lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Synology DS119j NAS

Test: Synology DS119j NAS

Der var engang hvor en NAS var tiltænkt det professionelle marked og virksomheder, men det er i den grad noget, som er skaleret ned til at kunne anvendes i private hjem ligeså. Synology er en af de producenter, der har været med til at præge denne trend og gøre det muligt og deres seneste skud fra stammen er en Synology DS119j, som er en kompakt NAS, der er gjort tilgængelig til den almene og ikke tekniske bruger. Vi ser nærmere på Synology DS119j i vores test, hvor du kan blive klogere på om dén eller NAS i det hele taget er noget for dig.

Hvad er der i æsken?

Sikkert som et signal for at man går ind for miljøet så er Synology DS119j leveret i en brun æske af genbrugspap og det gør bestemt ikke noget. Det er ved et sådant produkt indholdet som tæller og unboxing er nok knap så højt vægtet. Æsken til Synology DS119j er overraskende let, men der er tale om en single-bay NAS og den leveres uden harddisk. Foruden selve NAS-enheden var der en strømforsyning, netværkskabel, skruer til montering af harddisk og en kort quick-start manual.

Sammen med Synology DS119j fik vi leveret en Seagate Ironwolf 4 TB harddisk. Ironwolf fra Seagate er specielt udviklet til at virke i en enhed som en NAS. Almindelige harddiske er nemlig ikke tilgået på samme måde som de er i en NAS, hvor man konstant har et system, der spørger til den og “pinger” den så at sige. Seagate Ironwolf er endvidere udstyret med flere sensorer end selv deres egne almindelige diske for at kunne informere brugeren i tide om helbredsudfordringer således at man kan nå at reagere, lave backup og redde sine data.

Design

For dem der ikke skulle kende Synology og deres produkter, så er model-navnet meget sigende omkring produktet. Navnet er nemlig muligt at bryde op i mindre dele og det foregår på den måde at de første bogstaver definerer serien og i dette tilfælde har vi at gøre med en DS = DiskStation, som er det mest almindelige produkt til den almene hjemmebruger. Det første et-tal angiver hvor mange harddiske, som denne NAS har plads til og i vores testenhed er der altså kun plads til én. De næste to tal angiver faktisk blot hvilket år modellen hører til og da dette er en netop lanceret model hører den faktisk til næste års 2019 lineup fra producenten. Det mest udslagsgivende for mange vil dog være den sidste del af navnet, som fortæller os om den type af bruger denne NAS er tiltænkt og altså hvilken under-serie produktet hører til. J-serien er placeret lige over SE-serien og er en lidt mere habil og kraftig NAS med flere muligheder for installation af pakker. Pakker kommer vi nærmere ind på senere.

Vi har altså med en temmelig kompakt NAS at gøre, hvor der kun er plads til én harddisk og det kan lade sig gøre at montere en 2.5″ om man vil, men i udgangspunktet er tanken at der er en 3.5″ harddisk sat til Synology DS119j.

Når man skiller Synology DS119j ad for at isætte disken ser man, hvor lidt hardware denne enhed egentlig består af og man forstår, hvorfor den er så let. Det er først når man isætter harddisken at enheden begynder at få noget tyngde, som også hjælper til at den står mere stabilt på skrivebordet.

Til stabilitet har Synology DS119j også små fire sorte gummifødder, der ligeledes sørger for at enheden ikke rykker sig unødigt. Det bløde materiale i gummifødderne gør også at de virker stødabsorberende, hvilket er en fin egenskab mod en spindende harddisk, som de fleste nok vil smide i en sådan enhed.

Synology DS119j er ganske hvid i designet og der er meget få elementer i andre farver. De nævnte gummifødder er sorte og på fronten har man en grå stribe mellem de to stykker plastik, som er enhedens skal så at sige. På bagsiden finder man igen den grå farve, men denne side ser man oftest ikke på nær når man skal sætte enheden op.

På begge sider af Synology DS119j har man valgt at skilte med et stort Synology logo og selvom det ikke generer mig, så har man altså ikke just mulighed for at lade enheden gemme sig diskret i møblerne, hvilket er lidt ærgerligt, idet der på fronten af enheden er LED-lys, der fortæller om status på enheden, så denne side kan man heller ikke gemme væk umiddelbart.

Når man nærstuderer Synology DS119j kan man godt få indtrykket af at der er tale om en relativt skrøbelig enhed og den har ikke meget tyngde til at man skulle tænke anderledes. Enheden hører dog også til deres mindste serie af NAS, så det er måske ikke så underligt. Fra afstand virker den faktisk langt mere indbydende og kvalitetsfuld, så den vil sagtens kunne klare sig at stå fremme i stuen eller andre steder, hvis altså man kan leve med det foroven nævnte logo i siden af kabinettet. Designet er ellers ret diskret nemlig.

Funktionalitet

Når det kommer til NAS enheder, så er der efter min mening nogle få elementer, som absolut skal være på plads. En NAS kan i sig selv være en ret kompleks og multifunktionel enhed, som i tidernes morgen var noget som garvede IT-brugere begav sig ud i. Anno 2018 forventer man naturligvis en større tilgængelighed og altså noget, som selv IT-analfabeter burde kunne prøve kræfter med.

Derfor skal en moderne, så at sige, NAS være nem at sætte op og anvende. Det er naturligvis også et succeskriterie at enheden yder med den hastighed man både forventer og kan finde brugbar. I de næste par afsnit ser vi netop på disse elementer hvad angår Synology DS119j.

Opsætning

Vi fik som før nævnt vores Synology DS119j leveret sammen med en Seagate Ironwolf harddisk på 4 TB. Harddisken medfølger altså ikke som standard med Synology DS119j og det er ganske normalt at dette er tilfældet for at man selv kan vælge størrelse og type. Synology anbefaler dog selv Seagates Ironwolf serie af harddiske, idet disse er modstandsdygtige overfor den måde, hvorpå en NAS bruger en harddisk på. En almindelig harddisk vil eksempelvis i en NAS have en kortere levetid end i en traditionel stationær computer eksempelvis, idet NAS-enheden vækker harddisken mere ofte og dette tærer altså på harddiskens levetid.

Synology DS119j er bygget til at huse en 3.5″ HDD, men SATA-forbindelsen understøtter naturligvis også, hvis man har en SSD eller anden 2.5″ HDD, men man skal altså her blot selv sørge for adapter til så harddisken ikke ligger løst inde i NAS’en.

Selve opsætningen foregår på den måde at man tilslutter Synology DS119j til sin router med det medfølgende ethernet-stik og efter man tænder for enheden venter man til den er kørt op. Herefter åbner man sin browser på en computer, der befinder sig på samme netværk som NAS’en og her fra går man enten ind på enhedens IP adresse eller også bruger man web-adressen find.synology.com, som så scanner netværket efter aktive Synology enheder.

Når man så har forbundet til Synology DS119j bliver man guidet igennem nogle få skridt, hvor man sætter enheden op. Afhængigt af om man har en Synology konto eller ej vil man muligvis også skulle lave en sådan for at komme videre. Herefter navngiver man sin NAS så man nemmere kan identificere den på netværket, hvilket er særligt aktuelt, hvis man har flere NAS enheder på samme netværk. Mere er der egentlig ikke i det og opsætningen er noget de fleste sagtens vil kunne finde ud af, især fordi man kan gøre det på dansk.

Disk Station Manager softwaren – anvendelse

Den harddisk man vælger at smide i Synology DS119j skal man være opmærksom på bliver formateret og enheden downloader og installerer den seneste tilgængelige og kopmatible version af Disk Station Manager (DSM) softwaren.

For at simplificere så kan man ligestille DSM med Synologys operativsystem, som giver brugeren et interface og en skrivebordslignende applikation, hvorfra man styrer og indstiller enheden.

Da det hele kører gennem ens browser, så er det naturligvis ikke ligeså hurtigt som når man anvender Windows eller Mac OS, men det kører overraskende smidigt og uden at der er ophæng, som man ellers godt kunne frygte når noget er netværksbaseret.

I DSM kan man indstille hvornår enheden fx skal tænde/slukke, hvis man ønsker at spare strøm på denne måde eller man kan tildele brugere og brugergrupper, som hver især kan tildeles forskellige rettigheder for diverse mapper og applikationer man har tilknyttet sin Synology DS119j.

Der er også mulighed for at aktivere widgets, som man måske kender fra sin smartphone eller tablet, hvor der er live information om enheden med fx forbrug af diskplads, RAM, CPU og andre informationer. Det er på denne måde fint at få et overblik over enhedens status og man kan se, hvis en aktivitet fx er ved at dræne NAS’en for ressourcer på den ene eller anden måde.

Ligesom et hvert andet operativsystem, så er det med DSM også muligt at installere små applikationer på Synology DS119j. Der findes adskillige applikationer, som kan bruges til forskellige formål og deres anvendelse afhænger af brugerens behov. Nogle har brug for en WordPress server til at hoste deres hjemmeside, mens andre bare har brug for et sted at hoste deres billeder fra, så disse er gemt et sikkert sted og nemt kan tilgås fra de andre enheder man har.

Der er også dem af os, der eksempelvis har brug for en sikkerhedsløsning i form af overvågning. Til dette formål har man Surveillance Station, som netop har fået en ny addering og app. Appen kan man installere på sin Android og via denne streame og optage android telefonens kamera direkte til sin Synology DS119j NAS. Jeg må erkende at den til tider gav mig nogle udfald, hvor den disconnectede, men hovedsageligt virkede tingene. Det vil sige at har man en overskydende Android enhed, så kan man stille den op og bruge den som et IP-kamera efter behov. Det er en ret smart feature synes jeg.

En anden app jeg ønsker at belyse er Moments. I bund og grund er der tale om en applikation til at danne et overblik over de billeder man har liggende på sin NAS, men i stedet for selv at skulle arbejde med at sortere billeder i fx personer, steder, tidspunkter og lignende, så er det noget applikationen selv gør. Den danner så forskellige typer af album, man kan browse i. Det eliminerer den mondæne opgave i at skulle sortere i alle filer fra gang til gang. Man kan derimod lade appen styre denne del og efter at have prøvet kræfter med den virker det også til at den klarer det ganske fint. Den kan sågar genkende og identificere personer ret præcist på billeder.

Ydelse

Jeg lagde mærke til at Synology DS119j har et konstant højt forbrug af både CPU og RAM. På den førnævnte widget var det nemlig sådan at selv i en tilstand, hvor jeg ikke brugte enheden, så var både CPU og RAM på omkring 40%. Det gjorde ikke at jeg på noget tidspunkt følte enheden var langsom, så det er blot en lille bemærkning om at man skal være opmærksom på at Synology DS119j er en mindre kraftigt spækket enhed og den er tiltænkt den moderate hjemmebruger, hvor man altså ikke forventer at streame store film eller filer gennem netværket hele tiden.

Det er eksempelvis heller ikke muligt på denne enhed at installere Plex Media Server, hvilket er noget man forventer at kunne på Synologys Play serie af enheder, som i højere grad er gearet til disse tungere opgaver.

Det fede ved Synology DS119j er dog også dens strømforbrug. De fleste ønsker en NAS, som er tilgængelig hele tiden og uden at de skal tænke på at starte den op før den er klar. Med cirka 5 Watt i dvale og 10 Watt i aktiv tilstand, så er vi nede i hvad en sparepære også bruger. Dermed bliver det ikke elregningen, der taler imod Synology DS119j.

Konklusion

I den budgetklasse af NAS, som man finder Synology DS119j overrasker den positivt ved at have den utroligt nemme software eller operativsystem i form af DSM. Den trækker hele oplevelsen i top og man oplever som bruger at man har en habil enhed, der kan håndtere de daglige opgaver til UG. Der hvor den skrabede hardware finder sine begrænsninger er når man skal lave flere opgaver samtidigt eller hvis man agter at bruge Synology DS119j som en medieserver, der skal streame video kontinuerligt. Her er det eksempelvis ikke muligt at installere Plex Server og det skyldes at hardwaren simpelthen ikke er kraftig nok. Man må dog ikke underkende Synology DS119j for dét den rent faktisk er god til og det er at levere en rigtig god NAS oplevelse for begyndere for en ret så spiselig pris. Herefter kan man måske finde ud af om man har et større behov eller ej, men rigtig mange vil have rigeligt i denne simple løsning, der dog gennem de mange applikationer kan meget trods begrænsningerne.

[checklist]

  • Nem opsætning
  • Masser af applikationer
  • Alsidig – Kan bruges til både medier, overvågning og backup
  • Prisvenlig

[/checklist]
[badlist]

  • Ikke den hurtigste

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 937,- kr.
Seagate Ironwolf 4 TB harddisk set til 960,- kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Der var engang hvor en NAS var tiltænkt det professionelle marked og virksomheder, men det er i den grad noget, som er skaleret ned til at kunne anvendes i private hjem ligeså. Synology er en af de producenter, der har været med til at...Test: Synology DS119j NAS