høj lyd (Muligt, anbefales ikke grundet risiko for høreskader)

[/checklist]
[badlist]

  • Fjernbetjeningen
  • Prisen…

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris er ikke oplyst.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Generelt er soundbars populære fordi de hovedsageligt sammenlignet med traditionelle speakere eliminerer en del kabler og tilslutninger, hvilket er appellerende for mange, der forsøger at holde et clean skrivebord fra tid til anden (I behøver ikke kigge på mig, foranstående gælder ikke mig). Desværre...Test: Creative Katana Sound BlasterX surroundbar