lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Osmo Creative set

Test: Osmo Creative set

Vi er blevet udstyret med endnu et sæt fra Osmo og i denne omgang er det deres Creative set, som indeholder dele til den kreative sjæl i os.

Hvad er der i æsken?

Den relativt store og ellers meget farverige æske indeholder alt man skal bruge på nær en iPad naturligvis. Der er en stander til iPaden dog, fire farvetusser, en stofspose til opbevaring af penne og en stor plade med en stor hvid overflade og en rød kant.

Design og funktionalitet

Osmo Creative er skabt med barnet i fokus og derfor er alle komponenter i sættet i klare og tydelige farver. På nær lige standeren og den medfølgende plade man skal tegne på, som er hvide, men samtidigt er begge også med et strejf af knaldrødt. Det lille spejl man skal montere i toppen af iPad for at dennes kamera bliver vendt mod pladen er eksempelvis rød og så er kanten på pladen også rød.

Foruden kanten så er den hvide plade også udstyret med en rød strop. Denne strop er placeret i toppen af enheden og er til for at man skal kunne sætte papir fast til pladen, hvis man nu hellere vil tegne på et stykke papir end selve pladen. Dette giver rigtig god mening, hvis barnet gerne vil tegne noget, som dette kan gemme fysisk og ikke kun på iPaden eksempelvis.

Selve tusserne er også klare og består af en orange, lilla, grøn og lyseblå (jeg måtte ikke bare sige blå for min søn irettesatte mig hver gang). Selve stofsposen som man bruger til at opbevare tusserne i er helt rød også.

Stofsposen har i øvrigt et dobbelt formål for den er nemlig lavet lidt tykkere, så man kan bruge den til at tørre den hvide plade af med når man skal viske ud. Det er rigtig nemt, selvom børn kommer til at flytte på pladen når de skal viske. Det betyder dog ikke så meget fordi det er utrolig nemt at sætte pladen på plads igen da den er formet efter basen, som holder på tabletten. Der er dog ikke noget fysisk som holder de to dele sammen, hvilket til tider resulterer i at tegningen bliver forskudt i forhold til det som er vist på skærmen, så det skal børnene lige huske at være opmærksomme på. En lille magnet, der holder de to dele på plads ville nok have været en rigtig god addering.

Osmo Creative sættet har ikke nogle elektriske dele. Alt elektronik bliver håndteret af din iPad gennem de apps du kan installere for at udforske sættet. Bemærk dog at Osmo Creative kun virker sammen med et udvalg af Apple iPads og Amazon Fire tablets. Selvom dette kan virke begrænsende, så tror jeg at producenten har gjort dette for at undgå at skulle udvikle appen til at understøtte mange forskellige skærmstørrelser, opløsninger og kamerakvaliteter, som der jo er med Android og Windows tablets.

De tre apps, som Osmo Creative sættet virker med er Monster, Newton og Masterpiece. Disse tre apps giver både noget til forskellige aldre og interesser. Det udvider også virkelig anvendelsesmuligheden for sættet i høj grad og uden at jeg vil i detalje på hver enkelt app, så vil jeg dog kort beskrive dem i nedenstående.

Osmo Masterpiece

Med denne app er der udelukkende fokus på kreativitet og her kan man enten tegne efter en tegning på skærmen, som i øvrigt ved hjælp af kameraet overfører en skitse af din tegning på skærmen, så du nemmere kan ramme stregerne eller du kan tage et billede af noget du ønsker at tegne for at få en skitse af dét på skærmen.

Det som børnene synes er rigtig fedt med Osmo Masterpiece er at appen optager en slags stop-motion tegning af det man tegner, så man efter tegningen er færdig kan se en hurtig video af, hvordan den er blevet til. Umiddelbart ser det ud til at appen er smart nok til at forkorte toiletpauser så de ikke fylder for meget i videoen.

Osmo Newton

Netop denne app ville mine to drenge gerne spille før vi havde Creative sættet, men den var nærmest umulig uden en tegneplade. Osmo Newton er nemlig anderledes end fx Masterpiece fordi det handler om at udføre nogle opgaver og løser gåder. Dette gør at man prøver sig frem til man har løst gåden og på et almindeligt papir kan man jo så ikke viske ud, men med pladen er det langt mere underholdende og børnene bliver utrolig fanget af det. Det gjorde mine drenge i hvert fald og sammenlignet med Osmo Monster var Newton langt sjovere for ham på snart 9 år.

Osmo Newton lader i øvrigt også brugeren bruge genstande til at overføre til skærmen, såsom blyanter eller andet som appen gennem kameraet så overfører til skærmen. Ret snedigt og børnene herhjemme syntes det var sjovt at rende rundt omkring i hjemmet og finde ting at smide på skærmen for at se, hvordan appen ville “konvertere” dem til noget digitalt.

Osmo Monster

Man kan vel sige at Osmo Monster er en blanding af de to ovennævnte apps, for i Monster bliver man præsenteret for nogle historier, som man selv kan have indflydelse på. Der er ikke decideret noget at løse af gåder, som i Newton, men man skal tegne de objekter som det venlige monster på skærmen skal bruge for at fortællingen han er i gang med giver mening.

Jeg skal hilse og sige at det kan blive til nogle ret kreative fortællinger. Eksempelvis skulle vi på et tidspunkt tegne vanddråber og knægten syntes det kunne være sjovt at tegne små hjerter. Dette resulterede så i at der kom små hjerter faldende ud af bruserhovedet. Jeg tænker dog at netop dét er hele essensen i Monster, for hvert barn kan have deres egen opfattelse af hvordan en given ting skal se ud og så er der intet rigtigt og forkert, som barnet bliver straffet for. Jeg ville ønske at netop Osmo Monster havde mange flere fortællinger for når de begynder at gentage sig for mange gange så mister børnene nemlig interessen og det er ærgerligt for jeg kunne virkelig mærke på min den yngste at han var i sit kreative es mens han spillede. Han er i forvejen én, der godt kan lide at tegne, male og skabe, så at kunne gøre det på en nem og simpel måde uden at der er for meget oprydningsarbejde forbundet med det var en succes for både ham og far og mor.

Fælles for alle tre apps og aktiviteter er at vi føler børnene har noget kvalitativ skærmtid. At se YouTube eller Netflix kan være en god pause i ny og næ, men vi forsøger for så vidt muligt at begrænse skærmtiden herhjemme. Med Osmo føler vi ikke nødvendigvis behovet på samme måde fordi man føler at mens børnene skaber noget så bruger de også deres hjerne på noget andet end kun input. Dog ville jeg dog ønske at apps var tilgængelige på dansk, selvom jeg ved, hvor lille marked vi egentlig er.

Praktisk

Det som jeg fandt var en smule udfordrende var at Osmos egen butik ikke henviste mig til et sted, hvor jeg kunne købe ekstra tusser. Der var henvisning til nogle udvalgte shops, hvoraf den ene i øvrigt ikke har Osmo i sortiment længere. Det jeg dog kan læse mig frem til ved hjælp af lidt oversættelse og andre hjemmesider, så burde whiteboard markører kunne bruges på dette sæt. I givet fald er en opgradering af sættet ikke voldsomt dyrt, hvis man enten vil have flere farver eller de medfølgende er ved at være slidte. Husk dog eventuelt at tjekke størrelsen på de nye markører også så de kan passe i den medfølgende pose.

Konklusion

Spillene som er kompatible med Osmo Creative, altså Monster, Newton og Masterpiece kan sagtens spilles uden brug af plade og det som medfølger. Vi har i hvert fald tidligere forsøgt os med Monster uden plade, men med pladen er det hele bare mere en leg, fordi børn kan viske ud øjeblikkeligt og prøve igen. Man sparer også en del på papiret i de historier i Monster man kan skabe fordi man skal lave små elementer hele tiden, som stykker det hele sammen til én fortælling. Pladen og Osmo Creative sættet her er bare på grund af dét, det hele værd. Børnene hygger sig og bliver ikke trætte af de små gentagelser fordi de eksempelvis kan tegne et vindue på hundredvis forskellige måder og skabe forskellige historier hver gang i Monster. Dertil kommer de øvrige spil, hvor både kreativitet og logik skal aktiveres, hvilket virkelig gør dette sæt til mangfoldigt og til mange timers underholdning. Det er lidt ærgerligt det kun virker til iPad og Amazon Fire, men til disse brugere er det så til gengæld også rigtig fedt.

Positivt

  • Masser af timers underholdning
  • Man føler børnene lærer og leger samtidigt
  • Sættet føles som værende af høj kvalitet

Negativt:

  • Plade og base burde kunne sættes mere fast til hinanden så de ikke rykker
  • På engelsk

Pris og tilgængelighed

Set

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi er blevet udstyret med endnu et sæt fra Osmo og i denne omgang er det deres Creative set, som indeholder dele til den kreative sjæl i os. Hvad er der i æsken? Den relativt store og ellers meget farverige æske indeholder alt man skal bruge...Test: Osmo Creative set