søndag, maj 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Logitech G Astro A50 X

Test: Logitech G Astro A50 X

Så kom dagen, hvor Astros topserie af headset til gaming fik en opdatering i form af Astro A50 X, som vi har haft glæden af her på sitet. Du kan læse med om vores forventninger blev indfriet i denne test.

Hvad er der i æsken?

Der er sket en del siden vores sidste møde med Astro A50 serien tilbage i 2020. Ydersiden af indpakningen er nu en smule mere “busy” og astro brandingen er gledet lidt ud for at der er gjort plads til Logitech G, som overtog brandet i 2017. I æsken er headset og tilbehør pakket pænt ind i pap og papir, mens man tidligere har set nogle lidt mindre miljøvenlige æsker, der indeholdt temmelig meget plastik. Det er ikke tilfældet her og indholdet består af selve headset, basestation, USB-A til USB-C kabel, USB-C strømkabel og strømadapter. (På Logitechs hjemmeside står der at der også medfølger et Dolby Atmos aktiveringskort, hvilket ikke er tilfældet, da Dolby Atmos aktiveres automatisk i Windows).

Design

Som det fremgår af billedet af vores testeksemplar, så er det helt nye i denne femte serie af Astro A50 at headsettet nu kan fås i både sort og hvid farve. Vores hvide headset er en smule mere iøjefaldende end det sorte og den hvide overflade er også mere modtagelig for lys, hvilket vil sige at hvis du har meget RGB på skrivebordet eller hvor dit headset skal stå, så skal du tage det hvide headset.

Spøg til side, så er det fedt at man nu har en valgmulighed på topserien fra Astro, men det endnu mere fede er at man har bibeholdt den tidligere generations konstruktion i de grove træk. Nogle havde måske håbet på en fornyelse og et friskt pust, nu hvor Astro er kommet ind under vingen hos Logitech, men Logitech har altså valgt at Astro skal fortsætte og være genkendelig for de rigtig mange fans af brandet.

Fælles for både sort og hvid udgave af Astro A50 X er dog at der ikke er sket voldsomt meget på designets ydre i de tre forgangne år. Logitech tænker vel at køre forsigtighedsprincippet og “don’t fix what ain’t broken” for det er ikke nogen hemmelighed at Astro A50 serien er en af de mere populære blandt gamere.

Dermed ikke sagt at der er en smule fornyelse alligevel og kanterne er blødet af visse steder. De store “støddæmpere” i siden, som holder hovedbøjlen og hovedbøfferne sammen er nu mindre dramatisk (af mangel på bedre udtryk), men selve konstruktionen er altså den samme. Man udvider og gør headsettet smallere ved at løfte op og ned. Det fede ved dette lidt komplicerede design er at man kan indstille på millimeter niveau så man rammer den optimale pasform til sig selv. Der er altså ikke “takker” at ramme, men en flydende bevægelse i tilpasningen.

Hovedbøjlen er nu blevet udstyret med en lidt større hovedpude, hvilket alt andet lige bør betyde endnu mere komfort til de lange gaming sessioner. Apropos komfort, som jeg kommer nærmere ind på nedenfor, så er Astro A50 X også i denne omgang med et mere åbent design end man ser mange andre gaming headset have. Det er jeg personligt stærkt glad for.

Også basestationen, som headsettet hviler og oplader i minder meget om sig selv fra den seneste generation med skarpe kanter og en fin tyngde, der gør at det står ganske fint fast på skrivebordet.

Den store forskel på basestationen er dog at finde på bagsiden, hvor der nu er to HDMI-porte ind i enheden og en enkelt HDMI-ud. Dette er til for at du kan forbinde dine konsoller, Xbox og PS, til headsettet. Der er for PC kun USB-port til tilkobling og efter at have snakket med folkene bag får jeg at vide det skyldes at PC-gamere ofte bruger DisplayPort, hvilket nok også er rigtigt.

På selve ørebøfferne finder du en masse knapper, hvor en af de nye knapper er at du kan skifte mellem PC, Xbox og PlayStation forbindelsen. Hvilken platform du er forbundet til afspejles med et klart hvidt lys på selve basestationen. Klart lys, men ikke stærkt eller generende. Yderpladen på ørebøfferne er vipbar så det også virker som en knap, der kan bruges til at balancere Game og Chat.

Materialerne i Astro A50 X er en blanding mellem plastik og metal. Det vigtige at bemærke er dog at plastikken ikke føles billig. Hele konstruktionen føles ret lækker og ved at vride headsettet i alle tænkelige retninger så afgiver det ingen knirkelyde, hvilket gør mig tryg for så vidt angår holdbarheden.

Funktionalitet

Nok om designet, så bevæger vi os i de kommende afsnit mod selve brugen af Astro A50 X. Her har A50 X en del at leve op til. Selv kender jeg den forrige serie rigtig godt og vil da også forsøge at sætte denne tests performance i perspektiv, selvom det kan være svært da der er gået relativt lang tid siden jeg testede den fjerde generation af A50.

Først skal man dog i gang og her kræver det måske lige tungen lige i munden for hvis du vil have den optimale oplevelse med Astro A50 X og udnytte den fuldt ud, så skal du forbinde det via både USB og HDMI til dine konsoller, mens du forbinder to USB-kabler for at bruge det med din PC. Dette vel at mærke på toppen af hinanden, så du “risikerer” reelt set seks kabler, der løber ud af dit ene headset.

Det er fysiske knapper og pladen vipper og altså ikke touch knapper som man kunne frygte

Det kan virke ret voldsomt, men det du altså får ud af dét er at du ret nemt kan skifte mellem de forskellige platforme og dine indstillingsmuligheder på hver platform er individuel og mulig at skræddersy. Med denne opsætning kan du nemlig justere balancen mellem gaming og chat lyd direkte på headsettet.

Derudover kan du så også forbinde en trådløs enhed via Bluetooth for at toppe kompleksiteten. Det øger brugsmulighederne med Astro A50 X gevaldigt og man skal dermed ikke ud og erhverve sig særlige Xbox eller PlayStation optimerede udgaver af headsetene.

Basestationen synes jeg er ret fed. Designmæssigt er den flot og det at alle kabler peger bagud gør at fronten kan holdes relativt “clean”. Skift mellem de forskellige platforme foregår ret hurtigt og animationen med skift er også flot. Generelt er det nemt at bruge Astro A50 X, men når man vil sætte det til at lade op så synes jeg man ikke har løst problematikken med at man ikke altid bare kan ligge headsettet ned på basen. Det hjælper ikke at jeg en af gangene formår at vende headsettet helt forkert og tænker alt er godt til næste dag, hvor jeg opdager det ikke har ladet over natten.

App og forbindelse

Astro A50 X er understøttet af Logitech G Hub appen, som du kan bruge til at indstille headsettet med. Det er også muligt at indstille Dolby Atmos i Windows gennem deres app, hvis du vil kunne skræddersy din surround-oplevelse med Astro A50 X. Her skal du dog være opmærksom på at forskellige spil har forskellige indstillinger i sig selv. Jeg kan anbefale andre folks forslag til indstillinger i forskellige spil som inspiration, men husk at surround er en individuel oplevelse, som afviger fra person til person, idet vores ører også er forskellige.

Jeg fandt i testperioden ikke ud af hvordan man fjernede en BT enhed eller slukkede for BT

Det der irriterede mig grænseløst med Astro A50 X var at efter jeg havde forbundet en enhed med Bluetooth så var det nærmest umuligt at slå denne forbindelse fra igen. Man kunne ikke slå Bluetooth fra på Astro A50 X umiddelbart og manualen nævner kun noget om reset af hele indstillingen, hvor det så givetvis også sletter forbindelsen til kendte Bluetooth enheder, men jeg kunne nu godt tænke mig at det var muligt bare at slå det fra så lyden fra min laptop ikke pludseligt går ind over min PC når jeg gamer.

Det skal ikke misforstås med at funktionen er generelt dårlig for jeg synes det er fedt at man kan lytte til flere kilder på samme tid. Det er ret smart, men jeg kunne godt tænke mig selv at kunne vælge, hvornår det er sammen og hvornår det er hver for sig. Det føler jeg ikke at jeg kan med Astro A50 X med mindre jeg aktivt på afspilningsenheden slår det fra.

Forbindelse og opsætning af Astro A50 X er relativt nem. Du skal dog forberede dig på at der går en masse kabler ud af dine basestation, hvis du vil forbinde det til både PlayStation, Xbox og PC. Der er som nævnt separate udgange til dem, men det absolut fedeste er så at basestationen virker som en HDMI-switcher. Det vil sige du behøver ikke gøre andet end at trykke på knappen på selve headsettet, så skifter det mellem de tre forbindelser.

Lydkvalitet

De graphene lyddrivere, som Logitech selv har udviklet har de valgt at sætte ind i Astro A50 X. Vi blev første gang introduceret til dem i Logitech G Pro X 2. Der er altså tale om drivere, der er lavet af graphene og ikke bare belagt med materialet, som det oftere har været brugt.

Dolby Atmos surround indstilling menu i Windows 11

Lydmæssigt skuffer Astro A50 X så heller ikke. De leverer en fantastisk klar lyd med en enorm detaljegrad og jeg fristes til at sige at jeg ikke har oplevet lyd så godt på et gaming headset før. Det hele lyder som det skal og med en nær perfekt balance mellem tonerne. Jeg skal helt op i HiFi hovedtelefoner førend jeg kan sige at jeg har hørt noget bedre end det som Astro A50 X leverer.

For de helt ekstremt audiofile kan jeg forestille mig at bunden er en tand for fremtrædende, men i et gaming miljø så er det bare ikke så uhørt. Det er dog så lidt at jeg ellers ikke ville nævne det, men et eller andet skulle jeg vel skrive så det ikke kun var godt.

Jeg gik fra et i forvejen godt headset til dette, Turtle Beach Stealth Pro, og føler at de begge er fantastiske headsets lydmæssigt, men at Astro A50 X lige tager en føring når det kommer til de helt små detaljer. Med Dolby Atmos aktiveret og fintunet så følte jeg i Warzone hele tiden at være bevidst om mine fjenders placering (efter den nyeste opdatering af Warzone vel at mærke) for ikke at snakke om andre spil jeg startede blot for testens skyld. Warzone var bare oplagt da det er noget jeg spiller på regulær basis.

Mikrofon

Jeg vil lade mikrofonen tale for sig selv egentlig for det kan være en smagssag, hvad man foretrækker. Jeg synes den er en smule mørk i lyden, men også dét kan du finjustere i Logitech G Hub appen, hvis du lyster. Du kan bruge Blue Voice indstillinger til at skræddersy oplevelsen og lade dine medspillere høre en helt anden stemme end din egen i virkeligheden. Der er mange indstillinger og mikrofonen virker selv når jeg “råber” i den. Den er også bedre end gennemsnittet til at screene mit tastatur-klik væk når jeg gamer, hvilket ellers kan være et issue når man spiller på et mekanisk tastatur som jeg gør.

Komfort

Hvis jeg igen skulle drage paraleller så slår Astro A50 X Turtle Beach Stealth Pro på dette punkt med flere længder. Hvis det var et tættere løb på lydkvaliteten, så er der med Astro A50 X tale om et af de mest komfortable hovedtelefoner jeg har haft på hovedet i denne størrelse. Jeg tror det skyldes at materialet som man har smidt på Astro A50 X igen ikke er et eller andet kunstlæder, der ikke lader din hud ånde, men derimod stof, som i hvert fald for mit vedkommende gør at mit hoved på intet tidspunkt føles varmt eller ubehageligt.

Jeg har adskillige gange testet Astro A50 X ved at game i flere timer og har på intet tidspunkt haft trang til at tage headsettet af. Jeg spiller også ofte med briller på og heller ikke de har irriteret mig i en kombination med Astro A50 X så jeg fristes til at sige de også er brillevenlige, men vil dog i den forbindelse pointere at jeg i en lang session med briller på begyndte at føle en smule ubehag i foran ørerne mens jeg havde briller på. Noget jeg ikke mærkede til når jeg ikke brugte briller vel at mærke.

Batteri

På selve basestationen kan du se LED-indikatorer, der fortæller dig hvor meget der er tilbage på batteriet. Du kan dog også få det mere præcise tal ved at åbne G Hub appen på din computer, hvis du spiller på denne.

Logitech mener at du kan få op til 24 timer på en enkelt opladning, hvilket burde være rigeligt for de fleste af os. Opladning foregår på den måde at du sætter hovedtelefonerne tilbage i basestationen og så bruger den pogo-pins i bunden af de to øretelefoner til at lede strøm deres vej. Det hjælper så ikke, hvis ikke du placerer headsettet præcist ned eller som jeg kommer til at vende det 180 grader og tror at det er placeret rigtigt. Så lader det ganske enkelt ikke og det minder mig lidt om Gen 4, hvor jeg også anfægtede at det ikke helt er så nemt at smide headsettet til opladning.

Det er mega smart at det kan lade mens det også er opbevaret på basestationen, men jeg synes de burde have gjort det nemmere at ramme ned i hullerne. Dér har Stealth Pro og Nova Pro en fordel over Astro A50 X fordi de tilbyder at du oplader et andet batteri imens du spiller og dermed altid har et fuldt opladt batteri tilgængeligt når du skal bruge det. Hvor tit man så gamer i så lang tid at det burde være nødvendigt er nok sjældent, men med Astro A50 X er der reelt en lille risiko for at du rammer et tidspunkt, hvor du skal bruge strøm, men altså ikke har det.

Konklusion

Selvom den nye generation af Astro A50 serien ikke har betydet voldsomme ændringer for så vidt angår design, så er det ikke noget man skal være ked af. Dem der har de gamle fra ny trænger alligevel muligvis til en fornyelse og opgradering og så er det glædeligt at A50 X er alle pengene værd, selvom prisen er ret høj i forhold til, hvad du ellers kan få et headset for. Med lidt snilde kan du nærmest bygge en PC til prisen, men til gengæld får du en fantastisk lydoplevelse med masser af indstillingsmuligheder, god komfort og så er det genialt til dem af os, som har flere enheder og ønsker ét headset til dem alle. Basestationen fylder en del, især, hvis du smider HDMI i begge konsoller og bruger PC samtidigt med, men til gengæld har du én enhed til det hele og kan nøjes med en kilde på dit fjernsyn eller monitor. Astro A50 X skuffer i hvert fald ikke på ydelsen så måske man kan se udover dens små skønhedsfejl alene af den grund.

Positivt

  • Lydkvalitet
  • Indstillingsmuligheder gennem app (PC/Mac)
  • Komfort
  • Mikrofon
  • Lader automatisk op når du placerer den i basen
  • HDMI-switch

Negativt

  • Ikke altid nemt at sætte headsettet i base stationen

Pris og tilgængelighed

Set til 2.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Så kom dagen, hvor Astros topserie af headset til gaming fik en opdatering i form af Astro A50 X, som vi har haft glæden af her på sitet. Du kan læse med om vores forventninger blev indfriet i denne test. Hvad er der i æsken? Der...Test: Logitech G Astro A50 X