lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Samsung 970 EVO NVMe m.2 500 GB

Test: Samsung 970 EVO NVMe m.2 500 GB

Udviklingen indenfor flash-hukommelse er efterhånden stille, men derimod sikker og fra den største producent af netop NAND flash i verden, Samsung, kommer nu en helt ny Samsung 970 EVO serie, hvor vi har været så beærede og fået en NVMe m.2 500 GB disk til test. Umiddelbart virker det som om man ikke kan komme ind på meget andet end hastigheden, men foruden læse-/skrive-hastigheder på hhv. 3.500/2.500 MB/s så har Samsung 970 EVO flere tricks op af ærmet og du kan læse med her.

Hvad er der i æsken?

Æsken til Samsung 970 EVO er den samme størrelse som den er for en almindelig 2.5″ SSD, selvom vi i denne test har fat i en M.2 NVMe enhed. Manual og garantibevis fylder mere end det lille M2280 drev, der ganske nydeligt ligger midt i æsken. Foruden papirerne og drevet er der ikke mere at komme efter i den lille æske.

Design og funktionalitet

Som allerede nævnt er Samsung 970 EVO et NVMe drev i M2280 formfaktoren. Det vil sige at enheden er 22 mm bred og 80 mm høj (eller omvendt afhængigt af, hvordan man ser på det). Det er nogegt der fylder langt mindre end det vi er vant til fra “traditionelle” SSD drev, men det er faktisk ikke fordi 2.5″ drevene indvendigt er meget større. Årsagen til formfaktoren er mere nødvendigheden af en SATA forbindelse, som kræver mere fysisk størrelse end det altså er nødvendigt med M.2. Højdemæssigt er Samsung 970 EVO i øvrigt blot 2,4 mm, så den fylder nærmest ingenting.

Inden man overvejer et drev som Samsung 970 EVO NVMe skal man sikre sig at ens computer eller motherboard understøtter både formfaktoren, M.2, og forbindelsesprotokollen eller interface, som i dette tilfælde er PCIe Gen 3.0×4.

Et M.2 drev som Samsung 970 EVO er heller ikke lukket af som de 2.5″ drev man måske har stødt på lidt oftere og det betyder at man kan se de enkelte komponenter, som drevet her består af, men der er et klistermærke på toppen, som forhindrer os i at se nærmere på forbindelserne og hvordan det hele rent faktisk ser ud. Dog er Samsung ikke blege for at dele med os, hvad det er Samsung 970 består af. Der er nemlig tale om et drev med anden generation af 3-bit MLC NVMe. Når det kommer til drev til den menige borger, så er MLC helt klart at foretrække fremfor TLC, idet MLC oftest er et mere pålideligt alternativ end TLC. Så selvom TLC generelt er en billigere produktionsmetode, så lever MLC drev som Samsung 970 EVO generelt lidt længere. Med vores testdrev på 500 GB har vi eksempelvis en TBW på 300. TBW betyder TeraBytes Written og er en måleparameter for hvor længe drevet vil performe højt. Derudover giver Samsung 5 års garanti på Samsung 970 EVO og det er klart indikation af at de tror på dette produkt vil leve længe.

Årsagen til at man måler en SSDs levetid i antal skrevne cykli er at det er sådan et SSD drev taber sin ydelse og funktionalitet. Den kan i og for sig leve langt længere, hvis data på den blot bliver skrevet én gang og så ellers aflæst. Det er dog de færreste af os, som anvender drevene på denne måde og den højere hastighed, som Samsung 970 EVO yder, ville også miste sin mening, hvis man blot skulle overføre til drevet en enkelt gang.

I øvrigt er både MLC og TLC billigere at producere og med en langsommere hastighed end SLC, som dog er for dyr en teknologi til brugere, der har et husbehov. De forskellige betegnelser beskriver, hvor meget data der kan gemmes per celle og mens SLC står for Single Level Cell, så står MLC for Multi Level Cell. Det betyder at man med MLC, som er at finde i denne Samsung 970 EVO, kan gemme mere data per celle, men det forlænger også den tid det tager for controlleren at tilgå den enkelte data, hvorfor hastigheden i forhold til SLC er langsommere, men SLC er endnu ikke til at betale for andet end virksomheder nærmest.

Lidt flere tekniske detaljer om Samsung 970 EVO kan der læser ud fra nedenstående oversigt vi har fået af Samsung.

Vi satte naturligvis Samsung 970 EVO på prøve for at se om vi kunne få den til at yde den annoncerede hastighed. Man skal i den forbindelse altid huske at alle komponenter i en PC altid kun kan performe som laveste fællesnævner. Derfor føler jeg det nødvendigt at nævne at nedenstående hastighedstest blev udført på et ASUS PRIME B350 PLUS bundkort og ved hjælp af ATTO Benchmark softwaren. I øvrigt blev testen foretaget på et næsten tomt drev, hvilket også har en betydning, idet Samsung 970 EVO benytter noget Samsung kalder for TurboWrite, som vi kommer nærmere ind på i næste afsnit.

Som det ses af ovenstående fik vi et målt resultat, der ligger meget tæt på det som Samsung 970 EVO annoncerer den kan præstere. Som nævnt afhænger hastigheden af mange parametre, men især også om den førnævnte TurboWrite får mulighed for at arbejde fuldt ud. TurboWrite går nemlig ud på at Samsung 970 EVO allokerer en del af sin ledige hukommelse til at lave et buffer. Jo større filerne, som skal overføres, er des større hastigheder kan man derfor opnå. Det betyder at den bedste ydelse på Samsung 970 EVO opnår man hvis man har mere end 18 GB ledig hukommelse og begynder man at fylde drevet mere end det, så skal man være opmærksom på at man nedsætter dens evne til at overføre gevaldigt. Under disse høje hastigheder bliver Samsung 970 EVO drevet rent faktisk ret varm og især hvis den er bygget ind i en enhed med andre komponenter tæt på den. Dertil anvender Samsung noget de kalder Dynamic Thermal Guard, som sørger fo rat holde enheden kølig og beskytter den mod overophedning.

Læsehastighed 3330 MB/s

Skrivehastighed 2450 MB/s

Med i papirerne til Samsung 970 EVO er der også en henvisning til at man kan hente en software ned, navnlig Samsung Magician, som er et gratis værktøj som Samsung stiller til rådighed. Denne software giver mulighed for forskellige funktioner. Heriblandt kan man se helbredet på sine drev og Samsung Magician genkender faktisk andet end Samsung enheder, således at man også herigennem kan lave målinger på hastigheden. Man kan også optimere drevene, lidt a la en fragmentering af diskene som man var vant til at udføre på harddiske i sin tid.

Samsung 970 EVO er annonceret som værende det perfekte drev til den krævende bruger og især gamere kommer ind i billedet. Jeg fik derfor også smidt nogle spil på drevet for at benchmarke deres ydelse og det blev med blandede resultater til følge. Det var langt fra de fleste spil, hvor jeg kunne få en mærkbar forskel i FPS (Frames Per Second), men derimod var spil med store maps, såsom Battlefield 1, en del hurtigere om at loade banerne i spillet end jeg kunne præstere på min Samsung 850 EVO SATA disk. Min ene gennemsnitstest gav mig en forbedring på næsten 15% hurtigere opstart af en single player mission i BF1 og hvis man spiller meget, så er det bestemt opgraderingen værd.

Konklusion

Æsken til Samsung 970 EVO er med et beskedent indhold og der er eksempelvis ikke nogen skruer til montering, men det er også forståeligt, idet skruer kan være af forskellig type til forskellige computere. Man kan i og for sig ikke sige meget om designet som sådan andet end at Samsung 970 EVO med blot 2,4 mm i tykkelsen bestemt ikke er den tykkeste i klassen.

Ydelsesmæssigt skuffer Samsung 970 EVO bestemt ikke og hvis man er til gaming, videoredigering eller andet bare en smule mere krævende arbejde udover det sædvanlige, så kan de høje hastigheder altså spare en for en masse tid. På toppen får man også et ret robust drev med lang levetid og hvis den glipper så har man altså en garanti på hele fem år, så selvom Samsung 970 EVO ikke skulle være billig at erhverve, så kan den altså sagtens være dét værd.

Pris og tilgængelighed

  • Set til 1.628 kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Udviklingen indenfor flash-hukommelse er efterhånden stille, men derimod sikker og fra den største producent af netop NAND flash i verden, Samsung, kommer nu en helt ny Samsung 970 EVO serie, hvor vi har været så beærede og fået en NVMe m.2 500 GB disk...Test: Samsung 970 EVO NVMe m.2 500 GB