søndag, maj 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ROG G703 gaming laptop

Test: ASUS ROG G703 gaming laptop

Det er længe siden man i min optik har kaldt en 17,3″ for andet end en slæbbar, idet denne størrelse af bærbar computer længe har været for dem, der har behov for den ypperste performance med et samtidigt ønske om nogenlunde mobilitet. Med mere end 5 cm i højden og en kampvægt startende på 4,7 kg, så er ASUS ROG G703 netop den type af bærbar, hvor der ikke gås på kompromis med ydelsen. Der er tale om et sandt monster af en laptop med hestekræfter, der overtrumfer stærke stationære computere og den ser vi nærmere på i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

Æsken til ASUS ROG G703 er så tung at jeg er lige ved at tro de unge konfirmander skal bruge hjælp til at bære den hjem fra gavebordet. Der er mildest talt tale om en kæmpe æske med masser af vægt bag også, men indholdet er i virkeligheden blot den bærbare computer, en strømforsyning og noget papirværk, der fortæller, hvor man trykker på tænd-knappen.

Specifikationer:

  • 17,3″ Full HD 144 Hz IPS panel
  • Intel Core i7-7820HK processor
  • 16 GB DDR4 RAM fra G.Skill
  • NVIDIA GeForce GTX 1080 grafikkort
  • 512 GB NVMe SSD x4 + 1 TB SSHD
  • RGB belyst tastatur
  • ESS Sabre DAC
  • 1 x USB-c Thunderbolt
  • 4 x USB 3.1
  • 1 x mDP 1.4
  • 1 x HDMI 2.0
  • 1 x RJ45
  • 1 x kortlæser
  • 1 x audio + 1 x mikrofon
  • Vægt: 4,7 kg
  • Mål: 42,5 x 31,9 x 5,1 cm

Design

Det ses allerede af ovenstående specs at ASUS ROG G703 er en kæmpe bærbar computer. Det er dog heller ikke hensigten fra producentens side at gå på kompromis og skære om hjørner blot fordi en computer skal være nogenlunde mobil. Jeg siger netop nogenlunde mobil fordi ASUS ROG G703 absolut ikke er at bære rundt på for folk med en dårlig ryg.

Man kan også på afstand se at der med ASUS ROG G703 er tale om en stor laptop, men alligevel er det overordnede design efter min mening temmelig elegant udført og det gør at computeren fremstår mindre klodset end størrelsen ellers bør byde på. Dermed ikke sagt at ASUS ROG G703 er et designmæssigt ikon, som vil vinde priser for elegance, men i sin kategori af hardcore gaming laptops er den bestemt en flot en af slagsen.

Årsagen til at ASUS ROG G703 fremstår så flot og imponerende er dens ydre, som er et børstet stål look, der dog er udført i plastik. Trods dette fremstår ASUS ROG G703 ganske solidt bygget og den bøjer på intet tidspunkt under hverken vride eller tryk tests. Den står ganske enkelt fast og også bogstaveligt talt står den som klistret fast til skrivebordet når man først har lagt den ned. Det sørger fødderne forneden for sammen med kampvægten på knap fem kilo.

Farvesammensætningen er lavet således at man på indersiden af kabinettet, altså når man åbner skærmen på den bærbare, finder en sort farve med lidt børstet stål i højre side. Måden dette er designet på er at det virker som om det ydre kabinet går ind over det indre og det ser faktisk ret fed ud, for på toppen er ASUS ROG G703 nemlig helt i børstet stålfarve.

Man leger dog videre med farverne på ASUS ROG G703, idet tastaturet er med baggrundsbelyste taster i vanlig RGB-stil og understøtter ASUS’ Aura Sync, så man kan justere farven individuelt for hver enkelt tast man finder på tastaturet. Selve tastaturet er i nærmest fuld størrelse. Man mangler i hvert fald ikke nogle taster og der er i højre side også en fuld størrelse numpad, men piltasterne er naturligvis som en forlængelse af de andre taster og står ikke separat som det gør i et ellers fuld størrelse tastatur. Det er dog lige før man havde plads til det med den størrelse ASUS ROG G703 har.

Noget andet, som der er kæmpe ved ASUS ROG G703 er dens strømforsyning. Jeg har ikke set mage til en så stor strømforsyning for en laptop før og jeg har også leget med mobile workstations fra tid til anden. Selv indgangen til den bærbare computer virker ret voldsom og så låser den sig i øvrigt fast til computeren og man skal trykke på en tast for at slippe computeren fra strømforsyningen. Featuren er egentlig ganske fin for så risikerer man i hvert fald ikke at strømmen går midt under et spil, hvilket enhver gamer kan relatere til ville være en ren katastrofe.

ASUS ROG G703 har forbindelsesmuligheder på alle sider på nær fronten. Fronten har de fleste pc-producenter heldigvis afholdt sig fra at placere inputs i lang tid efterhånden. I venstre side finder man et ethernet-stik, USB-C med Thunderbolt, USB 3.0 og mikrofon samt hovedtelefon stik. På bagsiden finder man den store indgang til strømforsyningen, endnu en USB 3.0 og mini-DisplayPort samt HDMI. I venstre side har man så yderligere to USB 3.0 porte, SD-kortlæser og Kensington-slotlås til tyverisikring af computeren. Når man kigger lidt rundt på kabinettet så er der mange steder, hvor der i virkeligheden er plads til mere og det virker som om ASUS ikke har udnyttet det store kabinet til at give lidt flere tilslutningsmuligheder. Jeg ved ikke hvad det skulle være, men det føles lidt tomt nogle steder.

 

På bagsiden er ASUS ROG G703 også designet således at dens riller lidt minder om noget fra et fly eller en sportsvogn. Dette designvalg, med dertilhørende modifikationer, har ASUS kørt i ret lang tid efterhånden og tidligst mindes jeg deres Lamborghini laptop, der havde noget tilsvarende for næsten et årti siden.

Funktionalitet

Det rigtige spørgsmål at besvare for en gamer, der kunne være interesseret i dette monstrum af en gaming pc er dog ikke om den koster ham en tur hos kiropraktoren, men om det rå ydre nu også gemmer på noget, der er kompromisløst når det kommer til gaming. Ydelsen og brugen kommer vi hermed nærmere ind på i de næstkommende afsnit.

Hos ASUS har man tænkt på en masse foruden “bare” at sammensætte de væsentligste komponenter i en “højere” enhed som ASUS ROG G703. Man anvender eksempelvis RAID 0 til optimering af den indvendige NVMe hukommelse, som alt andet lige vil sikre en god og hurtig ydelse. At man så på hjemmesiden snakker om ASUS ROG G703’s ydelse og fremviser et spil fra 2008, Mirror’s Edge, er efter min mening lidt underligt. Et fremragende spil uden tvivl, men måske ikke det mest aktuelle.

Vi kigger i de næste par afsnit nærmere på ydelsen og de enkelte komponenter. Indledningsvist vil jeg dog nævne at ASUS ROG G703 har én seriøs udfordring med varmeafledning. Computeren begynder at larme allerede mens man arbejder på simple opgaver og intensiverer når man begynder at starte spil op. Det er sjældent at man ikke kan høre blæserne på ASUS ROG G703 kører og det overrasker af den simple årsag fordi ASUS ROG G703 er så stor og ser ud til at have masser af plads til at lede varm luft væk. Når man dog tænker på dens komponenter i form af en Core i7 og GTX 1080, så skal man også huske at der er rigeligt at køle ned.

Skærm

Selve opløsningen på det 17,3″ store panel er ikke hvad der imponerer, hvis jeg skal være helt ærlig. Billedet står dog fint skarpt og der er der ikke noget at komme efter. Selv farverne er ganske flotte, men fokus er nu et helt andet sted. Opdateringshastigheden på denne skærm er nemlig 144 Hz og med en responstid helt nede på 3 ms GtG.

Denne hastighed oplever og mærker man med det samme, hvis man altså ellers spiller hurtige spil, såsom FPS. Det forudsætter naturligvis også at man har oplevet en mere “almindelig” bærbar skærm i gaming, hvor opdatering og respons er lidt mindre medgørlige. Det er ikke første gang ASUS (eller andre) laver gaming laptops med 144 Hz opdatering, men i denne omgang er responstiden på blot 3 ms i forhold til tidligere 7ms.

Med sine mange tilslutningsmuligheder er det også muligt at slutte tre eksterne skærme til ASUS ROG G703 og drive disse. Den kraftige processor og grafikkort skal nok også sørge for at dette kører nogenlunde smooth. Alle tre porte (Thunderbolt, mini-DisplayPort og HDMI) er i øvrigt i stand til at levere en 4K-opløsning på 60 Hz. Denne feature havde jeg desværre ikke mulighed for at teste, da jeg ikke sidder med tre skærme lige på hånden, så der må vi tage producentens ord for at det spiller.

Lyd

En af de andre fordele ved det store kabinet er at ASUS ROG G703 også har plads til nogle større lyddrivere end ens standard bærbar. ASUS ROG G703 er dermed udstyret med to diskanthøjtalere på hver 2 Watt og to større 4,5 Watt dybtonehøjtalere (bass). Det giver rent faktisk en ganske glimrende lydoplevelse når man sidder foran computeren, hvilket da også var at forvente fra min side. Lyden er fint afbalanceret med en masse bund, som gamere og elskere af moderne musik vil påskønne.

Indbygget i maskineriet har man også en ESS Sabre DAC, der sørger for at lydkvaliteten er i top – også når man slutter andre enheder til computeren. Et eller andet sted skal der også noget lyd igennem til at overdøve den larm blæserne ellers laver.

Tastatur

For at komme ud over det mest interessante først, så er RGB-belysningen i ASUS ROG G703 ganske fantastisk. Det giver en fed effekt at ens bærbare computer kan lyse op i alle regnbuens farver på den måde og samtidigt er det muligt gennem softwaren at tilpasse farveeffekter efter ønske og behov. Det er ikke helt så indstillingsrigt, som man ser andre tastaturer, men det er muligt at have forskellige indstillinger og lys afhængigt af hvad man spiller osv. Det kan diskuteres om det er en feature eller bare lir. Personligt synes jeg at RGB kan bruges til noget smart og så er det op til den enkelte bruger at bedømme og vurdere, hvad denne vil anvende muligheden til.

Selve tasterne og deres vandring er dog ganske fornuftigt. Det er et ganske almindeligt chiclet tastatur, men der er en del mere robusthed og præcision end der er ved billige udgaver af sådanne tastaturer. Der er naturligvis ikke plads til meget mere i et kabinet af denne størrelse. Man kan ikke alle sammen lave MSI kunsten efter og implementere et fuld størrelse Cherry mekanisk tastatur i en laptop. Tasterne i ASUS ROG G703 er behagelige at skrive på, præcise at spille på og føles ganske gode at skrive på. De larmer nærmest ikke så hvis man som jeg har en bedre halvdel, der ikke skal blive irriteret over dette så er det også på plads.

Ydelse

Performance kan man snakke om på to måder. Man kan snakke om det man oplever under de brugscenarier man vælger at udsætte ASUS ROG G703 for i form af noget arbejde eller, hvad der nok er mere nærliggende for denne type computer, spil. Man kan alternativt også lade nogle applikationer simulere nogle opgaver og så lade dem give et tal på, hvor godt den klarer opgaven. Personligt hælder jeg dog mere til den førstnævnte metode for den fortæller mig om jeg er glad eller om jeg ikke glad afhængigt af hvordan min oplevelse er. I første omgang kigger vi her på hvordan ASUS ROG G703 ter sig i spil og generel brug og efterfølgende har vi et afsnit med resultater fra diverse benchmarks.

For tiden spiller jeg en del Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG), hvilket en del millioner andre spillere også gør, så det var naturligvis nærliggende at smide dette spil efter ASUS ROG G703. Her formår maskinen at give mig stabile cirka 80 fps (billeder i sekundet) i Ultra Full HD indstilling. Det er egentlig ganske fornuftigt for spillet er med store, åbne baner med mange detaljer og ydermere så er det ikke det mest optimerede spil i verden. Det er efter min mening vigtigere at der er en stabil framerate og det må siges at være tilfældet med ASUS ROG G703. Det var sagtens muligt at presse PUBG op i mere end når der skete mindre på skærmen og selvfølgelig, hvis man satte detaljegraden ned.

Til sammenligning opnåede jeg mere end 200 fps i spil som Project Cars og CSGO, men disse spil er også af lidt ældre dato. Battlefield 1 lå på stabile 110-115 fps i Full HD og på max indstillinger, så det var ganske fornuftigt at spille på.

Andre opgaver brillerede ASUS ROG G703 også i . Jeg sad og arbejdede med adskillige programmer åbne, samtidigt med at spil kørte i baggrunden og satte den til at kopiere og gøre ved. Den begyndte efterhånden naturligvis at pive lidt, men det var alligevel efter jeg virkelig havde presset den. Det skyldes ikke ene og alene på grund af grundkomponenterne, såsom CPU, grafikkort og RAM, men derimod at ASUS anvender NVMe PCIe x4 drev i RAID til at optimere ydelsen yderligere og undgå flaskehalse på systemet. Flaskehalse vil selvfølgelig altid være for der vil altid være noget, der ikke kan følge med resten, men brugsoplevelsen på ASUS ROG G703 var nu ganske fin når det skal sige med få ord.

Benchmarks

Jeg har i nedenstående tests arbejdet med forskellige syntetiske tests, som en computer bliver udsat for og som nævnt tidligere får man point baseret på en masse smarte algorytmer og udregninger.

Først og fremmest kigger vi på hvordan ASUS ROG G703 klarer sig i en 3Dmark test, som kører en Time Spy simulation, der bedst kan beskrives som en test af hvordan en computer klarer sig til 3D opgaver, såsom spil. Her scorer ASUS ROG G703 hele 6.449 point og det er faktisk kun lavere grundet CPU’ens performance, mens grafikkortet klarer sig formiddabelt. Desuden lavede vi en VRMark, som er den seneste test fra producenten, hvor fokus er på, hvor godt en maskine egner sig til det “nye” fænomen, Virtual Reality og med en score på 9.077 klarer ASUS ROG G703 sig også ganske fortrinligt.

Den næste test kigger på en PCMark test med fokus på almindelig drift og det man altså kan forvente af ASUS ROG G703 i arbejdssammenhæng. Her scorer den 4.696, hvilket også må siges at være en ganske pæn score.

Til sidst kører vi i PCMark en creative conventional test, hvilket er arbejde med grafik, videoredigering osv. Der er stadig tale om en simulering og score baseret på nogle standardparametre, men det er meget sigende om, hvor godt en PC klarer sig i dagligdagen hos en grafisk designer eller lignende.

Xbox integration

For dem der enten spiller på Xbox eller benytter et Xbox Live ID til at mødes med deres venner når de skal spille er der også godt nyt. Foruden at ASUS ROG G703 understøtter parring med op til 8 Xbox One controllere, trådløst, så er den også i stand til at starte Xbox Live appen i Windows 10 med tryk på én tast.

Det betyder at man lynhurtigt kan begynde at optage sine spil og dele dem med vennerne eller via YouTube om man vil. Med muligheden for at koble op til 3 eksterne skærme bør det så også være muligt at sidde næsten 8 mennesker og spille via den samme PC, så det er måske slet ikke så tosset en feature når det kommer til stykket.

Konklusion

ASUS ROG G703 er en utrolig feature-rig bærbar computer. Man kan diskutere dens mobilitet nok så meget, men den er alt andet lige nemmere at have med rundt end en stationær, med dertilhørende skærm og tastatur. ASUS har tydeligvis været i markedet for gaming laptops i en rum tid efterhånden og det ses af at man tænker på små detaljer, såsom en strømforsyning, der ikke bare kan hoppe af ved et uheld og et rigtig godt tastatur, der sågar byder på RGB-belysning i flotte farver som prikken over I’et. Skærmen er ikke blot lånt fra noget andet mobilt man havde liggende, men der er derimod tale om et 144 Hz panel, der har imponerende 3ms responstid og hvis man kommer fra noget ældre mobilt hardware vil man definitivt opleve at ASUS ROG G703 har en masse at byde på. Man skal glemme alt om batteritid, men lidt kan det dog godt blive til så længe man ikke presser musklerne i aktion. Hvis pengepungen skal tømmes og kompromis ikke er en option, så er ASUS ROG G703 bestemt et værdigt kig og er et sandt uhyreaf en gaming laptop.

[checklist]

  • Fænomenal ydelse
  • Flot skærm
  • Godt tastatur
  • Flot design

[/checklist]
[badlist]

  • Larmer (næsten altid og meget)
  • Kabinet har plads til flere tilslutninger
  • Item #3

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

 

Vejledende pris: 26.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er længe siden man i min optik har kaldt en 17,3" for andet end en slæbbar, idet denne størrelse af bærbar computer længe har været for dem, der har behov for den ypperste performance med et samtidigt ønske om nogenlunde mobilitet. Med mere...Test: ASUS ROG G703 gaming laptop