mandag, april 29, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Medion E15443 AI notebook

Test: Medion E15443 AI notebook

Vi er blevet udstyret med Medions seneste notebook, en såkaldt AI notebook, der er udstyret med Intels nyeste CPU med massevis af kerner og teknologi. Vi har leget med den 15,6″ store laptop og bringer her vores vurdering.

Hvad er der i æsken?

Selve kassen er måske det sted, hvor medion har sparet og bringer os altså blot selve laptoppen og en strømforsyning foruden de obligatoriske papirer.

Selve strømforsyningen er dog det første iøjefaldende og bemærkelsesværdige ved hele pakken for den er nemlig ikke med USB-C. Tværtimod så er strømforsyningen med en meget tynd pin, der går ind i computeren. Faktisk så tynd at jeg nærmest bliver nervøs for om den knækker af.

Design

Foruden en oldgammel Toshiba, så var medion faktisk en af mine allerførste laptops, som jeg erhvervede da jeg startede på studie. Iblandt en masse MacBooks (de blanke hvide – ja så gammel er man efterhånden), så var den medion noget der skildte sig ud fra mængden fordi den kunne holde strøm i adskillige timer. Kort sagt var det mig og Apple-folkene der kunne bruge deres laptop til noter hele dagen på studiet – en feature Windows maskiner sjældent kunne prale af, især dengang.

Derfor efterlod medion et positivt indtryk på mig dengang og mine forventninger til denne nye E15443 var temmelig høje, hvilket måske mest var på grund af spændingen og genforeningen med brandet.

Jeg kan ikke påstå at jeg kan huske, hvordan den gamle medion i virkeligheden var, men designmæssigt føles det som om der ikke er sket det helt store for E15443 er ret meget plastik hele vejen igennem. Det er nu hvad det er for medion forsøger ikke at udfordre de store brands på design, tydeligvis, men derimod på funktion, så det ser vi naturligvis også nærmere på i næste afsnit.

Der er dog et enkelt sted, hvor designet skinner en smule igennem som værende en anelse for billigt og det er på selve skærmen. Denne holdes fast af to tynde hængsler og hvis man bærer laptoppen i åben tilstand og kommer til at røre ved skærmen, så flekser/bøjer denne temmelig meget. Selve konstruktionen er altså en anelse på den billige side.

Ret skal være ret så ser medion E15443 ikke så billig ud til trods for plastikken og den ikke så robuste konstruktion. Især tastaturet virker ret lækkert at røre ved og tasternes vandring er egentlig slet ikke så skidt. Det er en anden sag med touchpadden, som jeg virkelig ikke var imponeret af og det var min søn i øvrigt heller ikke da han kort fik lov at prøve kræfter med laptoppen.

Tastaturet er i øvrigt ret stort og for en som mig, der er vant til mindre laptops, så er tastaturet nærmest for stort. Jeg skulle i hvert fald lige vænne mig til at jeg havde lidt ekstra plads til hænderne, men det blev helt rart til sidst. I øvrigt kommer tastaturet op i en behagelig vinkel når man sidder og arbejder med laptoppen på bordet fordi den er udstyret med en temmelig høj fod på den bagerste del af laptoppens underside. Det ser ikke kønt ud, men er ret praktisk.

På medion E15443 er der udover tastaturet også numeriske taster i højre side og stadigvæk plads i siderne. Skærmen er med 16:9 format og har ret tynde ramme omkring sig, så pladsen på laptoppen bliver udnyttet ganske fint.

Over tastaturet er designet prikket/hullet eller det ser i hvert fald sådan ud, men i virkeligheden er der kun to reele huller på cirka to centimeter, hvor jeg troede højtalerne var placeret, men disse (to af slagsen) er placeret længere fremme på kabinettet og peger mere eller mindre ned mod skrivebordet. Det har den effekt at lyden bliver forstærket når musikken spiller.

Medion E15443 er udstyret med en masse porte. Hele tre USB-A porte, et enkelt USB-C, HDMI og 3.5 mm jackstik. Derudover har du et sikkerhedsslot, microSD kortlæser og en privacy shutter-knap til at slukke for kamera og mikrofon. Det er en lidt under placering og knappen er naturligvis digital. Hvis ikke man kender sin laptop så skal man i øvrigt kigge på knappen i siden af computeren hver gang for at være sikker på at kameraet er slukket for man kan ikke se det fysisk på selve kameraet.

Skærmen på medion E15443 kan i øvrigt ligges fladt ned på skrivebordet, hvis du skulle have behov for at koble til en skærm foran bag computeren. Med sine 15,6″ liggende fladt ned fylder E15443 dog temmelig meget.

Funktionalitet

Medion E15443 er en af de første laptops med den nye processsor-serie fra Intel, som er udstyret med NPU kerner også, hvilket skal bidrage til at udføre AI-opgaver med. Om vi vil det eller ej, så er AI kommet for at blive og det er vigtigt at moderne computere implementerer teknologien. Det giver nemlig adskillige fordele både i form af effektivitet i ydelse, men også når det kommer til strømforbrug.

Det er måske derfor ekstra vigtigt med AI i laptops, idet teknologien kan bidrage til at en notebook som medion E15443 kan holde bedre strøm. Medion lover os op til ti timers batteritid på en enkelt opladning, hvilket egentlig ikke er meget at love. Det er nemlig ofte sådan at det man fra PC-producentens side lover sjældent holder. Det gælder (naturligvis) også denne medion, som jeg ved at arbejde i min web-browser kunne komme op på 7 timer og 18 minutter med. Det er slet ikke så skidt, men jeg havde nok endnu større forventninger. Ved at køre spil er batteritiden nede på cirka 2 timer om end det ikke er denne computers primære formål.

Hvis du sidder og bruger computeren uden at bruge skærmen, så har du i øvrigt en FN-genvej, som du kan bruge til at slukke for LCD-skærmen med. På den måde kan du spare lidt strøm, men batteritiden i denne tilstand er nok ikke så repræsentativ. Begge batteritider jeg nævner foroven er i øvrigt lavet med cirka 60% lysstyrke på skærmen.

Skærm

Eftersom jeg var nervøs for skærmen på medion E15443 grundet dens ikke så robuste ydre, så var jeg positivt overrasket over dens ydelse. Ikke fordi det er en fantastisk skærm, men den matte overflade og ganske fine detaljegrad gør at den er behagelig at arbejde på. Selv i de få dage, hvor der var solskin herhjemme, så kunne jeg sidde ude og arbejde, om end det krævede at jeg naturligvis drejede væk fra solen. Lad os dog være reele, der er ikke mange skærme derude, der kan klare at blive brugt i direkte sollys.

Medion har ikke valgt at følge trenden med 16:10 format skærme, så dette 15,6″ display er aflangt og dermed velegnet til brede excel ark og film, men jeg savner lidt de ekstra linjer når jeg scroller op og ned, som jeg har vænnet mig til ved at bruge andre computere.

Lyd

Højtalerne, som så befinder sig et andet sted end jeg havde troet til at starte med, spiller egentlig ganske fint. Når computeren står på skrivebordet er lyden kraftigere og også mere klar. Den forsvinder lidt når jeg har computeren på skødet, men det er fint til både musik og tale til almindelig brug. Du skal dog ikke forvente at holde en fest for højtalerne spiller ikke voldsomt højt.

Tastatur og touchpad

Et andet sted du i øvrigt kan spare noget strøm er ved at slukke lyset i tastaturet. Der er nemlig baggrundsbelysning i medion E15443s tastatur. Hvor meget det dog gør for batteritiden målte jeg ikke.

Tastaturet er egentlig overraskende godt at skrive på, men jeg skulle dog lige vænne mig til den ekstra størrelse og afstand mellem tasterne. Med lidt tilvænning kunne jeg dog skrive ganske fint hurtigt uden at skrive mere forkert end jeg plejer.

Medion E15443 er den første laptop, hvor jeg møder copilot knappen. Den knap som på et tidspunkt skal aktivere Microsofts AI-assistent i Windows, men som for nuværende bare åbner søgefunktionen i Windows da Copilot endnu ikke er fuldt klar. Copilot knappen er i øvrigt den første større addering til tastaturet i Windows i de sidste 30 år. PC producenter er i øvrigt tvunget til at implementere knappen, hvis de fortsat gerne vil sælge Windows licenser og dermed have Windows på deres computere.

Så godt som tastaturet i medion E15443 er så dårlig er touchpadden til gengæld. Det er ret ærgerligt for resten af computeren er slet ikke dårlig, men så snart man rører ved touchpadden bliver man mindet om, hvor medion har sparet nogle penge. Den føles for simpelthen for løs og upræcis og det første min ældste søn sagde da jeg gav ham en opgave på denne computer var “det var da den dårligste [mus] jeg nogensinde har brugt”. I al fairness har han nok ikke haft ligeså mange laptops mellem hænderne som mange af os andre, men det ér en stor skuffelse.

Konklusion

Hvis man så ser bort fra touchpadden, så er medion E15443 en ganske okay laptop. Det er mit første møde med copilot knappen, selvom dens funktion endnu ikke er klar, men til gengæld er hardwaren klar, idet vi her har med Intels første serie af AI-processorer at gøre. Det bliver rigtig spændende at se, når Windows også er klar for alvor til dette og endnu flere applikationer tager teknologien til sig, så man i højere grad kan lade computeren arbejde for en. Det er dog features vi ikke var i stand til at teste her da teknologien ikke var klar endnu. Jeg ville ønske at medion E15443 var lidt mere solidt bygget, men det er ikke en premium-bærbar og prisen bør også afspejle dette når vi har de danske priser klar. Der hvor computeren dog skuffer fælt er ved ikke at have USB-C opladning

Positivt

  • Godt tastatur
  • Fin skærm
  • Lyd
  • Batteritid

Negativt

  • Kan ikke lade via USB-C
  • Touchpad

Pris og tilgængelighed

Set til cirka 6.000 DKK på udenlandske sites.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi er blevet udstyret med Medions seneste notebook, en såkaldt AI notebook, der er udstyret med Intels nyeste CPU med massevis af kerner og teknologi. Vi har leget med den 15,6" store laptop og bringer her vores vurdering. Hvad er der i æsken? Selve kassen er...Test: Medion E15443 AI notebook