onsdag, maj 8, 2024
ForsideAnmeldelser3D-PrinterTest: Smart Materials 3D printer filament

Test: Smart Materials 3D printer filament

Vi tidligere set på både 3D-printere og den plastiktråd de bruger til at lave print med. Vi skal her se på en spansk producent der laver noget filament med egenskaber jeg ikke har set før!

Vi har tidligere skrevet om 3D-printere (f.eks. om Dremel 3D45 og Felix Tec 4) Kort fortalt så virker en 3D-printer ved at den smelter plastik og sprøjter det ud i et meget præcist og tyndt lag. Så rykker den et lille stykke op og lægger det nye lag oven på det tidligere. Plastikken kommer som en tråd på ruller. Og det er den plastik vi skal se på her.

Hvad er der i kassen

Smart Materials 3D pakker ikke deres ruller i kasser som så mange andre. De benytter sig af en speciel pose der holder lyset ude, og som har en beklædning på indersiden der opsuger fugt. Man vil nemlig gerne holde sit filament helt frit for fugt, da det ellers vil give en dårlig printkvalitet hvis der er fugt i plastkken der kan blive til damp i printhovedet.

Posen kan nemt åbnes og lukkes med en “lynlås” i toppen. På bagsiden sidder et klistermærke med hvilket filament der er i posen, samt anbefalede print-temperaturer.

Bunden af posen er gennemsigtig så man hurtigt kan se hvilken farve der i posen.

Idéen med poser er rigtig god, så er det nemt at opbevare filamentet korrekt når det ikke er i brug.

På selve spolen sidder der også informationer om anbefalede temperaturindstillinger som man kan bruge som udgangspunkt for sine egne indstillinger. Der er forskel på printere, så den bedste temperatur kan godt svinge fra printer til printer.

SmartFill PLA

Den første rulle er en traditionel PLA filament. PLA er den mest brugte plastik til 3D-print. PLA er ikke oliebaseret og derfor afgiver den langt færre farlige dampe når man printer med den. Det flotte sølvfarvede filament var let at printe med, og ligger pænt på rullen.

Jeg printede en standard test som er en lille fiskerbåd kaldet 3DBenchy Alle modeller i denne test er downloadet fra www.thingiverse.com og er printet som standard med en lagtykkelse på 0,2 mm.

Det blev et fint resultat, kun med ganske få “hår” som er nemme at fjerne efterfølgende. Det næste var en figur af to ugler

Figuren printede også rigtigt godt, med kun ganske få fejl som ikke kan tilskrives filamentet.

SmartFill PLA Pastel

SmartFill PLA Pastel er en serie i sarte pastelfarver med en mere mat overflade. Jeg printede med en fin lyserøde farve.

Den lille fiskerbåd printede også rigtigt fint med dette filament.

Der er lidt flere små hår, men de kan nemt fjernes med en pincet, og resten kan hurtigt brændes væk med en ganske kortvarig flamme fra en lighter. Jeg printede derefter en figur af en blæksprutte, og her ser man at diameteren på filamentet er meget præcis. Hvis der var udsving på diameteren, ville det vise sig som tydelige ringe på modellen.

SmartFill PLA Glitter

SmartFill PLA Glitter er en PLA der er tilsat store mængder meget fint glimmer. Jeg printer med en dyse der har en åbning på kun 0,4 mm, så jeg var nervøs for at glimmeret ville sætte sig fast. Det gjorde det heldigvis ikke. Farven er en flot dyb lilla.

Glimmeret er med til at skjule de fine overgange mellem lagene i printet, som det også ses på fiskerbåden.

Herefter valgte jeg at printe en figur af en kær dino-baby.

Begge printene er rigtig gode, glimmeret giver en fin effekt og man ser ikke rigtigt lagene i printet. Og så synes jeg at farven er helt fantastisk.

SmartFill Glace

Den næste rulle er ikke PLA. Det er en type plastik jeg ikke har printet med tidligere. Den hedder SmartFill Glace, og har en formulering der betyder det kan opløses med alkohol. Det giver en masse nye muligheder jeg kommer ind på senere. På rullen ser det gulligt og gennemsigtigt ud.

Den printes på samme måde som med PLA, dog ved en temperatur der er ca 20 grader varmere. Når den bliver printet har den et mælket hvidt udseende. Den er stærkere end PLA men printer ikke helt så flot. Det er en plastik til specifikke formål og ikke nødvendigvis til pæne figurer.

Jeg printede en lille skål med en speciel teknik hvor tykkelsen på skålen kun er 0,5 mm. Det blev meget vellykket.

På trods af den tynde væg er den ikke gennemsigtig. Det er fordi et 3D-print i princippet består af runde pølser lagt oven på hinanden. Det betyder at der er en lille kant mellem hvert lag som bryder lyset og derfor ser skålen mat og ugennemsigtig ud. Men her kommer alkohol så ind i billedet. Jeg tog skålen og dyppede den kortvarigt i ren Isopropyl Alkohol 99% og lod den så tørre en times tid. Det gjorde at overfladen smeltede en smule og løb sammen, og lukkede de små mellemrum. Det betyder så at den blev meget mere gennemsigtig.

Jeg printede en mere så man kunne se forskellen bedre.

En anden metode til at forsigtigt smelte overfladen er at komme køkkenrulle rundt i kanten af en syltetøjsglas, fugte det med Isopropyl Alkohol og sætte modellen i midten, uden at den rører ved køkkenrullen, sætte låg på og vente nogle timer på at dampene glatter modellen ud. Jeg printede en lille vase i tre eksemplarer, den første gjorde jeg intet ved. Den anden fik dampene i to timer, mens den tredje fik 3 dyp i alkohol (med en times pause mellem hvert dyp) Resultatet for den der blev dyppet overraskede mig meget, det ligner en lille glas vase!

Man skal selvfølgelig være forsigtig når man bruger Isopropyl Alkohol. Husk udluftning og handsker, og husk det er en meget brandfarlig væske. Og modellen skal håndteres forsigtig, den bliver noget klistret og lidt blød når den lige er dyppet. Når den er helt tør igen, så bliver den fast og glat igen.

Konklusion

Jeg har ikke oplevet nogle problemer med at printe med Smart Materials 3Ds filamenter. Deres PLA printer flot, og har en præcis diameter. Jeg oplevede ingen tilstoppede dyser eller andre printfejl under brug. De efterlod lidt fine hår på nogle af modellerne men de er nemme at fjerne. Deres Glace filament havde en lille tendens til at sætte sig lidt på ydersiden af printhovedet og brænde fast, med den risiko at der kunne sætte sig sorte prikker på modellen. Den ene gang det skete, var prikken heldigvis lige til at fjerne igen. Det er tilgengæld et sjovt filament man kan være kreativ med, printer man det rigtigt kan det blive glasklart. Og printer man en større model kan man glatte ydersiden med alkohol inden man f.eks skal male den og få et rigtig flot resultat med minimal indsats.

Pris og tilgængelighed

Alle Smart Materials 3Ds produkter kan købes hos deres danske importør www.3Dprinted.dk

SmartFill PLA Silver 1 kg er set til 179,-

SmartFill PLA Pastel Rosa 750 gram er set til 145,-

SmartFill PLA Glitter Violet 750 gram er set til 179,-

SmartFill Glace 750 gram er set til 299,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen
Lars Lund Olsen - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

5 KOMMENTARER

  1. Hej Lars
    Er der nogen lugt sener fra denne filament. Jeg har været uhældig med filament fra Azurefilm, der er ikke til at være i samme stue.

  2. Hej Robert.

    De tre PLA-baserede filamenter jeg prøvede havde ikke nogen generende lugt jeg lagde mærke til. De lugtede ligesom andre PLA filamenter jeg har brugt tidligere. Jeg husker heller ikke nogen voldsom lugt fra SmartFill Glace. Men selvfølgelig lugter det lidt når man “glattter det ud” med isopropylalkohol, så det skal ske et sted med god ventilation.

    Mvh, Lars

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi tidligere set på både 3D-printere og den plastiktråd de bruger til at lave print med. Vi skal her se på en spansk producent der laver noget filament med egenskaber jeg ikke har set før! Vi har tidligere skrevet om 3D-printere (f.eks. om Dremel 3D45...Test: Smart Materials 3D printer filament