tirsdag, maj 7, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Nokia XR21

Test: Nokia XR21

Gode gamle Nokia er på banen med en telefon, som de har lavet til den aktive bruger, som ikke kan tåle at telefonen går i stykker bare af at blive tabt et par gange. Vi ser på den robuste XR21 fra Nokia i denne test.

Hvad er der i æsken?

Nokia har sat sig som mål at være så grønne som mulige og derfor er der i den beskedne indpakning af genbrugsmaterialer også kun telefonen at finde foruden et lille ladekabel og metaldims til at skubbe SIM-kortholderen ud med. Der er altså ikke nogen oplader med så den skal du genbruge fra din tidligere telefon eller anden enhed. Det kan godt virke skrabet, men jeg synes selv at det er det rigtige at gøre for de fleste af os har en lader liggende alligevel.

Specifikationer:

  • 6,49″ FHD+ skærm med 120 Hz
  • Snapdragon® 695 5G processor Octa-core (2×2.2 GHz Kryo 660 Gold & 6×1.7 GHz Kryo 660 Silver)
  • 6 GB RAM
  • 128 GB hukommelse
  • Batteri: 4.800 mAh
  • Android 12
  • 64 Megapixel + 8 Megapixel bag og 16 Megapixel front kameraer
  • Dimensioner:168 x 78,58 x 10,45 mm (HxBxD)
  • Vægt: 231 gram

Design

Af en 6,49″ smartphone at være, så fylder Nokia XR21 en smule mere end man højst sandsynligt er vant til. Det ses også af vægten på hele 231 gram, som altså ikke er helt lidt, selvom vi har set at enkelte andre mobiltelefoner er begyndt at krydse de 200 gram, men disse har ofte mere at byde på.

Nokia XR21 er nemlig relativt simpel ved første øjekast. Der hvor XR21 dog adskiller sig er netop ved at den er en anelse tykkere end andre telefoner i denne størrelse. Dette skyldes, som nævnt, at XR21 er bygget til at være mere udholdende og modstandsdygtig.

Faktisk synes jeg at telefonen føles som en telefon, som man har monteret et beskyttelsescover på og det er nok egentlig heller ikke helt ved siden af. Nokia har nemlig skabt XR21 en smule klodset, men til gengæld føles telefon ret så robust. Min daglige driver er en Samsung Galaxy Z Flip4, som måske ikke er en helt fair sammenligning, men denne telefon knirker når jeg griber bare en smule hårdere fat i den. Med XR21 er dette ikke tilfældet.

Det er dog på den bekostning at Nokia XR21 ikke føles som en lækker telefon. Ikke dermed sagt at den føles kedelig på nogen måde, men det er plastik hele vejen rundt og så føles telefonen bare tyk i hånden, hvor man måske længe har været vant til noget mere håndgribeligt.

Det klandrer jeg dog ikke telefonen for, idet man må indse at denne telefon ikke er til alle. Designet er tydeligt målrettet folk, som godt kan finde på at tabe den på daglig basis og måske sågar i noget vådt eller støvet, hvilket den skal kunne overleve og det er altså dét XR21 kan, da den er IP69 rated og har været igennem tests af militære standarder kaldet MIL-STD.

Det betyder blandt andet at Nokia XR21 er testet og burde overleve fald fra 1,8 meters højde, hvilket ikke var noget jeg udsatte den for, men “desværre” har den haft et par fald fra cirka en meter på både fliser og trægulv uden at jeg kunne finde skade eller skramme på teleofnen.

Den høje IP-rating betyder i øvrigt at XR21 er vandafvisende i højere grad end gennemsnittet og så kan den altså tåle al slags vind og vejr. Dermed også hvis det er en storm og den flyver ud af hånden på dig (måske for det tager de militære tests faktisk ikke højde for, men det lød sejt).

På bagsiden har Nokia XR21 sine to kameraer, som stikker ud, i toppen af telefonen. Det tyke design af telefonen gør at kameraerne egentlig ikke stikker så voldsomt meget ud som du sikkert har set det med andre modelller.

I højre side har du de gængse volume-knapper samt en tast til tænd og sluk, som i øvrigt også agerer som fingeraftrykslæser. På den anden side har du også en knap og det samme har du i toppen af telefonen. Knappen i toppen er dog rødlig, mne fælles for de to “ekstra” knapper på XR21 er at de er programmerbare.

Disse ekstra knapper, som du kan sætte til at udføre en opgave eller starte en given app vidste jeg ikke jeg savnede i min nuværende telefon, førend jeg var færdig med at teste XR21, hvorefter jeg savnede disse to knapper. De er simpelthen geniale og nærmest telefonens trumfkort efter min mening. Det kan godt være at knapperne er “husket” fordi XR21 er bygget til den aktive bruger, der arbejder udendørs og skal have noget, der kan holde til lidt af hvert, men vi andre vil altså heller ikke sige nej til en knap ekstra eller to tænker jeg.

Funktionalitet

Foruden at være temmelig godt beskyttet, så er Nokia XR21 en ganske almindelig Android telefon. Til dette har den en Snapdragon 695 til at drive den og min egen oplevelse var at den processor var rigeligt til at drive den til dagligdagens opgaver.

Jeg oplevede ikke at XR21 var decideret langsom til det jeg lavede eller til at åbne applikationer, spil og så videre. Det fremgår også af nedenstående testresultat fra benchmark test, at den klarer sig ganske fint.

XR21 er til gengæld ikke noget gaming monster af en telefon. Den klarer de fleste spil uden problemer, men med spil, der er en smule krævende syntes jeg at kunne opdage en smule ustabilitet og såkaldt stuttering.

Der hvor XR21 dog i det dagelige sakker en smule bagud er ved brugen af kameraet. Det er ikke helt så langsomt, som man oplever det ved helt billige Android telefoner, men det er heller ikke imponerende hurtigt.

Kameraet i sig selv er på et acceptabelt niveau. Det døjer en del under mørke forhold, men til prisen er detaljegrad og farver ganske fine. Det skal dog ikke være kameraet man køber denne telefon for. De næste billeder er taget med Nokia XR21.

Den stærke side for XR21 eller kameraet i den er at der er så mange optioner at vælge mellem. Der er mulighed for at optage i “cinema mode” som filmer med 24 FPS og 21:9 format. Du kan også tage billeder i RAW format i Pro mode, så der er en del indstillingsmuligheder på den front.

Det jeg dog stadig synes er det fedeste ved Nokia XR21 er dens to genvejsknapper, som du kan programmere. De er mulige at sætte til mange forskellige funktioner og det fede er at de kan have to funktioner hver afhængigt af om du trykker en gang eller holder knappen inde. Det kan starte kameraet eller sende et alarmsignal eksempelvis. Det kan også starte lommelygten, men jeg fandt aldrig ud af hvordan (eller om det var muligt) at starte denne uden at skulle have låst telefonen op.

Apropos knapper, så opdagede jeg under brug af Nokia XR21 at knappen med fingeraftrykslæseren på egentlig efter min smag er placeret en smule for lavt på telefonen. Jeg kommer i hvert vand

til at klikke på den ved en fejl når jeg bare samler telefonen op i ny og næ og det irriterede mig en lille smule til tider.

Skærmen i XR21 er med op til 120 Hz egentlig ganske fin. Opløsningen er måske en anelse lavere end hvad du kan være vant til, men detaljegraden er fin. Skærmen føles en smule lys i farverne, men slet ikke så udvasket som man kunne frygte. Du kan selv indstille frekvensen til at være variabel eller fastlåst til 60 Hz.

Skærmen er til gengæld ikke nær så lysstærk som min Flip4 føler jeg, men det er ikke sådan at jeg ikke kan anvende XR21 i det udendøre trods alt. Skærmen er ganske responsiv og præcis, så dét ikke er en gene. Den høje opdateringshastighed kan godt mærkes og burde nærmest være standard for mobile displays nu om dage for de gør bare oplevelsen mere behagelig.

Nokia bakker i øvrigt op om designet af XR21 og måden de fortæller dig på at de selv tror på at dette er en holdbar telefon, i mere end en forstand, er ved at de tilbyder tre års garanti på den. Udover det har du et års garanti på et display, hvis det skulle gå i stykker.

Batteritiden er der hvor det bliver en smule interessant med XR21. Nokia reklamerer nemlig med at telefonen kan holde strøm i op til to døgn og når det kommer fra nogen som Nokia, som trods alt har leveret telefoner til os i tidernes morgen, hvor batteritiden var tocifrede dage, så tager man det lidt seriøst. Desværre var jeg ikke i stand til helt at opnå hele to dages strøm på XR21, men jeg må dog samtidigt også erkende at det havde jeg ikke forventet. Forventningen var en smule lavere og at jeg kunne vågne op næste morgen og roligt tage på arbejde, hvor jeg så skulle lade den op på ny. Realiteten var at jeg næsten kunne klemme en hel dags arbejde ud af den på andendagen uden at skulle lade og dét er i sig selv imponerende efter min mening. Det har man det 4.500 mAh store batteri at takke for. Tiden hvor man skulle lade op inden man gik i seng hver dag er efter min mening ovre. Det afhænger naturligvis af hvordan du bruger din telefon, men til sammenligning har jeg min daglige driver, Flip4 fra Samsung, som jeg lader op to gange dagligt (det skal dog siges at selvom jeg aktivt brugte XR21 i testen med SIM-kort, opkald, SMS og surfing, så var det ikke alle mine applikationer der var installeret på den i testperioden).

Konklusion

Nokia reklamerer med at XR21 er en robust telefon, der kan holde til en masse og det virker den også til at kunne, men det som positivt overrasker mig er at det stadig føles som en “daglig” telefon og ikke som en klodset arbejdstelefon man forventer at finde på en byggeplads. Det er en mere klodset telefon end gennemsnittet uden tvivl, men hvis den var en anelse hurtigere og med et lidt bedre kamera, så var jeg ikke bleg for at sige det kunne være min næste telefon. Det er især de to ektra genvejstaster, som jeg synes er geniale og så at jeg ikke behøver være bange for at den så nemt går i stykker, der appellerer til mig. Derfor tænker jeg at XR21 rammer ret godt og bredt og ligger langt under premium telefonernes prisskilt.

Positivt

  • Robust
  • Genvejsknapper
  • Solid skærm
  • God performance til prisen
  • Batteritid
  • Garanti

Negativt

  • Skærmen ikke så lysstærk

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Gode gamle Nokia er på banen med en telefon, som de har lavet til den aktive bruger, som ikke kan tåle at telefonen går i stykker bare af at blive tabt et par gange. Vi ser på den robuste XR21 fra Nokia i denne...Test: Nokia XR21