• Funktionalitet
 • Design
 • Pris

Falder snakken på NAS løsninger, så vil Synology’s navn med stor sandsynlighed dukke op, og med god grund, for de har gjort det rigtig godt på dette område i lang tid. Synology er en af de producenter der har beskæftiget sig med NAS løsninger til hjemmet, og det lille kontor, i længst tid, og det betyder at de har helt styr på både software og hardware-delen som udgangspunkt.

Vi har modtaget en af de nye “2012” produkter, nemlig Synology DiskStation DS212j. Der er tale om en standard 2-bay løsning til hjemmet, eller et lille kontor.

Hvad er der i kassen?
Synology’s DiskStation produkter er normalt blevet leveret i en kedelig brun papæske, men nu har Synology sadlet om og lavet en forbrugervenlig emballage som man ville ligge mærke til ude i butikkerne, selvom det ikke er normalt at støde på Synology’s produkter i ex. Fona, Expert eller Elgiganten – det er stadig et marked der er så tilpas “nørdet” at man køber den slags over nettet, ofte via Pricerunner.dk eller EDBpriser.dk.

I kassen er selve Synology DiskStation DS212j, manualer, skruer til montering af harddiske, CD-ROM til opsætning, strømforsyning og et strømkabel. Her er jeg dog nødsaget til at knytte en kommentar, for den medfølgende eksterne strømforsyning er enorm – faktisk lige så stor som den har jeg liggende til min 5 år gamle bærbare arbejdscomputer, det kunne altså godt være gjort en tand mere raffineret. Anyways, den bliver formentlig gemt væk i et skab, på et loft eller lignende i de fleste tilfælde, så skaden er ikke så stor, uanset hvad – synes jeg dog ikke det bør være nødvendigt med så stor en strømforsyning.

Specifikaioner

 • 1,2GHz
 • 256MB DDR2-RAM
 • 2x 3,5″ SATA-II (Maks 2x 3TB)
 • 2x USB 2.0 porte til eksterne harddiske og printere
 • Gigabit ethernet
 • 18,3 dB
 • 17,6W (Brug) 5,5 W (Dvale)

Design
Har du set en af de nyere DiskStation’s fra Synology, så vil du nok mene at denne ligner de andre til forveksling. Designet er pænt og stilrent, og særligt for denne model er den blanke hvid overflade som gør den lidt mere velegnet til brug i private hjem, hvor den måske skal stå fremme. Den fylder ikke specielt meget og især ikke når man har in mente at den rummer 2x 3,5″ harddiske.

På fronten er der en grå stribe ned i højre side, med LED’s for status, LAN, disk 1, disk 2 og nederst en tænd/sluk knap med blå belysning, enkelt og nemt – der er ingen dikkedarer. På siden er Synology’s logo præget ind i siden, og fungere ligeledes som ventilation. Bagsiden står af en 92mm blæser til nedkøling af diskene, en lille reset knap, 2x USB 2.0 porte, LAN port, stik til strømforsyning og mulighed for montering af en Kensington lås.

Synology DiskStation DS212j vejer ikke meget, og med den blanke hvide overflade har man indtrykket af at der er tale om et “consumer” produkt, og ikke et professionelt produkt – hvilket også er helt fair, for det er jo lige netop det det er.

Installation
Skulle du ikke allerede have luret så, den kommer Synology’s NAS produkter altid uden harddiske, og denne understøtter maks 2x 3,5″ SATA, som du altså enten skal have i forvejen, eller ud og investere i. Du kan også bruge 2,5″ diske deri, men det kræver adaptere der ikke medfølger.

Når du har fundet de diske du ønsker at benytte åbnes Synology DiskStation DS212j med 2 skruer, den skubbes fra hinanden i 2 dele og diskene monteres på kort tid, i med de 2 skruer igen og du er næsten klar. Strømforsyning tilsluttes og netkabel forbindes mellem Synology DiskStation DS212j og din router.

Du smækker nu den medfølgende CD-ROM i en PC på samme netværk, og starter selve installationen der sørger for at slette alt data på diskene, evt. opsætte dem i RAID eller lignende og installere styresystemet på Synology DiskStation DS212j.

Nu er Synology DiskStation DS212j faktisk klar til brug, og du kan logge på webinterfacet ved at taste IP-adressen på enheden, eller vha. den medfølgende applikation fra CD-ROM’en hvor du kan  administrere alle de DiskStation’s du måtte have på dit netværk.

Vi har taget udgangspunkt i den helt nye DSM 4.0 software, selvom den stadig kun er i BETA version. Dette simpelthen for at vise hvad der kan forventes af den nye DSM (Disk Station Manager) i en version 4.0.

Funktionalitet
Når du er logget ind på Synology DiskStation DS212j, får du et skærmbillede der ligner det du ser nedenfor – som jo faktisk ligner en skrivebord på en helt alm. PC, og idéen er egentlig også at det er sådan den skal betjenes. Som standard er der installeret en række applikationer på Synology DiskStation DS212j og du kan selv installere yderligere pakker hvis du ønsker mere funktionalitet. Derudover har du et ganske omfattende kontrolpanel hvor alverdens ting kan indstilles, vi kommer lidt nærmere ind på udvalgte features lidt senere. Du kan selv oprette, tilføje og fjerne ikoner på skrivebordet, så de ting du bruger mest er nemme at komme til.

Som udgangspunkt ligger der ikke nogle applikationer installeret på Synology DiskStation DS212j, men du kan nemt og enkelt installere disse via det Synology kalder “pakke center”, du trykker bare “installer” og så klarer den resten. Selve applikationerne kommer vi tilbage til.

Du kan også se aktuel status på din/dine harddiske, vælge om du vil kører RAID eller lignende, direkte i interfacet.

Du kan oprette forskellige brugere og give dem forskellige prioriteter, ligesom du kan vælge nøjagtigt hvilke drev og mapper de har adgang til.

Når du har fået sat de fleste ting op på Synology DiskStation DS212j, vil du måske gerne have adgang til den udefra, altså via en hvilken som helst PC i verdenen med internetforbindelse, dette kan ske mere eller mindre automatisk via den indbyggede guide, hvor du opretter bruger og forbindelse “ud til”, på en brugervenlig og virkelig nem måde.

Programmer
Du har adgang til et hav af programmer og/eller applikationer som enten ligger der i forvejen, eller nem installeres via pakkecentret, nedenfor en kort gennemgang af disse.

File Station
Brows alle filerne på din enhed, uanset hvor i verdenen du befinder dig.

Mail-server
Host din egen mail

Web Station
Host din egne websites

Surveillance Station
Avanceret overvågningssystem, som understøttes af at hav af kameraer. Med et understøttet kamera på samme netværk, har du pludselig en avanceret overvågningsløsning som naturligvis også kan tilgås udefra. Med app til iOS og Android.

Photo Station
Se alle billeder fra din Synology DiskStation DS212j, enten på en en pc/mac eller via mobiltelefonen med app til iOS og Android.

Audio Station
Lyt til musik lagret på Synology DiskStation DS212j, uanset hvor du er – også mobilt med app til iOS og Android.

DLNA/UPnP-medieserver
Kan bruges som medieserver til både Xbox 360, PS3, Boxee Box mv.

Download station
Kan bruges som “download klient”, dvs. den kan stå og downloade for dig, så din pc eller mac behøver ikke være tændt. Understøtter også BT download, og søgning direkte i BT netværket.

iTunes server
Agerer også iTunes server, så dit musikbibliotek er tilgængeligt fra eller enheder der understøtter iTunes.

Printserver
Tilslut en USB printer, og den kan tilgås alle computere på netværket.

CloudStationLav din egen “sky” og hav altid e backup eller en kopi af dine filer fra computeren, gemt i skyen så du altid har adgang til dem.

Synology DiskStation DS212j er udstyret ned en 1,2GHz processor og 256MB DDR2-RAM og det er faktisk en ret fornuftig bestykning når der er tale om en forholdsvis billig NAS løsning. Til sammenligning har jeg den tidligere “topmodel” DS210+ som kun kan prale af en 1,06GHz processor.

Det betyder også at Synology DiskStation DS212j klarer både streaming af HD video, musik, billeder og andet uden at brokke sig, derudover kører den naturligvis alle de ovenstående applikationer også. Der hvor Synology DiskStation DS212j kan blive presset, er hvis du bruger den til rigtig mange opgaver samtidig, det kunne være streaming af HD video til flere enheder, samtidig med at både mailserver, webserver og download server kører derud af – men til almindelig brug, i et hjem med flere computere, tablets og mobilenheder, er der ingen problemer overhovedet.

Til daglig brug virker Synology DiskStation DS212j faktisk en smule hurtigere end min Synology DiskStation DS210+, dette skyldes formentlig den lidt hurtigere processor og måske også det faktum at Synology DiskStation DS212j kører på en “frisk” installation.

Konklusion
Det er svært ikke at blive imponeret over Synology DiskStation DS212j, for selvom det kan virke lidt “nørdet” at du selv skal installere harddiske og sætte softwaren op, så er det alligevel så nemt at alle og enhver med et begrænset kendskab til computere bør kunne sætte det op.

Du har valgfriheden til at benytte dine gamle aflagte harddiske, købe nye eller opgradere efterhånden som behovet opstår, da du nemt kan udskifte de i alt 2 diske der kan være i Synology DiskStation DS212j.

Hastigheden er glimrende til alm. brug, og der er virkelig mange gode applikationer til brug sammen med Synology DiskStation DS212j, både sammen med mac, windows eller mobile enheder.

Med DSM operativsystemet får man løbende tilføjet nye features, og Synology gør meget ud af at det skal være lækkert at se på, samtidig med at det er nemt at bruge, dog stadig med mulighed for at “pille” hvis man er den type…

Skal du bruge en forholdsvis simpel NAS, og vil du gerne selv bestemme hvad er skal i den, og hvad den skal kunne – så bør du overveje Synology DiskStation DS212j.

 • Støjsvag
 • God ydelse
 • Masser af fede features til hjemmebrugeren
 • Stor/klodset strømforsyning
 • Der er billigere alternativer

Pris og tilgængelighed
Vejledede pris: ?
Set til 1414,-

Find den bedste pris på Synology DiskStation DS212j

Udlånt af
Synology