lørdag, maj 4, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Samsung Galaxy Book2 Pro

Test: Samsung Galaxy Book2 Pro

Samsung har netop lanceret nye laptops og vi har været så heldige at være udstyret med en af dem i denne test, som du kan læse mere om her.

Hvad er der i æsken?

Vanen tro for professionelle produkter nu om dage, så er indpakningen til Samsung Galaxy Book2 Pro relativt simpel og består af en indre kasse, der gemmer på selve laptoppen, en USB-C strømforsyning med aftageligt kabel og papirerne. Det hele er nydeligt pakket ind og man får en smule en premium fornemmelse, hvor jeg dog kan mærke man er gået en anelse på kompromis for at skåne miljøet – hvilket jeg er stor fortaler for at man gør i øvrigt.

Specifikationer

  • Skærm: 13,3″ AMOLED 1920×1080
  • Processor: Intel Core i7-1260P 12th Gen
  • Lager: 512 GB SSD NVMe
  • RAM: 16 GB LPDDR5
  • Dimensioner: 30,44 x 19,98 x 1,12 cm
  • Vægt: 870 gram
  • Porte: 1 x HDMI, 1 x Thunderbolt 4, 1 x USB-C, 1 x USB 3.2, 1 x microSD, 1 x kombostik til audio

Design

En af de første tests jeg ofte udfører når jeg tester bærbare computere er hvordan de åbner. Jeg synes selv det er lækkert når de kan åbne ved at man nøjes med at bruge én hånd og ikke skal holde den nederste del af kabinettet fast til skrivebordet. Med Samsung Galaxy Book2 Pro kommer jeg lidt i en anden slags udfordringer end normalt. Det skyldes nemlig at den bærbare er så let som den er. Den vejer 870 gram for at være mere præcis og det gør at selvom man kan åbne med én hånd på nogle overflader, så er glatte overflader med til at lade den bærbare glide henover overfladen så man alligevel skal holde den på plads.

Det er også vægten, som man ligger mærke til som det første og på lige dette punkt er der ikke mange konkurrenter til Samsung Galaxy Book2 Pro på nuværende tidspunkt. Den er simpelthen så let og nem at have med rundt i én hånd at jeg til tider føler jeg ikke har ordentligt fat for der er ikke meget “modstand” så at sige.

Skærmen siger i øvrigt stop når du har vippet den 120 grader op, hvilket er en anelse mindre end jeg eksempelvis er vant til fra enkelte andre brands som laver bærbare til det professionelle marked, såsom Lenovo og Dell. At Samsung Galaxy Book2 Pro så i udgangspunkt leveres med Windows 10 Home er en anden side af sagen.

Det er vel begrænset, hvor robust man kan gøre et produkt, der vejer så lidt som Samsung Galaxy Book2 Pro nu engang gør, men jeg føler mig ikke nervøs for at rende rundt med denne bærbare under armen. Den flekser og bøjer meget mindre end jeg havde frygtet når jeg løftede den op første gang, men man kan godt se at den især på midten er en anelse svagere end i resten af designet. Dog er det ikke noget, som er skuffende meget efter min vurdering.

Selve tastaturet er det som får designet til at falme en smule for mit vedkommende for at være ærlig og det skyldes ikke at tastaturet er dårligt, men vandringen og knapperne er bløde og det gør at de føles lidt billigere end denne laptop egentlig fortjener.

Samsung Galaxy Book2 Pro fås i to størrelser og vores testeksemplar er af den mindre udgave, hvor skærmen er på 13,3″ mens du også kan få den med 15,6″. Det sjove er at 13,3″ kommer med 8 GB RAM og 15,6″ med 16 GB, hvor det i begge tilfælde er loddet og kan ikke skiftes og opgraderes.

Den mørkegrå farve som Samsung Galaxy Book2 Pro er udført i virker ret lækker ved første øjekast. Når man så får den i hænderne så viser den også sin skyggeside for den er en kæmpe fedtfinger-magnet, hvilket tydeligt kan ses på billedet herunder.

Noget af årsagen til at Samsung Galaxy Book2 Pro vejer så lidt som den gør er at den er lavet temmelig kompakt. Rammen omkring skærmen er utrolig tynd og det får den til at fremstå større end den i virkeligheden er. En anden moderne unavngiven 13,3″ bærbar fylder næsten en hel centimeter mere i dybden og en halv centimeter i højden for ligesom at sætte det lidt i perspektiv. Samsung Galaxy Book2 Pro er utrolig mobil og dét uden at designet har lidt af det for den har rigeligt med porte.

Funktionalitet

For mig var det lidt spændende at kaste mig ud i at teste om Samsung Galaxy Book2 Pro så kunne noget når den blev sat til at arbejde. Alt for ofte har jeg set ultra mobile bærbare, som ikke kunne performe fordi de enten ikke var kraftige nok eller i stand til at skille sig af med varmen så deres processor blev nødt til at drosle ned.

Det som jeg bemærkede under hele mit testforløb var i øvrigt at Samsung Galaxy Book2 Pro var meget stille under drift og det var uanset hvilken opgave jeg satte den til. Jeg erkender at jeg ikke installerede alle de apps og spil jeg normalt arbejder med, men der blev tid til både at kværne tal, arbejde med mails, tekst og surfing og på intet tidspunkt var den bærbare oppe og decideret larme og blæse helt vildt.

Det var først da jeg satte forskellige benchmark værktøjer i gang, som er designet til at presse computeren til det yderste (nogle gange udover) at jeg syntes jeg kunne høre blæserne i Samsung Galaxy Book2 Pro. Selv dér var det dog ikke voldsomt og jeg kunne sagtens se mig selv arbejde under disse forhold uden at blive irriteret nødvendigvis.

HWiNFO appen fortalte mig at computerens CPU ligger og hviler ved 45 grader ved almindeligt brug og kommer ikke over 72 grader selv når jeg presser den. Den peakede ved 95 grader, men var hurtig til at komme ned igen, hvilket er meget almindeligt fordi kølingen skal have tid til at reagere.

Selv strømforsyningen er kompakt

Så på den front var den kompakte laptop ret behagelig at arbejde med og den var heller ikke varm på undersiden når jeg havde den på skødet og arbejdede sådan.

Performance er lidt op til diskussion. Mens Samsung Galaxy Book2 Pro er udstyret med en Core i7 processor fra 12. generation Intel, så er det kompakte design tydeligvis også en faktor og jeg ville nok ikke sætte denne laptop til at kværne tal og data i stor stil. Den døjer med vedvarende høj ydelse, men til at skrive mails og browse, der føles den ganske flydende og jeg ville ikke sige den på dét punkt og scenarie har en decideret flaskehals.

Tastatur og touchpad

Det er ganske naturligt at et tastatur som befinder sig i en laptop på cirka en centimeter ikke kan have særlig meget vandring, hvilket så heller ikke er tilfældet i Samsung Galaxy Book2 Pro, hvor tasterne har en meget kort og blød vandring. Der er dog mere vandring end jeg umiddelbart troede, der ville være og det var en positiv overraskelse. Personligt kan jeg godt lide at mærke tasterne bevæge sig og i dette tilfælde mangler jeg kun en smule mere rigiditet i tasterne, men det er en smagssag og det er ikke dén form Samsung har valgt at gå videre med. Alt i alt er tastaturet dog præcist og af en rimelig størrelse og afstand mellem tasterne. Den er i hvert fald for mit vedkommende ganske fin at skrive på, selvom mine store pølsefingre har lidt svært ved at finde plads til hinanden på en 13″ laptop.

Touchpadden har en dejlig stor størrelse og fylder en stor del af arealet som kommer før tastaturet. Med Windows 11 understøtter den også gesturer så du hurtigt kan udføre nogle opgave og genveje med fingrene og det spiller ganske fint. Selv arbejder jeg for tiden på Mac, hvor det dog er nævneværdigt at Windows ikke helt er endnu. Touchpadden i Samsung Galaxy Book2 Pro har ikke separate taster og man trykker dermed pladen ned når man vil trykke venstre og højre tast. Jeg synes at en for stor del af pladen bliver trykket ned så jeg har en smule svært ved at styre “drag and drop” når jeg vil flytte elementer rundt eksempelvis.

Skærm

Farverne på den 13,3″ store skærm i Samsung Galaxy Book2 Pro er ganske livlige og det ser rigtig lækkert ud. Jeg havde sat Samsung Galaxy Book2 Pro op på min egen Samsung monitor med VA-panel herhjemme og kørt det samme billede på for at lave en sammenligning og AMOLED viser sig virkelig fra sin styrke når den er sat sådan op med en direkte sammenligning. Jeg syntes ellers min monitor havde ganske fine farver, men nu ser det ud til at den også skal skiftes.

Spøg til side, men Samsung Galaxy Book2 Pro har en virkelig lækker skærm og den er fint detaljeret for selvom Full HD ikke lyder af meget i dag, så er det ganske rigeligt på en 13,3″ laptop, hvor arealet heller i ikke er større. Skærmen står klart og tydeligt og selv når jeg tog den med udenfor klarede den sig fint. Den har dog en blank overflade, så når der var direkte sollys så havde den det meget svært, men ellers hvis man kan finde noget skygge eller en mørk backdrop, så lyser den rigeligt kraftigt op til at kunne blive brugt udenfor.

Lyd

Grundet computerens tynde design har Samsung valgt at placere dens højtalere så de peger ned mod skrivebordet. Det resulterer i at lyden er væsentlig mere fyldig og med en kraftigere bund når den står på et skrivebord end når du eksempelvis har den på skødet.

Bund er der dog ikke voldsomt meget af, så man skal ikke forvente sig andet af Samsung Galaxy Book2 Pro end at den kan spille lidt baggrundsmusik mens man arbejder. Selv ved samtaler føler jeg at der skal være relativt stille i lokalet ellers for at jeg kan høre den klart og tydeligt og det skyldes at højtalerne ikke kan spille særlig højt.

Lydsystemet er udviklet af AKG og detaljegraden er egentlig ganske fin, så selvom de ikke spiller voldsomt højt, så er lydkvaliteten på et acceptabelt niveau og uden forvrængninger selv når jeg spillede relativt “højt”.

Batteritid

Tiden jeg kunne få ud af Samsung Galaxy Book2 Pro på en enkelt opladning var en lidt sjov størrelse. Jeg synes nemlig ikke at jeg kunne få en konsistent batteritid ud af laptoppen for jeg kunne sidde og arbejde med surf og at skrive og batteriet ville holde i lang tid på ét niveau og så lige pludselig ville den blive drænet væsentligt hurtigere for igen at blive “normaliseret”. I min daglige test synes jeg dog sagtens jeg kunne sidde i adskillige timer uden at få sved på panden i forhold til at skulle lede efter opladeren.

Det blev straks værre når jeg pressede den bærbare med diverse benchmarks på batteri og batteriet kæmpede med at holde trit når CPU blev presset og varm så kølingen skulle slå til. Jeg føler dog sagtens jeg ved “normal” drift kunne få op imod 7-8 timer plus på en opladning, hvis jeg ellers kunne leve med halvdelen af lysstyrken på skærmen og ikke kørte alt for mange åbne tabs og programmer samtidigt.

Konklusion

Vi har længe ikke set Samsung laptops på det danske marked og Samsung Galaxy Book2 Pro er en ganske glimrende måde at markere at man er tilbage på efter min mening. Ganske vidst, så er tastaturet en anelse for blødt og grundet det tynde design så er ydelsen kun egnet for dem der ikke presser deres maskiner til store opgaver. Tager man til gengæld denne computers kompakthed og mobilitet i betragtning, så er der ikke konkurrence fra mange i marken på nær noget XPS, Dragonfly eller MacBook Air. Samsung Galaxy Book2 Pro er udstyret med “masser” af porte når man tager dens størrelse og form i betragtning og skærmen er vold lækker at kigge på, så alt i alt er den bestemt et kig værdig, hvis man er på udkig efter en ny laptop i premium-segmentet, hvor design er mindst ligeså vigtigt som form og performance.

Positivt:

  • Skærm
  • Design
  • Let og mobil

Negativt:

  • Tastatur

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Samsung har netop lanceret nye laptops og vi har været så heldige at være udstyret med en af dem i denne test, som du kan læse mere om her. Hvad er der i æsken? Vanen tro for professionelle produkter nu om dage, så er indpakningen til...Test: Samsung Galaxy Book2 Pro