lørdag, april 27, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Western Digital Blue 250 GB SSD

Test: Western Digital Blue 250 GB SSD

SSD hukommelse i computere af alle typer er nærmest blevet hvermandseje og dem der endnu ikke har set lyset har enten nogle helt særlige behov eller også har de ikke prøvet at overføre filer med en SSD sammenlignet med en traditionel harddisk (HDD). Der er dog også stor forskel på forskellige SSD teknologier og hastigheder og en af de bedre etablerede er Western Digital som har ladet os kigge nærmere på deres WD Blue 250 GB SSD med deres egen 3D NAND teknologi.

Hvad er der i æsken?

Den relativt kompakte æske indeholder ikke meget andet end drevet og en kort instruktion til produktet, men det er også mere end rigeligt for de fleste for det er drevet, som er i fokus. Skruer og monteringsværktøj til at smide det hele ind i computeren skal man altså selv have styr på.

Design og funktionalitet

WD Blue 250 GB SSD er en 2.5″ formfaktor, men serien kan også erhverves i M.2 2280 formfaktoren, hvor man dog skal op i enten 500 GB eller 1 TB. Drevet ligner egentlig ethvert andet drev i denne størrelse, men vi er nu nede i 7 mm i højden, hvilket ikke altid har været tilfældet for disse drev og det betyder at den tynde formfaktor nu passer i de fleste bærbare på markedet.

WD Blue 250 GB SSD er udstyret med plads til skruer i både bund og siderne, således at den er nem at montere i forskellige typer af racks og computere. Igen ikke noget unikt for netop dette drev, men det er nævneværdigt, hvis man skulle være på udkig efter et nyt drev at man har de fornødne tilslutningsmuligheder også. På bagsiden har man to porte til henholdsvis SATA data og strøm.

Indmaden i WD Blue 250 GB SSD har vi ikke mulighed for at åbne ind til, men teknologien i dette drev er af 3D NAND typen og controlleren er udviklet in-house af SanDisk, som Western Digital opkøbte i år 2016. 3D NAND er en teknologi, der blev udviklet, idet man efterhånden ikke kunne bringe de forskellige celler tættere sammen uden at risikere data korruption og tab. Tanken var at vende pladerne på hovedet og lade dem være vertikale i et U-formet design. Det er ikke noget vi kan se med det blotte øje umiddelbart, men det er altså hvad betegnelsen står for.

Derudover er WD Blue 250 GB SSD med TLC, som er den flash blandt de tilgængelige, som har mulighed for mest data per celle. Dette har den fordel at prisen er relativt lav i produktion, idet man kan udnytte de enkelte celler mere, men det betyder også at hastigheden og levetiden bliver reduceret. Hastigheden reduceres idet adgang til data tager længere tid når der er mere at tilgå per celle og levetiden forværres, da flash er bygget op på en sådan måde at hver gang man skriver til en celle så dør den en smule og når man per celle har mere data, som bliver tilgået oftere, så dør den enkelte celle også hurtigere. Til de fleste af vores behov er TLC dog nærmest markedsstandard for de prisvenlige drev, der dog giver en ganske fornuftig ydelse til de fleste opgaver og man skal være en ret hardcore bruger, hvis man ikke skulle kunne stilles tilfreds med de hastigheder, som TLC kan levere.

Til at måle hastigheden på WD Blue 250 GB SSD har vi også denne gang anvendt ATTO Disk Benchmark og sat drevet i gang med at læse og skrive til sig selv og hastighederne vi er kommet op på er 533 MB/s i skrivehastighed og 562 MB/s i læsehastighed, så hastigheden er bestemt i orden og mere end fem gange højere end en traditionel harddisk. De hastigheder vi har opnået med WD Blue 250 GB SSD er også bedre end mange andre SSD med TLC teknologi, idet der er tale om ganske fornuftige resultater.

Hvis man i øvrigt er bekymret omkring levetiden på sin SSD, som jo har en begrænset levetid, især hvis man ofte skriver til drevet, så har man mulighed for gratis at hente WD SSD Dashboard Softwaren, som giver brugeren mulighed for at se drevets “helbred” og ydelse. Man kan følge med i drevets temperatur, nuværende hastighed mens drevet er i brug og så har man også nogle værktøjer til at opdatere drevets firmware, slette drevets indhold og køre nogle tests, der viser status på drevet. En smart app for dem der ønsker at være i evig kontrol.

Konklusion

Er man på udkig efter en ny SSD til at supplere computerens nuværende setup eller leder man efter en måde at give computeren et performance boost, så er WD Blue 250 GB SSD en ganske fin disk at ligge sig ud med for den er fornuftigt prissat og har en god hastighed. Man skal være opmærksom på at der er tale om en TLC teknologi, som gør at levetiden er begrænset i forhold til fx MLC, men prisen er også herefter og for de fleste af os vil de år disken her forventeligt kan leve være tilstrækkeligt. Husk dog at kigge efter SanDisk Ultra 3D drevet samtidigt, da det i og for sig er samme drev med et andet logo på og hvis man finder den ene på tilbud fremfor den anden kan man ligeså godt spare de penge også.

Pris og tilgængelighed

Set til 660,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

SSD hukommelse i computere af alle typer er nærmest blevet hvermandseje og dem der endnu ikke har set lyset har enten nogle helt særlige behov eller også har de ikke prøvet at overføre filer med en SSD sammenlignet med en traditionel harddisk (HDD). Der...Test: Western Digital Blue 250 GB SSD