mandag, april 29, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Shokz OpenFit hovedtelefoner

Test: Shokz OpenFit hovedtelefoner

Modsat hvad vi egentlig kender Shokz for, så kommer de nu med et sæt hovedtelefoner, der ikke bruger dine knogler til at bringe lyden til dig og det gør de i form af OpenFit, som vi har været i besiddelse af i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

Den hvide æske med selve høretelefonerne illustreret på fronten gemmer på et etui og et kabel foruden selve manualen, som er obligatorisk. I selve etuiet finder man så øretelefonerne og modsat traditionelle øretelefoner, så er der ikke andet tilbehør i form af eksempelvis ekstra størrelse gummidutter, da dette headset ikke bruger sådan noget.

Design

Egentlig minder OpenFit også om andre hovedtelefoner fra Shokz på sin vis. De har en vinkel på enhederne, som gemmer på lyddriverne og så er der ud fra dem et par hanke, som går bagom dine ører så de bruger ørerne til at hænge lige ud for øregangen.

Det vil sige at Shokz OpenFit atypisk fra andre headsets ikke går ind i øret på dig, men er dermed cirka en centimeter fra centrum af øret. Når jeg med hånden sænker dem yderligere mod centrum af mit øre, så bliver lyden efter min mening endnu mere tydelig, men mere om lyden senere.

Både etui og selve enhederne er af en sådan type overflade, hvor det er plastik, der føles som om det er gummibelagt. Den bløde overflade føles lækker i hænderne og egentlig også mod ørerne når man sætter dem på. Hankene bøjer relativt nemt så jeg forestiller mig de fleste vil have relativt nemt ved at tage dem på ligesom jeg havde det. Til gengæld så er den “bløde” plastik også ret modtagelig for fedtfingre, hvilket ødelægger designoplevelsen en anelse.

På selve OpenFit enhederne er der to huller til at lede luften fra de to store 18×11 mm drivere ud af enheden. Dette design, hvor enheden er udenfor øret har altså dén fordel at lyddriverne altså kan være noget større. Dét til trods vejer enhederne selv kun 8,3 gram stykket, hvilket virkelig ikke er meget. Det gør dog ikke at OpenFit føles for lette eller skrøbelige. Tværtimod virker de til at kunne modstå lidt af hvert både grundet den robusthed jeg føler, der er i designet, men også fordi de kan bøje så nemt.

Ladeetuiet til Shokz OpenFit er en anelse større end det du måske er vant til med andre trådløse hovedtelefoner. Det skyldes dog at driverenhederne ikke kan skilles fra de hanke, man bruger til at hænge dem fast om ørerne med. Jeg synes dog sagtens jeg kan have dem med i lommen i både bukser og jakke uden de er til besvær. Hvis jeg til gengæld tager noget strammere tøj på, som jeg træner i, så kan etuiet godt føles lidt stort og med sine 57 gram også tungt.

Vores testeksemplar af Shokz OpenFit fik vi i den sorte udgave, men det fås også i en beige-udgave, hvis du foretrækker det. Selv synes jeg ud fra billedet at det lyse headset ser endnu flottere ud, men til et headset jeg ville bruge til træning og sport så frygter jeg også den lyse farve vil være en anelse for modtagelig for snavs. Hvis man dog kun træner indendørs tænker jeg det er helt fint.

Funktionalitet

Shokz har en temmelig fin app tilgængelig til deres høretelefoner, som du kan downloade til både Android og iOS. Umiddelbart er den temmelig nem og hurtig at komme i gang med. Det virker ikke til at være tungt for telefonen hellere, hverken i opsætning eller at indstille høretelefonerne efterfølgende.

Du kan i appen eksempelvis også ændre, hvad dine touch knapper på høretelefonerne skal gøre og her rammer man lidt begrænsning i forhold til at det er predefineret, hvad knapperne kan bruges til, om end de fleste og mest gængse funktioner er tilgængelige.

Personligt synes jeg det til tider kan være svært at ramme touch knapperne sådan ordentligt fordi overfladen på Shokz OpenFit simpelthen er lille. Det tog i hvert fald noget tid at lære knapperne at kende og blive “dus” med dem.

OpenFit understøtter i øvrigt Multi-Point, hvilket gør at du kan forbinde til mere end én enhed ad gangen. Det virker knap så godt som de hovedtelefoner, som har dedikerede USB-dongles til computeren, men det virker. Det kræver nogle gange lidt nerver af stål fordi hovedtelefonerne ikke ved om de skal forbinde til computeren eller det indgående opkald har jeg oplevet med Shokz OpenFit, men det er bestemt ikke hver gang de kaster sådan op.

Lydkvalitet

Når du er forbi indstillingerne, så er det forhåbentlig tid til at smide høretelefonerne på hovedet og nyde noget musik eller podcast for den sags skyld.

Her skuffer OpenFit heller ikke. Der er temmelig meget lyd og detaljegrad til trods for at de befinder sig udenfor øret. Jeg kunne som nævnt få lidt mere lyd igennem, hvis jeg bøjede driverne længere ned, men så snart jeg slap dem sprang de op. Det gør at du har en temmelig lav grad af isolation fra omverdenen og jeg forestiller mig at dette er ganske fint for folk, der træner udendørs og gerne vil høre trafikken omkring sig. Især cyklister vil have gavn af dette da de jo skal huske at flytte sig fra hovedvejen og ind på cykelstien når der kommer en bil kørende.

Der er en så at sige rund og varm lyd fra Shokz OpenFit, som dog mangler en smule bund til sådan rigtig at blive hygge-varm. For mig var der dog overraskende meget lyd og god lyd sågar til trods for at enhederne som nævnt altså ligger uden for øret helt. Jeg tænkte egentlig at teknologien om Air Conduction bare var almindelig vibration i luften, men der hvor OpenFit adskiller sig fra både højtalere og in-ears er at jeg relativt nemt kan høre musikken selv hvis jeg propper fingre i ørerne. Lyden bliver dæmpet – ja – men slet ikke så meget som man forventer. Jeg hører ikke trafikken omkring mig på denne måde, men musikken spiller videre. Interessant.

Om det skyldes selve designet på OpenFit eller det generelt er sådan med denen type af høretelefoner ved jeg ikke, men det jeg oplevede var at støjniveau fra vinden var begrænset når jeg brugte dem på løb eller løbehjul.

Mikrofon

Shokz har udstyret OpenFit med to mikrofoner, således at disse skal holde støj væk fra dem du snakker med også. Det hjælper lidt når man sidder stille i et stille lokale, men ellers filtrer den ikke lyde fra mere end så mange andre headsets. De slår et par kablede airpods fra Apple, men det er ikke et headset jeg ville købe for selve kommunikationsdelen. Hør en indspilning med headsettet i nedenstående klip.

Batteritid

Den store størrelse på Shokz OpenFit (sammenlignet med et par in-ears) gør at de kan holde strøm i syv timer per opladning. Min test viste at det ikke var helt ved siden af så længe man ikke skruer helt op. Dog har Shokz valgt at gå på kompromis med batteritiden for at holde vægten på enhederne lav. Når man har noget der er så meget større end et par små in-ears forventer man også det dobbelte i batteritid, men det er altså ikke helt tilfældet. Enkelte in-ears er snart oppe på de cirka syv timer, hvor man med OpenFit altså også får et par opladninger i etuiet, så producenten mener at du kommer helt op på 28 timer sammenlagt. Dét kan jeg dog ikke verificere, om end min estimerede tid er deroppe af og nok snarere 24-25 i alt.

Komfort

Man kan dog argumentere for at fokus på den lave vægt ikke helt var ved siden af. OpenFit er utroligt behagelige at have over ørerne og hverken strammer eller trækker i øret. Modsat eksempelvis JBL Soundgear Sense, så mærker man slet ikke at have dem på. De er ikke helt så nemme at få på ørerne fordi de er bløde og har lidt deres egen vilje nogen gange.

Konklusion

Hvis du er på udkig efter et par godt lydende sæt hovedtelefoner med lille (læs ingen) lydisolation, så er OpenFit fra Shokz bestemt et kig værd. De er utroligt behagelige at have på hovedet og har et noget atypisk design, som gør at lydenhederne hviler over øret og på den måde lader dig være opmærksom om dine omgivelser samtidigt med at du kan høre din musik eller podcast under træningen. Deres ladeetui er en del større end ved in-ear earbuds, så det skal du have med i ligningen, hvis du plejer at have det med på slæb. For nogle vil støjen udefra være en turn-off, så det skal du have in mente, hvis du vælger denne form for løsning, som OpenFit altså byder på.

Positivt

  • Solid lyd
  • Komfort
  • Let og flot design
  • Stærk app

Negativt

  • Støjniveau udefra
  • Touch-knapper kan være lidt træge at lære at kende

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Modsat hvad vi egentlig kender Shokz for, så kommer de nu med et sæt hovedtelefoner, der ikke bruger dine knogler til at bringe lyden til dig og det gør de i form af OpenFit, som vi har været i besiddelse af i denne omgang. Hvad...Test: Shokz OpenFit hovedtelefoner